Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: O.S. Ubuntu v Čechách  (Přečteno 91754 krát)

Jenda

• Stálý člen
  • **
    • http://launchpad.net/people/jenda
O.S. Ubuntu v Čechách
« kdy: 12 Února 2007, 00:04:36 »
Čeští Ubuntíci,

Dnes se nás sešel poměrně uspokojivý počet v hospodě u Ferdinanda. Osobně myslím, že bylo posezení velice produktivní, i přesto, že značnou část plánovaného osazenstva skolila choroba :(

Došli jsme k pěti na konci vyjmenovaným závěrům (Námitky se berou! Nepřítomné nediskriminujeme, nebo jen trochu)

(Seznam se průběžně mění s diskusí)

Občanské sdružení
1) Je zapotřebí, jako první krok, založit právnickou osobu, která by nás zaštítila - a pro tento účel založíme občanské sdružení. Jeho (počáteční/zakládající) členové budou všichni, kdo se účastnili prvních tří setkání Ubuntu CZ. Bude vedeno radou 3 lidí.
   Prvním krokem bude vytvoření stanov. Brzy bychom tu měli mít jejich prototyp, na kterém budeme moci pracovat.

Wiki
2) Naše wiki potřebuje stabilisované, neboli uzamčené stránky, které vyhovují standardu, který představujeme. V ideálním případě bude ke stažení soubor k tisku (.pdf?).
   V následné diskusi zde vyšlo najevo, že zřejmě nebude nutné stránky přímo fysicky uzamykat, stačilo by možná je označovat za 'vyhovující'. Bylo by také skvělé udělat pdf návod, který budeme moci jako celek uživatelům nabízet (okolo 20 stran!)

moje.ubuntu.cz
3) Kromě snahy o zpřístupnění wiki nováčkům zavedeme paralelní systém 'autorských' návodů pro příspěvky uživatelů. Rozdíl mezi nimi umím nejlépe popsat jako 'troubleshooting' (wiki) a 'tips' (autorská část, krycí název moje.ubuntu.cz), neboli návody technického rázu (jak zprovoznit..., proč mi nejde...) a návody uživatelského rázu (jak nejlépe v Ubuntu ořezat fotky... jak přehrávat hudbu když chci aby...)

Lokalisované ohlašování chyb
4) Musíme protlačit nabídnutí uživateli možnosti oznámení chyby (bug report) přímo nám, českému týmu. My bychom následně vyhodnotili, zda jde o chybu programu, nebo uživatele.

České brožurky do CD
5) K čemu jsou nám rozdávaná CD, když informace v nich jsou pro Českého uživatele nedostupné? Musíme vyrobit a nechat vytisknout kartičky, které vložíme do CD obálek, které dostáváme od Canonicalu. Budou obsahovat vše, co momentálně obsahují obálky anglicky a další informace, které uznáme za vhodné.

Další diskutovaná témata a závěry:
- financovat sdružení můžeme: technickou podporou, reklamami (jsem proti! ;)) a prodejem materiálů.
- návody musí být mířeny běžným uživatelům, ne nám! V nejlepším případě si je nechte zkontrolovat :) Použijte screenshoty (musíme mít návod, jak dělat návody)...

Prosím ostatní účastníky, by mne doplnili.
Navštivte nás na IRC: #ubuntu-cz @ irc.freenode.net
K mání trika a samolepky Ubuntu - případní zájemci nechť se mi ozvou.

