Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Proc programy v linuxu prichazi o kompaktibilitu rychleji nez ve Windows?  (Přečteno 9479 krát)

asiJa

• Návštěvník
Zase dost lajcka / uzivatelska otazka ... ani nevim jak ji erudovane formulovat.

Jde o to ze me u linuxu opravdu hodne stve ze ho musim kazdych par let instalovat znova. Dokud nebyly LTS verze bylo to jeste horsi (ani ne rok podpory - to je vtip?). Ted zase ctu ze doba podpory LTS verzi (ktera ani ted neni na muj vkus dost dlouha , 5let ) se ma jeste zkracovat
http://www.linuxuser.co.uk/news/ubuntu-possibly-moving-to-a-rolling-release-from-14-04

Linux pouzivam v praci ( fyzikalni vypocty, programovani). Doma mam Windows XP ( hry, 2D, 3D grafika ). Paradoxni je situace kdy se snazim rozchodit nejakou vec ( treba nejakou fyzikalni knihovnu pro python, povray, julia language, octave ) a v mem Ubuntu 12.04 LTS ( z roku 2012 ) jsou s tim nejake problemy (nebo to nejde) kvuli nekomaktibilite knihoven v repozitarich, a kdyz zkusim nainstalovat knihovny jinak ( ppa ... ) nastava "dependency hell". Zatimco kdyz to same zkusim doma na winXP (z roku 2001) tak to jde a zadne knihovny se vubec neresi.

Az ted posledni dobou (po 12 letech ) mi zacinaji nektere programy hlasit ze potrebuji alespon Win7
Nebo naopak u pritelkine nadavam kdyz na Win8 nemuzu spustit Quake3 nebo Mortal Kombat 4 z 90-tych let.

O necem takovem (spoustet nejnovejsi software na 10 let stare distribuci a naopak) si clovek v pripade distribuci linuxu asi muze nechat jenom zdat. Namisto toho na cloveka pri kazdem startu vyskoci vyzva k upgrade systemu, coz kdyz jsem naposledy zkousel ( z ubuntu 11.10 na 12.04 ) tak to cely system pokazilo, a clovek musel vsechno konfigurovat a instalovat znovu ( a to kdyz ma stesti a neprijde o data ).

Cim to je?

Je to technicky problem?
Je to nejaka jina filozofie vyvoje linuxu ?
Neuvedomuji si vyvojari linuxu / nebo spolencnosti (Canonical) ze obycejny uzivatel nema ani cas ani "administratorske schopnosti" na to aby kazdy rok preinstalovala cely system, resil nekompaktibility u cele plejady programu o pouziva. Starych programu s novym systemem, nebo novych programu se starym systemem. Kdyz uz je clovek zvykly na nejake prostredi, ma zavedene postupy, nakoupeny software na ktery je zvykly....

normalniho uzivatele prece vubec nemusi zajimat system sam o sobe (proto pouzivam WinXP - je to *censored* ale co je mi potom), zajima ho software ktery na tom spusti. Az teprve software nese nejakou funkcionalitu o kterou uzivateli jde. Hlavni uloha operacniho systemu by teda mela byt hlavne dovolit uzivateli spustit veskery software ktery potrebuje nebo chce.

kdyz to muze fungovat 10 let ve windows, proc ne v ubuntu?
« Poslední změna: 04 Února 2014, 16:13:26 od asiJa »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
Re:Proc programy v linuxu prichazi o kompaktibilitu rychleji nez ve Windows?
« Odpověď #1 kdy: 04 Února 2014, 16:18:53 »
To je naprostý nesmysl, co zde píšeš a tvoje znalosti linuxu jako takového jsou žalostně zaostalé a naivní. Právě že GNU/Linux je postaven na tom, že je systém neustále aktuální včetně VŠECH aplikací! Není nutné nějak zbytečně přeinstalovávat - je jen důležité zachovávat kontinuitu aktualizací a nehrabat se amatérsky v systému a zkoušet, co všechno vydrží.

Každý zkušený uživatel linuxu ti potvrdí, že stačí mít patřičně rozdělené partition zvlášť pro systém a zvlášť pro home a když už musí dojít ke kompletní přeinstalaci, tak se přeinstaluje, povýší během půl hodinky samotný systém, na jedno kliknutí se automaticky vše zaktualizuje a je hotovo.

