Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Srovnání MacOS X vs. Ubuntu GNU/Linux  (Přečteno 38170 krát)

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
Srovnání MacOS X vs. Ubuntu GNU/Linux
« Odpověď #25 kdy: 23 Února 2007, 12:03:11 »
Ale no tak, nekteri lide se nelinkuji ....
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

Luban

• Závislák
« Odpověď #26 kdy: 23 Února 2007, 12:05:48 »
O.K. Šlo mi jen o ukázku, že svět není černobílý :).

Vojtin

• Host
« Odpověď #27 kdy: 23 Února 2007, 14:34:17 »
Dratenik: koš jako odmount, odinstalace se používá dodnes.
Nikola:víc jak půlrok jsem se odhodlával jít za 35000,- do neznámejch končin OSX, nelituju toho. Střich videa nepoužívám, ale v iLife jsou iMovie a iDVD i QuickTime by to měl umět. Koukni na apple.cz, sám jsem tam trávil před koupí hodně času.

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.foto-reklama.cz
« Odpověď #28 kdy: 23 Února 2007, 14:58:50 »
Citace: MarrLiss
Ale no tak, nekteri lide se nelinkuji ....
Ano svět není černobílý :-) A i v něm se najdou lidé, kteří srovnáváním hrušek a jablek na rádobyvědeckém podkladu předkládají neuvěřitelné závěry...nemluvě o neoprávněném používání titulů atd...stačí jen trochu sledovat diskuze na netu :-)

Jinak ohledně srovnávání obou systémů....pokud bude vůle od vývojářů Ubuntu, lze se na fungování MacOsX lecčemus přiučit a Ubuntu by to prospělo...
------------------------------------------------------------------------------------
Intel Mini Mac 1,83 Ghz, 2 GB RAM, MAC OSX 10.4.11, virtuálně XP přes Parallels Desktop; dual boot OpenSuse 11 Gnome a Win XP na AMD SEMPRON,  Ubuntu 8.04 na AMD k7
http://www.foto-reklama.cz

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #29 kdy: 23 Února 2007, 22:41:43 »
Citace: Vojtin
Koukni na apple.cz, sám jsem tam trávil před koupí hodně času.
Dík za tip, projedu to.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #30 kdy: 23 Února 2007, 23:04:27 »
Citace: nikola
Jak to tady čtu, asi sbalím PC a jdu si koupit macka. Rád bych se zde uživatelů zeptal na jejich zkušenosti (jsou-li) se střihem videa.
Zdarma se s Macem dodava iLife 06, za penize je pak profesionalni Final Cut Studio nebo Adobe Premiere.

Vojtin

• Host
« Odpověď #31 kdy: 26 Února 2007, 23:09:00 »
http://members.chello.cz/vodo/para1.png dva v jednom, škoda že coherence nejde ještě pro linux a obávám se, že jentak nebude :(

greenfish

• Návštěvník
    • Deny Source
« Odpověď #32 kdy: 01 Března 2007, 20:48:30 »
Apple je firma, ktera triska na vsem, netvrdim, ye jejich vzrobkz nejsou kvalitni, ale po nekolikaletych zkusenostech jsem rad u Ubuntu. MacOS je sice vzhledove jednickovej, ale co se tyka jakesi uzitkove hodnoty, je to slabota, tot vse, co jsem chtel rici

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.foto-reklama.cz
« Odpověď #33 kdy: 03 Března 2007, 10:45:08 »
Samozřejmě, je to Váš názor...ale bylo fajn, kdyby byl taky podepřený konkrétními argumenty, co je na MacOSX špatně udělané, kde to komplikuje život běžným uživatelům, případně, kde jsou bezpečnostní díry apod.....takhle to vyzní pouze jako výkřik do tmy.
Nevím, jestli máte tak hluboké zkušenosti s MacOsX, že je jeho užitková hodnota pro Vás taková slabota...
Na Mac OSX pracuji denně a mám jiné zkušenosti...
------------------------------------------------------------------------------------
Intel Mini Mac 1,83 Ghz, 2 GB RAM, MAC OSX 10.4.11, virtuálně XP přes Parallels Desktop; dual boot OpenSuse 11 Gnome a Win XP na AMD SEMPRON,  Ubuntu 8.04 na AMD k7
http://www.foto-reklama.cz