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #1 kdy: 12 Února 2007, 00:27:00 »
No nechci vam branit si zakladat cokoli chcete je to pravo jakychkoli tri lidi v zemi, ale smysl obcanske sdruzeni a prace s jeho ucetnictvim mi zcela unika, o wiki co sleduju se stara prevazne jeden clovek a tak uzamcenost stranek proti ostatnim mi prijde celkem komicka, kdyz takovi ostatni skoro ani nejsou a i tak k tomu snad neni potreba vect OS. A jak uz jsem zareagoval na abc na zpravu o srazu kde se mluvilo jeste o reklamnich predmetech tak: "Od podpory Linuxu a Open Source je tu OSS a CZLUG a chci-li podporit konkretne Ubuntu tak to udelam pres http://www.ubuntu.com/donations. Vyrobu pripadnych reklamnich predmetu bych spise prenechal Linuxovym obchodum (bez tak jsou spise modou a odlisenim nositele nez nejakou reklamou) a opet pokud chci reklamnim predmetem podporit Ubuntu je tu oficialni obchod."
No nic jen muj nazor na to, ze je to spis klub a duvod srazu U Ferdinanda, nez smyslupne sdruzeni.
« Poslední změna: 03 Února 2008, 21:43:12 od Anna Taliánová »

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #2 kdy: 12 Února 2007, 09:35:34 »
Citace: mibo
No nic jen muj nazor na to, ze je to spis klub a duvod srazu U Ferdinanda, nez smyslupne sdruzeni.
Sdružení by se mělo starat zhruba o toto (nevím co se dohodlo po mém odchodu, píšu co jsem stihl zjistit):
1) Starat se o moje.ubuntu.cz kde by mohly být dokonce placené články (spíš odměny než placeno)
2) Nabízet lehce placené poradenství a technickou podporu
3) Dělat české trička, nálepky, popř. jinou reklamu

Pokud jsem něco zapomněl, snad mne Jenda nebo Piškot (popř. někdo jiný) doplní...
« Poslední změna: 03 Února 2008, 21:45:10 od Anna Taliánová »
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Robert

• Stálý člen
  • **
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #3 kdy: 12 Února 2007, 09:45:13 »
"Naše wiki potřebuje stabilisované, neboli uzamčené stránky, které vyhovují standardu, který představujeme."

Je dle mě hloupost.  Stabilizované stránky, které splňují (daná) kritéria kvality proč ne, ale zamykání? Co tím chcete získat? Odradit i to minimum lidí, kteří mají zájem tam psát? "Zamčená" je dokumentace k té které verzi systému. Wiki je živá věc, jejíž síla je právě a jedině v postupném a mírně chaotickém vývoji.
« Poslední změna: 03 Února 2008, 21:45:44 od Anna Taliánová »

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #4 kdy: 12 Února 2007, 09:51:55 »
Indiánek má asi pravdu: místo zamykání bude snad plně stačit stránku označit jako "hotovou a vyhovující naším představám".

Pak stačí tu mít maníka (jsem ochoten), co jednou týdně mrkne na poslední editace všech takto označených stránek a kriticky zkontroluje všechny zásahy. A jednou za čas sestaví PDF z nejužitečnějších (co namísto zamykání zavést systém uživatelského hodnocení?).
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Jenda

• Stálý člen
  • **
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #5 kdy: 12 Února 2007, 09:59:22 »
Souhlas - v našich měřítkách je fysické zamykání asi 0verkill.

Jenda

• Stálý člen
  • **
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #6 kdy: 12 Února 2007, 10:05:52 »
A ještě - právě smyslem setkání se bylo dohodnout, zda sdružení potřebujeme, a rozhodli jsme, že ano (předtím jsem byl převědčen, že tomu tak není).

Mimo jiné výhody nám OS zvýší důvěryhodnost pro poskytování podpory a umožní kolektivně spravovat finance.
- Donations na Ubuntu nám pomohou jen velmi vzdáleně, chceme mít vlastní rozpočet. Jakmile nějaké poníze jsou, jsou daleko širší možnosti.
- Oficiální obchod je tak drahý a tak mizerný, že je směšné jej vůbec zmiňovat. Krom toho jde na Ubuntu asi 5%, a to ještě jen ceny předmětu, ne poštovného (které bývá tak polovina). Krom toho nejsou žádné z těch předmětů česky. Dále jde jen o předměty označující uživatele (ty mají také velký reklamní význam!), nikoli o skutečný marketing - plakáty, letáky, brožury.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #7 kdy: 12 Února 2007, 10:55:00 »
Jsem taky proti zamykání Wiki!

