Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Linux vs Windows  (Přečteno 14895 krát)

Hugoh3

• Návštěvník
Linux vs Windows
« kdy: 07 Února 2007, 00:50:32 »
Přiznám se že s linuxem teprve začínám a možná právě proto budu objektivnější než ortodoxní uživatel linuxu.Vyskoušel jsem více distribucí(mandriva,slax,atd)můžu říci že jsem byl překvapen snadností instalace a jejím bezproblémovým průběhem a to u všech distribucí bez vyjímky.Problém jsem měl pouze s pripojením k internetu pomocí cdma modemu g-trans.Přiznám se že jsem to prostě nerozchodil ale to bude tím že jsem lama.Jelikož však mám doma instalovanou síť připojil jsem net k jednomu z pc na kterém běží xpéčka a o zbytek jsem se opět nemusel starat ostatní pc se přes tento počítač sama bez problémů připojují.Co mne přímo nadchlo je podpora linuxu na netu a způsob aktualizace,dokonce jsem zaregistroval celkové zrychlení připojení k netu.Prostě linux mne oslovil,ale je tu také mnoho problémů,na které bych rád upozornil.Především linux byl i pro mne který se PC zabývá oříškem při instalaci cdma modemu a 3d podpory mé gk já chápu že pro vás kteří tím žijete je to prkotina,ale uvědomte si že pokud se má linux rozšířit (a já myslím že by měl)tak je potřeba udělat ho pro "blbce".Postavil jsem pár PC svým známým a samozřejmě že pokud mají problém tak mne kontaktují,nevěřili by jste s jakými stupidními problémy se na mne obraceli a to podotýkám že většina z nich má středoškolské vzdělání.Upozorňuji že na ta postavená PC jsem napral windows,který je dělaný i pro blbce.Linux je dobrý systém ale dokud se nezačne dělat opravdu pro blbce tak v našich domácnostech nemá šanci a to je myslím škoda.Prostě nemůžete čekat že sádrokartonář přijde večer domů a bude něco kompilovat-))).Věřím tomu že chcete aby linux byl v našich domácnostech stejně rozšířený jako windows a uvědomíte si že většina lidí když se jich zeptáte co mají za počítač tak vám odpoví"no ten-windows",oni proste nerozlišují mezi počítačem a operačním systémem nevědí co je Hdd nebo L2 cache,ale právě jich je nejvíce. Doufám že jsem nikoho neurazil a že si to vezmete k srdci.Děkuji.
« Poslední změna: 20 Října 2007, 02:01:46 od Anna Taliánová »

ped

• Aktivní člen
  • *
Linux vs windows
« Odpověď #1 kdy: 07 Února 2007, 03:18:47 »
V podstate s vasim nazorem souhlasim, ale brecite na spatnem hrobe.

Cdma modem i 3D akcelerace je problem vyrobcu HW a jejich politiky neposkytovat technickou dokumentaci a/nebo open source drivery a/nebo binarni drivery pro kazdou moznou linuxovou distribuci (cesta kterou se vydala nvidia a ati a ktera je z dlouhodobeho hlediska slepa a neudrzitelna, protoze "linux" ma tolik variant ze to proste nejde stihat v poradne kvalite).

Na zjednoduseni instalace binarnich ovladacu se myslim pracuje pro dalsi verze *ubuntu 7.04, takze problemy s grafickymi kartami pak budou trochu mensi (ale ne moc, aktualne nejlepsi reseni je sahnout po nektere graficke karte od Intelu ktery dodava open source ovladace).
Obskurni veci jako CDMA modem ... to uz zalezi pripad od pripadu, co je to za HW a jak moc ho vyrobce chce podporovat v linuxu.

Linux je jiz ted hodne delany "pro blbce", ale proste kdyz nejaky HW nepodporuje, tak samozrejme ho ma problem rozchodit i kernelovy programator, natoz uzivatel.

Tak jak je normalni kupovat u PC s windows zarizeni o kterych je zname ze funguji ve windows (99% PC HW funguje pod windows alespon nejak, ale zdaleka ne 99% je certifikovanych samotnym MS a nektere zpusobuji znacnou nestabilitu systemu), tak je nutne peclive volit HW pri staveni PC pro linux. Prohledat internet a overit jestli dany HW ma primou podporu v jadre (a to jadro je dane distribuci a je tam ten modul povoleny).

