Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 14.04 - klesá rychlost WiFi připojení  (Přečteno 4573 krát)

Dage

• Návštěvník
Ubuntu 14.04 - klesá rychlost WiFi připojení
« kdy: 24 Dubna 2014, 06:56:27 »
Dobrý den,
omlouvám se, vcházím sem jako úplný greenhorn nejen jako účastník fóra, ale i jako uživatel Linuxu. Nainstalovala jsem na 3 PC novou verzi Ubuntu 14.04
Na výkonném NB Toshiba koupeném výhodně bez os šlape perfektně a první zkušenosti jsou pozitivní.
U Mini HP mám závažný problém, který se mi nepodařilo vyřešit - nenabíjí se jen přes rok stará a málo  používaná baterie s velkou kapacitou. Zkoušela jsem již mnoho rad z english  fór... protože ten problém i u starších vydáních (asi nejen) Ubuntu má více lidí.

U staršího stolního PC (není můj) jsem zaměnila win XP za U14.04. Také by bylo vše v absolutním pořádku. Na pevné připojení to jde výborně. Jen WiFi zlobí. žel PC má usb TP-Link, ale nový, výkonný, doteď nebyl problém. Po připojení k WiFi jde také dobře a hlásí 72 Mb/s. Po načtení jedné - dvou stránek ale rychlost padne tak, že se nenačte již nic. Když připojení příkazem odhlásím a pak opět připojím, opět to chvíli funguje ... a tak dokola. Signálem to jistě není, což je logické. Prosím..
« Poslední změna: 19 Června 2014, 17:41:00 od Dage »

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Ubuntu 14.04 - klesá rychlost WiFi přpojení
« Odpověď #1 kdy: 24 Dubna 2014, 10:37:40 »
HP a baterky je hotové peklo, jsou jen dvě varianty, baterie je špatná nebo adaptér je špatný protože k nabíjení musí být třetí pin na nabíječce správné napětí jinak nabíjení nezačne. Ale to záleží na konkrétním tipu co máte, vypadá ten konektor takto?

Každopádně to není věc co vyřešíte na nějakém fóru ale přímo v servisu HP.

S tou wifinou si poradíme, můžete nám zdělit co je to za přesný tip wifiny a co používá za drivery.
Zadejte do terminálu příkaz
Kód: [Vybrat]
lspci -vvzajímá mě sekce Network controller: nebo pokud nevíte tak sem zkopírujte vše...
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

geofre

« Odpověď #2 kdy: 24 Dubna 2014, 10:52:37 »
Ohledně toho adaptéru je to přesně tak, jak píše Radek... Moje osobní zkušenost (mnohonásobná) říká, že HP adaptér si občas odejde ze dne na den bez jakékoliv souvislosti s čímkoliv. 5ešením tohoto je reklamace přes HP podporu (k telefon use lze proklikat zde: http://www8.hp.com/cz/cs/troubleshooting.html).  Zatím vždy mi toto vyřídili kladně, rychle a bezplatně (byl-li produkt stále v záruční lhůtě)...
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

Dage

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 24 Dubna 2014, 13:02:11 »
Mockrát děkuji za ochotu! K tomu MiniHP se dostanu až později a podívám se na zdroj, mohu když tak změřit napětí na výstupu.
Důležitý je nyní ten sousedův stolní PC, již bych ho chtěla vrátit.
Ve výpisu po zadání doporučeného příkazu do terminálu se mi otevřel dlouhý výpis, který neobsahova doslova Network controller, jen Ethernet conroller:
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express
Gigabit Ethernet Controller (rev 01)
              Subsystem: Packard Bell B.V. Device e015
  Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle­ MemWINV­ VGASnoop­ ParErr­
Stepping­ SERR­ FastB2B­ DisINTx+
              Status: Cap+ 66MHz­ UDF­ FastB2B­ ParErr­ DEVSEL=fast >TAbort­ <TAbort­
<MAbort­ >SERR­ <PERR­ INTx­
              Latency: 0, Cache Line Size: 32 bytes
              Interrupt: pin A routed to IRQ 41
              Region 0: I/O ports at c800 [size=256]
              Region 2: Memory at ff8ff000 (64­bit, non­prefetchable) [size=4K]
              Expansion ROM at ff8e0000 [disabled] [size=64K]
              Capabilities: <access denied>
              Kernel driver in use: r8169

Celý výpis, pro případ potřeby dalších info, je zde:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/2574991/v%C3%BDpis%20KarluvPC.odt

Router je ASUS NT-N12 a a wifi přijímačem USB adaptér TP-LINK TL-WN822N

DÍKY... :D
« Poslední změna: 25 Dubna 2014, 12:03:47 od Petr Merlin Vaněček »

