Ve Feisty Fawn (oficiálně vyjde v dubnu) už je "Restricted Manager" (nebo tak nějak se to jmenuje), který upozorní na hardware vyžadující k správnému/plnému fungování proprietární ovladače a nabídne jejich instalaci. Týká se to hlavně Wi-Fi a grafických karet nvidia a ATI. Včera jsem ho vyzkoušel v beta vydání a funguje výborně.
Jinak hardware s opensource ovladači bývá na 99% rozpoznán správně a funguje rovnou. Když jsem si asi před rokem kupoval televizní kartu (Leadtek Winfast2000XP), čekal jsem, co všechno budu muset podstoupit, abych ji rozchodil - shánění a instalaci ovladačů, atd...
Byl to šok, když jsem prostě nainstaloval program na sledování TV, naladil programy a ono to rovnou šlo! Jestli jsem to pochopil správně, linux (jako kernel) si HW konfiguraci nepamatuje a detekuje si ji vždy při bootování. Díky tomu funguje podporovaný HW opravdu stylem plug-n-play.
S X-ky je to trošku jinak, ty si konfiguraci ukládají právě do /etc/X11/xorg.conf. Pokud si však člověk zálohuje jeho funkční verzi, neměl by být problém s návratem do výchozího stavu.