Zase dost lajcka / uzivatelska otazka ... ani nevim jak ji erudovane formulovat.
Jde o to ze me u linuxu opravdu hodne stve ze ho musim
kazdych par let instalovat znova. Dokud nebyly LTS verze bylo to jeste horsi (ani ne rok podpory - to je vtip?). Ted zase ctu ze doba podpory
LTS verzi (ktera ani ted neni na muj vkus dost dlouha ,
5let ) se ma jeste zkracovat
http://www.linuxuser.co.uk/news/ubuntu-possibly-moving-to-a-rolling-release-from-14-04Linux pouzivam v praci ( fyzikalni vypocty, programovani). Doma mam Windows XP ( hry, 2D, 3D grafika ). Paradoxni je situace kdy se snazim rozchodit nejakou vec ( treba nejakou fyzikalni knihovnu pro python, povray, julia language, octave ) a v mem
Ubuntu 12.04 LTS ( z roku 2012 ) jsou s tim nejake problemy (nebo to nejde) kvuli
nekomaktibilite knihoven v repozitarich, a kdyz zkusim nainstalovat knihovny jinak (
ppa ... ) nastava "
dependency hell". Zatimco kdyz to same zkusim doma na winXP (z roku 2001) tak to jde a zadne knihovny se vubec neresi.
Az ted posledni dobou (po 12 letech ) mi zacinaji nektere programy hlasit ze potrebuji alespon Win7Nebo naopak u pritelkine nadavam kdyz na Win8 nemuzu spustit Quake3 nebo Mortal Kombat 4 z 90-tych let.
O necem takovem (spoustet nejnovejsi software na 10 let stare distribuci a naopak) si clovek v pripade distribuci linuxu asi muze nechat jenom zdat. Namisto toho na cloveka pri kazdem startu vyskoci vyzva k
upgrade systemu, coz kdyz jsem naposledy zkousel ( z ubuntu 11.10 na 12.04 ) tak to
cely system pokazilo, a clovek musel vsechno konfigurovat a instalovat znovu ( a to kdyz ma stesti a neprijde o data ).
Cim to je? Je to technicky problem?
Je to nejaka jina filozofie vyvoje linuxu ?
Neuvedomuji si vyvojari linuxu / nebo spolencnosti (Canonical) ze obycejny uzivatel nema ani cas ani "administratorske schopnosti" na to aby kazdy rok preinstalovala cely system, resil nekompaktibility u cele plejady programu o pouziva. Starych programu s novym systemem, nebo novych programu se starym systemem. Kdyz uz je clovek zvykly na nejake prostredi, ma zavedene postupy, nakoupeny software na ktery je zvykly....
normalniho uzivatele prece vubec nemusi zajimat system sam o sobe (proto pouzivam WinXP - je to *censored* ale co je mi potom), zajima ho software ktery na tom spusti.
Az teprve software nese nejakou funkcionalitu o kterou uzivateli jde.
Hlavni uloha operacniho systemu by teda mela byt hlavne dovolit uzivateli spustit veskery software ktery potrebuje nebo chce.kdyz to muze fungovat 10 let ve windows, proc ne v ubuntu?