Pak neni potreba nic extra instalovat a linux bezi hned po instalaci s tim ze zna vsechen HW. (myslim ze je to dostatecne "pro blbe")

Pavelp

• Host
Linux vs windows
« Odpověď #2 kdy: 07 Února 2007, 07:10:45 »
Prispevku jako # 1 jsou miliony a vsechny maji "tak trochu" pravdu a "tak trochu" se s nimi da polemizovat. Snad jen jedna poznamka. Tak jak je "svobodny" linux, tak je i "svobodna" volba uzivatele o jeho instalaci. Nic vic a nic min v tom neni. A priznavam, ze jsem dost dobre nepochopil, co bychom si "my hosi, co spolu mluvime" meli brat k srdci.

Chrochtík

• Návštěvník
Linux vs windows
« Odpověď #3 kdy: 07 Února 2007, 09:14:08 »
No já třeba nechci aby byl Linux pro blbce :) Od toho tu už jeden OS máme...

Skeletonix

• Host
Linux vs windows
« Odpověď #4 kdy: 07 Února 2007, 10:16:28 »
Nesmyslím si, že Linux není vhodný pro počítačově negramotné uživatele. Jen k tomu potřebují člověka znalého, co vše nastaví. Osobně se domnívám, že podobný přístup by prospěl Win uživatelů. Občas opravuji neposlušné Win a když vidím čeho všeho jsou lidi schopni napáchat ....

Hugoh3

• Návštěvník
Linux vs windows
« Odpověď #5 kdy: 07 Února 2007, 10:56:42 »
Šlo mi o to že linux jako os je bezesporu kvalitní má jen trošku složitější způsob ovládání,který lze upravit tak aby byl ještě přívětivější pro počítačové negramoty.Uznávám že v posledních letech se mnohé podstatně zjednodušilo ale pořád nacházím drobné problémy které odradí většinu obyčejných uživatelů.Já jsem ochoten se učit a seznamovat se s linuxem ale většina lidí se na to vykašle.Začínal jsem s MS dos a přes Win 3.1.1. až Win XP proto můžu zodpovědně říci že Win je velice nestabilní a těžkopádný os ale má obrovskou výhodu právě v tom že je napsán pro blbce.Jinak Linux samozřejmně můj hw podporuje ale nastavení např modemu cdma je opravdu nesmyslně složité a na netu najdete desítky postupů "zaručeně správných"ovšem postupovat podle nich je mnohdy nemožné.A proč o tom píšu sem,tak třeba proto že mám potřebu se k tomu vyjádřit a zároveň doufám že se to donese  k lidem kteří se podílejí na vývoji linuxu.Ještě drobnost k té podpoře hw tak pokud si nekoupíte opravdu prazvláštní a úzce specializovaný hw tak s okny problém není a cdma modem nepovažuji za něco speciálního nebo neobvyklého.

Pavelp

• Host
Linux vs windows
« Odpověď #6 kdy: 07 Února 2007, 11:45:30 »
Citace: Chrochtik
No já třeba nechci aby byl Linux pro blbce :) Od toho tu už jeden OS máme...
A jak to chcete ovlivnit? Jedine tim, ze zacnete pouzivat nejaky system, ktery pro blbce neni. Je ovsem otazka, jestli Vam k necemu bude.

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
Linux vs windows
« Odpověď #7 kdy: 07 Února 2007, 11:48:03 »
Citace: Hugoh3
Šlo mi o to že linux jako os je bezesporu kvalitní má jen trošku složitější způsob ovládání,který lze upravit tak aby byl ještě přívětivější pro počítačové negramoty.
Chyba, linux nemá složitější ovládání. Je prostě zcela jiný než widows. Píšeš jen o typickém problém uživatelů, kteří z windows přešli, nebo se přejít snaží. Neustálé srovnávání nesrovnatelného. Dobře je to vidět i zde na fóru, kde je spousta dotazů typu: "proč mi nechodí program XY z windows v ubuntu, proč mi něco v linuxu nefunguje takhle, když ve windows to takhle fungovalo, jak udělat, abych měl disk C:, proč mi ubuntu nepřehraje DVD, když ve widlích mi je PowerDVD přehrál, atd.". Pokud přijmeš linux jako takový, problémy s ním nemáš. Že jsou problémy s některým HW je věc zcela jiná, která se týká jeho výrobců, ne vlastních distribucí. Ze zkušenosti ti ale můžu prozradit, že skutečnému počítačovému negramotovi je zcela jedno, jestli ho posadíš před počítač s tím, nebo oním OS. Co se totiž naučí "používat" jako první, je pro něj později měřítko. Takže bys mohl slyšet i názor zcela opačný ;)

