Díky, ale jak jsem napsal hned na začátku, přes iwconfig to umím. Právě hledám způsob, jak to navázat na jedno nastavení jedné konkrétní wifi sítě.
Hádám, že snížení propustnosti mojí sítě by nebyl takový problém, vzhledem k pomalé konektivitě od providera v mojí díře. Od něj mám inet konektivitu jen 10Mb/2Mb, od jeho zařízení kabel do svého routeru. A na ten se připojuje přes wifi několik notebooků/telefonů a jedna směrová wifina z vedlejšího baráku.
A právě ta směrovka mi asi dělá bordel, protože předpokládám se vzájemně nevidí s tou hromadu zařízení v baráku. Na té směrovce umím nastavit omezení RTS a fragmentace, ale bez současného nastavení u všech ostatních klientů (na routeru to netřeba) mi to je k ničemu.
Na noteboocích je všude Ubuntu a já to nehodlám zadrátovat přes iwconfig někde natvrdo pro všechny sítě ani spouštět nějaký script ručně (když už,tak to nepoužívám jen já). Navíc jsem zjistil, že to neumím ani v Androidu, takže zjevně kvůli hlouposti konfigurace těch dvou systémů mi nezbude než vážně koupit a hlavně provozovat další samostatný router pro ten spoj ven