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #34 kdy: 04 Března 2007, 22:38:12 »
No už si s tím Edgym na vedlejším počítadle hraju dlouho. Ale vážně si už nevím rady s tím kopírováním místo přejmenováním v Nautilusovi. No jak se toto může stát nechápu. Zkrátka když chci kopírovat jméno souboru na jiný jinde, on ten soubor kopíruje místo toho, aby pouze vložil nový název. Toť at 1.
At 2 je práce Alacarte. Jedním slovem špatná a navíc dlouhá. Vůbec nedokáže korektně vytvořit nové menu a v něm položky. Je to dílo náhody. A pokud jde o menu nelze k němu přidat libovolnou ikonu.
Tak tyto věci mne na Edgym setsakra štvou. Určitě to není ojedinělá záležitost, ale updaty nikde. Toto jsou hrubé chyby systému v základních nástrojích. Neví někdo co s tím?
» Linux Mint on mini-ITX boards «

Vojtin

• Host
« Odpověď #35 kdy: 04 Března 2007, 23:11:10 »
Jdi do feisty :) dubnový vydání jsou podle mě lepší

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #36 kdy: 05 Března 2007, 09:20:24 »
A ještě bych dodal, jdi do KDE. Tam tohle "prostě funguje". :) Co popisuješ jsou problémy s desktopem.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #37 kdy: 05 Března 2007, 09:42:05 »
2 Vojtín: počítám s tím do budoucna, jen čekám na ten duben.
2 nikola: KDE na mne vždy působilo velmi hřmotně, to není můj šálek. Mám raději subtilnější prostředí, Gnome mi plně vyhovuje, pouze tato verze v Edgym na mém BX Masteru se trošku po*rala. Hledám možnosti jak to odstranit a ne se na to vy**dnout.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #38 kdy: 21 Března 2007, 08:14:43 »
Úplnou náhodou jsem přišel na to jak se zachází s tou volbou "Přejmenovat" v Nautilusovi verze v Edgy. Oni zdvojili jeho funkci. Záleží na tom kam se klikne pravou myší na zdrojový a cílový soubor. Když na ikonu a dá se "Vložit", soubor se kopíruje celý, když do okénka s předoznačením pro přepis a dá se "Vložit", přepíše se jméno souboru. Pokud se také vloží kopírovaný soubor do textového editoru, zkopíruje se tam jeho celá cesta k němu. Tak to je úplně něco nového pro mne, odlišného od ostatního na co jsem doposud byl zvyklý. Omlouvám se kritiku, vona to není zas až tak špatná věcička. Ale ruku na srdce - "Přejmenovat" znamenalo odjakživa přenést jméno na další soubor. Nenapadlo mne, že by to mohlo znamenat i něco jiného. Už jsem asi starej pařez.

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #39 kdy: 24 Března 2007, 14:01:25 »
Citace: GlidingFLY
Ale ruku na srdce - "Přejmenovat" znamenalo odjakživa přenést jméno na další soubor. Nenapadlo mne, že by to mohlo znamenat i něco jiného. Už jsem asi starej pařez.
...aha, a já blbec si vždycky myslel (a používal jsem to tak), že "Přejmenovat" znamená přejmenovat! Třeba mám dokument s názvem "ABC.odt", kliknu na Přejmenovat a změním ho na "CBA.odt" ;)
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #40 kdy: 24 Března 2007, 14:56:47 »
No ono i v historiickém NC (DOS) bylo přeci "přejmenovat/přesunout" =)... vsuvka pro pamětníky...

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #41 kdy: 24 Března 2007, 20:41:04 »
Citace: Jony
No ono i v historiickém NC (DOS) bylo přeci "přejmenovat/přesunout" =)... vsuvka pro pamětníky...
Jasně v dvojokenních manažerech to tak je...ale nechápu pointu u Nautiluse ;)
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #42 kdy: 25 Března 2007, 11:57:36 »
Pokud se soubor chce pouze přejmenovat, tzn. jak říká marp, změnit jeden název za druhý, to pracuje normálně. O tom ten problém není.
Ten nastane když chci přenést jméno jednoho souboru na soubor druhý. To se začnou dít divy. Ale o tom jsem už psal výše. A i když jsem už přišel na to jak to používat, abych dosáhl toho potřebného přenesení jména z jednoho souboru na druhý tak tvrdím, že tento způsob v Edgym není logický a buď se jedná o nějaký experiment anebo o obyčejnou chybu ve verzi Nautiluse v Edgym.

