Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunkční - uspat do paměti - vyřešeno uspáním na disk [vyřešeno]  (Přečteno 10144 krát)

koci.z

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Zdravím.
Prosím o pomoc s řešením drobného problému.
Hledal jsem na fóru dlouho, ale žádnou radu jsem nenašel.
Jsem novým uživatelem UBUNTU 13.10. Nainstaloval jsem jej na můj starší stolní počítač.
Sestava: procesor AMD A64 X2 3800+ EE (socket AM2) Box
základní deska ASUS M2N-E/R/GL, AM2/2K, NF570U, DDR2, PCIe
grafická karta ASUS EAX1600PRO SILENT/TD/512MB DDR2, TVo, PCIe
operační paměť 4GB DDRII 800 MHz KINGMAX
pevný disk Western Digital Caviar XL, 250 GB.

Když počítač uspím do paměti (jinou volbu na uspání v nabídce nemám) vypne se monitor, ale počítač (větráky) stále běží. Po probuzení se počítač vzbudí, ale je odpojen od internetu a nepomůže nic jiného než restart.

Měl by někdo radu pro začátečníka s UBUNTU ?

Děkuji
koci.z


« Poslední změna: 29 Března 2014, 14:02:01 od koci.z »

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #1 kdy: 24 Března 2014, 21:34:25 »
Zkus otevřít teminál (ctrl+alt+t) a napsat
Kód: [Vybrat]
sudo pm-hibernatezadáš heslo - nebude se nic objevovat, ani hvězdičky !
Co to udělá.

edit : sorry to je pro hibernaci.
chceš ho uspávat na disk, nebo do paměti ?
« Poslední změna: 24 Března 2014, 21:43:32 od martyj »
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #2 kdy: 24 Března 2014, 21:52:32 »
Pokud bys chtěl uspávat na disk (hibernovat) použij tenhle návod : http://gdhnotes.blogspot.cz/2012/05/unity-nenabizi-hibernaci-tak-mu.html
bohužel bez terminálu se v tomhle případě neobejdeš.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

koci.z

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #3 kdy: 24 Března 2014, 21:53:47 »
Já tam nemám nic jiného než do paměti. Ale je mi celkem jedno, hlavně aby se uspal tak, aby nehučel, a po probuzení byl připojen k netu.

Díky.

koci.z

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #4 kdy: 24 Března 2014, 21:54:29 »
Mrknu na to.
Díky.

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #5 kdy: 24 Března 2014, 22:43:49 »
Zdravím.
Prosím o pomoc s řešením drobného problému.
Hledal jsem na fóru dlouho, ale žádnou radu jsem nenašel.
Jsem novým uživatelem UBUNTU 13.10. Nainstaloval jsem jej na můj starší stolní počítač.
Sestava: procesor AMD A64 X2 3800+ EE (socket AM2) Box
základní deska ASUS M2N-E/R/GL, AM2/2K, NF570U, DDR2, PCIe
grafická karta ASUS EAX1600PRO SILENT/TD/512MB DDR2, TVo, PCIe
operační paměť 4GB DDRII 800 MHz KINGMAX
pevný disk Western Digital Caviar XL, 250 GB.

Když počítač uspím do paměti (jinou volbu na uspání v nabídce nemám) vypne se monitor, ale počítač (větráky) stále běží. Po probuzení se počítač vzbudí, ale je odpojen od internetu a nepomůže nic jiného než restart.

Měl by někdo radu pro začátečníka s UBUNTU ?

Děkuji
koci.z
Víš proč? Protože nForce! Mám desku Asus M2n32 ws pro s čipsetem nfroce 590, respektive MCP55 a měl jsem úplně stejný problém - při přechodu do uspání do ram se uspalo vše a zůstaly se točit větráky, pak bylo možno pc "probudit" a alespon vypnout, nebo taky ne. Když už se uspání povedlo, občas nešlo probudit. Na vině je toto, viz dmesg:

Kód: [Vybrat]
Oct 12 00:42:29 htpc kernel: [ 54.340249] PM: suspend of drv:sd dev:7:0:0:0 complete after 30555.449 msecs
Oct 12 00:42:29 htpc kernel: [ 54.340254] PM: Device 7:0:0:0 failed to suspend async: error 134217730
Oct 12 00:42:29 htpc kernel: [ 54.340290] PM: Some devices failed to suspend

Prostě se neuspí disk. Vyřešil jsem to pomocí příadání řádku

Kód: [Vybrat]
echo 0 > /sys/power/pm_async
do souboru /etc/rc.local :

Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.

echo 0 > /sys/power/pm_async
exit 0

Takže si zkopíruj ten řádek, otevři si jako root rc.local a přidej ho tam. Restartuj a máš pokoj. Teda pokud se ti probudí i ta síťovka. Jo a v biosu musíš mít nastaveno S3 -STR-suspend to ram...