Filip Dominec:
Pokud by jste měl zájem pomoct více na Wiki, budeme jedině rádi. Hlavní měru na stavu Wiki má Ripper, který ji celou udržuje v chodu. Bylo by dobré, pokud by jste se dohodl přímo s ním na pomoci.
To co navrhujete vpodstatě dělá. Až na to PDF, což by se mi opravdu líbilo! :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #8 kdy: 12 Února 2007, 11:11:50 »
Zamykáním bylo myšleno vytvoření "podepsané" varianty WIKI. Tím že tam každý může přidat cokoli je sice super, ale jako oficiální návod v podobě PDF se moc nehodí.

Což neznamená, že zamčená stránka by nešla editovat. Ta by zůstala tak jak je. Zamčený návod by se jen převedl v aktuální podobě po korekci do oficiálního návodu. Ostatně oficiální návod (PDF) by neměl mít víc jak 25 stran.
« Poslední změna: 03 Února 2008, 21:47:23 od Anna Taliánová »
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

Jenda

• Stálý člen
  • **
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #9 kdy: 12 Února 2007, 11:22:33 »
Myslíš jako, všechny oficiální návody dohromady ne víc než 25 stran?
Nebo vytáhnout z wiki nějaký oficiální ultranávod pro tisk?

Mmch, jsem už dost nerozhodný, ohledně zamykání :) Myslím, že bychom měli mít stabilní stránky, které uznáváme za kvalitní. Dělá to tak dokumentační tým a dělá to tak Wikipedie.
Asi by ale stačilo nechat to jako stránky, u kterých 'nedoporučujeme' měnit, pokud není dobrý důvod, a prostě to kontrolovat/revertovat v případě nutnosti.

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #10 kdy: 12 Února 2007, 11:26:44 »
Přesně základní části pro tisk, optimalizované a zkontrolované. Ať můžem říct tady máš CD a tady podle tohodle si to dej do hromady.

Měnit se musí všechny stránky, my bychom jen ty dobré a často potřebné občas po korekci zkopírovaly do oficiáního návodu.  Nic víc. Wiki se to nijak nedotkne.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #11 kdy: 12 Února 2007, 11:28:54 »
Souhlasím s piškotem - vytvořit něco pro tisk, kde by byl kompletní průvodce instalací, nastavením po instalaci a nějaký průvodce a nejlépe v pdf, myslím, že by to hodně pomohlo - přeci jen, když člověk neví, co hledat, tak se dá na wiki dost ztratit.

PS: Hrozně lituji, že jsem nepřišel, ale můj zdravotní stav mi dovoluje jen ležet v posteli a brouzdat po netu :(.
« Poslední změna: 03 Února 2008, 21:48:17 od Anna Taliánová »

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #12 kdy: 12 Února 2007, 11:32:29 »
Citace: jakub.lucky
1) Starat se o moje.ubuntu.cz kam by mohli byt dokonce placene clanky(spis odmeny nez placeno)
Urcite zajimavy projekt ALE to pak zrusme wiki, ktera uz beztak trpi nedostatkem prispevatelu ac to Ripper (ktereho v tom pripade je potreba zaplatit) vynahrazuje, protoze pokud bude moznost psat za odmenu, je jasne kam budou lidi, kdyz uz budou mit ten cas, prispivat. Nevidim moc jednoznacnou vizi, ktera by relavantne spojovala tyto dve veci.
2) Nabizet lehce placene poradenstvi a technickou podporu
Urcite potrebna vec dostupna placena technicka podpora, avsak uz si nejsem jist jestli tohle neni spise volne pole pro nejakou novou ambiciozni linuxovou firmu, protoze i zde se dostavate na tenky led toho, kdy uz je to, ze nekomu radim na jabberu, irc tady zdarma a od jakych situaci za penize. Namitkou muze byt placena podpora pro firmy, avsak zde je mi jasne, ze podpora od OS nemuze byt pro zadnou firmu relevantni a dovolim si pochybovat, ze zde malo z vas je schopno resit problemy firemni pocitacove site a nehlede na to, ze takove podnikani vyzaduje uz opravdu znaleho ucetniho a to predevsim v oblasti podnikani obcanskych sdruzeni.