Naproti tomu ve Windows, i když jsou data uloženy separátně, tak jen samotná přeinstalace a aktualizace W7 trvá několik dní - zrovna o víkendu jsem přeinstalovával W7 na jednom netbooku. Instalace zahájena v pátek večer -  půl hodiny, ale potom prostě porod, který skončil až v neděli večer:  Jako druhé po instalaci přichází sehnat ovladače, jelikož v systému prostě nejsou všechny. A to někdy tak důležitý jako je grafická nebo wifi karta. Fajn, na druhým PC (pokud ho máte) stáhnete ovladače, že? Pak instalace - jeden ovladač, jeden restart (samozřejmě, to lze vypnout!). Potom vyskočí okno s aktualizacemi - nějakých 50 aktualizací, velikost cca 250MB. Tak jo, jde se na to - stahování a instalace aktualizací je na pár hodin Njn, pak se vypne počítač, páč některý aktualizace se musí instalovat v Low Mode. Vypínání trvá zase pár hodin. No, do rána to necháte běžet, pak restart, že? A vyskočí okno s dalšími, asi 80 aktualizacemi (cca 450MB) - stejnej proces. Třetí den přistane Service Pack 1 (cca 600MB) a to je fakt porod zase na pár hodin vystaráno.  Večer se objevilo 81 aktualizací o velikosti 350MB. No tak jedeme dál - stáhly se, instalovaly a vypnutí PC - hodinka v čoudu. Po restartu okno, že se nepodařilo nainstalovat všechny aktualizace a 5 jich zůstalo, takže zase...
No řeknu ti - ZLATEJ, FAKT ZLATEJ LINUX!!!
« Poslední změna: 04 Února 2014, 16:25:07 od Marp »
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Cuore

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 04 Února 2014, 16:22:11 »
nechci tvrdit, že jsou to všechno kecy, ale ve spoustě věcí nemáš pravdu. Píšeš o lajckých otázkách a problémech ale tohle
Citace
treba nejakou fyzikalni knihovnu pro python, povray, julia language, octave
lajka moc nezajímá.
Citace
Namisto toho na cloveka pri kazdem startu vyskoci vyzva k upgrade systemu
pokud si nastavíš, že tě systém nebude upozorňovat, tak máš klid a přecházet na novější podporované distro taky nemusíš. Zdroje se održují ve funkčním stavu, ještě dost dlouho po ukončení oficiální podpory.
Citace
tak to cely system pokazilo, a clovek musel vsechno konfigurovat a instalovat znovu ( a to kdyz ma stesti a neprijde o data ).
Další hloupost, pokud si oddělím /home, tak nemusím nic nastavovat a ani o nic nepřicházím. Tkže pokud to uzavřu, z mého pohledu lajka je vše v pořádku a pokud má někdo potíže, tak už se jedná spíše o profesionála, protože nějaké knihovna? Jednu jsem si udělal v pracovně a slouží už pět let  :)

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 04 Února 2014, 17:50:51 »
Jde o to ze me u linuxu opravdu hodne stve ze ho musim kazdych par let instalovat znova

Nemusi se instalovat znova. Klidne si znova neinstaluj. Pokud ti nestaci LTS, nahod si nejakou jinou distribuci s delsi podporou (?debian stable?). Ale 5 let je dlouha doba a pocitej s tim, ze pokud budes chtit do stareho systemu instalovat nove knihovny, nemusi to jit hladce a chce to obcas trochu know-how.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #4 kdy: 04 Února 2014, 17:56:03 »
linux neni windows ;) a linux nedela jedna firma na jednom jedinem rozhrani .. to je vse, co se k tomu da rict ..

ja osobne linux nijak moc nepreinstalovavam .. vpravde receno vubec a vse mi jde .. samozrejme snazit se jet na 5 let stare distribuci chtit po ni, aby "umela" nejnovejsi ficury je nesmysl .. je to vec vyberu .. pokud ti linux vyhovuje tak ho pouzivej .. ja linux pouzivam ciste jen proto, ze mi vyhovuje mnohem vic nez win, do nejakej filozofickejch debat se fakt nepoustim ..
« Poslední změna: 04 Února 2014, 17:58:13 od ntz_reloaded »
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #5 kdy: 04 Února 2014, 18:11:11 »
Snad jen k těm 5 letům - když si zaplatíš podporu, tak se najde někdo kdo ti to bude patchovat ještě po dvaceti letech. 5 let podpory *zdarma mi přijde víc než OK.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

asiJa

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 04 Února 2014, 19:18:48 »
nechci tvrdit, že jsou to všechno kecy, ale ve spoustě věcí nemáš pravdu. Píšeš o lajckých otázkách a problémech ale tohle
Citace
treba nejakou fyzikalni knihovnu pro python, povray, julia language, octave
lajka moc nezajímá.

