Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: presun dat rsync x nemo  (Přečteno 3198 krát)

Uran

• Aktivní člen
  • *
presun dat rsync x nemo
« kdy: 15 Února 2014, 17:06:32 »
Presouvam do NAS-u cca 2 TB dat a mel bych par otazek.

NAS DLINK 325
1 x 2 TB disk EXT3 - NAS
100 MB sit

Data presouvam z externiho disku WD 2 TB EXT4.  Pripojeny pres USB redukci k PC
OS Linux Mint 16.

Disk v NASU mam mountly pres cifs.
Kód: [Vybrat]
sudo mount -t cifs -o uid=user-linux,gid=users,iocharset=utf8,username=user-nas,password=pass-nass,workgroup=workgroup-nas,rw //ip-nas/Volume_1 /media/nas1
Problem je v tom, ze se jednou za cas externi disk odpoji a synchronizace se prerusi. Asi uz nefunkcni USB port nebo kabelaz k externimu disku.

Zkousel jsem
rsync -rv /media/jakub/Data2T/ /media/nas1/, ale po vypadku disku a jeho opetovnem mountnuti mi v cilovem adresari zbyde neuplny soubor s "." na zacatku. Ten smaznu, protoze uz soubor existuje na NAS-u (overil jsem jejich shodnost pomoci diff). Pote opetovne spustim vyse uvedeny rsync, ale soubor se stahuje znovu.

Jako nouzovku jsem zkusil pres nemo kopirovat mezi externim diskem a NAS a to funguje (do dalsiho vypadku) bez toho aby se jiz jednou stahly soubor kopiroval znovu.

Je to ovsem silena pakarna porad kontrolovat co se stahlo a co ne (pripadne jestli je soubor konzistentni).

1. Na nasu nechci nastavovat RAID 1, ale chci mit dva disky a jednou za cas to pomoci skriptu synchronizovat. Pokud vytahnu jeden disk. Pripojim ho normalne jako externi i mimo NAS?

2. Proc rsync porad taha jiz jednou zkopirovane soubory?

3. Pri kopirovani pres rsync nebo i pres nemo v gui nejak nedokazu poznat logiku poradi kopirovanych polozek. Je to abecedne, dle pristupu nebo jinak? Adresarova struktura, kterou prenasim je pomerne komplikovana a obsahuje konfiguracni soubory z home dresare a symlinky.
"Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli."

marun

• Stálý člen
  • **
Re:presun dat rsync x nemo
« Odpověď #1 kdy: 15 Února 2014, 17:19:47 »
ad 1 nevím jak to myslíš ale asi ano

ad 2 u rsync používej přepínač -a

ad 3 myslím si že je to podle umístění položek někde hlouběji ve filesystému

na ty výpadky se podívej přes dmesg
nevím co to je za redukci
pokud je to usb3.0 disk který nemá externí napájení a dáš ho do usb 2.0 které zvládá menší proud tak to může být tím

Uran

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 15 Února 2014, 18:03:24 »
ad 1 nevím jak to myslíš ale asi ano

ad 2 u rsync používej přepínač -a

ad 3 myslím si že je to podle umístění položek někde hlouběji ve filesystému

na ty výpadky se podívej přes dmesg
nevím co to je za redukci
pokud je to usb3.0 disk který nemá externí napájení a dáš ho do usb 2.0 které zvládá menší proud tak to může být tím

1. Poresim pres bash skript - neni problem

2. - kdyz u rsync pouziju prepinac "a" tak mi to hazi chybu "rsync: chgrp "/media/nas1/Chemie/WEBY" failed: Permission denied (13) ...  a dalsi u vetsiny polozek. Ze bych nemel na NAS-u vytvorenou skupinu, ktera je na externim disku??

3. ?? zalohuju konfiguracni soubory z home adresare a obcas jsou v nazvech souboru "divne" znaky, ktere se asi neslucuji s danym FS. potrebuji zalohovat celou slozku .config, .mozzila, thunderbird ap

Disk je pripojeny pres USB 2.0 + vlastni externi napajeni

Problem je v tom, ze ty data jsou pomerne objemna takze kazda zkouska mi zabere x-hodin.

Spis by me opravdu zajimalo podle jakeho klice rsync resp. nemo v gui vybira poradi kopirovanych souboru.

Resp. proc rsync i pri parametru "a" neustale stahuje stejny soubor porad dokolecka?

Mam to jako "jednorazovku". Tj. potrebuji ty data jen pretahnout z externiho disku a ten pak pouzit v NAS-u pro zalohu (nikoliv jako RAID 1, ale pres interni zalohovaci mechanizmus NAS-u).

Predtim jsem z PC zalohoval home adresar jednoduse rsync -av neco nekam (ext4 -> ext4-externi disk) a problem jsem nemel.

Jinak jsem takovy BFU tak prosim mejte se mnou trpelivost. Dekuji.

marun

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 15 Února 2014, 18:09:38 »
měl jsem ten stejný problém s tím chgrp ale pak sem to nijak neřešil kdyžtak tam skus tu skupinu vytvořit

Uran

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 15 Února 2014, 18:23:57 »
měl jsem ten stejný problém s tím chgrp ale pak sem to nijak neřešil kdyžtak tam skus tu skupinu vytvořit

Dekuji za radu. Sice mi neni jasne jak pres webove rozhrani u tohoto NAS-u tu konkretni skupinu nastavit (ve webovem rozhrani jsem moznost nastavit "skupinu" nenasel . Jde tam jen pri pridani usera nastavit "user", ale ne skupinu, ale pokusim se :). Zitra to zkusim vyzkouset a dam vedet jak to dopadlo.

Uran

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 20 Února 2014, 14:51:07 »

Dekuji za radu. Sice mi neni jasne jak pres webove rozhrani u tohoto NAS-u tu konkretni skupinu nastavit (ve webovem rozhrani jsem moznost nastavit "skupinu" nenasel . Jde tam jen pri pridani usera nastavit "user", ale ne skupinu, ale pokusim se :). Zitra to zkusim vyzkouset a dam vedet jak to dopadlo.

Tak NAS je pripojeny a rsync porad stavkuje. Zkusil jsem na NAS vytvorit skupinu (users) a priradit ji k tomu uzivateli a hazi to tohle.

rsync -av /home/jakub/.FBReader/ /media/nas1/zaloha-nastaveni
rsync: getcwd(): No such file or directory (2)

NAS pripojuji takto:
sudo mount -t cifs -o uid=user-linux,gid=users,iocharset=utf8,username=user-nas,password=pass-nass,workgroup=workgroup-nas,rw //ip-nas/Volume_1 /media/nas1
Home sdresar je ext4 NAS je ext3.

Kopirovani pres gui nebo
cp -r /home/jakub/.FBReader/ /media/nas1/zaloha-nastaveni/funguje bez problemu.

Uran

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 21 Února 2014, 07:45:50 »
Tak uz je to vyreseno. Rsync funguje normalne. Misto rsync -a pouzivam rsync --rlptoD.

Dekuji za rady.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.