Já jsem "odkojený" ještě počítačem IQ151, tam windousy nebyly. Přes 3.1, 3.11, Nt, 98, Me jsem se dostal před asi 3 lety k XP. Podotýkám, že jsem pouhý uživatel. Netroufnu si koupit komponenty, ale vyberu si konfiguraci, tu si nechám složit a instalace windousů už si udělám sám. Pro 90% lidí, kteří používají počítač v mém okolí se toto považuje za znalost. Na pc serfuju, posílám poštu, stahuji a upravuji fotky, nahrávám video, hraju hry. Teď jsem si troufnul DOKONCE i na linux! Pár hodin se seznamuju s Ubuntem. Instalace bez problémů, ale protože mám i původní win XP, tak jsem chtěl mít společný disk pro sdílení dokumentů - trochu problém. Postupoval jsem podle třech návodů a ještě nejsem u konce. USB flash (píšu o něm jinde) - poprvé načteno - super. Od té doby zaboha ne - opět problém. Ještě jsem se nedostal k foťáku, k pálení disků a k jiným věcem, takže zatím nevím. Ještě poznámka k XP: programem xpAntispy jsem si vypnul veškeré aktualizace, poštu a prohlížeč jsem měl od mozilly, avast home antivir. Tato kombinace fungovala bez problémů v kuse 1,5 roku než jsem do toho sám zasáhl instalací ubuntu. Jednou za čas jsem nechal projet systém antispywary, ale většinou nic nenašli. Takže já Xp považuji za stabilní systém. Ubuntu (jiné linuxy zatím neznám) se mi líbí, chci do něj proniknout, líbí se mi ta free myšlenka. Ubuntu mě oslovilo.