myslim lajka co se tyce "administrovani" resp. linuxu. Nebo jak rekl Marp - moje znalosti linuxu jsou zalostne naivni. I kdyz ho tak 10-15 let pouzivam vedle windows nepatri to k hlavnim predmetum meho zajmu. Nemyslim tim ze bych mel pocitac jen na browsovani po internetu a psani emailu. Kazdy ma nejaky obor zajmu, obor erudice - nekdo dala pocitacovou grafiku, nekdo sklada hudbu, nekdo programuje, nekdo fyzikalni simulace... ale pritom zaroven nemusi byt Linux Guru. Bylo by dost smutne aby clovek na to aby mohl delat na pocitaci neco sofistikovanejsiho musel byt zaroven profesionalni linux administrator.

Citace
Snad jen k těm 5 letům - když si zaplatíš podporu, tak se najde někdo kdo ti to bude patchovat ještě po dvaceti letech. 5 let podpory *zdarma mi přijde víc než OK.
mi nejde o to aby se nekdo staral o podporu (napr. vydaval aktualizace)... pokud vim tak ve WinXP jsem snad nenaistaloval zadnou aktualizaci nikdy ( krome servispacku ). Ale proste ty nove programy tam z nejakeho duvodu porad funguji.

Guess : Asi to bude spise vec na strane tvurce programu, nez na strane systemu. Proste na windows kazdy vi ze musi svoji instalacku programu udelat tak aby se naistalovala na holy WinXP aniz by mohl pocitat s tim ze tam bude nejaka defaultni zdilena knihovna. (proste to musi udelat "static"). Kdezto na Linuxu tvurce programu predpoklada vyuziti knihoven nejake konkretni distribuce v mnohem vetsi mire.

( Je to timhle?  ...  Ja nevim ... )

Citace
pokud ti linux vyhovuje tak ho pouzivej .. ja linux pouzivam ciste jen proto, ze mi vyhovuje mnohem vic nez win
Tak linux ma v mnoha vecech vyhodu, a v mnoha jinych me *censored*. Dobre je ze se nefragmentuje disk, je tu terminal se kterym se prijmene pracuje, cokoli k programovani se lip konfiguruje (pokud zrovna nenastane nejaky ten "dependency hell"), jde snadno nainstalovat bez CDromky a ze vseho nejvic - je zadarmo. Ale jsou taky veci ktere mi na linuxu hodne vadi - a tohle je jedna z tech hlavnich.

Citace
ja osobne linux nijak moc nepreinstalovavam .. vpravde receno vubec a vse mi jde .. samozrejme snazit se jet na 5 let stare distribuci chtit po ni, aby "umela" nejnovejsi ficury je nesmysl
Tak ja samozdrejme nechci aby tam byly nejake nejnovejsi "featury" jako treba nejaky 3D akcelerovany kompiz, nebo nejnovejsi verze filesystemu. Jde mi ale o to aby tam sly nainstalovat nejnovejsi programy stejne jako jdou ve starych XPckach (bez aktualizaci). Samozdrejme nemuzu ani chtit aby nekdo ty programy daval do repozitaru (tj. aby aktualizoaval/udrzoval repozitare). co ale chci aby ty nove programy sly nainstalovat a fungovaly bez nejakych komplikaci, obstrucki a drbani se. Znovu rikam ve winXP ty nove programy fungujou ne proto ze by nekdo WinXP aktualizoval a udrzoval, ale asi spise proto ze ty programy jsou delane tak aby i na tom zastaralem WinXP bezely (maji treba vsechny potrebne knihovny v sobe... nebo ja nevim).