Dage

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 24 Dubna 2014, 16:38:26 »
That's me again... tentokráte kvůli baterii na miniLP HP2140, kterou počítač "vidí", ale nenabíjí, i když status vypisuje "charging". Ano, mám podobný zdroj se stejným typem konektoru, jako je na obrázku v první odpovědi, jen značky Fujitsu.
Přesto prosím, neberte následující, jako nesouhlas s tvrzením, že jde o špatnou baterii nebo zdroj. Jen chci vysvětlit, proč pátrám i po jiné možnosti. Po prvé - tento problém jsem našla hlavně (spíše jenom) u uživatelů Linuxu. Často se objevil s upgrade na nějakou novější verzi a netrpí tím jen HP - třeba:
http://askubuntu.com/questions/402054/laptop-battery-not-charging-even-though-ubuntu-says-it-does
Ale podobných zoufalých dotazů je více, povětšinou nevyřešené. Nechtěla jsem svůj první příspěvek prodlužovat delším vysvětlováním, ale i když jsem v Linuxu jenom batoletem, na zmíněném HP mini, který jsem si před více než třemi lety koupila na využití "venku", byl Linux již od počátku. Jenže jsem ho moc nevyužívala - měl slabou orig baterii. Tak jsem koupila novou - tu současnou. Ta vydržela přes 4 hodiny, ale také jsem si to moc neužila, protože upgrade na Ubuntu myslím nějakou 12tku způsobil, že se objevil tento problém. Noťas putoval opět do šuplíku, jen občas jsem se snažila dalšími verzemi Ubuntu zkusit to vyřešit. Na diskuzních fórech jsem si všimla, že podobnou zkušenost má více lidí. Mohlo by to - čistě teoreticky -způsobovat nějaké nastavení vytvořené novou verzí OS?

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 25 Dubna 2014, 11:52:22 »
Pardón přehlédl jsem že je to usb wifina.
lsusb
Potom bych to možná hádal na power saving
mrkni na výstup
iwconfig
Pokud tam uvidíš něco jako Power Management:on tak příkazem to vypneš. (předpokládám že ta wifina je wlan0)
sudo iwconfig wlan0 power offsleduj pak jestli je vše v pořádku a zda spojení nepadá... Není to trvalé řešení, po dalším restartu se to vrátí do původního stavu.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Dage

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 25 Dubna 2014, 13:48:03 »
Děkuji moc, žel to jsem podle nějaké ubuntu english stránky zkoušela již včera. Nepomohlo. A Power Management byl off hned v prvním výpisu, ani jsem nemusela nic měnit. Nepomohlo ani nastavení ignorovat ipv6 a jiné intuitivní a neodůvodněné pokusy. I když podobné problémy vnímám jako výzvu se něco naučit, přistihla jsem se při nutkání předvést počítači jeho defenestraci.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 25 Dubna 2014, 14:21:13 »

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #8 kdy: 25 Dubna 2014, 14:37:14 »
RTS/CTS si nemyslím, že by zde mělo smysl.

Pokud něco, pak Fragmentation Threshold, protože ta WiFi se naopak chová tak, že pakety ztrácí a aby tomu předešla, snižuje rychlost až dojde k totálnímu odpojení.

I tak bych to ale viděl spíš na chybu FW, nebo spíše driveru.
Viděl jsem i wifiny, které se chudáci úplně odpojily když došlo jen k maličkému rušení, protože během snížení přenosové rychlosti nedokázaly chvilku komunikovat (vypadly ze syncu a než přišel další beacon, chvilku to trvalo), na což reagovaly opět snížením až do odpojení.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Dage

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 26 Dubna 2014, 05:18:36 »
Děkuji za rady, odzkoušela jsem všechny návody z odpovědí nejen v tomto diskusním vláknu. Některé i 2 x :). Vypnutí Power Manag. jsem kontrolovala asi 4 krát. Pohrála jsem se s doporučenými doplňky a ze staršího PC je velice userfriendly kompík pro běžného "Lajku" - ale s tím wifi připojením jsem si neporadila. Vypnula jsem i RTS Treshold... a nic, wifi spojení do asi 4 minut opět padlo. Problém je, že pod XP to fungovalo. Nemůže o být v ovladačích pro linux? Vyhledání doplňkových driverů mi nic nenabízí...
Že bych zkusila účinný ženský přesvědčovací prostředek:  :'( :'( :'( ?
Vím, že to nepatři do tohoto tematického šuplíku, ale mám drobný problém:
You Tube pod Mozzilou běží bez problémů. Flash Player hlásí poslední verzi. Ale když You Tube umístím na boční lištu jako samostatný odkaz, tak mnohé videa již požadují novější FP, i když pod Mozzilou běží.
Opakuji, že stránka pro download FP detekuje aktuální verzi FP pro Linux.
Podobně gmail - pod Mozzilou běží dobře, při přístupu přes samostatné okno na liště neotvírá odkazy a asi ani některé přílohy, ale to jsem nezkoušela, odepnula jsem ho z lišty. Osobně by mi to nevadilo, jen PC konfiguruji pro známého, který s nim moc neumí, dostal ho od přítele jako motivaci, aby se přece něco naučil a neodmítal to, co v 21. století patří k základní gramotnosti. Proto se snažím o nepřehlednější a nejjednodušší nastavení.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 26 Dubna 2014, 11:20:09 »
Tak přejdi k Chrome kde se vždy používá nejnovější FP což je teď verze 13.xx
https://www.google.com/intl/cs/chrome/browser/

