Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Webkamera - jakou pořídit, aby chodila v Ubuntu 6.10?  (Přečteno 11596 krát)

Frisca

• Návštěvník
Webkamera - jakou pořídit, aby chodila v Ubuntu 6.10?
« kdy: 12 Února 2007, 15:06:15 »
Ahoj,

ráda bych zprovoznila nějakou webovou kameru. Moc se mě líbí například: tahle kamera a nebo tato kamera.

Podle těchto dvou kamer bych chtěla něco podobného udělat. Hledám proto někoho, komu se již v Ubuntu (nejlépe 6.10), něco podobného povedlo a byl by ochoten z vlastní zkušenosti poradit a pomoci. Nemám zatím žádnou kameru zakoupenu, protože se bojím, abych nekoupila špatně. Nemám moc peněz, ale hlavně se bojím je utratit za něco, co by mě později bylo k ničemu.

Proto hledám někoho zkušeného, kdy by byl ochoten poradit s tím, co má sám už v Ubuntu spolehlivě odzkoušené a fungující.

Kamera bude umístěna na stálém místě, nebude otočná. Stačilo kdyby obraz překreslovala cca asi po jedné minutě. Rozlišení kamery by mělo být asi jako na shora uvedených kamerách. Kamera nebude využívána pro Skype nebo ICQ, či něco podobného. Měla by být přístupná (bez možnosti ovládání) z internetu: http://nejakadomena.cz/mojeUbuntuWebkamera.html To je má představa a požadavky. Dělal jste někdy někdo něco podobného, funguje vám nějaká kamera takto? Pomozte prosím.

P.s.
Omlouvám se, ale mám problém s angličtinou - neumím ji. Proto odkaz na stránku nebo manuál v angličtině je mě stejně houby platný, jako kdyby byl psaný čínskými znaky. Vím, že jsem blbá, ale Ubuntu se mě líbí a chci u něho zůstat. Proto prosím, pokud nechcete nebo nemůžete skutečně pomoci, nereagujte na moji žádost zdůrazňováním jak jsem blbá. Všem ostatním velmi děkuji za snahu, ochotu pomoci i za váš promarněný čas.

Díky Frisca

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #1 kdy: 12 Února 2007, 17:01:11 »
Napadají mě 2 funkční řešení vašeho požadavku:

1)Mít na počítači ke kterému bude webkamera připojena skript, který jednou za minutu(pokaždé by se spustil) vezme obrázek z webkamery a pošle ho např. přes FTP na nějaký server. Na tom serveru bude stránka: MojeWebKamera.html na které bude odkaz na ten obrázek (který se každou minutu přepíše nově příchozím obrázkem)

2) Mít podobný skript přímo na serveru, kde bude obrázek dostupný...

Ani jedno by nemělo být na hranici nemožného, jde jen o to najít správnou webkameru (tady já neporadím) a napsat ten skript, což by snad nemělo být tak složité...

Edit: Ještě mě napadla IP webkamera, ale to by bylo asi dražší zařízení...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Frisca

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Února 2007, 18:19:59 »
Děkuji za pomoc a odpověď. Protože nemám (a nikdy nebudu mít) vlastní server přikláněla bych se k možnosti č. 1.

Na IP kamery jsem už také koukala. Pro mne přicházejí v úvahu jen ty s cenou maximálně do 5000,- Kč - tedy skoro žádné... ;)

Ale nevyznám se v nich a nevím jak si sama poradit. Počkám, zda si příspěvek přečte někdo se zkušenostmi s těmito kamerami nebo s podobným řešením.

Zkrátka jde o to, vybrat kameru, která by vyhovovala požadavkům:

1. Cena max. 5000,- Kč
2. Připojitelnost a rozchození v Ubuntu 6.10
3. Slušné rozlišení

Díky Frisca

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #3 kdy: 12 Února 2007, 20:14:31 »
Ještě je otázkou, co máte za připojení...
Protože pokud bude každý obrázek 200KB velký, tak to za měsíc bude:
(60*24*30*200)
Což je za měsíc 8,5GB což je docela slušný provoz...

Ty skripty bude asi možno napsat až bude webka, ale jak jsem říkal, v tom já neporadím...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Beetljuice

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 13 Února 2007, 20:44:36 »
Jestli ti to pomůže, tak se podívej na tyto stránky. Jsou na nich ovladače pro webkamery, které jsou podporovány tímto ovladačem přímo v jádře. Já třeba používám Labtec Webcam Pro. Ovládat se dá programem např. Camorama, který navíc umí periodicky ukládat fotky buď do adresáře na PC, nebo posílat fotky na ftp server. Sám jsem odzkoušel, vzor je zde (na kvalitu nekoukej, večer při chabém osvětlení) ;) Víc nepomůžu .... jde o to jakou potřebuješ kvalitu a od toho se taky asi bude odvíjet cena kamery.
Aj dont spíík ííngliš :)