tak asi je to podobna otazka jak s podporou hardware (ktera je dnes asi uz docela dobra... ale pred par lety bylo pro me nejvetsi prekazkou proc nemit linux problem nainstalovat ovladace graficke karty). Je asi pravda ze to neni nedostatek na strane tvurcu linuxu, ale u tretich stran (tvurci jednotlivych programu nebo grafickych karet ... ). Nicmene, to nic nemeni na tom ze to patri k vecem co lidi od linuxu nejvice odrazuji.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #7 kdy: 04 Února 2014, 21:43:31 »
Hoši, ne že bych byl nějakej lumen přes češtinu, kterej očekává od každýho brilantní češtinu, ale rozdíl mezi laik/lajk byste rozpoznat mohli! Za další - pochybuji, že si na svém PC někdo chová WXP z roku 2001 bez žádnýho SP a ani jedné aktualizace. A protože je tohle téma zabarvený podobně jako to o té nepotřebné bezpečnosti, dál jsem raději nečetl.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Dr.Joe

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 04 Února 2014, 22:00:30 »
Připojuji se do diskuze.

Dnes jsem si na nově zakoupený počítač (bez operačního systému) nainstaloval Lubuntu 13.10.
Kompletní instalace (i s aktualizací!) trvala 1 hodinu.
Minulý víkend jsem měl tu "čest" instalovat čistou instalaci win7 na PC mé manželky a musím souhlasit s výše uvedeným příspěvkem - děs a hrůza. Tři dny samé stahování a restarty - zlatej Linux.
Osobně si myslím, že kdyby byla větší osvěta ohledně Linuxu, bylo by více uživatelů. Většina lidí, co znám, PC využívá na jednoduché operace (surfování, napsat email či něco vytisknout). Je to škoda - dodnes, když někomu řeknu, že používám Linux, tak na mě koukají, jak na exota.

Linuxové distribuce už jsou dnes, dle mého názoru, plnohodnotné operační systémy (Jsem linuxák od roku 2007).
Lubuntu 18.04

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #9 kdy: 05 Února 2014, 00:39:57 »
Připojuji se do diskuze.

Dnes jsem si na nově zakoupený počítač (bez operačního systému) nainstaloval Lubuntu 13.10.
Kompletní instalace (i s aktualizací!) trvala 1 hodinu.
Minulý víkend jsem měl tu "čest" instalovat čistou instalaci win7 na PC mé manželky a musím souhlasit s výše uvedeným příspěvkem - děs a hrůza. Tři dny samé stahování a restarty - zlatej Linux.
Osobně si myslím, že kdyby byla větší osvěta ohledně Linuxu, bylo by více uživatelů. Většina lidí, co znám, PC využívá na jednoduché operace (surfování, napsat email či něco vytisknout). Je to škoda - dodnes, když někomu řeknu, že používám Linux, tak na mě koukají, jak na exota.

Linuxové distribuce už jsou dnes, dle mého názoru, plnohodnotné operační systémy (Jsem linuxák od roku 2007).
Aby to nevyznívalo černobíle, tak dá se narazit i na problém, u nás konkrétně třeba Skype - ne samotný program, ale provázanost ovladačů kamery - pulseaudio. Ale že je Linux přívětivější při instalaci i údržbě, to je bez debat. V případě problémů jsou u W diagnostické možnosti prakticky nulové, což je dáno samozřejmě jejich politikou.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

asiJa

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 05 Února 2014, 01:19:54 »
Citace
Ale že je Linux přívětivější při instalaci i údržbě, to je bez debat.
souhlas, sam to pisu

mi nejde o instalaci a udrzbu samotneho linuxu (distribuce), ale o instalaci software na nej (za hranici toho co je ve standartnich oficialne podporovanych repozitarich, napr. 3tich stran).

A jak rikam, asi to neni chyba ani tak samotne distribuce, jako spise tvurcu software, kteri u linuxove verze mozna ocekavaji vetsi support ze strany distribuce (dostupnost patricnych knihoven v repozitarich) nez v pripade windows. A dost mozna taky u linuxu pocitaji se schopnejsim uzivatelem.

asi je to zase obligatni zaver - ze problem linuxu vs. windows neni o kvalitach toho ktereho systemu, ale o tom jak zavazne s nim musi pocitat vsichni tvurci software/hardware. Kdyz nejaky program nejde pod WinXP tak se tim tvurce odrizne o velky kus uzivatelu (jeste porad). Kdyz program nejde pod Ubuntu 12.04 ale jen pod 13.10 tak je to kazdemu jedno.

