Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Windows --> Ubuntu  (Přečteno 3057 krát)

Jeyekomon

• Návštěvník
    • Osobní stránky
Windows --> Ubuntu
« kdy: 29 Května 2013, 00:37:10 »
Zdravím,
jsem jeden z těch, kteří v podstatě vyrostli na Windows, v poslední době ale čím dál víc cítím, že bych rád natrvalo změnil svůj operační systém. Je to ale dost veliká změna a tak by mi moc pomohlo, kdybyste mi poradili s několika věcmi...

Windows (XP) se vším všudy jsem na čisté železo instaloval už mnohokrát a vypěstoval jsem si tím takovou příjemnou rutinu, jak postupovat:

• Nejprve rozdělení disků na oddíly + instalace operačního systému + poslední service pack.
  • Pak instalace .NET Framework (nenainstalujou se bez něj ani některé ovladače)
  • Instalace ovladačů základní desky, grafické karty, myši atd.
  • Instalace ostatních součástí instalačních CD (MS Office)
  • Kompletní nastavení chování a vzhledu systému (Programy --> Nastavení)
  • Pak případně zakážu vše vestavěné od Microsoftu, co můžu (IE, Outlook, MS Paint, Windows Media Player, firewall, ...). Ideální systém je pro mě ořezaný až na kost - prázdný byt, který si sám vybavím nábytkem.
  • A nakonec přijde nábytek - VLC Player, IrfanView, Firefox, PSPad, ... Prostě, co komu vyhovuje.

A proč to všechno píšu - byl bych moc rád, kdybyste mi poradili, jak vypadá taková podobná rutina během kompletní instalace Ubuntu, nebo jaká je ta vaše rutina. Na co si dát třeba pozor a tak... Totiž, tu s Windows jsem se naučil tak, že jsem prostě Windowsy nainstaloval hodněkrát špatně no a tak jsem je smazal a začal znova.
Což je sice super, ale místo toho, abych zase znovuobjevoval základní věci, tak bych raději pro tentokrát požádal o vaši pomoc.

Díky.

Tomáš Macek

• Návštěvník
Re:Windows --> Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 29 Května 2013, 07:31:56 »
Jsem si jistý, že dostatek informací pro tebe rychle podaných najdeš na Wiki, resp. http://wiki.ubuntu.cz/instalace, ale především je potřeba hlavně přes live instalaci zjistit, jestli ti funguje všechen hardware, popř. programy na které jsi zvyklý. A nebo si to můžeš vyzkoušet virtuálně, o nic nejde. Pokud ti jde o čistý systém bez zbytečných věcí tak by možná stála za úvahu minimalistická instalace, jenže pokud s tím celkově nemáš zkušenosti, tak to asi není dobrá volba. A co se týče instalace programů, tak věř tomu. že je to daleko intuitivnější systém než na WIN a velice rychle si na to zvykneš, to samé se dá říci i o terminálu a příkazech. Do začátků případně doporučuji si psát příkazy na jeden papír a ten mít nalepený vedle PC :). hodně zdaru
GIGABYTE GA-H61MA-D3V - Intel H61, Intel Celeron G530, 2x A-DATA Premier Series 4GB DDR3 1333, Sapphire HD 5450 1GB DDR3 HDMI

Cuore

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 29 Května 2013, 09:19:06 »
Citace
Pak instalace .NET Framework (nenainstalujou se bez něj ani některé ovladače)
Instalace ovladačů základní desky, grafické karty, myši atd.
Instalace ostatních součástí instalačních CD (MS Office)
už jsem zapomněl na ty šílené obstrukce, které musí uživatelé windows podstoupit. Tyhle kroky zapomeň a až se rozhodneš instalovat, tak napiš pro co si se rozhodnul, pak poskytneš pár výpisů z terminálu a někdo tě provede. První si projdi wiki ať máš přehled.

Jeyekomon

• Návštěvník
    • Osobní stránky
« Odpověď #3 kdy: 29 Května 2013, 09:45:38 »
Jsem si jistý, že dostatek informací pro tebe rychle podaných najdeš na Wiki, resp. http://wiki.ubuntu.cz/instalace.

Ha, překvapilo mě, jak je to poměrně obsáhlé a novice-friendly. :) Pročtu si to.

A tou minimalistickou instalací myslíš tohle? http://wiki.ubuntu.cz/instalace/z_minimalcd
Pro začátek asi zkusím tu klasickou instalaci, ale myšlenka minimalistického a přitom plnohodnotného OS mě určitě láká.  :)
« Poslední změna: 29 Května 2013, 09:47:39 od Jeyekomon »

Orisi

• Host
« Odpověď #4 kdy: 29 Května 2013, 09:50:08 »
Jak píší ostatní . Projdi si wiki. Vzpomínám si že jsem jí procházel přes týden . Nespěchej vše v klidu a z rozvahou . Dá se říci že Linux ovládám ten " nejširší základ " . Pak to půjde samo ;)  Windows používám . Ale spíše jen na hry . I když Linux udělal velký pokrok vpřed , pořád má co " dohánět " . Držím palce  ;) .

Vitaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 29 Května 2013, 10:17:54 »
Moje instalacni rutina v dobe, kdyz jsem pouzival ubuntu:

spusteni instalace, vybrani diskovych oddilu -> install (jelikoz je muj HW dobre podporovany a vsechny dulezite ovladace jsou v jadre)

po instalaci prikaz sudo apt-get install "10 programu co pouzivam" a hotovo.

Intel Core i3-3220, AMD Radeon HD 7770, 8GB RAM - Arch Linux - KDE 4.12

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #6 kdy: 29 Května 2013, 10:44:04 »
Podívej se taky na náš blog blog.ubuntu.cz o testování notebooků - najdeš tam seznam věcí které je dobré otestovat z liveCD než se rozhodneš pro instalaci - přecejen s nefunkční wifinou se blbě hledá řešení ;)

Na instalaci všemožných obladačů z CD zapomen - prakticky se (někdy) instaluje jen ovladač grafické karty a wifi - obojí ze Správce hardwaru, z repozitářů. Ovladače se tím zároven udržují aktuální. Repozitáře jsou vůbec zajímavá věc, programy by se měly instalovat primárně z nich a až v případě že tam nejsou se dívej na stránky výrobce. Má to tu výhodu, že repozitáře udžují programy aktuální, tj centrálně můžeš říct "a ted se zaktualizuje celý systém" a jít na kafe bez neustálého klikání Next->Next->Next... a hlídání co za spyware a přibalené utility se zase instaluje...

Můžeš vyzkoušet i jiné začátečnické distribuce, jako je Fedora nebo Mint... každá distribuce je jiná a je možné že ti sedne víc než Ubuntu - ale to zjistíš až při zkoušení (všechny mají LiveCD, takže je lze spustit a vyzkoušezt i bez instalace) :)
« Poslední změna: 29 Května 2013, 10:47:33 od Martin Šácha »
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.