pavela

• Návštěvník
« Odpověď #43 kdy: 12 Září 2007, 05:05:58 »
No já teda nevim, nejsem programátor ani odborník, normální uživatel, přesvědčen kamarádem(když jsem se ptal, kdeše má toho maca a ukázal mi na malinkou krabičku, nehučící a netopící) jsem zakoupil maca na intel core duo a pohoda. Nic se nekousalo, nic mě neotravovalo, žádné viry, (vycepován od Billa, nainstaloval jsem avir systém a ten se nebetyčně nudí...) všechno kompatibilní a logické.Popůlroce jsem otevřel starý notebook s windowsy a pochopil jsem, co to Microsoft vytvořil za hrůzu. ne,maje jinou možnost, smazal jsem widle a zkuil to s kubuntu, nebo jsem se dočetl, že je to JEDNODUCHÝ systém, což snad pochopím.A EJHLE, starý noťas, který se už pod XP zoufale vlekl se najednou rozběhl a vše perfektně funguje, rychle, bez kousání,padání,chcípání  a virů.  Donutilo mě to sice ke nastudování pár věcí (terminál atd...)  ale zvládlo se to, pohoda.Dokonce jsem díky tomu objevil, že můj MAC je taky unix a že mám taky terminál. Takže můj result obyčejného uživatele je, nehádejte se, MAC OSX a UBUNTU jsou stejně perfektní systémy a HLAVNĚ že jsme se zbavili Billova invalidního systému.LITUJU lidi, kteří marní život zuřením a kopáním do počítače s MS Windows. PS: pročetl jsem si Hulánovu stránku a ten člověk je buď mentálně retardován, nebo je to šílenec a nebo je to prostě fanatický Billův placený agitátor mdlého rozumu. A možná všechno dohromady... zdravím Pavel

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #44 kdy: 12 Září 2007, 13:08:34 »
Apple sice nemám, ale dosti vážně jsem uvažoval o jeho nákupu - a to po poměrně dlouhou dobu, tak jsem o nich leccos vyzvěděl a myslím, že jsem je poznal relativně do hloubky.

Uvedu důvody, proč pro mě zvítězil linux (některé už nemusí být aktuální, jiné jsou stále platné):

* naprosto katastrofální podpora v ČR - spousta lidí si nechává Macy vozit z Rakouska nebo z USA, je s podivem, že se to vyplatí.

* za klávesnici účtují řádově víc, když si ji koupíte bez pc než když si ji koupíte s ním (cca 900,- Kč za klávesnici s počítačem, cca 3.000,- za klávesnici bez něj) - mám za to, že takto se slušný obchodník nechová. Otevřeně přiznávají, že je to proto, aby si lidé nevozili počítače z ciziny. Že by důvod, proč tak lidé činí mohl být na jejich straně, to je nenapadlo. (Přitom se jedná o klávesnici vyráběnou pro apple firmou Mitsumi, jejíž cena jistě nedosahuje zdaleka ani těch 900,- Kč...)

* není to standartně česky! To je taky zvláštní protože za časů OS7-9 byl systém komplet česky, včetně nápovědy, a to se jednalo o systém, jehož přeložení mělo být z technického hlediska dosti náročné, OS X česky není, byť lokalizace znamená přidání pár fontů a úpravu nebo přidání pár .lproj souborů. Dá se koupit, za 500,- Kč, ovšem pak se musí i instalovat. Z diskusí na mujmac.cz a podobných jsem postřehl, že to zdaleka není triviální - a často tam v diskuzích padají příspěvky typu "CZ systém je pro lamery, pravej Applista jede na US" - netřeba komentovat. Nápověda nicméně česky není vůbec. Pro "geeky" kteří používaji *buntu to může být trivialita, ale zkuste takový počítač dát třeba starším rodičům...

* s tím souvisí to, že nefungují automatické aktualizace - tedy nefungují v počeštělém systému, protože Apple na to "nemá repozitář". Vzhledem k tomu, že u OSX je open source jen jádro systému (a webkit), zbytek je uzavřený, je to docela bezpečnostní riziko, zvlášť když Apple získává tržní podíl a tím se stává lákavějším terčem hackerů (jak dlouho odolal OSX proti prolomení ochrany spuštění na apple-only hardware?)

