Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s W7 a ubuntu  (Přečteno 1869 krát)

fallecimiento

  • Host
Problém s W7 a ubuntu
« kdy: 11 Června 2015, 21:25:57 »
Zdravím, na noťasu mám jeden disk, který jsem si rozdělil na dvě části.....jedna na systém, druhá na data.....na systém jsem nainstaloval W7 Home a pak jsem si instaloval Ubuntu...dal jsem možnost spojit se szstémem W7..instalace proběhla v pořádku...po restartu mi naběhl grub, kde jsem si mohl vybrat ubuntu nebo w7...při výběru ubuntu naběhne vše ok, při výběru W7 zčerná obrazovka a objeví se výběr znovu.....navíc y disku C kde byl W7 se stal disk E atd....vím že se dá opravit zavaděč a tak, to jsem se dočetl...ale vůbec nevím jak nebo co mám kde a jak udělat....zkoušel jsem dát opravit y instalačního cd W7 ale nejde to...poradí mi někdo? krok za krokem, jsem v tom úplně marnej...díky moc

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4396
    • Zobrazit profil
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 11 Června 2015, 22:54:05 »
Použij utilitku EasyBCD kde si vše naklikáš.

fallecimiento

  • Host
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #2 kdy: 12 Června 2015, 13:56:30 »
Díky za radu a za hezkou utilitku....bohužel jak jsem již psal víš, tak mi W7 nenajedou, najede jen ubuntu...pod ním tuto utilitku nespustím...  :(

vxmery

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 534
    • Zobrazit profil
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #3 kdy: 12 Června 2015, 14:19:19 »
Máš zapnutý secure boot?
Kam (do akého oddielu) si inštaloval zavádzač?
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 19.1 Cinnamon

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2647
    • Zobrazit profil
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #4 kdy: 12 Června 2015, 14:24:21 »
myslím, že sedmičky secure boot stejně neuměj

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4396
    • Zobrazit profil
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #5 kdy: 12 Června 2015, 17:30:24 »
1. "Zprovozni" Windows pomocí http://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/ (nebo inst. či opravného disku Windows).
2. Potom, až budeš ve win. použij EasyBCD, kde už si vše ostatní nastavíš.
« Poslední změna: 12 Června 2015, 17:43:43 od juwa2 »

fallecimiento

  • Host
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #6 kdy: 12 Června 2015, 22:05:39 »
Díky moc...povedlo se...vše běží jak má...vyberu ubuntu naběhne, vyberu W7 naběhne....super....tedy až na to, že jsem chtěl aktualizovat grub a chce to po mě heslo :-D a já si ho nepamatuju...chci v grubu vybrat recovery mod a změnit si ho, vyberu si ho tedy a tím jsem skončil....zasekne se pc a nic....nejde to ještě jinak? nebo v čem by mohl být zádrhel že se recovery mod zasekne? jak dlouho trvá než recovery mod naběhne?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4396
    • Zobrazit profil
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #7 kdy: 13 Června 2015, 06:47:51 »
A proč chceš aktualizovat Grub?
Jen si tam nechej ten co tam je.  Můžeš si ale doinstalovat Grub Customizer, kde si Grub nastavíš...
http://ubuntuhandbook.org/index.php/2014/04/install-grub-customizer-ubuntu-1404/

fallecimiento

  • Host
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #8 kdy: 13 Června 2015, 15:10:46 »
Díky...grub jsem chtěl aktualizovat proto, že pomocí různých návodů jsem si opravil zavádění W7 (fixboot a fixmbr) a součástí návodu byla aktualizace grubu...použiju tvojí radu..díky...

fallecimiento

  • Host
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #9 kdy: 13 Června 2015, 15:14:29 »
Tak Tvoji radu nevyužiju, protože to po mě chce heslo co si ho nepamatuju :-D tak asi ubuntu shodím a dám ho znovu...teď už to bude jednodušší a rychlejší když vím jak na to :-) dík všem za rady :-)

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #10 kdy: 13 Června 2015, 19:43:55 »
heslo jde změnit i když ho neznáš, nic nemusíš přeinstalovávat.

livan

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 97
    • Zobrazit profil
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #11 kdy: 13 Června 2015, 20:56:09 »
Poslední dobou pozoruji zvláštní chování některých diskutujících. Napíšou jde to (například změnit heslo i když nezná aktuální heslo) ale nenapíšou jak. Pokud znáš řešení, proč ho rovnou nenapíšeš? Nutíš dotyčného aby dlouho pátral, než najde odpověď což je neefektivní chování. Ten kdo umí hledat si to najde sám a nebude sem dávat dotazy, ten kdo to neumí bude tápat a jenom se naštve, že jsi ho takhle odbyl. A to snad nechceme, nebo jo?
« Poslední změna: 13 Června 2015, 21:14:29 od livan »
nikdy nehovor nikdy a nerob iným to, čo nechceš aby oni robili tebe
DELL Latitude E6220, 4 GB RAM, Intel i5, 275 GB SSD, Manjaro XFCE

fallecimiento

  • Host
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #12 kdy: 13 Června 2015, 20:59:12 »
A jak ho změním? našel jsem že to jde v režimu RECOVERY MODE kterou si vyberu v grubu...ale když jí vyberu, tak počítač vypíše dva řádky a konec....pět minut, deset minut a pořád nic....jak jinak to mám změnit? nebo jak dlouho čekat aby ten recovery mód naběhl?