Shrnuti dvou predchozich: Platit nektere lidi za neco co druzi delaji zadarmo muze vest jen k zavisti a nespravedlnosti.

3) Delat ceske tricka, nalepky, popr. jinou reklamu
Citace: Jenda
- Oficialni obchod je tak drahy a tak mizerny, ze je smesne jej vubec zmiňovat. Krom toho jde na Ubuntu asi 5%, a to jeste jen ceny predmetu, ne postovneho (ktere byva tak polovina). Krom toho nejsou zadne z tech predmetu cesky. Dale jde jen o predmety oznacujici uzivatele (ty maji take velky reklamni vyznam!), nikoli o skutecny marketing - plakaty, letaky, brozury.
No vyrost jsem v komunismu a mam nikdy nazory trochu zastarale a tak mozna neumim dobre ocenit reklamu, avsak ucinnost reklamy je merena ziskem spolecnosti a chce zde snad nikdo vytvaret zisk, ano mozna pro chod toho sdruzeni, ale jak sem rekl stale nejsem presvedcen o jeho prospesnosti a zda prave se nesnazi umele nahradit firmu, kterou je napriklad QCM pro Mandrivu a ktera pro Ubuntu bohuzel neni k dispozici v CR. Reklama je vetsinou neco co ma presvedcit cloveka, aby pouzival a chtel neco, co mnohdy ani nepotrebuje, ja zastavam nazor, ze mnohem lepsim zpusobem je vytvaret takovou komunita, ktera je schopna poradit dobrovolne a zdarma a podporovat vyvoj ubuntu at aktivne jako vyvojar, nebo prekladatel a nebo pasivne jako pripspevatel ttp://www.ubuntu.com/donations a ac poslane penize zrejme neuvidite druhy den na novem hrnecku v kuchyni tak v globalnim meritku urcite pomohou vyvoji mnohem vice. Predstavte si, ze by kazda zeme si rekla no tam poslem penize a my z toho vlastne nic nemame, zalozime si sdruzeni a budem prispivat sem, budem si vyrabet tricka sem tam se sejdem v hospode to bude pekne, avsak co by se stalo, to ze jednou by dosli penize Canonicalu, protoze vsichni by prispivali na sve lokalni projekty, ktera sice spojuje jedna skvele udelana distribuce, ale oni ji nijak (prehnane samozrejme delaji tu reklamu, avsak nedelaji ji pak spise sobe) neprispivaji.

Poznamky na zaver:
1. Uznavam, ze pokud je u oficialniho obchodu jen 5%, coz jsem nevedel, tak je rozhodne lepsi pripspivat pres http://www.ubuntu.com/donations.
2. Z paticky ubuntu.cz a forum.ubuntu.cz zmizela informace, ze Ubuntu je registrovana znacka Canonicalu, mozna by se to melo napravit.
« Poslední změna: 03 Února 2008, 21:52:43 od Anna Taliánová »

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #13 kdy: 12 Února 2007, 11:37:25 »
Citace: James
Urcite zajimavi projekt ALE to pak zrusme wiki, ktera uz beztak trpi nedostatkem prispevatelu ac to Ripper (ktereho v tom pripade je potreba zaplatit) vynahrazuje, protoze pokud bude moznost psat za odmenu, je jasne kam budou lidi, kdyz uz budou mit ten cas, prispivat. Nevidim moc jednoznacnou vizi, ktera by relavantne spojovala tyto dve veci.
Otázkou je jakým způsobem chceš donuti lidi aby na WiKI psali návody na (pro nás) banální věci ?