Hugoh3

• Návštěvník
Linux vs windows
« Odpověď #8 kdy: 07 Února 2007, 12:06:03 »
Chyba, linux nemá složitější ovládání. Je prostě zcela jiný než widows. Píšeš jen o typickém problém uživatelů, kteří z windows přešli, nebo se přejít snaží.

já akceptuji to že linux je jiný ale některé drobnosti jsou v něm opravdu řešeny složitě.Nastavení sítě jako takové je naprosto v pohodě dokud nenarazíte např na již zmiňovaný cdma modem který je sice podporován ale nastavit jej je téměř nemožné.A co se týče výrobců hw tak jde o to že vědí kolik procent lidí využívá linux a považují jeho podporu za zbytečnost a to je ta věc kterou je třeba změnit.Pokud se linuxová komunita bude uzavírat sama do sebe a dělat z uživatelů oken blbce tak se nic nezmění. Mimochodem vyzkoušel jsem WV a dospěl jsem k závěru že Bil se zbláznil není možné mít operační systém který je takto náročný na hw .

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
Linux vs windows
« Odpověď #9 kdy: 07 Února 2007, 12:12:00 »
Mě třeba vadí že je někdy problém kopírování ze schránky (ctrl+c - ctrl-v). Některé programy s tím prostě nepracují nebo to nějak nefunguje. Chtěl jsem takto kopírovat text a některérým programům se to musí nastavit aby to fuingovalo, jakoby neexistovala globální úroven teto funkce.
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

ped

• Aktivní člen
  • *
Linux vs windows
« Odpověď #10 kdy: 07 Února 2007, 16:05:57 »
Co tam Ctrl+C a Ctrl+V, ty funguji jeste relativne dobre, ale ja byl kdysi (10+ let zpatky) zvykly v solarisu na automaticke ulozeni do clipboardu cehokoli co oznacim mysi. Ted v KDE to sice jde zapnout, ale funguje to v nekterych situacich naprosto nemozne, nevim jestli to ted pouziva tak malo lidi ze to nikomu nevadi, ale mne to zklamalo hodne, auto-copy byla jedna z tech veci na ktere jsem se opravdu tesil kdyz jsem se rozhodl migravat z win na linux doma.
No, vsak ja se casem postaram aby to dali do poradku. :D ... ale existuji ted i dulezitejsi veci.

Mirouš

• Návštěvník
Linux vs windows
« Odpověď #11 kdy: 08 Února 2007, 10:05:54 »
Já jsem "odkojený" ještě počítačem IQ151, tam windousy nebyly. Přes 3.1, 3.11, Nt, 98, Me jsem se dostal před asi 3 lety k XP. Podotýkám, že jsem pouhý uživatel. Netroufnu si koupit komponenty, ale vyberu si konfiguraci, tu si nechám složit a instalace windousů už si udělám sám. Pro 90% lidí, kteří používají počítač v mém okolí se toto považuje za znalost. Na pc serfuju, posílám poštu, stahuji a upravuji fotky, nahrávám video, hraju hry. Teď jsem si troufnul DOKONCE i na linux! Pár hodin se seznamuju s Ubuntem. Instalace bez problémů, ale protože mám i původní win XP, tak jsem chtěl mít společný disk pro sdílení dokumentů - trochu problém. Postupoval jsem podle třech návodů a ještě nejsem u konce. USB flash (píšu o něm jinde) - poprvé načteno - super. Od té doby zaboha ne - opět problém. Ještě jsem se nedostal k foťáku, k pálení disků a k jiným věcem, takže zatím nevím. Ještě poznámka k XP: programem xpAntispy jsem si vypnul veškeré aktualizace, poštu a prohlížeč jsem měl od mozilly, avast home antivir. Tato kombinace fungovala bez problémů v kuse 1,5 roku než jsem do toho sám zasáhl instalací ubuntu. Jednou za čas jsem nechal projet systém antispywary, ale většinou nic nenašli. Takže já Xp považuji za stabilní systém. Ubuntu (jiné linuxy zatím neznám) se mi líbí, chci do něj proniknout, líbí se mi ta free myšlenka. Ubuntu mě oslovilo.
Díky za reakce.

