Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nefunguje nfs sdílení, jsem z toho jelen  (Přečteno 3577 krát)

Phoenix

• Aktivní člen
  • *
nefunguje nfs sdílení, jsem z toho jelen
« kdy: 11 Března 2007, 19:13:23 »
Dobrý den, nasdílel jsem si adresář "vymena" (v /etc/exports mam /home/phoenix/Desktop/vymena   192.168.1.6(rw)) a zaboha ho nemůžu nasdílet:

$ sudo mount -t nfs 192.168.1.6:/home/phoenix/Desktop/vymena /home/phoenix/Desktop/a
mount: 192.168.1.6:/home/phoenix/Desktop/vymena failed, reason given by server: Permission denied

Jsem z toho jelen. Zakázal jsem jak normální firewall firehol, tak firewall v routeru, ale stejně. V počítači mam tyhle sítě: 192.168.1.* a 10.0.0.*, ale nefunguje nic, ať nastavim do exports cokoliv...

Nevíte kde by mohla být chyba? Předtím to šlo (bohužel to bude dávno kdy jsem potřeboval sdílet) :) Vim, že za den na to určitě přijdeme, protže to musí bejt nějaká blbá chyba. Díky za vaše postřehy...

Zajímavý na tom je, že když jsem si vytvořil soubor /media/vymena, tak to fungovalo. (vytvořil jsem ho jako root). Fungovalo to, i když tenhle soubor nebyl v exports. A právě z toho jsem jelen

...

Tak zkouším dál a zjistil jsem, že nejde namountovat žádnej adresář z domovskýho adresáře (tzn udělal jsem si /media/vymena a nastavil ten adresář jako phoenixův), a druhá divná věc, že v exports vůbec nemam uvedenej /media/vymena, tudíž by to fungovat nemělo, ale funguje to
Notebook FUJITSU-SIEMENS Amilo PRO V3505 - Intel Core 2 Duo, 1 GB DDR2 533 MHz, GMA950, 160 GB disk, Ubuntu 7.10

Jakub Kocourek

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 13 Března 2007, 10:25:07 »
1) Jsou na těch nasdílených adresářích správná práva?
2) Hlásí nějaké chyby "dmesg"? Nechybí někde nějaký NFS modul?
3) Zkus to nasdílet přímo z 127.0.0.1 - lokálně.

Jakub Kocourek

evžen106

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Března 2007, 20:33:24 »
Zkus mrknout na tohle http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=3287.
Mám podle tohoto návodu nasdílen adresář a sdílím ho dreamboxem (satelitní  přijímač s linuxovým oper. systémem) k naprosté spokojenosti. Nemám ho ale v /etc..., ale v /home/...

Phoenix

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 16 Března 2007, 14:40:54 »
ad1) Práva jsem dal pro čtení i pro zápis
ad2) dmesg asi nic nehlásí, žádná položka neobsahuje NFS, moduly snad mám všechny...
ad3) Nefunguje ani pro 127.0.0.1
Notebook FUJITSU-SIEMENS Amilo PRO V3505 - Intel Core 2 Duo, 1 GB DDR2 533 MHz, GMA950, 160 GB disk, Ubuntu 7.10

Phoenix

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 16 Března 2007, 14:43:59 »
Když jsem řešil NFS poprvé, měl jsem taky problém. Až druhý den jsem si uvědomil, že mi to blokuje firewall. Ale jinak vše chodilo bezchybně. Teď firewall nemám, jsem schovaný za routerem, kde jsem pro jistotu firewall také vypnul. Když byl FW zaplý, vůbec mi to nehodilo žádnou hlášku (jako konzole), když jsem ho vypnul, během vteřinky naskočí permission denied.

Jakub Kocourek

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 17 Března 2007, 21:29:05 »
A běží vůbec NFS??? Zkontroluj, že máš všechny potřebné balíky a že služba skutečně běží. Pokud to běží, ale odepírá přístup, zkus se ještě podívat do /var/log/auth.log

Jakub

Pavelp

• Host
« Odpověď #6 kdy: 18 Března 2007, 08:40:01 »
NFS _NENI_SAMBA_ , pozor na to.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #7 kdy: 18 Března 2007, 08:44:03 »
A kdo tu kde mluvil o sambe?
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Pavelp

• Host
« Odpověď #8 kdy: 18 Března 2007, 18:04:19 »
Nikdo nemluvil o Sambe, jen na to upozornuju, aby to tazatel nahodou neztotoznoval a z toho neplynuly ty  problemy.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #9 kdy: 18 Března 2007, 18:27:17 »
Ja myslim, ze tazatel velice dobre vi na kterem poli se pohybuje a sambu s nfs neztotoznuje.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Phoenix

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 20 Března 2007, 18:02:46 »
No instalovaný bych měl mít vše, však on sám systém při prvním použití sdílení si vše stáhne. Myslím, že vše běží, auth.log mi píše tty=pts/0 ; pwd=/home/phoenix ; user=root ; command=/bin/mount -t nfs 192.168.1.2:/home/phoenix/Desktop/vymena Desktop/a

Když zkusím sdílet něco na IP tohoto počítače, napíše mi to v messages:
mount request from unknown host 192.168.1.7 for /home/phoenix/Desktop/vymena (/home/phoenix/Desktop/vymena).

Dříve, než jsem měl WiFi mi to fungovalo, ale teď ne. Zkusil jsem odpojit počítače od sítě a vše zkusit na notebooku jen mezi dvěma počítači. Výsledek stejný. Nulový. Už fakt nevim...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.