Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak nastavit wifi RTS Threshold?  (Přečteno 3453 krát)

pavel1234

• Návštěvník
Jak nastavit wifi RTS Threshold?
« kdy: 29 Června 2013, 13:49:47 »
Zdravím,
potřebuji nějak nastavit pro wifi RTS Threshold. Ideálně přes NetworkManager.

- umím to přes iwconfig, ale ručně to dělat nelze
- ve /etc/network/if-pre-up.d se pracuje s $IF_WIRELESS_RTS, ale to předpokládám znamená sdílet nastavení přes všechny dostupné sítě?
- i kdybych na takové hloupé omezení přistoupil, kde mám tuto proměnnou nastavit, aby byla vždy zaručeně před inicializací sítě? Někde v /etc/default si udělat vlastní file?

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Jak nastavit wifi RTS Threshold?
« Odpověď #1 kdy: 29 Června 2013, 15:31:25 »
RTS lze vynutit následujícím příkazem.
Kód: [Vybrat]
sudo iwconfig wlan0 rts 2347
Zde ve výpisu iwconfig vidíš že je RTS spuštěn
wlan0     IEEE 802.11abgn  ESSID:"mojewifi" 
          Mode:Managed  Frequency:2.457 GHz  Access Point: 00:11:22:33:44:55   
          Bit Rate=65 Mb/s   Tx-Power=15 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr=2347 B   Fragment thr:off
          Power Management:off
          Link Quality=70/70  Signal level=-36 dBm 
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:27468  Invalid misc:216   Missed beacon:0

Vypneš ho zase následovně příkazem
sudo iwconfig wlan0 rts off
To že je vypnut je zase vidět ve výpisu iwconfig
wlan0     IEEE 802.11abgn  ESSID:"mojewifi" 
          Mode:Managed  Frequency:2.457 GHz  Access Point: 00:11:22:33:44:55   
          Bit Rate=117 Mb/s   Tx-Power=15 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:off
          Link Quality=70/70  Signal level=-34 dBm 
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:27469  Invalid misc:217   Missed beacon:0

Teoreticky by šlo nastavit aby se ti to vynucovalo po startu. Ale jsi si opravdu jistý že víš co děláš?

RTS se používá jen ve speciálních situacích kdy je třeba velká vzdálenost mezi klientem a anténou, nebo při velkém zahlcení okolní sítě. Hlavně se ti sníží propustnost na 25% a není dobré to používat na wifi sítích které používá více lidí kdy v případě RTS router dokáže komunikovat pouze s jedním klientem a ostatní musí počkat ve frontě až se uvolní místo. V defaultu je lepší nechat automatické CSMA/CA. ;)

A nezapomeň že musí být RTS povolené v nastavení wifi routeru. Ten 2347 je default.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

pavel1234

• Návštěvník
Re:Jak nastavit wifi RTS Threshold?
« Odpověď #2 kdy: 30 Června 2013, 14:53:42 »
Díky, ale jak jsem napsal hned na začátku, přes iwconfig to umím. Právě hledám způsob, jak to navázat na jedno nastavení jedné konkrétní wifi sítě.

Hádám, že snížení propustnosti mojí sítě by nebyl takový problém, vzhledem k pomalé konektivitě od providera v mojí díře. Od něj mám inet konektivitu jen 10Mb/2Mb, od jeho zařízení kabel do svého routeru. A na ten se připojuje přes wifi několik notebooků/telefonů a jedna směrová wifina z vedlejšího baráku.

A právě ta směrovka mi asi dělá bordel, protože předpokládám se vzájemně nevidí s tou hromadu zařízení v baráku. Na té směrovce umím nastavit omezení RTS a fragmentace, ale bez současného nastavení u všech ostatních klientů (na routeru to netřeba) mi to je k ničemu.

Na noteboocích je všude Ubuntu a já to nehodlám zadrátovat přes iwconfig někde natvrdo pro všechny sítě ani spouštět nějaký script ručně (když už,tak to nepoužívám jen já). Navíc jsem zjistil, že to neumím ani v Androidu, takže zjevně kvůli hlouposti konfigurace těch dvou systémů mi nezbude než vážně koupit a hlavně provozovat další samostatný router pro ten spoj ven :(

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.