*Steve Jobs má na můj vkus až příliš rád všelijaké zlomy a změny, které vyžadují nákup nového HW a způsobují nekompatibilitu SW (přechody mezi systémy, procesorovými architekturami, atd. každých pár let [68x0 -> PPC -> OS9 ->  OSX, PPC -> intel [nedivil bych se, kdyby další byla OSX -> windows :) :) ] ) Z tohoto pohledu je na tom lépe i Windows, neb v dnešních windows v klidu spustíte program pro win95 nebo i 3.11, se stejně starým programem na macu ale máte smůlu - což zvláště zabolí, když za SW platíte. V linuxu to může trochu skřípat, ale v zásadě vždy i starý software rozběhnete. Je sice velmi efektní, když Steve na Keynote oznámí další revoluci, ale já dávám přednost spíše evoluci.

* Nejsou hry. Tedy, pokud nechcete krást na torrentu nebo utrácet za staré vykopávky to co za poslední pecky na konzole. V čechách se prodávají hry na úrovni zlevněných edicí pro PC (199,- Kč) za víc než 2.000,- Kč. Linux pravda v tomto taky není to pravé, ale wine nebo cedega občas dokážou zázraky.

* Postupná "DRMizace" systému - apple se na můj vkus až příliš kamarádí s hudebními/filmovými vydavatelstvími a příliš omezuje uživatele (s tím, že omezuje *víc a víc* - např. snížil počet počítačů, se kterými můžete v iTunes sdílet). Nevím jak vy, ale já si nedokážu představit, že bych dal peníze za skladbu, kterou bych si nesměl svobodně na svém počítači přehrávat a kopírovat jak bych chtěl. Je to asi nejzávažnější z mých výtek. Apple dle mého započal transformaci v mediální společnost škrtl slovo "computer" v názvu, prodává víc hudebních přehrávačů a mptrojek než počítačů, tedy logicky jeho zájmy musí směřovat jednak k maximalizaci zisku z médií a jednak k většímu kamarádství s MPAA, IFPI, RIAA a podobnými - tedy DRM, DRM, DRM, platit za jedno shlédnutí, atd... Ne, to nechci v počítači mít, to radši budu poslouchat ptáčky za oknem a zpívat si sám vlastní melodie a psát na psacím stroji.

* Nepodpora otevřených formátů. Quicktime je možná super multimediální framework, ale dlouho v něm neexistovala podpora pro Ogg a Flac, což jsou formáty pro mě klíčové. Časem dílem nadšenců vznikla, ale třeba v itunes je vidět, že s nimi systém nezachází stejně jako s MP3 nebo AAC. Představa, že bych systémovými nástroji (tj. i třeba Front Row) na applu přehrál videosoubor s obrazovou stopou v xvid nebo x264 a audiostopou v ogg v kontejneru OGM je naprosto nereálná - a takových mám přes 200GB :). Jistě, i na apple je vlc a mplayer, ale potom se ztrácí ten uživatelský komfort. Samozřejmě, Quicktime je poměrně otevřený a není problém to do něj formou pluginu přidat, problém je v tom, že to nikdo neudělal. A ano, formát MP4 vychází z Quicktime. Jenže ten quicktime při přehrávání MP4 odjinud (třeba z nero recode, abych zůstal u komerčního sw) docela dost zlobí - je vcelku nepodstatné kde je chyba, ale připomíná mi to Microsoftí přístup "výběrového standardu", kdy ke správné funkčnosti musíte mít ty správné nástroje od jediné jedné správné firmy. Vůbec přátelství Apple a Microsoftu je další věc, která mě trochu odrazuje (a nevěřte tomu romantickému filmu o pirátech z údolí, dnes jsou to nejlepší kamarádi - Apple lobuje za microsoftí OOXML, microsoft pro Apple dělá office a řadu dalšího SW, dokonce jeden čas byl IE výchozím browserem OSX..)

* v době, kdy jsem o jabku uvažoval praktická nemožnost příjmu TV signálu při zachování rozumných investic. Dnes již alespoň DVB-T asi funguje docela dobře, ale musíte koupit drahý Elgato HW, který umí totéž, co na PC zařízení za pár stovek. Byť pro Apple existuje MythTV, tak jen jako frontend. Skutečné multimediální centrum obdobné funkčnosti jako mythbackend/frontend  na jabku dle mých znalostí vybudovat nelze. To už jsou na tom opět lépe i ty windows, které mají MCE.

