Apple sice nemám, ale dosti vážně jsem uvažoval o jeho nákupu - a to po poměrně dlouhou dobu, tak jsem o nich leccos vyzvěděl a myslím, že jsem je poznal relativně do hloubky.
Uvedu důvody, proč pro mě zvítězil linux (některé už nemusí být aktuální, jiné jsou stále platné):
* naprosto katastrofální podpora v ČR - spousta lidí si nechává Macy vozit z Rakouska nebo z USA, je s podivem, že se to vyplatí.
* za klávesnici účtují řádově víc, když si ji koupíte bez pc než když si ji koupíte s ním (cca 900,- Kč za klávesnici s počítačem, cca 3.000,- za klávesnici bez něj) - mám za to, že takto se slušný obchodník nechová. Otevřeně přiznávají, že je to proto, aby si lidé nevozili počítače z ciziny. Že by důvod, proč tak lidé činí mohl být na jejich straně, to je nenapadlo. (Přitom se jedná o klávesnici vyráběnou pro apple firmou Mitsumi, jejíž cena jistě nedosahuje zdaleka ani těch 900,- Kč...)
* není to standartně česky! To je taky zvláštní protože za časů OS7-9 byl systém komplet česky, včetně nápovědy, a to se jednalo o systém, jehož přeložení mělo být z technického hlediska dosti náročné, OS X česky není, byť lokalizace znamená přidání pár fontů a úpravu nebo přidání pár .lproj souborů. Dá se koupit, za 500,- Kč, ovšem pak se musí i instalovat. Z diskusí na mujmac.cz a podobných jsem postřehl, že to zdaleka není triviální - a často tam v diskuzích padají příspěvky typu "CZ systém je pro lamery, pravej Applista jede na US" - netřeba komentovat. Nápověda nicméně česky není vůbec. Pro "geeky" kteří používaji *buntu to může být trivialita, ale zkuste takový počítač dát třeba starším rodičům...
* s tím souvisí to, že nefungují automatické aktualizace - tedy nefungují v počeštělém systému, protože Apple na to "nemá repozitář". Vzhledem k tomu, že u OSX je open source jen jádro systému (a webkit), zbytek je uzavřený, je to docela bezpečnostní riziko, zvlášť když Apple získává tržní podíl a tím se stává lákavějším terčem hackerů (jak dlouho odolal OSX proti prolomení ochrany spuštění na apple-only hardware?)
*Steve Jobs má na můj vkus až příliš rád všelijaké zlomy a změny, které vyžadují nákup nového HW a způsobují nekompatibilitu SW (přechody mezi systémy, procesorovými architekturami, atd. každých pár let [68x0 -> PPC -> OS9 -> OSX, PPC -> intel [nedivil bych se, kdyby další byla OSX -> windows

] ) Z tohoto pohledu je na tom lépe i Windows, neb v dnešních windows v klidu spustíte program pro win95 nebo i 3.11, se stejně starým programem na macu ale máte smůlu - což zvláště zabolí, když za SW platíte. V linuxu to může trochu skřípat, ale v zásadě vždy i starý software rozběhnete. Je sice velmi efektní, když Steve na Keynote oznámí další revoluci, ale já dávám přednost spíše evoluci.
* Nejsou hry. Tedy, pokud nechcete krást na torrentu nebo utrácet za staré vykopávky to co za poslední pecky na konzole. V čechách se prodávají hry na úrovni zlevněných edicí pro PC (199,- Kč) za víc než 2.000,- Kč. Linux pravda v tomto taky není to pravé, ale wine nebo cedega občas dokážou zázraky.
* Postupná "DRMizace" systému - apple se na můj vkus až příliš kamarádí s hudebními/filmovými vydavatelstvími a příliš omezuje uživatele (s tím, že omezuje *víc a víc* - např. snížil počet počítačů, se kterými můžete v iTunes sdílet). Nevím jak vy, ale já si nedokážu představit, že bych dal peníze za skladbu, kterou bych si nesměl svobodně na svém počítači přehrávat a kopírovat jak bych chtěl. Je to asi nejzávažnější z mých výtek. Apple dle mého započal transformaci v mediální společnost škrtl slovo "computer" v názvu, prodává víc hudebních přehrávačů a mptrojek než počítačů, tedy logicky jeho zájmy musí směřovat jednak k maximalizaci zisku z médií a jednak k většímu kamarádství s MPAA, IFPI, RIAA a podobnými - tedy DRM, DRM, DRM, platit za jedno shlédnutí, atd... Ne, to nechci v počítači mít, to radši budu poslouchat ptáčky za oknem a zpívat si sám vlastní melodie a psát na psacím stroji.