Mirouš

Beetljuice

• Stálý člen
  • **
Linux vs windows
« Odpověď #12 kdy: 08 Února 2007, 10:19:41 »
..... dokud nenarazíte např na již zmiňovaný cdma modem který je sice podporován ale nastavit jej je téměř nemožné.A co se týče výrobců hw tak jde o to že vědí kolik procent lidí využívá linux a považují jeho podporu za zbytečnost a to je ta věc kterou je třeba změnit......
Já třeba používám CDMA modem Gtran GPC-6420 a rozchodil jsem připojení za 3min. Ovšem nepočítám do tohoto času 20min hledání informací o tom jak to v Ubuntu (linuxu) rozchodit a cca 5min hledání připojovacích informací (uživ.jméno a heslo), které jsem někam zašantročil :)
HW .... no pokud vím, tak třeba HP má celkem dobrou podporu pro svoje zařízení v linuxu a s komunitou spolupracuje. Pro linux obecně platí, chci-li si koupit nějaký nový HW je třeba věnovat čas hledáním toho nejvhodnějšího, který podporován a podpora nemusí být nutně oficiální. Chce to prostě jen trochu změnit myšlení.
Aj dont spíík ííngliš :)

Mirouš

• Návštěvník
Linux vs windows
« Odpověď #13 kdy: 08 Února 2007, 11:21:47 »
citace: "Chce to prostě jen trochu změnit myšlení"

... no a o tom to je. V dnešní době, kdy se vše zjednodušuje a zrychluje, bude jen málo jedinců, kteří jsou zvyklí na jakýsi "komfort" z windousů, ochotných vrátit se o krok zpět do textového prostředí, aby si nahráli program, vytvořili složku apod. Samozřejmě namítnete, že dnes to už jde i graficky, ale pokud hledám návody, tak ty se týkají jen textové konzoly - terminálu.
Díky za reakce.

Mirouš

Luban

• Závislák
Linux vs windows
« Odpověď #14 kdy: 08 Února 2007, 11:40:36 »
Zajímalo by mě, kolik běžných uživatelů je schopno tento systém instalovat, rozdělit disk, nastavit připojení k internetu?
Alespoň ve svém okolí to je bída, bída a bída!. Uživatelsky je linux pro laika, podle mě, přítulnější.
Největší problém, jak bylo již zmíněno, je špatný přístup ze strany výrobců hw, kterí linux jaksi opomíjejí.

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
Linux vs windows
« Odpověď #15 kdy: 08 Února 2007, 15:40:25 »
Windows má propracovanější GUI (a to již od Windows 95). Pokud chcete nahrát ovladač, máte k tomu klikátka (přímo v systému). V linuxu musíte do konzole. CDMA modem je zhovadilost, ideální řešení je jej zapojit do routeru a net provozovat přes klasickou síť :) Dále třeba v Ubuntu chybí některé administrativní nástroje (třeba nastavení DualHead v GUI ).

Nicméně desktopová část je již na velmi solidní úrovni, jsem schopnej vyjmenovat desítky lépe vyřešených vlastností, které má třeba Gnome oproti Windows XP (namátkou: absence tlačítka "Použít", změny se aplikují hned; nautilus má podstatně lépe vyřešené náhledy fotek, filmů, atd.; absolutně jednoduché přepínání wifi síťí - na 1 kliknutí; jednodušší základní software -- třeba Serpentine -- absolutně jednoduchý program na vypalování audio CD; tomboy -- skvělý software pro poznámky; aj. aj. aj.). Zde se prostě Windows nechytají a sranda je v tom, že každý půl rok je nová sada novinek a vylepšení.

sirkubador

• Aktivní člen
  • *
    • http://minastir.ic.cz
Linux vs windows
« Odpověď #16 kdy: 08 Února 2007, 15:50:26 »
Citace: Mirouš
citace: "Chce to prostě jen trochu změnit myšlení"