Jenda

• Stálý člen
  • **
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #14 kdy: 12 Února 2007, 11:37:38 »
Bezva :)

Další bod: Code of Conduct, neboli 'pravidla chování'. Myslím, že by je každý člen sdružení měl podepsat, resp. měly by se stát podmínkou členství. Běžná metoda je podepsání anglického Code of Conduct na launchpadu GPG klíčem. Komunita ale pro své potřeby nabízí i možnost poslat na papíře podepsaný CoC Makovi.
Myslím, že pro naše potřeby by stačilo obdobné opatření, takže mně osobně bude stačit, když ti, kteří nechtějí podepisovat v launchpadu GPG, doručí podepsaný český nebo anglický CoC do archivu sdružení :)
Pokud neshodneme na podepisování pro všechny členy, zcela určitě na něm budu trvat pro radu. Podotýkám, že existuje i leadership code of conduct, právě pro tento účel - někdo ho i přeložím ;)

http://wiki.ubuntu.cz/PravidlaChov%C3%A1n%C3%AD?highlight=%28Pravidla%29
http://www.ubuntu.com/community/conduct
https://wiki.ubuntu.com/LeadershipCodeofConduct

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #15 kdy: 12 Února 2007, 11:43:03 »
Bezva :)
Další bod: Code of Conduct, neboli 'pravidla chování'. Myslím, že by je každý člen sdružení měl podepsat, resp. měly by se stát podmínkou členství. Běžná metoda je podepsání anglického Code of Conduct na launchpadu GPG klíčem. Komunita ale pro své potřeby nabízí i možnost poslat na papíře podepsaný CoC Makovi.
Myslím, že pro naše potřeby by stačilo obdobné opatření, takže mně osobně bude stačit, když ti, kteří nechtějí podepisovat v launchpadu GPG, doručí podepsaný český nebo anglický CoC do archivu sdružení :)
Pokud neshodneme na podepisování pro všechny členy, zcela určitě na něm budu trvat pro radu. Podotýkám, že existuje i leadership code of conduct, právě pro tento účel - někdo ho i přeložím ;)
:o :o :o
Tak tohle je cely Jenda a krom toho ze je to blbost a pokud chces tak si dej cely Code od Conduct do stanov sdruzeni a muzes ho pak od clenu vymahat i pravne ale beztak tohle je proste Jendovina.
« Poslední změna: 03 Února 2008, 22:03:25 od Anna Taliánová »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #16 kdy: 12 Února 2007, 11:44:17 »
Myslím, že by to členové nemuseli podepisovat (zvlášť pomocí GPG klíče je to dost náročné, když jsem to podepisoval já, tak to byl docela obtížný úkol :)). Nejsem právník (narozdíl od některých), ale nedalo by se prostě do stanov vložit, že když se někdo stane členem (přihlásí se, zaplatí příspěvek...), tak zároveň souhlasí s CoC, a když se podle něj nebude chovat, tak sbohem?

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #17 kdy: 12 Února 2007, 11:46:20 »
Citace: piškot
Citace: James
....
Otázkou je jakým způsobem chceš donuti lidi aby na WiKI psali návody na (pro nás) banální věci ?
No nevsim sem si ze by tam naopak nikdo psal slozite veci, avsak jen rikam, ze ty dva projekty jsou ve stretu zajmu, zda je vytvorite ci ne je vase vec jak uz asi kazdy pochopil ja se na tom podilet nebudu. BTW: heeej jsem mibo ne James :D

Jenda

• Stálý člen
  • **
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #18 kdy: 12 Února 2007, 11:48:32 »
...ucinnost reklamy je merena ziskem spolecnosti...Reklama je vetsinou neco co ma presvedcit cloveka, aby pouzival a chtel neco, co mnohdy ani nepotrebuje
Úspěch reklamy se u nás měří počtem uživatelů, a původní smysl reklamy je informativní - u nás ten charakter stále ještě má (první reklama: vývěsní štít - bez něj nic neprodáš ani zadarmo).