* Nepodpora otevřených formátů. Quicktime je možná super multimediální framework, ale dlouho v něm neexistovala podpora pro Ogg a Flac, což jsou formáty pro mě klíčové. Časem dílem nadšenců vznikla, ale třeba v itunes je vidět, že s nimi systém nezachází stejně jako s MP3 nebo AAC. Představa, že bych systémovými nástroji (tj. i třeba Front Row) na applu přehrál videosoubor s obrazovou stopou v xvid nebo x264 a audiostopou v ogg v kontejneru OGM je naprosto nereálná - a takových mám přes 200GB

. Jistě, i na apple je vlc a mplayer, ale potom se ztrácí ten uživatelský komfort. Samozřejmě, Quicktime je poměrně otevřený a není problém to do něj formou pluginu přidat, problém je v tom, že to nikdo neudělal. A ano, formát MP4 vychází z Quicktime. Jenže ten quicktime při přehrávání MP4 odjinud (třeba z nero recode, abych zůstal u komerčního sw) docela dost zlobí - je vcelku nepodstatné kde je chyba, ale připomíná mi to Microsoftí přístup "výběrového standardu", kdy ke správné funkčnosti musíte mít ty správné nástroje od jediné jedné správné firmy. Vůbec přátelství Apple a Microsoftu je další věc, která mě trochu odrazuje (a nevěřte tomu romantickému filmu o pirátech z údolí, dnes jsou to nejlepší kamarádi - Apple lobuje za microsoftí OOXML, microsoft pro Apple dělá office a řadu dalšího SW, dokonce jeden čas byl IE výchozím browserem OSX..)
* v době, kdy jsem o jabku uvažoval praktická nemožnost příjmu TV signálu při zachování rozumných investic. Dnes již alespoň DVB-T asi funguje docela dobře, ale musíte koupit drahý Elgato HW, který umí totéž, co na PC zařízení za pár stovek. Byť pro Apple existuje MythTV, tak jen jako frontend. Skutečné multimediální centrum obdobné funkčnosti jako mythbackend/frontend na jabku dle mých znalostí vybudovat nelze. To už jsou na tom opět lépe i ty windows, které mají MCE.
* kvalita HW. Opět především z diskusí na jablečných fórech se podává, že kvalita jablečného hardware už není co bývala a že se to "docela sype" (viz. vadné iBooky G3, poddimenzovaná AirPort station, přehřívání MacBooků, používání jakési termopasty místo šroubků, atd...). V kombinaci s problematickým uplatňováním záruky to může být značná komplikace.
* produktová řada orientovaná na "tupé" američany (tj. nemají žádný rozumný desktop bez integrovaného monitoru a jejich integrované monitory jsou *jen* lesklé, což nesnáším. Ostatní výrobci (možná kromě Sony) umožní výběr i na notebooku. Mini je hezký a kdyby u nás stál to co v americe, nebyl by ani drahý, ale je pomalý a nerozšiřitelný, přičemž MacPro není pro běžné použití. Prostě nevyrábí "normální počítač".
* nevím jak dnes, ale u "základních" modelů byla jen CD-RW/DVD-READ_ONLY mechanika - a to u ntb za víc jak 30.000,- Kč! To považuji za naprostý výsměch uživatelům. Zvlášť v kontextu toho, že do určité verze (10.3? - z hlavy nevím) systému nebylo možno bez poměrně složitého [tj. pro BFU nepřístupného hacku] v systémovém iMovie vypalovat na jiné než Apple DVD vypalovačce - za kterou je ovšem třeba připlatit.
* pro člověka zvyklého na windows neintuitivnost (!). To není, pravda, můj případ, mě - odkojeného OS/2 se třeba dock (který byl už ve Warpovi 3, pokud ho někdo pamatujete

) moc líbí a těším se, až bude nějaká rozumná napodobenina v gnome, ale zmíním případ kamarádky, která dostala iMac (bílý, intel). Její představa, že na tom bude surfovat po netu a hrát hry se ukázala nereálnou, když ani po několika měsících nepochopila, jak ten systém smysluplně ovládat (vypínání vytažením přívodní šňůry) a nainstalovala windows, které používá ke své plné spokojenosti - jen tak mohla činit i na počítači o 30.000,- Kč levnějším. Takže i ten krásný a bezesporu po uživatelské stránce vychytaný OS X nemusí zdaleka vyhovovat každému.