Na winXP si clovek bezne instaluje vsechno aniz by to bylo nejak explicitne oficialne podporovane microsoftem. U ubuntu casto nastane problem pokud chce clovek nainstalovat neco co zrovna neni v repozitarich.

at uz je pricina jakakoli prijde mi to jako velky problem prakticke atraktivity linuxu.

Rover623

« Odpověď #11 kdy: 05 Února 2014, 15:26:48 »
Rozdíl mezi Linuxem a Windows je jednoduchý. Programy pro Linux jsou několikanásobně menší, protože mají linkované knihovny. Windows programy si kromě doplňkových MS záležitostí (třeba NET) táhnou vše sebou, Málo co se ve Windows linkuje proti knihovnám systému, jednoduše proto, že se autor nemůže spolehnout, že tam ty knihovny vůbec budou nebo budou v požadované verzi. Tohle se v Linuxu prostě nedělá, samozřejmě existují výjimky i v Linuxu kdy si program táhne vše sebou a pak si to stejně jako Windows soft nacpe do /opt a do /home (akvivalent Program Files a uživatelských složek).

Problém jsou někdy autoři softu, obvykle se do balíku dává požadavek na minimální verzi potřebných knihoven. To bývá problém u starších distribucí, kdy jsou na danou část navázány další a nelze ji tak jednoduše povýšit. Někdy se ovšem objevují případy kdy autor přesně specifikuje verzi knihovny kterou má program požadovat a to potom může působit potíže.

Nicméně do "dřevních" dob Windows bych už se vrátit nechtěl. Člověk prostě udělá program a pak stráví 2 dny tím, že na něj nabaluje milion zbytečností aby měl jistotu, že to pojede. U náročnějších věcí (třeba hry) nejsou potom výjimkou instalace, které mají po rozbalení přes 50GB.

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #12 kdy: 05 Února 2014, 19:34:43 »
Problém jsou někdy autoři softu, obvykle se do balíku dává požadavek na minimální verzi potřebných knihoven. To bývá problém u starších distribucí, kdy jsou na danou část navázány další a nelze ji tak jednoduše povýšit.
No, autor typicky specifikuje nestarsi verze knihoven proti kterym kompiloval - ma tak jistotu, ze to na danych verzich pojede. Kdyz chce nekdo extraburty, tak si muze stahnout tarball a kompilovat proti cemu chce ;)
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

matee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 05 Února 2014, 19:37:42 »
aktualizace windousu jsou HELL to je pravda, zlatej apt-get update

Ale s tím co píše autor tématu jsem se taky setkal, taky vědec :D NA stránkách zahraniční univerzity najdu program - napsanej pro linux, ale v nový verzi Ubuntu ho nerozjedu, protože závisí na knihovnách, který už v systému nejsou, a ty potřebný nelze kvůli různým závislostem doinstalovat. 
HP 550 /Intel Core2 Duo T5270 / Intel GMA 950 / 2GB / 160GB / Ubuntu 8.10 -> ... -> Linux Mint 17 - Cinnamon
S linuxem jde vše, ale nikdy ne hned:)

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #14 kdy: 06 Února 2014, 06:47:46 »
Ale s tím co píše autor tématu jsem se taky setkal, taky vědec :D NA stránkách zahraniční univerzity najdu program - napsanej pro linux, ale v nový verzi Ubuntu ho nerozjedu, protože závisí na knihovnách, který už v systému nejsou, a ty potřebný nelze kvůli různým závislostem doinstalovat.
Tohle ale není problém Ubuntu, to je problém autora programu. Buď ho musí udržovat nebo dát k dispozici zdrojové texty, ať si ho může kdo chce přeložit a použít.
Pokud někdo chce používat takto nesolidně udělané programy, tak mu nezbývá než si nainstalovat virtuální stroj s požadovanou verzí Linuxu.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 07 Února 2014, 09:59:21 »
Pokusím se to trochu shrnout.

WinXP měli tu vlastnost, že neměly konkurenci ani v jiných vezích Win a vydrželi tu s námi velmi dlouho. Ta situace se už nebude opakovat.
Až později nastala konkurence sama sebe ve W Vista, W 7,W 8. Programy v dobáx WXP nemuseli udržovat tolik verzí, což už neplatí. Dle mě, do budoucna už nebude tak jednoduché udržovat jeden program pro všechny verze Win.