Zde zdroj : https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=48951#c43
Zde se vede ta chyba: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1065840
************************************

koci.z

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #6 kdy: 25 Března 2014, 22:52:02 »
Ahoj.
Vyřešeno !!!
Moc děkuji oběma rádcům.
Řešil jsem to až teď večer. Práce pro Vás možná na 5 minut se bohužel pro mne začátečníka protáhla cca na dvě hodiny  ;D.
Musel jsem totiž naštudovat, jak spustit jako root a práci s terminálem.
Použil jsem tedy návod od sabraq(a) a ten zabral - zatím to funguje na jedničku !
V terminálu vepsáno postupně:
cd /etc
sudo gedit rc.local
do souboru vložena řádka (dle návodu) soubor uložit, restartovat, v BIOSu nastavit S3-STR  ....... a hotovo :-).

Ještě jednou díky !!!

koci.z


geofre

Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #7 kdy: 26 Března 2014, 07:55:14 »

V terminálu vepsáno postupně:
cd /etc
sudo gedit rc.local
do souboru vložena řádka (dle návodu) soubor uložit, restartovat, v BIOSu nastavit S3-STR  ....... a hotovo :-).


Tady pozor, tady vznikla chybka ;-) pokud otevíráš jako root cokoliv grafického (tedy cokoliv co se ti otevře mimo terminál) je potřeba použít
Kód: [Vybrat]
gksudoneboť jak praví wiki
Citace
NIKDY nepoužívejte „sudo“ pro start grafických programů. Vždycky byste měli použít „gksudo“ (v GNOME, popřípadě v XFCE) nebo „kdesu“ (v KDE) k spuštění takovýchto programů. Jinak se může stát, že při dalším přihlášení do systému nemusíte uspět.
To jen tak pro příště :-)
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

Tadeáš Pařík

  • Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6543
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu.cz
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #8 kdy: 26 Března 2014, 07:59:22 »

V terminálu vepsáno postupně:
cd /etc
sudo gedit rc.local
do souboru vložena řádka (dle návodu) soubor uložit, restartovat, v BIOSu nastavit S3-STR  ....... a hotovo :-).


Tady pozor, tady vznikla chybka ;-) pokud otevíráš jako root cokoliv grafického (tedy cokoliv co se ti otevře mimo terminál) je potřeba použít
Kód: [Vybrat]
gksudoneboť jak praví wiki
Citace
NIKDY nepoužívejte „sudo“ pro start grafických programů. Vždycky byste měli použít „gksudo“ (v GNOME, popřípadě v XFCE) nebo „kdesu“ (v KDE) k spuštění takovýchto programů. Jinak se může stát, že při dalším přihlášení do systému nemusíte uspět.
To jen tak pro příště :-)

No a další dotaz bude, proč mu to gksudo nejde... jak na wiki u článků píšu, tak v nových verzích je potřeba pro funkční gksudo doinstalovat balík gksu. To jen aby to bylo úplné...  ;)
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

geofre

Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #9 kdy: 26 Března 2014, 08:24:45 »
No a další dotaz bude, proč mu to gksudo nejde... jak na wiki u článků píšu, tak v nových verzích je potřeba pro funkční gksudo doinstalovat balík gksu. To jen aby to bylo úplné...  ;)
Na tohle jsem vůbec nepomyslel :-( dík za doplnění
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

koci.z

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti [vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 26 Března 2014, 18:33:35 »
Díky.
Pořeším a dám vědět, jak to dopadlo.

koci.z

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti [vyřešeno]
« Odpověď #11 kdy: 26 Března 2014, 21:00:51 »
Nejjednodiušší by bylo asi použít

Kód: [Vybrat]
sudo nano /etc/rc.local a potom ctrl+c text, shift+ins vložit , ctrl+o, ctrl+x....ale nepsal jsem to záměrně, protože ani nano není pro začátečníka úplně nejjednodušší a mě se chtělo spát, takže super žes to zvládl po vlastní ose  :)
************************************

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti [vyřešeno]
« Odpověď #12 kdy: 26 Března 2014, 21:40:15 »
a k tomu sudo ještě doplním, že při použití gksudo se v geditu otevře ještě další prázdný dokument, pokud se tento bug už nevyřešil, takže nejlépe je na tom použít sudo -i

Dano V

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti [vyřešeno]
« Odpověď #13 kdy: 26 Března 2014, 21:50:15 »
a k tomu sudo ještě doplním, že při použití gksudo se v geditu otevře ještě další prázdný dokument, pokud se tento bug už nevyřešil, takže nejlépe je na tom použít sudo -i
alebo si nastaviť do spúšťača nautila gksudo tak aby otváralo bez toho prázdneho dokumentu.
uložiť do ~/.local/share/applications a pretiahnúť do launcheru. Áno je tam Exec=gksu gksu gedit to som našiel na nete ako dočasné funkčné riešenie toho bugu
Kód: [Vybrat]
[Desktop Entry]
Name=gedit
GenericName=Text Editor
Comment=Edit text files
Keywords=Plaintext;Write;
Exec=gedit %U
Terminal=false
Type=Application
StartupNotify=true
MimeType=text/plain;
Icon=accessories-text-editor
Categories=GNOME;GTK;Utility;TextEditor;
X-GNOME-DocPath=gedit/gedit.xml
X-GNOME-FullName=Text Editor
X-GNOME-Bugzilla-Bugzilla=GNOME
X-GNOME-Bugzilla-Product=gedit
X-GNOME-Bugzilla-Component=general
X-GNOME-Bugzilla-Version=3.4.1
X-GNOME-Bugzilla-ExtraInfoScript=/usr/share/gedit/gedit-bugreport
Actions=Window;Document;Root Window;
X-Ubuntu-Gettext-Domain=gedit

