Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pár rad ohledně Ubuntu 14.04 „Trusty Tahr“  (Přečteno 2973 krát)

rhsCZ

• Návštěvník
Pár rad ohledně Ubuntu 14.04 „Trusty Tahr“
« kdy: 25 Července 2015, 20:43:51 »
Zdravím potřeboval bych poradit s tím že bych lištu ze které leze spouštět aplikace bych chtěl mít dole, vlevo mi to tochu překáží.Dále bych rád měl tlačítka jako "zavřít", "minimalizovat","maximalozovat" na pravé straně. Mám i 1 problém když se snažím přesunou aplikace na plochu tak dostanu error "chyba při kopírování". Děkuju za pomoc.
P.S. s ubuntem v grafickém prostředí se setkávám prvně.

obr. http://s30.postimg.org/mahvclmcx/errorapp.png

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
Re:Pár rad ohledně Ubuntu 14.04 „Trusty Tahr“
« Odpověď #1 kdy: 25 Července 2015, 21:18:20 »
Výchozí prostředí Ubuntu, zvané Unity, má pevně daný layout, s tím nelze hýbat v podstatě vůbec. Ikony na ploše jsou "nesmysl", když máš k dispozici launcher vlevo a jakoukoli aplikaci, i soubor, nalezneš přes Dash (klávesa Super (windows) / první ikona v launcheru), ale jde to zařídit. Je to hodně o zvyku, úplně špatné to není. Pokud nevyhovuje Unity, můžeš si nainstalovat jiné prostředí, např. GNOME Flashback, KDE, XFCE, LXDE, GNOME Shell, Cinnamon, MATE, ...

rhsCZ

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Července 2015, 21:54:12 »
Proč by měli být ikony na ploše nesmysl? Je to přeci o trošku rychlejší a nemusím třeba nic psát do dashu nebo nemusím launcherem projíždět když tam mám více ikon (spouštěčů). Podle tebe má být plocha prázdná nebo by nemusela existovat? Tak tedy by plocha ztrácela svůj význam. Tak proč ještě existuje co? Protože asi má někdo rád ikony (spouštěče) na ploše. Ale to je věc každého nikomu nic nevnucuju.
Na to jak dostat spouštěče na plochu jsem už "návod" našel.
Jinak vím, že existují i jiné grafické prostředí, ale nějak si zvyknu na unity, stejně tento systém mám na starším ntb kde toho moc nepotřebuji a nebude asi tak hodně využíván, takže přeinstalovat grafické prostředí pro mě  postrádá význam.
Jinak díky.

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #3 kdy: 25 Července 2015, 22:01:57 »
Proto jsem to napsal do uvozovek, je to prostě věc přístupu a ikony na ploše zkrátka do filozofie prostředí Unity nepasují. Osobně je taky nepotřebuju, mám rychlejší a komplexnější přístup přes klávesnici a dok a plocha je většinou pod nějakými okny.

macu

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 25 Července 2015, 22:02:52 »
nevím, jestli to je ještě v unity funkční či ne, nicméně Unity zatím stojí na Gnome 3.x takže by mohlo...

nainstaluj si z repozitáře (možná již je nainstalovaný v defaultu, teď si nejsem zcela jist) gnome-tweak-tool

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install gnome-tweak-tool
a když jej otevřeš, tak na záložce "Plocha" je třeba povolit "Ikony na ploše"

co se týče přehození tlačítek vlevo tak to by možná mohlo jít v dconf editoru v následující struktuře:
org.gnome.desktop.wm.preferencesa jedná se o položku button-layout
a nastavit si ji např. takhle
:minimize,maximize,closečímž bys to měl dostat doprava

Není to 100% pro Unity, je možné, že to fungovat nebude....ale za zkoušku člověk nic nedá :)

PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #5 kdy: 25 Července 2015, 22:25:50 »
Celé rámy oken již jsou v Unity od U14.04 napevno dané přímo správcem oken a změna umístění tlačítek není podporována. Jinak ty spouštěče na ploše nejsou problém, zapnout je lze, jak macu zmínil, ale přetahovat je z Dashe jednoduše nejde. Je možné je kopírovat z adresáře /usr/share/applications do ~/Plocha, či ~/Desktop, podle jazyka prostředí a poté je nutné jim nastavit ve vlastnostech příznaky pro spouštění.

macu

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 25 Července 2015, 22:46:53 »
Citace
Celé rámy oken již jsou v Unity od U14.04 napevno dané přímo správcem oken a změna umístění tlačítek není podporována.

Díky,to jsem třeba nevěděl, ale je to asi tím, že jsem Unity nikdy nevyužíval.....prostě se mi nikdy nelíbil jeho koncept a hold na Gnome Shell nedám dopustit....ale každý jsme jiný, každý si vybere to, co mu sedí.
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #7 kdy: 25 Července 2015, 23:02:50 »
... na Gnome Shell nedám dopustit....ale každý jsme jiný, každý si vybere to, co mu sedí.

I já používám GNOME Shell, od té doby, co se dostal k první použitelné verzi 3.8 a k Unity mě už nic netáhne. Ale udržuju si přehled :)

Khaot

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 26 Července 2015, 19:55:03 »
Ještě jde ikonu udělat tak, že se udělá klasickým způsobem v jiném rozhraní, tedy pokud jich má více (tedy dát třeba flashback, udělat ikonu a zpět v Unity je na ploše a dá se s ní pracovat, je plně funkční).

skrob

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 01 Srpna 2015, 08:35:00 »
Tak launcher jde i schovat, aby pouze vyjížděl. Nebo zkus cairo dock to si umístíš kam chceš v nepřeberných variantách.
DELL Latitude D830 - Intel® Core™2 Duo CPU T9500 @ 2.60GHz × 2 
GK Intel® 965GM - RAM 4 Gb DDR2 - SSD 120 GB Patriot Blast - Ubuntu 14.04 LTS 64 bit

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.