Programy pro Win si s sebou tahají závyslosti. Takže tam jsou pro všechny Win verze obsažené. Jak psal Guess, je to označováno jako Statické linkování knihoven.

V Linuxu se taková kompatibilita nedrží tak dlouho. Je to dáno i bouřlivým vývojem, kterým v posledních letech Linux  prochází. Řešením by bylo pro výrobce programů to statické linkování i pro Linux. To ale není moc elegantní, i když je to funkční. Někdo to tak řeší, myslím třeba Steam, který si stahuje vlastní instalátor.

Asi jsem nic objevného nenapsal, snad to nebylo zbytečné. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

asiJa

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 07 Února 2014, 10:03:02 »
Citace
Tohle ale není problém Ubuntu, to je problém autora programu. Buď ho musí udržovat nebo dát k dispozici zdrojové texty, ať si ho může kdo chce přeložit a použít.
Pokud někdo chce používat takto nesolidně udělané programy, tak mu nezbývá než si nainstalovat virtuální stroj s požadovanou verzí Linuxu.

Jo asi to bude z vleke casti na strane autoru kteri se na linux a dynamicke linkovani priliz spolehaji. Ale nepripada mi ze by se to tykalo pouze nejakych nesolidně udelanych programu. Priklad z posledni doby:

Julia ( http://julialang.org/ ) potrebuje novejsi knihovny ( BLAS, LAPACK ) nez Octave v repozitarich ubuntu 12.04. Kdyz se mi podarilo podle navodu Juliu nainstalovat, zjistil jsem ze Octave nainstalovat nejde. Nakonec jsem to sice vyresil ze sem skusil nainstalovat posledni verzi octave (3.6) z ppa a ta uz pouzivala stejne knihovny jako posledni Julia. Ale jednak to vyzadovalo odemne hodne stourani se v tom jake knihovny kdo vlastne potrebuje. A jednak nevim co bych delal kdyby zrovna posledni verze Julia a octave pouzivala jine knihovny. Navic si nejsem jisty jestli jine programy ktere mam a ktere taky BLAS/LAPACK vyuzivaji ted budou fungovat.

Jiny priklad (starsi) - na nasem vypocetnim clusteru mi uz dlouhou dobu chybi nektere casti scipy/pylab/matplotlib. Kdyz sem zadal administratora aby to nainstaloval tak jsem dostal odpoved ze to kvuli nejakym zavislostem nejde ( je tam SUSE Linux Enterprise Server 11). Doma na >10 starych XPckach sem si naistaloval http://code.google.com/p/pythonxy/ a nic sem neresil.

Resenim by bylo kdyby linux mel bud moznost mit vice verzi stejne knihovny a kazdy program by si linkoval tu kterou potrebuje. Nebo kdyby si to fakt tahalo ty knihovny sebou (static) jak ve windowsech. To ze jsou programy v linuxu mensi je hezke, ale zdaleka to neni tak dulezite jako to aby vsechny programy fungovaly a daly se snadno nainstalovat. To jestli potrebuju o 10-100MB diskoveho prostoru vic me fakt nemrzi v dobe 1TB disku na kterem jsou z 95% filmy.

Ad zdrojove kody - Jo, prakticky k veskeremu software o kterem tu mluvim zdrojove kody jsou. Ale kompilovat neco ze zdrojovych kodu neni o nic snazsi - naopak. Clovek nejenom ze stejne musi ty spravne verze knihoven najit a nainstalovat ( a ma stejny problem s ruznymi verzemi mezi ruznymi programy ), ale musi toho nakonfigurovat jeste o dost vic ( hlavickove soubory ..., spravne to nalinkovat v makefile ...  ).

Ne kazdy kdo chce program pouzivat to musi zaroven umet nakonfigurovat. ( kdyz chci renderovat 3D grafiku unbiased renderm, neznamena to ze ho umim nakonfigurovat a zkompilovat ). Ja v tom docela plavu. Ano, je to skoro urcite jen mojim nedostatecnym skillem pri linkovani / kompilovani / konfigurovani. Ale je to proste hodne velka bariera.