Co se týká té wifiny, dej nám výpis z terminálu
lsusb

Dage

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 27 Dubna 2014, 17:42:38 »
Výpis lsusb
karel@Karluv-PC:~$ lsusb
Bus 001 Device 002: ID 0bda:8178 Realtek Semiconductor Corp. RTL8192CU 802.11n WLAN Adapter
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
-------------------------------------------
Výpis iwconfig
karel@Karluv-PC:~$ iwconfig
wlan0     IEEE 802.11bgn  ESSID:"OSEL" 
          Mode:Managed  Frequency:2.437 GHz  Access Point: 74:D0:2B:3A:08:E4   
          Bit Rate=72.2 Mb/s   Tx-Power=20 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr=2347 B   Fragment thr:off
          Power Management:off
          Link Quality=56/70  Signal level=-54 dBm 
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:11   Missed beacon:0
lo        no wireless extensions.
eth0     no wireless extensions.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Stiskni CTRL + W ...

Dage

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 27 Dubna 2014, 21:23:24 »
Dík, právě to bych chtěla zkusit, protože jsem se k podobné radě dopracovala na stránce
http://www.linux-hardware-guide.com/2013-04-21-tp-link-tl-wn822n-wlan-wifi-usb-300mbps
a zjistila jsem, že TP-LINK WN822N má ten třetí na stránce zmiňovaný chip Realtek 8192CU
tak jsem si stáhla doporučený zip soubor.... a musím se přiznat, že si s ním dál nevím poradit. To víte, doposud jsem něco instalovala přes exe. soubory.
Zip jsem rozbalila, našla i "wireless_tools_30.rtl.tar.tz"
"install.sh"
ale dál ? To zatím nevím....

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #14 kdy: 28 Dubna 2014, 08:35:05 »
Spusť terminál, přepni se do adresáře, který vznikl po rozbalení souboru zip, označ install.sh jako spustitelný a spusť jej jako root:
cd rtl8712_8188_8191_8192SU_usb_linux_v2.6.6.0.20120405/
chmod +x install.sh
sudo ./install
Stiskni CTRL + W ...

Dage

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 18 Června 2014, 10:16:25 »
Tak jsem vyzkoušela vše co jsem i myslela, že by mohlo nějak problém s padajícím wifi připojením vyřešit - nainstalovat nový driver, přeinstalovat z Ubuntu 14.04 na Mint Cinnamon, nainstalovat nejnovější kernel 3.15.1 ..., ale nevyřešilo se to. Navíc wifi připojení padá na 2 různých typech usb adaptérech. Síťová karta je integrovaná na desce (mohu vložit link na foto PC-vnitřností)... má smysl ještě něco zkoušet?   

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #16 kdy: 18 Června 2014, 10:28:50 »
Zkus ještě těsně po odpojení mrknout do /var/log/syslog, třeba je tam něco, co napoví.
Stiskni CTRL + W ...

Dage

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 18 Června 2014, 13:42:00 »
Dík zkusím, jen se chci zeptat (opakuji, že jsem jen intuitivně se orientující začátečník):
pro ověření používaných driverů (ovládačů) lze využít toto, nebo je to již něco out of date?
http://kmuto.jp/debian/hcl/
(sorry, že zůstávám na tomto fóru, i když jsem pokusně přeinstalovala Ubuntu na Cinnamon (radili mi to))

Dage

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 19 Června 2014, 12:53:46 »
HURÁ 
Nechci zakřiknout, ale zdá se, že problémy s usb wifi adaptérem TP-Link WN822n jsou díky tomuto:
https://github.com/pvaret/rtl8192cu-fixes/blob/master/README.md
návodu vyřešeny
(funguje i pro Mint)

Jestli se k tomuto ještě někdo dopracuje, mám dotaz - je normální, když běží jenom video na you tube a nic jiného, ale sledování systému hlásí CPU 100%, tedy procesor fachčí co to dá?!!!
DĚKUJI

edimer

• Návštěvník
Re:Ubuntu 14.04 - klesá rychlost WiFi připojení
« Odpověď #19 kdy: 16 Dubna 2015, 21:36:08 »
Ahoj, přesně tohle jsem taky u routeru řešil díky za info.A ještě mě zajímalo jak rychle router dokáže přenášet v domácích podmínkách internet. A našel něco zajímavého.  viz:

:-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.