* fašizující a snobská komunita kolem. Mám pocit, že spousta lidí, co má apple ho má proto, aby ho měla. Nepotřebují s tím počítačem dělat nic jiného, než se s ním ukazovat a v podstatě jen machrovat - asi jako když si někdo kupuje velký silný vůz, který pak splácí 10 let, jen aby se vyrovnal s jistým svým komplexem. Z takových lidí je mi trochu špatně. Stejně tak jejich přesvědčení o tom, že vše vymyslel Veliký Steve, který je Neomylný a Jediný hodný uctívání. Takže nejdříve se smáli těm blbcům na unixu a pc, co používají příkazovou řádku, protože vyspělý OS9 ji nepotřebuje, najednou dostali unixový OS X a začali se smát uživatelům windows, že jejich příkazová řádka je špatná, byť obvykle neumí v terminálu ani zkopírovat soubor. Nejdřív se vysmívali PC, jak jsou ty intel procesory mizerné a x86 historická instrukční sada (v čemž měli svým způsobem pravdu), aby po jediném projevu Steva zjistili, že není nad Intel, který je nejlepším ze všech procesorů... Takových příkladů by byla celá řada - teď třeba obdivují předražený telefon, který neumí ani MMS. To se samozřejmě ZDALEKA nevztahuje na všechny uživatele jablek, ale rozhodně jich takových není málo.
* nemá to APT-GET, ani APTITUDE, ani YUM, ani YAST, ani SYNAPTIC, ani NIC PODOBNÉHO. To je další VELMI závažná výtka. Zvykl jsem si instalovat software touto cestou a představa, že budu hledat někde po netu a stahovat nějaké podivné binárky (a ještě řešit, jestli jsou PPC nebo intel) je pro mě už dosti absurdní - to můžu zrovna používat windows. Z toho plyne, že nelze průběžně updatovat instalovaný software, ani když vám běží ten sw update (tedy v us systému).
* obtížná komunikace s hardwarem ostatních výrobců - zde narážím na to, že v oné době zvažování byl jediný způsob, jak propojit SE P800 s jabkem prostřednictvím placeného modulu třetí strany do iSync, jabko samo o sobě ho nepodporovalo. Jak je to dnes, nevím.
* a konečně - poněkud odlehčeně - odpudivé reklamní kampaně - pominu-li ty dva týpky mac a pc, měl jsem tu čest shlédnout spot, kde jakási americká obdoba naší t. pergnerové s nepřítomným a debilním výrazem v tváři vysvětlovala, proč je apple super - z toho mi bylo téměř nevolno.
Závěr. Mac je krásný, uživatelsky přítulný systém, který člověku, který umí dobře anglicky, je připraven na změnu, má štěstí na funkční hardware, spokojí se s přednastavenými hodnotami čehokoli, nechce nic moc připojovat a nevadí mu omezování (a v ideálním případě má průpravu z nějaké sekty

) udělá radost. Člověku, který chce svá data mít v otevřených formátech, které chce přečíst i po pár letech, rád se ve věcech vrtá a chce jim rozumět, chce mít možnost vše nastavit k obrazu svému a nechce utrácet nesmyslné částky a nechce být zákazníkem druhé kategorie (což je pro Apple každý kdo není američan) udělá větší radost Linux. Stejně tak udělá linux - v ČR - větší radost člověku, který počítači až tak nerozumí a chce jej toliko používat, za předpokladu, že mu ho někdo nastaví. A koneckonců, pro 90% lidí stejně zůstene volbou č. 1 windows - a řada z nich s nimi bude naprosto spokojena.
Nicméně hlavní výhodou linuxu vůči OS X i windows je dle mého licence GNU/GPL - ta zaručuje, že ten systém bude mít budoucnost a data v něm pořízená/uložená bude možno dále uchovávat/zpracovávat/kopírovat/číst, atd.
Apple, ať je jakkoli pohodlný, krásný a přítulný není z tohoto hlediska *nic víc* než windows - uzavřený proprietální systém, jehož osud drží v rukou jedna firma - která má navíc v čele absolutisticky vládnoucího a naprosto nevyzpytatelného člověka. Vzhledem k tomu, že jsem již zažil pohodlný a přítulný systém od IBM, který přestal z obchodních důvodů existovat, volím otevřenost.