Citace
...kazda zeme si rekla no tam poslem penize a mi z toho vlastne nic nemame, zalozime si sdruzeni a budem prispivat sem, budem si vyrabet tricka sem tam se sejdem v hospode to bude pekne, avsak co by se stalo, to ze jednou by dosly penize Canonicalu,...
Zaručuju Ti, že Canonical má obrovskou radost z každého LoCo týmu, který se o sebe dokáže postarat sám a vyrobí i vlastní materiály. Dokonce bych řekl, že nic nepodporuje víc.
Krom toho, hlavním nedostatkem nadace Ubuntu nejsou finance, ale propagace.

Citace
Poznamky na zaver:
1. Uznavam, ze pokud je u oficialniho obchodu jen 5%, coz jsem nevedel, tak je rozhodne lepsi pripspivat pres http://www.ubuntu.com/donations.
2. Z paticky ubuntu.cz a forum.ubuntu.cz zmizela informace, ze Ubuntu je registrovana znacka Canonicalu, mozno by se to melo napravit.
Dary na Ubuntu nemůžu než podpořit ;)
Kam zmizel ten trademark? To by se mělo napravit.
« Poslední změna: 03 Února 2008, 22:09:35 od Anna Taliánová »

Jenda

• Stálý člen
  • **
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #19 kdy: 12 Února 2007, 11:53:38 »
Pravidla chování bych určitě do stanov dal, ale to neznamená, že se členové vyhnou jeho podepsání, byť nepřímo ;)
CoC je základním souhrnem slušného chování, a celou komunitu drží pohromadě. V dokumentaci, marketingu, vývoji, podpoře - nikde si neškrtnete když jej budete porušovat. Dokud budu dýchat, nedopustím, aby tomu u nás bylo jinak, jen protože jsme čecháčci a máme neustále pocit, že se nás někdo snaží utlačovat ;)

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #20 kdy: 12 Února 2007, 11:53:51 »
co se tyka wiki, vidim v podstate dve moznosti.

1) aktualni vzhled bude dostatecne reprezentativni, a jednou za cas se vybrane stranky jednoduse konvertnou do pdf a nekam umisti. pokud by aktualni vzhled nevyhovoval predstavam (napr tam je text ktery v pdf nechceme), da se to vyresit vytvorenim podstranky a odkazem na ni, tato podstranka uz v pdf nebude. takto se da zbavit prebytecnych textu, ktere ale nechceme uplne mazat.
zamykani neni nutne, zmeny od doby posledni konverze se daji lehce zobrazit a zkontrolovat. za predpokladu, ze ta konverze teda nebude plne automatizovana.

2) aktualni vzhled nebude dostatecne reprezentativni nebo nechceme wiki upravovat kvuli temto pdf vydanim. potom se jednou za cas udela kopie stranky do soukrome sekce wiki, tam se upravi, aby vypadala dostatecne reprezentativni, a posle se to do pdf. coz je samozrejme pracnejsi, na druhou stranu to neznasilnuje vzhled wiki kvuli jinym zamerum (coz je otazka, jestli je dobre nebo ne). zamykani opet neni nutne, protoze bude lokalni kopie v soukrome casti wiki (ta nemusi byt primo zamcena, staci kdyz na ni nepovede odkaz).