... no a o tom to je. V dnešní době, kdy se vše zjednodušuje a zrychluje, bude jen málo jedinců, kteří jsou zvyklí na jakýsi "komfort" z windousů, ochotných vrátit se o krok zpět do textového prostředí, aby si nahráli program, vytvořili složku apod. Samozřejmě namítnete, že dnes to už jde i graficky, ale pokud hledám návody, tak ty se týkají jen textové konzoly - terminálu.
No na všechny věci, které se dají naklikat snad návod nepotřebujete....
"A simple, lightweight linux distribution" (64-bit)

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
Linux vs windows
« Odpověď #17 kdy: 08 Února 2007, 16:33:59 »
DualHead v GUI co to je ?
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

filo

• Aktivní člen
  • *
Linux vs windows
« Odpověď #18 kdy: 08 Února 2007, 17:02:01 »
Citace: piskot
DualHead v GUI co to je ?
Tipuju, ze nastaveni rezimu graficke karty s vystupama pro dva monitory pres nejake "klikatko".
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
Linux vs windows
« Odpověď #19 kdy: 08 Února 2007, 17:03:31 »
Aha :)
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

puba

• Aktivní člen
  • *
Linux vs windows
« Odpověď #20 kdy: 08 Února 2007, 19:33:34 »
Taky sem pred dvema tydny skripal zubama nad prikazovou radkou, ale diky Wiki, Foru a lidem, co sem pisi to bylo v pohode a jsem rad, ze me to donutilo se par prikazu naucit (bezva pocit neco porve zkompilovat:).
Jedine co jsem na zacatku potreboval bylo pripojeni na Net (bez nej to asi nejde). Jinak Ubuntu je asi zatim to nej distro, co jsem zkousel-Mandrake, Mandriva, Suse (nejmin problemu) a krome Bluetooth (a Wine, ke kterymu sem se jeste nedostal) jsem docela hrave (pres tezkou nekolikaletou zavislost na XP) rozchodil fak vsechno - i s češtinou!!! (a mnohdy lip, nez pod XP-treba grafika), takze uz XP vubec nezapinam (jen na to BT)
HP Pavilion dv2058ea (Intel Core Duo 1,66GHz, 2GB RAM, Geforce 7200 Go - 256MB, WD-120 GB sata, WiFi, Bluetooth, ctecka 5in1 ), Ubuntu HH 8.04

Hugoh3

• Návštěvník
Linux vs windows
« Odpověď #21 kdy: 09 Února 2007, 00:14:07 »
Prostě to cdma je prokletý přečetl jsem si to o těch třech minutách a vrhnul se na to po pěti hodinách jsem to vzdal a připojil modem zas přes Pc s win xp.O víkendu si na to pozvu odborníka od firmy a budu mu koukat na ruce.Jestli to nepřipojí modem rozšlapu a půjdu do wi-fi.

Beetljuice

• Stálý člen
  • **
Linux vs windows
« Odpověď #22 kdy: 09 Února 2007, 09:02:27 »
Prostě to cdma je prokletý přečetl jsem si to o těch třech minutách a vrhnul se na to po pěti hodinách jsem to vzdal a připojil modem zas přes Pc s win xp.O víkendu si na to pozvu odborníka od firmy a budu mu koukat na ruce.Jestli to nepřipojí modem rozšlapu a půjdu do wi-fi.
Tak nám řekni, jak jsi postupoval, možná přijdem na to kde je problém. ;)
Aj dont spíík ííngliš :)

Hobit

• Návštěvník
Linux vs windows
« Odpověď #23 kdy: 11 Února 2007, 03:10:42 »
dualhead v gui, to ale neni zasluha woken, ale snaha vyrobcu grafik dostat sve ovladace na uroven drive bezkonkurecniho matroxu. fnuk, fnuk, nostalgie.
Ubuntu Dapper Drake > Debian Etch > uvidime jake bude Ubuntu Gutsy Gibbon

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
Linux vs windows
« Odpověď #24 kdy: 12 Února 2007, 15:13:38 »
Akorát mě štve, že je to problém Ubuntu. Treba Fedora klikátko na nastavení 2 monitorů má:

(možná by toto nastavení mělo být přímo součástí Gnome)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.