Delat si kvuli kazdemu programu jiny virtualni stroj to je fakt silene reseni. Zase to srovnavam s jednoduchosi instlace tech veci ve windows kde proste 5x kliknu na tlacitko "Dalsi" a o tom ze to potrebuje nejake knihovy vetsinou ani nevim.

asiJa

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 07 Února 2014, 10:10:56 »
Pavel Hrnčíř >

A nebylo by mozne aby linux nejak drzel nekolik verzi stejne knihovny a dynamicky je linkoval tem programum ktere ji potrebuji.

Myslim to takhle: Mam programy A,B,C ktere pouzivaji knihovnu X verze 1.1 a programy D,E,F ktere puzivaji X verze 1.2. Je zbytecne aby A,B,C meli kazdy vlastni kopii 1.1 a D,E,F vlastni kopii 1.2. Navic tech knihoven mezi kteryma bude konflikt je asi celkem male procento ze vsech knihoven v systemu.

Jinak s tim ze doba kompaktibility na Windows asi brzo skonci (kvuli rychlejsimu vydavani verzi) mate asi pravdu (to jsem si tak uplne zatim nevuvedomil ze je to nezvratny trend, i kdyz to pozoruju). Tak to budue teprve duvod prejit na linux :)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #18 kdy: 07 Února 2014, 13:00:09 »
V repo jsou některé různé verze knihoven. Ale tak moc do toho nevidím abych věděl, co vše ovlivňuje zařazení různých verzí.

Tohle určo líp vysvětlí NTZ, že? :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
« Odpověď #19 kdy: 07 Února 2014, 13:20:57 »
V repo jsou některé různé verze knihoven. Ale tak moc do toho nevidím abych věděl, co vše ovlivňuje zařazení různých verzí.

ale takhle se to vubec nedela .. v linuxu konkretne desktopove programy (serverove moc ne) maj "kratsi zivotnost" jen kvuli tomu, ze oss se rychlejc vyviji .. kazdej mesic se objevujou v beznejch knihovnach jako je qt novy ficury a nove verze programu je proste vyzadujou ..

windows maj proste jedno api, dela to jedna firma, coz u linuxu neni .. current sshd zkompilujes i na starem linuxu ale novej skajp vyuzivajici nejnovejsi ficury qt tam proste nerozbehas ..

tahle diskuse je na kocku :P

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #20 kdy: 07 Února 2014, 15:09:58 »

ale takhle se to vubec nedela .. v linuxu konkretne desktopove programy (serverove moc ne) maj "kratsi zivotnost" jen kvuli tomu, ze oss se rychlejc vyviji .. kazdej mesic se objevujou v beznejch knihovnach jako je qt novy ficury a nove verze programu je proste vyzadujou ..

windows maj proste jedno api, dela to jedna firma, coz u linuxu neni .. current sshd zkompilujes i na starem linuxu ale novej skajp vyuzivajici nejnovejsi ficury qt tam proste nerozbehas ..

tahle diskuse je na kocku :P

Ale zkompilujes tam nejnovejsi qt, nad kterym pustis skalp :D

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
« Odpověď #21 kdy: 07 Února 2014, 15:27:26 »
well, na starem glibc nove qt asi nezkompilujes :)

matee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 08 Února 2014, 11:42:07 »
current sshd zkompilujes i na starem linuxu ale novej skajp vyuzivajici nejnovejsi ficury qt tam proste nerozbehas ..

Ale tady je spíš otázka proč nejde rozběhat starej program na nová verzi Ubuntu :)
HP 550 /Intel Core2 Duo T5270 / Intel GMA 950 / 2GB / 160GB / Ubuntu 8.10 -> ... -> Linux Mint 17 - Cinnamon
S linuxem jde vše, ale nikdy ne hned:)

Nemo7

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 08 Února 2014, 11:43:15 »
Kdyby jenom programy přicházely rychle o kompatibilitu... Na jednom počítači mi zrušili podporu pro starší kartu ATI v LTS! Název long term support tak vypadá jako fór dne. Tady jsem se podělil a založil vlákno.  ;) http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=70512.0
« Poslední změna: 08 Února 2014, 11:49:21 od Nemo7 »

geofre

« Odpověď #24 kdy: 08 Února 2014, 14:31:29 »
Kdyby jenom programy přicházely rychle o kompatibilitu... Na jednom počítači mi zrušili podporu pro starší kartu ATI v LTS! Název long term support tak vypadá jako fór dne. Tady jsem se podělil a založil vlákno.  ;) http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=70512.0

This is pathetic... Nothing more nothing less...
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.