* kvalita HW. Opět především z diskusí na jablečných fórech se podává, že kvalita jablečného hardware už není co bývala a že se to "docela sype" (viz. vadné iBooky G3, poddimenzovaná AirPort station, přehřívání MacBooků, používání jakési termopasty místo šroubků, atd...). V kombinaci s problematickým uplatňováním záruky to může být značná komplikace.

* produktová řada orientovaná na "tupé" američany (tj. nemají žádný rozumný desktop bez integrovaného monitoru a jejich integrované monitory jsou *jen* lesklé, což nesnáším. Ostatní výrobci (možná kromě Sony) umožní výběr i na notebooku. Mini je hezký a kdyby u nás stál to co v americe, nebyl by ani drahý, ale je pomalý a nerozšiřitelný, přičemž MacPro není pro běžné použití. Prostě nevyrábí "normální počítač".

* nevím jak dnes, ale u "základních" modelů byla jen CD-RW/DVD-READ_ONLY mechanika - a to u ntb za víc jak 30.000,- Kč! To považuji za naprostý výsměch uživatelům. Zvlášť v kontextu toho, že do určité verze (10.3? - z hlavy nevím) systému nebylo možno bez poměrně složitého [tj. pro BFU nepřístupného hacku] v systémovém iMovie vypalovat na jiné než Apple DVD vypalovačce - za kterou je ovšem třeba připlatit.

* pro člověka zvyklého na windows neintuitivnost  (!). To není, pravda, můj případ, mě - odkojeného OS/2 se třeba dock (který byl už ve Warpovi 3, pokud ho někdo pamatujete :) ) moc líbí a těším se, až bude nějaká rozumná napodobenina v gnome, ale zmíním případ kamarádky, která dostala iMac (bílý, intel). Její představa, že na tom bude surfovat po netu a hrát hry se ukázala nereálnou, když ani po několika měsících nepochopila, jak ten systém smysluplně ovládat (vypínání vytažením přívodní šňůry) a nainstalovala windows, které používá ke své plné spokojenosti - jen tak mohla činit i na počítači o 30.000,- Kč levnějším. Takže i ten krásný a bezesporu po uživatelské stránce vychytaný OS X nemusí zdaleka vyhovovat každému.

* fašizující a snobská komunita kolem. Mám pocit, že spousta lidí, co má apple ho má proto, aby ho měla. Nepotřebují s tím počítačem dělat nic jiného, než se s ním ukazovat a v podstatě jen machrovat - asi jako když si někdo kupuje velký silný vůz, který pak splácí 10 let, jen aby se vyrovnal s jistým svým komplexem. Z takových lidí je mi trochu špatně. Stejně tak jejich přesvědčení o tom, že vše vymyslel Veliký Steve, který je Neomylný a Jediný hodný uctívání. Takže nejdříve se smáli těm blbcům na unixu a pc, co používají příkazovou řádku, protože vyspělý OS9 ji nepotřebuje, najednou dostali unixový OS X a začali se smát uživatelům windows, že jejich příkazová řádka je špatná, byť obvykle neumí v terminálu ani zkopírovat soubor. Nejdřív se vysmívali PC, jak jsou ty intel procesory mizerné a x86 historická instrukční sada (v čemž měli svým způsobem pravdu), aby po jediném projevu Steva zjistili, že není nad Intel, který je nejlepším ze všech procesorů... Takových příkladů by byla celá řada - teď třeba obdivují předražený telefon, který neumí ani MMS. To se samozřejmě ZDALEKA nevztahuje na všechny uživatele jablek, ale rozhodně jich takových není málo.

* nemá to APT-GET, ani APTITUDE, ani YUM, ani YAST, ani SYNAPTIC, ani NIC PODOBNÉHO. To je další VELMI závažná výtka. Zvykl jsem si instalovat software touto cestou a představa, že budu hledat někde po netu a stahovat nějaké podivné binárky (a ještě řešit, jestli jsou PPC nebo intel) je pro mě už dosti absurdní - to můžu zrovna používat windows. Z toho plyne, že nelze průběžně updatovat instalovaný software, ani když vám běží ten sw update (tedy v us systému).

* obtížná komunikace s hardwarem ostatních výrobců - zde narážím na to, že v oné době zvažování byl jediný způsob, jak propojit SE P800 s jabkem prostřednictvím placeného modulu třetí strany do iSync, jabko samo o sobě ho nepodporovalo. Jak je to dnes, nevím.

