Bohužel včerejší experimenty s verzemi kernelu a ovladače k ničemu nevedly, zkoušel jsem různé kombinace jak jsem psal výše, nakonec jsem kolem třetí hodiny raní dokončil asi tak patnáctou přeinstalaci OS, problém s nefunkčním ovladačem stále přetrvává jako na začátku, restart skončí černou obrazovkou. Díky za upozornění, chybu s překlepem
xorg jsem nakonec objevil i sám, i když mi to nějakou dobu trvalo.
Ano, určitě jsem v poslední době povyšoval z 12.04.2 na 12.04.3, ale mám neurčitý dojem, že k tomu došlo asi tak před měsícem. Proto nerozumím tomu, proč zrovna 30.12.2013 OS zkolaboval - odpoledne jsem počítač vypnul (možná předtím běžel i několik dní v kuse), a když jsem jej tentýž den večer zapnul, tak už OS nenaběhl (skončil černou obrazovkou). Ne, povyšovat z 12.04.2 na 12.04.3 nutně nepotřebuji, dokonce bych byl klidně spokojen jen i s 12.04.1, ale instaloval jsem prostě automaticky balík aktualizací, hlavně kvůli těm bezpečnostním, a mlčky jsem předpokládal, že
apt řeší závislosti mezi balíky tak, aby si odpovídaly verze jádra a ovladače.
Co mě docela mate je to, že mi nepomůže ani přeinstalace OS na čistě zformátovaný diskový oddíl - tohle konečné řešení mi totiž dosud vždy nakonec zabralo, a stálo mě méně času než hledat chybu. Zkoušel jsem z DVD nainstalovat verzi 12.04.1 i 12.04.2, poté jsem instaloval standardní ovladače před celkovou aktualizací systému i po ní (včetně povýšení), ale výsledek je pořád stejný. Tedy i v situaci, kdy používám jádro 3.2.0-xx z verze 12.04.1 a ovladač 304.xx, bez jakékoliv aktualizace, opět problém s ovladačem nastane, přestože před půl rokem tahle konfigurace běžela bez problémů.
Abych téhle zapeklité situaci lépe porozuměl, rád bych se zeptal na několik věcí:
- Jaký balík v Linuxu mohu použít k otestování grafické karty, abych mohl vyloučit HW problém s kartou?
Jaké jsou závislosti mezi verzemi jádra, ovladače a xorg? Podle jakých pravidel je mohu mezi sebou kombinovat? Když např. instaluji ovladač 304.116 ke kernelu 3.11.xx, a poté zavedu kernel 3.2.xx, co se stane s přeloženými a nakonfigurovanými balíky pro předchozí kernel?
Všimnul jsem si, že když příkazem "sudo apt-get install nvidia-current" nainstaluji ovladač k jádru 3.11.xx, tak mi proces vypisuje průběžná hlášení, že nvidia-current je verze 304.116, ale nvidia-settings je verze 331.xx. Je to v pořádku?
Jak mohu nastavit grub, aby mi zaváděl testovanou verzi jádra, a ne automaticky tu nejnovější? Usnadnilo by mi testování různých konfigurací.
Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale už mi docházejí nápady, jak problém řesit.
M.