Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: U12.04 - problém na domácí síti  (Přečteno 2224 krát)

jannek

• Návštěvník
U12.04 - problém na domácí síti
« kdy: 30 Září 2013, 12:10:59 »
Ahoj,

mám takový problém na domácí síti - vypadá to, že problém je v počítači s Ubuntu - dřív to šlapalo bez problémů, pak to ale začalo blbnout a nevím co to mohlo způsobit. Abych nastínil situaci:

• domací LAN - centrálním bodem je WIFI router - na něj jsou připojeny všechny ostatní zařízení (buď kabelem, nebo přes WiFi), zařízení mají fixní IP adresu
  • PC s WinXP Home a firewallem (Comodo Firewall) - PC slouží jako záložní a datový server, soubory jsou zpřístupněny přes Jednoduché sdílení. Ve firewallu je definována vyjímka pro IP adresu notebooku (TCP/UDP + příchozí/odchozí + libovolný port). Na router je PC připojeno eth kabelem
  • Notebook s Ubuntu 12.04 bez firewallu (snad, žádný jsem na něj neinstaloval) - běží na něm webserver (Apache), připojený k routeru je přes WiFi, pokud je to potřeba (potřebuji provést zálohu, přenést soubory apod.) notebook se na PC připojí přes Sambu

Pokud komunikuji směrem NTB => PC (např. přes Sambu, ale je to jedno), vše jede OK. Ve chvíli kdy se potřebuji připojit z PC na NTB (na webserver), na PC mi vytimeoutuje připojení. Pokud mi ale zároveň běží na NTB příkaz ping a pinguju na PC, z PC se na NTB v pohodě připojím. Pokud ping ukončím, chvíli to připojení PC => NTB ještě funguje a pak začne znovu timeoutovat. V PC problém nebude, protože jsem místo PC zkoušel použít i mobil a chovalo se to úplně stejně.

Nějaké nápady, co by to mohlo způsobovat a jak to vyřešit? Předem děkuji za všechny odpovědi a nápady.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re:U12.04 - problém na domácí síti
« Odpověď #1 kdy: 30 Září 2013, 19:04:00 »
To připojení PC → NTB se navazuje přes IP, nebo DNS jménem?
Co konktrétně znamená "vytimeoutuje" co se objeví za hlášku?
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

jannek

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 30 Září 2013, 22:52:21 »
Spojení se navazuje přes IP adresu.

Do browseru na PC zadám IP adresu NTB a dám enter. Browser načítá, načítá, načítá a nakonec to vzdá:

Opera: "Nelze se připojit ke vzdálenému serveru. Zkontrolujte zda je adresa napsaná správně..."
FF: "Chyba při načítání stránky - Vypršel čas spojení"
Chrome: "Jejda! Prohlížeči Google Chrome se nepodařilo připojit k serveru."
příkaz ping: "Vypršel časový limit žádosti."

IP adresa je do browseru zadána 100% správně - pokud totiž poté spustím na NTB ping, který posílá pakety na IP adresu PC a v browseru dám F5, tak browser se bez problému připojí a zobrazí obsah.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #3 kdy: 01 Října 2013, 07:57:43 »
To skoro vypadá, jako by browser nedokázal vynutit na systému obnovu ARP resp. spojení.
Není náhodou nastavená nějaká HTTP proxy?
Stiskni CTRL + W ...

jannek

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 01 Října 2013, 08:36:06 »
Ne proxy nikde nastavena není. Je to fakt divné. Dřív se to tak nechovalo, začlo to až před pár měsíci. Navíc se to takto chová na všech zařízeních, která se na NTB chtějí připojit (mobil, tablet, ...), jakmile na ně NTB pinguje (nebo se na ně pokouší nějak jinak připojit) tak se připojí, když přestane, končí všechny pokusy o připojení timeoutem. Ještě mě napadá stáhnout LiveCD, spustit ho na NTB a zkusit, jak se to bude chovat.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #5 kdy: 01 Října 2013, 08:37:14 »
Ještě by mohla být chyba v duplicitě IP, zkus tomu přiřadit nějakou úplně jinou IP.
Stiskni CTRL + W ...

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #6 kdy: 01 Října 2013, 13:17:13 »
Jinak pokud je chyba v IP adrese, přestal bych používat statické adresy, ale používal bych dynamicky přidělené DHCP serverem. Pro zařízení, u kterých požaduješ stále stejnou IP adresu bych používal rezervaci adres na DHCP serveru. Pak budeš mít všechny adresy na jednom místě, a bude menší pravděpodobnost duplicity adres. Také ti to ulehčí přidávání nových zařízení do sítě.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

jannek

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 02 Října 2013, 00:03:37 »
Takže abych shrnul svoje dnešní snažení:

Změna IP nepomohla.

Potom jsem zkusil připojit NTB k routeru přes kabel - v tomto případě připojení bez problému fungovalo.

Také jsem vypozoroval, že pokud na PC spustím ping, který pinguje na vypnutý/odpojený NTB (v tu chvíli samozřejmě ping failuje) a pak NTB zapnu (či ho připojím) spojení funguje, ve chvíli, kdy ping na PC vypnu, znovu se vše vrátí do původního stavu.

Zkusil se porozhlédnout v nastavení WiFi routeru, ale žádný problém jsem tam nenašel, tak jsem ho alespoň zrestartoval :) Ale to nepomohlo.

Taky jsem zkusil na NTB spustit systém z live CD. Z live CD všechno běhalo naprosto bez problému.

Po tom všem jsem se naplno zaměřil na WiFi v NTB a jen tak mimoděk zkusil odstranit proprietární ovladač WiFi karty a tradá najednou to fungovalo. Bez proprietárního ovladače mi dříve připojení na NTB přes WiFi vůbec nefungovalo, patrně tedy asi někde došlo k nějakým změnám a pak to takto podivně kolidovalo. Zatím testuji zda NTB pojede v pohodě i bez toho proprietárního ovladače - zatím vypadá, že se bez něj obejdu. Takže to vypadá, že vyřešeno. Budu to ještě pár dní pozorovat, ale myslím, že to bude ok.

Všem díky za pomoc a rady.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.