* a konečně - poněkud odlehčeně - odpudivé reklamní kampaně - pominu-li ty dva týpky mac a pc, měl jsem tu čest shlédnout spot, kde jakási americká obdoba naší t. pergnerové s nepřítomným a debilním výrazem v tváři vysvětlovala, proč je apple super - z toho mi bylo téměř nevolno.

Závěr. Mac je krásný, uživatelsky přítulný systém, který člověku, který umí dobře anglicky, je připraven na změnu, má štěstí na funkční hardware, spokojí se s přednastavenými hodnotami čehokoli, nechce nic moc připojovat a nevadí mu omezování  (a v ideálním případě má průpravu z nějaké sekty :) ) udělá radost. Člověku, který chce svá data mít v otevřených formátech, které chce přečíst i po pár letech, rád se ve věcech vrtá a chce jim rozumět, chce mít možnost vše nastavit k obrazu svému a nechce utrácet nesmyslné částky a nechce být zákazníkem druhé kategorie (což je pro Apple každý kdo není američan) udělá větší radost Linux. Stejně tak udělá linux - v ČR - větší radost člověku, který počítači až tak nerozumí a chce jej toliko používat, za předpokladu, že mu ho někdo nastaví. A koneckonců, pro 90% lidí stejně zůstene volbou č. 1 windows - a řada z nich s nimi bude naprosto spokojena.

Nicméně hlavní výhodou linuxu vůči OS X i windows je dle mého licence GNU/GPL - ta zaručuje, že ten systém bude mít budoucnost a data v něm pořízená/uložená bude možno dále uchovávat/zpracovávat/kopírovat/číst, atd.

Apple, ať je jakkoli pohodlný, krásný a přítulný není z tohoto hlediska *nic víc* než windows - uzavřený proprietální systém, jehož osud drží v rukou jedna firma - která má navíc v čele absolutisticky vládnoucího  a naprosto nevyzpytatelného člověka. Vzhledem k tomu, že jsem již zažil pohodlný a přítulný systém od IBM, který přestal z obchodních důvodů existovat, volím otevřenost.

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #45 kdy: 12 Září 2007, 13:38:09 »
Uff... Tak tohle bylo docela dlouhý, jako někam na blog.

Ale docela čtivý. A docela pravdivý*. :)

Nicméně pokud si někdo Mac pořídí a je s ním spokojený - proč ne. Důležitá je právě ta spokojenost a možnost udělat svoji práci pohodlně. Proti gustu žádný dišputát. A tak dále.

*) starší aplikace se dají spouštět přes emulované prostředí. IE býval v MacOS, ale nevím nic o tom, že by byl býval v MacOSX.

Martin Böhm

• Návštěvník
    • osobni stranky
« Odpověď #46 kdy: 12 Září 2007, 13:57:26 »
Rincewinde, díky za vyčerpávající popis :o)

Asi budu trochu bránit vlastníky Macu, zdaleka ne všichni jsou fašisty či snoby. Tedy doufám, že Vám takový nepříjdu :o) Ale to je asi na Vás, abyste lidi jako já posoudili.

Absence pořádné češtiny mi také docela vadí, zvláště pak, když vím, jak je na ni nadáváno při Ubuntu, a to ji rozdáváme naprosto zdarma pro všechny. Na druhou stranu pro mě osobně to není příliš důležité, když angličtinu docela ovládám :o)

Ad klávesnice: Jo, spousta věcí od Apple jsou dražší než jejich "generičtí" konkurenti. Naštěstí u klávesnicí a myší to nehraje tak velkou roli, do OS X zapojíte jakoukoli klávesnici či myš podporující HID ( pokud to má USB, tak to na 99% pojede).

Ad DVB-T: Ano, to je mrzuté, mám právě takový doma, v OS X nefunguje, ale (K)ubuntu ho po nahrání firmware detekuje automaticky a mohu si přehrávat video jak je libo.

Hry nejsou, ale na Macbooku (non-pro) byste je stejně nerozběhli a pokud jste si koupili MacBook Pro na hry, tak se Vám divím :o) Ohledně desktopových řešení nevím, ale Mac prostě (stejně jako Linux) není připraven na pravé Windows gamery.

