Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Obnova MBR po odinstalaci ubuntu  (Přečteno 3266 krát)

tomk70

• Návštěvník
Obnova MBR po odinstalaci ubuntu
« kdy: 19 Června 2013, 11:20:06 »
Dobrý den
Mám starší notebook bez CD na kterém běží tovární win XP a v dualboot ubuntu. Chtěl jsem ho darovat neteři tak jsem změnil heslo na ubuntu a řekl jsem ji ho tak si ho už nepamatuji. Teď chce dát ubuntu pryč a už nezná heslo.
Dle návodu na http://wiki.ubuntu.cz/odstran%C4%9Bn%C3%AD_ubuntu  jsem začal tím že jsem si stáhnul unetbootin a nahrál XP CD iso na flashku s tím že opravím MBR a později nahraju nějakou live distribuci a zruším diskové oddíly kter už nebudu potřebovat.  Pri bootování z flashdisku nedá žádnou nabídku OS nebo rozjetí XP a nabízí jenom volbu "default"  která nic nedělá. Zkusil jsem už jinou flach, stáhnout iso XP z netu atd. Stejně se chová i v případě že stáhnu super grub. když dám pomoci unetbootin na flash disk distribuci kterou si on stáhne z www tak se live rozjede bez problému z toho flash disku.
Nevíte někdo prosím jak se zbavit grubu a dát MBR ? Neexistuje někde np fixmbr nebo nějaká náhrada spustitelna z flash disku v prostredi XP nouzový režim ? K externí CD mechanice nemám přístup.

beer

• Host
Re:Obnova MBR po odinstalaci ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 19 Června 2013, 13:18:40 »
Grub není náhrada za MBR a MBR není náhrada za grub.

Pokud chcete zrušit ubuntu, to můžete bez znalosti ubuntího hesla. Měl byste ale znát administrátorské heslo k windows.

http://pc.poradna.net/q/view/482258-oprava-zavadece-xp

Kód: [Vybrat]
V opravné konzoli použij tyto příkazy:

fixmbr
fixboot
bootcfg /rebuild

A mělo by to zase fungovat

Pak je možné oddíly z ubuntu z windows normálně smazat a naformátovat třeba na NTFS.

Čeho tím ale chcete dosáhnout? Windows XP tam jsou a jsou funkční. Je tam i funkční ubuntu. Docílíte toho, že budete mít funkční pouze windows xp, nebo třeba nebude funkční ani ten windows. Linux se dá použít i v případě nouze na opravu windows, na vyzálohování dat, atd. Windows XP mají po životnosti a jsou aktuálně nejnebezpečnějším systémem od Microsoftu.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 19 Června 2013, 13:18:56 »
Zkus tohle, to umí opravit i MBR pro windows a je to klikací ;)
http://sourceforge.net/projects/linux-secure/files/?source=navbar

V bočním panelu uvidíš aplikaci Boot-repair a v pokročilých možnostech je možnost vybrat Restore MBR...
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

tomk70

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 20 Června 2013, 12:14:37 »
Chci odinstalovat ubuntu které nechce na PC neteř (a stejně zapomněla heslo které jsem ji nastavil a napsal k tomu na papírek) tak že docílím NB z WIN XP které bude mít větší disk.

Z jakýmkoliv iso mám problém že unetbootin mi z toho neudělá zaváděcí flash (nainstalováno na WIN 7) nevím proč.  jednně funguje když dám předinstalované ==Vyberte distribuci== . Na štěstí jsem tam našel i "Super grub disk" a tím se problém vyřešil.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.