Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chyba při instalaci - disk?[vyřešeno]  (Přečteno 2454 krát)

Saman20

• Návštěvník
Chyba při instalaci - disk?[vyřešeno]
« kdy: 14 Května 2013, 14:58:37 »
Zdravím, rád bych si nainstaloval Ubuntu jako druhý operační systém k mým W7 32. Na notebooku mám jediný HDD rozdělený na dvě partition. Ovšem mám problém s instalací a prosím vás o pomoc.

Stáhl jsem ze stránek wiki.ubuntu.cz verzi ubuntu-13.04-desktop-i386 a s pomocí programu unetbootin-windows-583 jsem jí emuloval na flash disk. Po přenastavení bootování biosu se mi načte nabídka, pak začnu instalovat (zkoušel jsem jak přímou instalaci, tak z live náhledu), zvolím češtinu, připojení k síti, pak zvolím, že chci Ubuntu ke stávajícímu OS a pak to spadne, ve všech případech.

Zkoušel jsem verze ubuntu 9.04, 12.10, 13.04 a ve všech případech stejný problém. Když jsem jednou měl připojenou další fleshku, tak ji to našlo a nabídlo mi to instalaci na ní. Takže předpokládám, že bude chyba s diskem. Jen nevím jaká. Disk jsem ve windowsích projížděl a je v dobrém stavu. Disk jsem i defragmentoval. Při instalaci jsem zkoušel i zvolit další možnosti (ve výběru, zda chci stávající OS nahradit nebo nainstalovat jako další) a tam jsem viděl, že Ubuntu ten disk i vidí (viz fotka), ale stále nevím, kde je chyba...

Prosím poraďte.

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 18 Května 2013, 00:56:30 od Roman "Rovano" Vacho »

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:Chyba při instalaci - disk?
« Odpověď #1 kdy: 14 Května 2013, 15:04:40 »
Říkáš, že máš disk rozdělený na 2 oddíly, a přitom sám vidíš, že jsou na disku 4, všechny primární. Víc než 4 primární oddíly být na disku nemohou, takže se ubuntu nemá kam nainstalovat, protože potřebuje alespon jeden další.

Udělej si na disku pořádek a odstran jeden oddíl, pak by instalace měla proběhnout v pořádku.

Pokud se na to necítíš (a nemáš zkušené známé), můžeš využít placenou podporu a mi ti to přes TeamViewer uděláme.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Saman20

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 14 Května 2013, 16:38:29 »
Aha, to jsem nevěděl. No mám klasicky C a D, pak oddíl k obnovení systému a 100MB oddíl SYSTEM RESERVED. Ty dva poslední jsou vytvořené systémem. Zjistím, na co je těch 100MB a uvidím, jak to vyřeším.

Zatím děkuji za radu...

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #3 kdy: 14 Května 2013, 16:46:48 »
Nejjednodušší bude, když si z D: zazálohuješ data, D: oddíl odstraníš a na jeho místě vytvoříš *logický oddíl. Uvnitř toho logického oddílu si opět vytvoř oddíl na data.

Logický oddíl se od primárního liší v tom, že logický oddíl může obsahovat 4 další oddíly, takže se tam pak Ubuntu vejde.

Neboli budeš mít něco takového:

1) RESERVERD
2) RECOVERY
3) C:
4a) D:
4b) Ubuntu
4c) ...

Pokud neplánuješ windows obnovovat, můžeš ubuntu nainstalovat na oddíl RECOVERY (20GB)... ale nevím, jestli widle ten oddíl k nečemu nepotřebují, nebo jestli tím neporušíš záruku. Pokud ho nainstaluješ tam, nebudeš muset čarovat s oddíly...
« Poslední změna: 14 Května 2013, 16:52:53 od Martin Šácha »
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Saman20

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 14 Května 2013, 16:53:30 »
U windowsů vím, že se doporučuje je instalovat na C. Linuxům nevadí, když budou tedy takhle na D?

Jinak děkuju, už chápu, v čem je očividně problém...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 14 Května 2013, 17:04:36 »
Před oddíly se nainstaluje zavaděč, který potom spustí dle tvého výběru Windows nebo Linux.
Linux muže být na primárním i logickém(rozšířeném) oddíle.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #6 kdy: 14 Května 2013, 17:24:36 »
U windowsů vím, že se doporučuje je instalovat na C. Linuxům nevadí, když budou tedy takhle na D?

Jinak děkuju, už chápu, v čem je očividně problém...

Nikoliv "na D", ale na další oddíl (který ve win neuvidíš, protože s linuxovými oddíly neumí pracovat). Z ubuntu budeš mít na C i D přístup.

Saman20

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 16 Května 2013, 23:32:25 »
Tak jsem pochopil v čem je problém a tento jsem vyřešil. Leč při instalaci když jsem vytvořil oddíl, kam chci Ubuntu instalovat a pak ještě oddíl na swap, tak jsem ale odstranil D: (jinak to nešlo), nevím, přijde mi to dost zbytečně složité. Ikdyž chápu, že kdyby windowsy lépe s tučňáka spolupracovaly, bylo by to také jiné.

Jen se chci ještě zeptat, po instalaci 13.04 jsem měl české prostředí, ale třeba menu bylo celé aj a chyběla funkce rozdělení plochy na 4. To je u této verze normální?

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #8 kdy: 17 Května 2013, 08:01:06 »
Psal jsem ti že budeš muset odstranit oddíl D nebo RECOVERY, protože na disku mohou být pouze 4 primární oddíly (viz výše).

Po prvním přihlášení se ti měl ukázat dialog o neúplném překladu - pokud ne. nebo jsi ho odklik, tak v Nastavení je "Jazyková podpora" (Language settings) - když jí spustíš, Ubuntu zjistí že je překlad neúplný a nainstaluje chybějící překlady.

Virtuální plochy samozřejmě dostupné jsou. akorát nevím kam v této verzi schovali jejich nastavení (Unity nepoužívám).

Saman20

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 17 Května 2013, 08:09:55 »
Psal jsem ti že budeš muset odstranit oddíl D nebo RECOVERY, protože na disku mohou být pouze 4 primární oddíly (viz výše).

Ano, to jsem udělal, psal jsem, že daný problém jsem vyřešil (viz výše). Odstranil jsem D:, vytvořil jsem ho jako logicky oddíl, ale v instalačce jsem ho zase musel odstranit. Tak mě teď napadá, že jsem možná měl vytvořit to D: o něco menší a nechat tam prázdný prostor na ty oddíly pro Ubuntu co?

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #10 kdy: 17 Května 2013, 10:14:23 »
Ano, když jsi D udělal logický oddíl, tam se tam (dovnitř toho logického) Ubuntu mělo vejít...nechápu proč ne. Ale to už je zjevně jedno...

Saman20

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 17 Května 2013, 14:54:25 »
Ano, když jsi D udělal logický oddíl, tam se tam (dovnitř toho logického) Ubuntu mělo vejít...nechápu proč ne. Ale to už je zjevně jedno...

Ne mysle jsem to jinak a už jsem to vyřešil. Měl jsem D: 390 GB. Zmenšil jsem ho na 375 GB, zbytek nechal jako volný prostor a tam se pak Ubuntu nainstalovali. Takže už je to OK. Díky všem za rady!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.