Podoba s Windows - myslím si, že OS X docela křivdíte. Já, ostřílený Kubunťák, jsem byl překvapen, jak moc věcí se dělá stejně v OS X jako ve Windows. Ctrl-C, Ctrl-V, Ctrl-X, přesouvání do koše, stahování na plochu ... až trochu moc, na můj vkus. Prohlížeč funguje stejně, fotky se dají prohlížet "stejně"... Abych řekl pravdu, Windows jsem k práci nepoužíval již docela dlouho a tak mi Ubuntu sedí víc :o)

Neintuitivnost - příjde mi, že od OS X se Ubuntu musí docela učit. Modelový příklad z praxe - prohlížíme si s přítelkyní fotky a najednou si všimneme, že na jedné z nich jsou červené oči - a iPhoto má hned pod fotkou ikonku "odstranit červené oči". Vyberu si, kliknu na oko et voila! To si myslím, že byste na Ubuntu (Kubuntu) museli dělat mnohem složitěji. To je ten princip "prostě to funguje" - pokud máte ty nejpodstatnější věci skutečně na dosah.

-------

Tak, a co bych na OS X pochválil já:

Vzhled - Na OS X Vám  vzhled "připadá" mnohem odladěnější než v Ubuntu-GNU/Linuxu. Barvy vypadají lépe, písmo je mnohem příjemnější na oči a správně antialiasované, průhlednost a stíny fungují jak mají a tak dále.
Svobodný software i Windows v tomhle hodně kulhá, podle mého.

Nevím, jak to dělají, ale příjde mi, že open-source aplikace pod OS X mají mnohem lepší vzhled než jejich ekvivalenty v Ubuntu. Mluvím hlavně o Camino/Epiphany a Adium/Pidgin. Třeba Adium jsem si skutečně zamiloval a výchozí vzhled Pidginu skutečně pořád nemohu vystát :o) Pokud budete chtít, přiložím i nějaké snímky obrazovky.

Bohužel, konfigurovatelnost je nižší, než v Ubuntu, a v OS X také platí, že každá aplikace vypadá, jak ona sama chce. Nicméně výchozí vzhled mi připadá řádově použitelnější než v Ubuntu.

Just works - OS X je hlavním průkopníkem této myšlenky, kterou přejalo například také Ubuntu (a mnozí lidé mu to zazlívají). Tato filozofie tvrdí, že počítač by měl být stejně použitelný, jako třeba TV nebo sporák. Neměli byste potřebovat odborný trénik (dokonce ani číst manuály), abyste pochopili, jak s počítačem pracovat. Vzhledem k tomu, že Apple je řádově větší firma než Canonical a ve tvorbě OS je činná již pěknou řádku let, tak podle toho je také prostředí intuitivní. Ubuntu je stále trochu pozadu, hlavně pokud jde o dodané aplikace (Evolution, OO.org, správa fotek apod.).

Na druhou stranu porovnání tohoto typu je trošku nefér, protože Ubuntu je zdarma, zatímco v OS X byste si mnoho aplikací (například iWork) museli dokoupit. Pokud ale znáte třeba Keynote, tak byste mohli uznat, že za takové peníze skutečně dostanete něco hodnotného (rozumějte kvalitnějšího než OO.org).

A co bych naopak navíc zkritizoval:

Terminál - Mac OS X je sice taky Unix, ale to ještě neznamená, že když se zkusíte spojit přes ssh na Váš vzdálený linuxový server (ubuntu) s irssi, že Vám tam bude fungovat skrolování nebo UTF-8 - nebude. Terminál dost věcí out-of-the-box neumí a to je důvod, proč trávím na OS X jen oddychový čas.

Trialy - prostě na ně nejsem zvyklý. Chápu, že za dobré aplikace by se mělo platit, ale to kvantum hloupostí, které by mohly být open-source, ale nejsou, a prosí si ode mne finanční podporu ... není mi pak v tom systému zas tak příjemně.

------

PS: Rincewinde, myslíš tuto reklamu? To není žádná Tereza Pergnerová, to je vskutku pravá internetová lahůdka! Kdo neviděl, jako by nebyl serfařem :o)

No, tak to byl můj názor :o) Jistě s ním můžete nesouhlasit a dát to vědět, hlavně ale nesklouzněme z roviny věcné do roviny osobní. Děkuji!