takze si to promyslete :) jak uz sem ale rikal mhb, napad je to peknej, ale v soucasne dobe si myslim, ze je wiki prilis nevyzrala na to, aby se z ni delaly naky dokumenty a prikladaly se v obchode k instalacnim cdckum. je tam malo lidi, a malo clanku. a navic, vsichni by potom vedeli, ze neumim psat a delam spoustu gramatickych chyb :D
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #21 kdy: 12 Února 2007, 11:53:53 »
No nevsim sem si ze by tam naopak nikdo psal slozite veci, avsak jen rikam, ze ty dva projekty jsou ve stretu zajmu, zda je vytvorite ci ne je vase vec jak uz asi kazdy pochopil ja se na tom podilet nebudu. BTW: heeej jsem mibo ne James big_smile
Já si myslím že každý projek by měl zcela jiné zaměření i uživatele. Prostě mi chybí podpora pro lidi co s Linuxem chtěj vážně pracovat a nejsou IT.
« Poslední změna: 03 Února 2008, 23:01:22 od Anna Taliánová »

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #22 kdy: 12 Února 2007, 12:04:07 »
S tím příspěvkem to vidím jako dobrý nápad a další zdroj financí. Jinak podepisovat kodex mi taky příjde v pořádku. Kdo se jím říďit nebude může být vyloučen ze združení. (součást stanov)
« Poslední změna: 03 Února 2008, 23:03:07 od Anna Taliánová »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #23 kdy: 12 Února 2007, 12:05:57 »
Citace: Ripper
co se tyka wiki, vidim v podstate dve moznosti.

2) aktualni vzhled nebude dostatecne reprezentativni nebo nechceme wiki upravovat kvuli temto pdf vydanim. potom se jednou za cas udela kopie stranky do soukrome sekce wiki, tam se upravi, aby vypadala dostatecne reprezentativni, a posle se to do pdf. coz je samozrejme pracnejsi, na druhou stranu to neznasilnuje vzhled wiki kvuli jinym zamerum (coz je otazka, jestli je dobre nebo ne). zamykani opet neni nutne, protoze bude lokalni kopie v soukrome casti wiki (ta nemusi byt primo zamcena, staci kdyz na ni nepovede odkaz).
Byl bych pro tuhle možnost.

Citace: Ripper
takze si to promyslete :) jak uz sem ale rikal mhb, napad je to peknej, ale v soucasne dobe si myslim, ze je wiki prilis nevyzrala na to, aby se z ni delaly naky dokumenty a prikladaly se v obchode k instalacnim cdckum. je tam malo lidi, a malo clanku. a navic, vsichni by potom vedeli, ze neumim psat a delam spoustu gramatickych chyb :D
Myslím, že kdyby se našli tak dva nebo tři lidé, kteří by se téhle části wiki věnovali, tak by se to dalo. Nemusí tam být úplně všechny návody, jenom nějaký základ, ale souhlasím, že by to chtělo nějak pozvednout tu češtinářskou úroveň - pravopisné chyby se dají eliminovat relativně snadno, ale po stylistické stránce by to chtělo nějakého člověka, který by s tím něco udělal (neznáte někoho, kdo má rád ubuntu, chce pro něj něco udělat a zároveň vystudoval/studuje český jazyk?).

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
O.S. Ubuntu v Čechách
« Odpověď #24 kdy: 12 Února 2007, 12:09:19 »
Pravidla chování bych určitě do stanov dal, ale to neznamená, že se členové vyhnou jeho podepsání, byť nepřímo ;)
CoC je základním souhrnem slušného chování, a celou komunitu drží pohromadě. V dokumentaci, marketingu, vývoji, podpoře - nikde si neškrtnete když jej budete porušovat. Dokud budu dýchat, nedopustím, aby tomu u nás bylo jinak, jen protože jsme čecháčci a máme neustále pocit, že se nás někdo snaží utlačovat ;)
Nevrdím, že se nemá CoC dodržovat, jen jsem myslel, jestli by se té proceduře podepisování nedalo nějak vyhnout, přijde mi to totiž jako zbytečná "byrokracie" navíc, ale jestli myslíš, že je to důležité, tak proč ne (doufám, že mi neřekneš, že to musím podepsat znova, já už si totiž nepamatuju, jak se to dělá :)).
« Poslední změna: 03 Února 2008, 23:04:20 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.