Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po zdárné instalaci ubuntu 13.04 nelze spustit (Vyřešeno)  (Přečteno 2038 krát)

Karin

• Návštěvník
Na starším počítači jsem si dnes pokusila nainstalovat Ubuntu 13.04 vedle Windows XP. Vše probíhalo v pořádku. Po instalaci jsem restartovala PC, DVD vyjelo (až sem jsem se měla za šikulku :), pak naběhla fialová obrazovka (DOS) kde jsem dala na výběr Ubuntu. Blikla fialová obrazovka, pak černá, pak zase fialová s logem Ubuntu a červenými tečkami, po chvíli se objevil kurzor myši a pak to vše zmizelo a zůstala jen prázdná fialová obrazovka (nechala jsem i déle běžet, protože PC není nějak extra rychlý). Klávesnice na nic nereagovala ani na zapnutí NUM Lock, na pevném PC reagoval reset, ale když jsem jej chtěla vypnout, tak jsem musela vypínač držet 8s (zkoušela jsem zapnout a vypnout několikrát :(). Nevím co s tím, přiznám se, že jsem pouze PC uživatel a tak nějakým příkazovým řádkům a tak ... moc nerozumím a prosím o pomoc v podobě podrobného popisu, jak pro blbečky  :). Pátrala jsem zda někdo neměl stejný problém, ale nic se tomu mému nepodobalo.

Všem co budou mít odvahu se se mnou chvíli trápit předem moc díky.  Karin
« Poslední změna: 22 Září 2013, 13:13:47 od Karin »

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re:Po zdárné instalaci ubuntu 13.04 nelze spustit
« Odpověď #1 kdy: 19 Září 2013, 21:18:15 »
To může být věcí...

Nepíšeš, co je to za stroj, HW...
Zkusila jsi LiveCD s Ubuntu, fungovalo?
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Cuore

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 19 Září 2013, 21:34:24 »
při té fialové obrazovce zmáčkni Esc a to by mělo přepnout boot do textového režimu, kde by mohla být nějaká nápověda. Pak bych ještě otestoval možnosti v recovery
http://wiki.ubuntu.cz/recoverymode

Karin

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 20 Září 2013, 18:12:56 »
Předem díky za odpověď a počáteční rady :)
Právě jsem vyzkoušela Live CD, nejprve jsem otestovala možnost v recovery a spustila dpkg, pak jsem najela do shrnutí:
informace o preceroru: 1x1800MHz
podrobné využití disku: velikost-9.16, užito-2,96, volno 5,86 (vypisuji jen to co si myslím, že by Vás mohlo zajímat)
stav softwarového RAID pole: nebylo nalezeno žádné softwarové RAID pole (mdstat)
Stav LVM: LVM nenalezeno(rgscan)
Systémová databáze (SPT): Databáze je konzistentní: OK

Pak jsem spustila PC přes LiveCD a ubuntu naběhl, jenže s neskutečnou "rychlostí" okna se zavírala i otevírala pomalým rozjasňováním nebo pomalým mizením cca 1min.

K mému PC: Procesor AMD sempron (tm) Processor 3000+ 1,81 GHZ, 960 RAM, jednoprocesorový os. PC s rozhraním ACPI
grafická karta integrovaná: tady tomu moc nerozumím, když jsem si najela v ubuntu na grafiku tak se objevilo: VESA:MCP61-mcp61-81, když jsem přepnula do WINDOWS XP, tak ve spráci zařízení se objevila grafická karta: NVIDIA GeForce 6100 nForce 405
Ještě jsem si vzpomněla, že když jsem včera Ubuntu instalovala, tak mi to CD nenačetlo, ale naskočila tabulka pro zavedení CD z prostředí MS Windows, tak teď nevím jestli není chyba v tomhle. Pokud ano, musím ubuntu nejdříve odinstalovat, nebo můžu v Bootu změnit nastavení Biosu pro zavádění systému z CD/DVD a znovu nainstalovat???

Předem díky za odpověď.
Karin

P.S. při spuštění bez LiveCD se zase objevila pouze fialová obrazovka, jak jsem popisovala včera a Esc nereagoval.
« Poslední změna: 20 Září 2013, 18:14:40 od Karin »

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #4 kdy: 20 Září 2013, 18:38:55 »
Jelikož je to čerstvá instalace, nemáš tam data, tak bych zvolil úplně jinou cestu - nedávej tam klasické ubuntu, ale zvol lubuntu nebo xubuntu - nebudou mít takové nároky (instalace je totožná a máš za cca 15 minut po problému).

Můžeš zase zkusit lubuntu, xubuntu Live CD/USB, zkusit jestli všechno funguje a dodat výpisy:

Kód: [Vybrat]
lspci
Tak uvidíme relevantní informace... Je tam málo RAM a ubuntu by ti na tom nejelo zrovna dobře.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5

pariktadeas@jabbim.cz

Karin

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 20 Září 2013, 19:03:21 »
Moc díky za odpověď jen taková pro Vás  hloupá otázka, kam zadám výpisy? :)

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #6 kdy: 20 Září 2013, 19:16:16 »
Spustit liveCD/USB a v něm spustit terminál (klávesová zkratka ctrl+alt+t).

pariktadeas@jabbim.cz

Karin

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 20 Září 2013, 19:39:22 »
Díky, zítra vyzkouším a dám vědět jak jsem dopadla  :)

Karin

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 21 Září 2013, 14:49:06 »
Sláva, tak Xubuntu se mi podařilo nainstalovat. Bohužel mám zase jeden zádrhel, mám ho v angličtině.  :-[ Při recovery mode, spuštění dpkg mi vypsalo:
"Něco hodně ošklivého se přihodilo při překladu "cz.archive.ubuntu.com:http (-11-system error)
E: některé indexové soubory se nepodařilo stáhnout, jsou ignorovány, nebo jsou použity starší verze.
instalovala jsem Xubuntu 13.04

Prosím ještě mi pomožte s tímhle a pak se s tím už zkusím poprat sama.
Díky Karin

Cuore

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 21 Září 2013, 15:12:51 »
systém se ti po instalaci sám počeští, žádné recovery nepotřebuješ. Pokud ti nepomůže
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
mrkni na wiki
http://wiki.ubuntu.cz/v%C3%ADcejazy%C4%8Dn%C3%BD_syst%C3%A9m
http://wiki.ubuntu.cz/pr%C5%AFvodce_po_instalaci

Karin

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 22 Září 2013, 13:12:02 »
Operace se včera zdárně podařila Xubuntu jede na plné obrátky a děcka můžou konečně na svůj PC. Moc díky za pomoc.
Karin

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.