[Desktop Action Window]
Name=Open a New Window
Exec=gedit --new-window
OnlyShowIn=Unity;

[Desktop Action Document]
Name=Open a New Document
Exec=gedit --new-window
OnlyShowIn=Unity;

[Desktop Action Root Window]
Name=New Window as Root
Exec=gksu gksu gedit
OnlyShowIn=Unity;
mne to na 12.04 funguje tak ako má ;)

[příloha smazaná administrátorem]
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

koci.z

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #14 kdy: 28 Března 2014, 17:28:05 »
Ahoj.
Tak omlouvám se za zmatky, ale funkční uspání a probuzení  bylo jen jedenkrát, poté se počítač po restartu spustil se závažnou chybou systému.
Opravil jsem UBUNTU reinstalem (protože jinak to neumím, že  ;D) a použil jsem sabraq(úv) druhý návod (sudo nano).
Krásně mi to šlo, soubor po přepsání byl přesně podle návodu, ale stejný výsledek - po prvním restartu první uspání a probuzení absolutně skvělé, ale další start počítače s chybovou hláškou (kritická chyba systému).

koci.z

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #15 kdy: 28 Března 2014, 17:42:15 »
Se sabraqem jsem si vyměnil pár zpráv a poradil mi, že Vám sem mám vystavit soubor dmesg.....po nefunkčním probuzení (po usnutí jedou větráky a po probuzení se neprobudí síťovka).
Tak tady je.
Nevím jestli zůstal stejný takže tento je zkopírovaný po probuzení (s nefunkční síťovkou)...

[příloha smazaná administrátorem]

koci.z

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #16 kdy: 28 Března 2014, 17:46:02 »
Nevím jestli mám znovu zkusit přepsat rc.local, abyste viděli tu hlášku.
(pak budu muset zas reinstalovat :o).
Takhle vypadá dmesg po restartu, když vše jede.....kromě uspání a probuzení...

[příloha smazaná administrátorem]

Dano V

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #17 kdy: 28 Března 2014, 18:17:14 »
ukáž výpis z
Kód: [Vybrat]
cat /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rulesA vlož to prosím medzi [code]sem[/code] to je ikonka na vkladanie výpisov>> # nad týmto smajlíkom>> :-\
« Poslední změna: 28 Března 2014, 18:32:36 od Dano V »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

koci.z

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #18 kdy: 28 Března 2014, 18:36:24 »
Kód: [Vybrat]
kociz@kociz-PC:~$ cat /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules
# This file was automatically generated by the /lib/udev/write_net_rules
# program, run by the persistent-net-generator.rules rules file.
#
# You can modify it, as long as you keep each rule on a single
# line, and change only the value of the NAME= key.

# PCI device 0x10de:0x0373 (forcedeth)
SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="00:18:f3:eb:69:3a", ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth0"

Dano V

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #19 kdy: 28 Března 2014, 18:56:44 »
ešte výpis
Kód: [Vybrat]
lspci -nnk | grep -iA2 netProblém môže byť forcedeth
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

koci.z

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #20 kdy: 28 Března 2014, 18:59:57 »
Kód: [Vybrat]
kociz@kociz-PC:~$ lspci -nnk | grep -iA2 net
00:08.0 Bridge [0680]: NVIDIA Corporation MCP55 Ethernet [10de:0373] (rev a2)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8239]
Kernel driver in use: forcedeth

Dano V

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #21 kdy: 28 Března 2014, 19:21:26 »
Vyskúšaj
Kód: [Vybrat]
echo "options forcedeth msi=0 msix=0" | sudo tee /etc/modprobe.d/forcedeth.conf toto vytvorí forcedeth.conf súbor v etc/modprobe.d potom reštart a skús aj s tými nastaveniami na fungujúce uspatie, ak to nezaberie tak ten súbor kľudne vymaž
Kód: [Vybrat]
sudo rm /etc/modprobe.d/forcedeth.conf a počkaj čo navrhnú ďalší.
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

koci.z

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #22 kdy: 28 Března 2014, 19:26:48 »
Takže vytvořit soubor a změnit pomocí - třeba sudo nano soubor rc.local ?
Oba úkony najednou a pak restart ?

ntz_reloaded

  • Lokaj
  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3735
  • skill :: ur home erly
    • Zobrazit profil
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Dano V

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční - uspat do paměti
« Odpověď #24 kdy: 28 Března 2014, 19:42:27 »
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/288281
ntz, to je z 2008 roku, to sa naozaj nezmenilo?  ???

Takže vytvořit soubor a změnit pomocí - třeba sudo nano soubor rc.local ?
Oba úkony najednou a pak restart ?
Skús to zatiaľ len s tým odo mňa.
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.