Broucek77

• Návštěvník
Re: Webkamera - jakou pořídit, aby chodila v Ubuntu 6.10?
« Odpověď #5 kdy: 26 Října 2007, 00:50:03 »
Takže například tady tato by měla v GNU/Linuxu  podle tohoto seznamu fungovat ???

afk_cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 26 Října 2007, 13:10:24 »
mam Logitech QuickCam Messenger a doma mi bezi na verejne IP ubuntu 7.04 server s rozjetym apache, php, ftp, .... nemam tam zadny desktop, jedu pouze z prikazove radky. podle tohoto fora jsem si nasel, ze kamera je podporovana pro linux. kamerka by byla pripojena primo k serveru a potrebuji v urcitem intervalu ukladat jpegy na lokalni disk. umi tohle delat camorama pres nejaky skriptik, nebo je to SW pouze pro gnome? nechce se mi tam gnome instalovat  :-\ nebo je jiny SW, ktery to zvladne jen pres skriptik ?
Ubuntu 8.04 - server, Ubuntu 8.10 a 9.04 desktop, Ubuntu 9.04 a 9.10 laptop :) vsude Ubuntu :))

Beetljuice

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 26 Října 2007, 13:31:33 »
Ano Camorama  toto zvládá a nemá žádné další systémové (gnome) nároky.

afk_cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 27 Října 2007, 01:08:12 »
tak pocitac webkameru vidi, sw camorama nainstalovan. help je dost strucny a jakmile cokoliv udelam z prikazove radky, dostanu hlasku : cannot open display. webkamera je predpokladam v /dev/video0, ale ted jak to dostat do nejakych jpegu / popr. videa na lokalni disk ? porad mi to prijde jako SW pouze pro gnome, nedari se mi najit skripty ani prikazy :( mozna je to pokrocilou hodinou  :-\ nemate nejaky tip ?
Ubuntu 8.04 - server, Ubuntu 8.10 a 9.04 desktop, Ubuntu 9.04 a 9.10 laptop :) vsude Ubuntu :))

truhlik

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 27 Října 2007, 10:22:40 »
Tazatel se ptal asi pred pul rokem, nevim jestli je to zrovna aktualni tema  ;D
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

Beetljuice

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 27 Října 2007, 10:48:14 »
Tato kamera pro svůj běh v linuxu potřebuje ovladač spca5xx, tudíž je nutné jej stáhnout a zkompilovat, po té již bude fungovat. Jinak Camorama má kongfiguráky uložené v /home/user/.gconf/apps/.

tomdlouhan

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 28 Října 2007, 17:58:31 »
NO nejsem si jistej jestli tohle co napisu bude to opravdove orechove ale ja pouzivam QUIC cam Messenger od Logitechu a kamera spolehlive maka.Zkousel sem j v telefonu ekiga tam normalne de zalezi v kterem programu a v aplikaci ji chces pouzivat .Skype sice pro Linux je ale tam Kamera neni takze nevim.Tot vse
<embed type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" src="http://www.trillian.im/widgets/TrillianStatus.swf?user=tomdlouhan&theme=blue" width="400" height="64"/>

Broucek77

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 29 Října 2007, 09:11:24 »
Koupil jsem v pátek Tesco Value Webcam, nainstaloval jsem Camorama a hned to fungovalo, žádné ovladače nebylo potřeba instalovat (GG 7.10).
 Obraz teda nic moc, docela nízké rozlišení, ale lepší než drátem do oka, a za ty prachy (cca 250 Kč) to docela ujde.

afk_cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 30 Října 2007, 21:34:57 »
Beetljuice: sice jsem nasel /dev/video0, ale proste mi to napise cannot open display. neni to tim, ze to rozbiham pod rootem ? jinak lsusb mi hlasi "046d:08f0 Logitech, Inc. QuickCam Messenger", ale 08f0 neni podporovana driverem spca5xx. navic podle teto stranky: http://home.mag.cx/messenger/ mam podle obrazku jednoznacne Logitech Quick Messenger Plus, ktery se ma hlasit jako 0x08F6 a ne jako 08f0 (to by mel byt obycejny messenger, coz rozhodne nemam)  :-\ budu tedy slepe verit 08f0, kdyz si to system mysli  ;) porad se mi ale nedari najit priklad uziti camoramy z prikazoveho radku bez nutnosti instalace gnome apod. ...

afk_cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 30 Října 2007, 22:10:15 »
tak ono to jadro umi asi uz defaultne ve FF 7.04 (2.6.20-15). z repozitaru jsem si nainstaloval 'webcam-server' a na portu 8888 uz muzu ze serveru sledovat z kamerky. zupa  8) jeste nejak nastelovat jas

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.