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #47 kdy: 12 Září 2007, 15:27:19 »
Citace: Martin "mhb" Böhm
Neintuitivnost - příjde mi, že od OS X se Ubuntu musí docela učit. Modelový příklad z praxe - prohlížíme si s přítelkyní fotky a najednou si všimneme, že na jedné z nich jsou červené oči - a iPhoto má hned pod fotkou ikonku "odstranit červené oči". Vyberu si, kliknu na oko et voila! To si myslím, že byste na Ubuntu (Kubuntu) museli dělat mnohem složitěji. To je ten princip "prostě to funguje" - pokud máte ty nejpodstatnější věci skutečně na dosah.
Záleží na tom, co v tomto případě srovnáváte. Prohlížíte-li v Ubuntu si svoji koleki fotek např. v F-Spotu (obdoba iPhoto), odstranění červených očí je také nadosah (nebudu tu teď hodnotit kvalitu výsledku). Na druhou stranu, Eye of GNOME (na Macu Preview) vám tohle asi nenabídne...

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #48 kdy: 13 Září 2007, 10:03:41 »
Rincewinde, díky za vyčerpávající popis :o)
Asi budu trochu bránit vlastníky Macu, zdaleka ne všichni jsou fašisty či snoby. Tedy doufám, že Vám takový nepříjdu :o) Ale to je asi na Vás, abyste lidi jako já posoudili.
Jistě, už v příspěvku jsem psal že *zdaleka* ne všichni :) Navíc pravý takový "vlastník" by se nevyskytoval na ubuntu fóru, protože linux se přece nedá používat :)

A samozřejmě - doufám, že ten příspěvek tak nevyzněl - není nic špatného na tom jabka používat, však jak z něj plyne jsem jej kdysi taky málem koupil :)  - a vysvětluje, proč jen málem. Jen zachovat chladnou hlavu a mít náhled na to, že počítače nejsou střed světa, byť to pro řadu lidí může být překvapení.

Ad klávesnice: Jo, spousta věcí od Apple jsou dražší než jejich "generičtí" konkurenti. Naštěstí u klávesnicí a myší to nehraje tak velkou roli, do OS X zapojíte jakoukoli klávesnici či myš podporující HID ( pokud to má USB, tak to na 99% pojede).
Nenarážel jsem ani tak na to, že je dražší - to se u značkového stroje dá pochopit - ale na to že mají (nebo měli?) *dvojí ceny* (a dosti rozdílné!), podle toho, zda to kupujete s počítačem nebo ne. To považuji za nehoráznost, která vypovídá cosi nepěkného o prodejci - zvlášť když se ani netají tím, proč to tak je. Nevím o tom, že by podobnou praktiku provozovali v západněji položených zemích.

Podoba s Windows - & Neintuitivnost -
Ano, OS X *je* intuitivní pro člověka, který přistupuje k počítači jakousi "hravou formou" (nevím jak to vyjádřit přesněji, prostě pro toho, kdo u jeho používání trochu logicky přemýšlí), nikoli však pro člověka, který ví jen to, že když chce spustit program A, najede na ten čtvereček s nápisem start vlevo dole, ťukne na programy a pak na A, a že internet se spouští tím velkým modrým "e" vlevo nahoře na ploše a víc ho nezajímá - zatímco linux se dá nastavit, aby tak nějak +- vypadal, OS X nikoli. I když to samozřejmě *není* vada OS X.

Just works - OS X je hlavním průkopníkem této myšlenky, kterou přejalo například také Ubuntu (a mnozí lidé mu to zazlívají).
Myšlenka je to dobrá, bohužel v ČR díky shora uvedeným věcem dosti nedotažená. Zatímco američan ten počítač zapojí a jede - tedy skutečně just works, Čech instaluje češtinu, řeší updaty a přemýšlí, jestli instalátor programu XY pochopí, že počeštělý systém je taky systém...

PS: Rincewinde, myslíš tuto reklamu? To není žádná Tereza Pergnerová, to je vskutku pravá internetová lahůdka! Kdo neviděl, jako by nebyl serfařem :o)
Ano, to je ta příšernost.... Tfuj, tfuj a třikrát tfuj! Jak můžou dělat tak hezké počítače a mít tak příšerně odpudivé reklamy? :)

Citace: dratenik
IE býval v MacOS, ale nevím nic o tom, že by byl býval v MacOSX.
A já byl přesvědčen že minimálně v 10.0 a 10.1 (možná 10.2?) ještě byl - v paměti mi ulpěl dock s modrým "e" :) Ale můžu se plést, přece jen, už je to přece jen nějaký pátek...

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #49 kdy: 13 Září 2007, 11:32:32 »
Tak jsem taky chvilku znejistěl, ale nakonec jsem našel tuhle tabulku.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.