Marp

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2449
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Zobrazit profil
    • Marek Marp Pszczolka
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #13 kdy: 13 Června 2015, 21:44:13 »
A jak ho změním? našel jsem že to jde v režimu RECOVERY MODE kterou si vyberu v grubu...ale když jí vyberu, tak počítač vypíše dva řádky a konec....pět minut, deset minut a pořád nic....jak jinak to mám změnit? nebo jak dlouho čekat aby ten recovery mód naběhl?
Pokud nenaběhne Recovery mode, tak je to špatně! Je to na celkovou přeinstalaci! Při původní instalaci nebo v poinstlačních krocích, kdy nebyl třeba brán ohled na rady nebo si člověk nepřečetl Wiki, tak je to špatné. Spousta lidí se domnívá, že jsou chytřejší než ti, co jim dávají dobře míněné rady a pak to takto dopadá.
Osobně jsem se nesetkal dodnes s problémem doinstalovat Linux k Windows a aby vše fungovalo, jak má. Je to asi tím, že jsem byl pokorný, učenlivý a bral rady zkušenějších jako dogma. Vždy se mi to osvědčilo.
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian Bullseye/Sid, Kernel 5.10

fallecimiento

  • Host
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #14 kdy: 13 Června 2015, 22:10:47 »
Ani při instalaci ani po ní nebyl žádný problém který by se normálně nevyskytoval....šlo o ztrátu zavadeče W7, což se opravilo pomocí fixmbr a fixboot.....jak instalace tak opravení zavaděče vždy podle wiki..a nejen podle ní, ale i podle různých článků tady i jinde na netu....vždy jsem prošel několik zdrojů než jsem se k nějakému kroku odhodlal....
Tu narážku na to, že si myslím, že jsem chytřejší než ti co mi dávají rady a pak to takhle dopadá a otravuju tady s dotazama, bych si vyprosil...kdyby to tak bylo tak bylo tak bych se asi tady neptal nechtěl poradit....pokud vy jste se nikdy nesetkal s tím, že by Linux při doinstalaci k Windows nedělal problém a vše bez problémů fungovalo jak má HNED, tak jste asi jedinej a dokonalej...protože pokud správně hledám a čtu tak nejen tady ale i na jiných fórech je problémů s Linuxem při instalaci k Windows dost a dost....takže vaše poslední poznámka o tom že jste pokorně přijímal něčí rady mi nesedí...podle toho jak a co píšete jste obyčejnej namyšlenej vůl...ostatním dík za rady a za snahu....

Marp

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2449
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Zobrazit profil
    • Marek Marp Pszczolka
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #15 kdy: 14 Června 2015, 07:19:08 »
No, když ti nenaběhne Recovery mode, tak je něco špatné a asi jsem vůl, když si myslím, že jde o chybu mezi klávesnicí a židlí  ;) tak přeji mnoho štěstí v hledání po různých fórech a na gůglu. Já jsem sice vůl, ale jediné, co je nejjednodušší,  je přeinstalovat to...
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian Bullseye/Sid, Kernel 5.10

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:Problém s W7 a ubuntu
« Odpověď #16 kdy: 14 Června 2015, 10:21:13 »
Poslední dobou pozoruji zvláštní chování některých diskutujících. Napíšou jde to (například změnit heslo i když nezná aktuální heslo) ale nenapíšou jak. Pokud znáš řešení, proč ho rovnou nenapíšeš? Nutíš dotyčného aby dlouho pátral, než najde odpověď což je neefektivní chování. Ten kdo umí hledat si to najde sám a nebude sem dávat dotazy, ten kdo to neumí bude tápat a jenom se naštve, že jsi ho takhle odbyl. A to snad nechceme, nebo jo?
Poslední dobou pozoruji zvláštní chování některých diskutujících. Napíšou do diskuze absolutně zcestnou poznámku, která se vůbec netýká tématu a moralizují ostatní. Tyto tvé výlevy patří na Novinky, nebo tady max. do vylévání srdéčka. Jen pro tvoje info včera jsem vstával ve 4 do práce, přijel v 19 hod. Během čekání na jediné jídlo během dne, kromě snídaně a věnování se 8 měsíčnímu synovi jsem na půl oka listoval v diskuzi. V tomto vláknu jsem alespoň popostrčil  tazatele, že existuje i možnost změny hesla pokud na něj zapomene. Na sepsání návodu, nebo vyhledání jednoho z X návodů co jsou tady, jsem opravdu neměl čas, zato se omlouvám a příště se polepším, nebo raději nebudu zasírat vlákno. 
Návod:
Citace
Resetujte počítač a po zobrazení bootovací nabídky se přepněte do recovery modu. Zadejte možnost přihlášení jako root, ukáže se asi tohle
root@nazecPC:~#
zadejte příkaz, tím připojíte oddíl pro zápis
mount -o rw,remount /
pak
passwd username,
přičemž namísto „username“ napište vaše přihlašovací jméno. Poté budete opět požádáni o heslo (můžete vytvořit nové). Po napsání „exit“ se vrátíte do nabídky záchranného modu.
Jinak mimochodem, to že uživatel umí vyhledávat, neznamená že ví co má hledat, v tomto případě fallecimiento netušil, že něco takového je možné proto ani nehledal. Po mém popostrčení se dopátral k cíly, tak kde je problém?
« Poslední změna: 14 Června 2015, 10:23:47 od Cuore »

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.