Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Správce zařízení v Linuxu  (Přečteno 11007 krát)

Tomba

• Návštěvník
Správce zařízení v Linuxu
« kdy: 13 Března 2007, 10:52:08 »
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jestli existuje v Linuxu něco jako Správce zařízení z Windows. Tak, abych viděl, které zařízení jsou detekovány, které mají nainstalovaný ovladač a jaký. A také abych mohl jednodušše (v grafickém prostředí) nové ovladače instalovat nebo přeinstalovat ty staré.

Protože editovat soubor xorg.conf se mi nechce. Bojím se, že tam něco dodrbu a Linuxi už nerozjedu. Nehledě na to, že to není moc user friendly. V aplikaci KInfoCenter je pouze nějaký výpis, ale nic víc se tam dělat nedá.

Používám Kubuntu 6.10, mám notebook typu Asus A6Km.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #1 kdy: 13 Března 2007, 11:16:35 »
No jako ve windows to asi nebude. Já v gnome mám správce zařízení. Ale je to taky takovej přehled. Hardware si to většinou detekuje samo teda. Jen ovladač na grafiku sem musel instalnout. A třeba na grafiku je to *.deb balíček (viz wiki nebo Návody a triky) a stejně to není tak jednoduchý.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 13 Března 2007, 13:20:57 »
Citace: Tomba
Bojím se, že tam něco dodrbu a Linuxi už nerozjedu.
Taky se bojím a proto před každým větším experimentem poctivě zálohuju celou partition. Možná trochu paranoidní, ale funguje to ;)
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

nojvirt

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 13 Března 2007, 13:49:20 »
obavam se, ze trochu paranoidni to je...

mam ATI, takze o problemy neni obcas nouze, ale mne staci

Kód: [Vybrat]
sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.bcka pripade problemu staci vratit zpet
Ubuntu od 5.04...

"My howercraft is full of eels!!"

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 13 Března 2007, 14:15:09 »
Citace: nojvirt
obavam se, ze trochu paranoidni to je...

mam ATI, takze o problemy neni obcas nouze, ale mne staci

sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.bcka pripade problemu staci vratit zpet
No já psal "před každým větším experimentem", nemyslel jsem tím změnu v jednom texťáku, u kterého navíc vím, že jsem v něm změnu dělal ;)
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

Tomba

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 13 Března 2007, 14:26:46 »
To není ani žádná přídavná aplikace, která by toto suplovala??

S tou grafikou je to pravda, rozchodil jsem ji až po jednom z návodů zde.
Jak se vůbec vrací původní konfigurace, když provedu nějaké změny xorg.conf? Jde mi o to, že když jsem podle některých návodů na grafiku postupoval, tak po restartu X-serveru mi to hodilo černou obrazovku bez ničeho... A po restartu to samé. Zkoušel jsem i ostatní možnosti, co jsou v Grubu, ale ani po nich mi nenajelo nějaké grafické rozhraní :-((

nojvirt

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 13 Března 2007, 15:14:28 »
filo: jasne, odpoved smerovala spis na tazatele (i kdyz to tak nevypada ;) )

Alberto: napr. v pripade
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorgse udela zaloha automaticky

co se tyka "pridavne aplikace": 2-3x se ti nenabehne KDE a budes umet xorg.conf zpameti ;o) (neni to takova hruza, chce to se nebat a mit malinko trpelivosti)
Ubuntu od 5.04...

"My howercraft is full of eels!!"

Tomba

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 26 Března 2007, 11:37:56 »
Takže opravdu nic, co by si samo detekovalo hardware a dokázalo by třeba z repozitářů stáhnout ovladače, neexistuje? :-(

Přijde mi to hodně škoda, protože kvůli hardwaru, resp. složitostem s jeho instalací, hodně uživatelů na Linux zanevře.

Luban

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 26 Března 2007, 11:49:33 »
Je to problém výrobců HW. Já třeba nidky asi nerozchodím scaner Canon 5200F, ale nemyslím, že je to vina linuxu.
Canon prostě na linux kašle. Holt už si vybírám hw taky podle podpory.

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 26 Března 2007, 12:12:27 »
Ve Feisty Fawn (oficiálně vyjde v dubnu) už je "Restricted Manager" (nebo tak nějak se to jmenuje), který upozorní na hardware vyžadující k správnému/plnému fungování proprietární ovladače a nabídne jejich instalaci. Týká se to hlavně Wi-Fi a grafických karet nvidia a ATI. Včera jsem ho vyzkoušel v beta vydání a funguje výborně.

Jinak hardware s opensource ovladači bývá na 99% rozpoznán správně a funguje rovnou. Když jsem si asi před rokem kupoval televizní kartu (Leadtek Winfast2000XP), čekal jsem, co všechno budu muset podstoupit, abych ji rozchodil - shánění a instalaci ovladačů, atd...

Byl to šok, když jsem prostě nainstaloval program na sledování TV, naladil programy a ono to rovnou šlo! Jestli jsem to pochopil správně, linux (jako kernel) si HW konfiguraci nepamatuje a detekuje si ji vždy při bootování. Díky tomu funguje podporovaný HW opravdu stylem plug-n-play.

S X-ky je to trošku jinak, ty si konfiguraci ukládají právě do /etc/X11/xorg.conf. Pokud si však člověk zálohuje jeho funkční verzi, neměl by být problém s návratem do výchozího stavu.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 26 Března 2007, 12:15:55 »
Tak to bude super, že tam bude takovej softwarek. Já osobně Feisty nezkouším nebot se chci nechat plně překvapit. Jinak HW a GAMES bude ještě dlouho trnem v patě linuxu. Ale zkoušel jsem svůj první softík v KDevelop kalkulačku (nesmějte se) a jsem spokojenej. Někdy nabídnu třeba návod a zdroje k sestavení ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
« Odpověď #11 kdy: 26 Března 2007, 12:24:38 »
Tomba: jde o to, že v linuxu se o nějaký ovladače starat nemusíš, leč to nevypadá, jsou aktualizovaný a pokud existujou a jsou open, tak je máš okamžitě k disposici...
Pokud si něco připojíš, máš dobrou pravděpodobnost, že si to nadetekuje a bude to hned fungovat. Pokud ne, tak máš problém a pokud od výrobce nedostaneš proprietární ovladače s popisem na zprovoznění zařízení, tak máš velkou šanci, že s daným zařízením máš smůlu...

Tomba

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 26 Března 2007, 12:43:36 »
Jestli něco takového bude v další verzi, je to super. :-) Ušetřilo by mi to zhruba dva týdny trápení, kdy jsem raději jel většinově pod Windows...

Czario: On není problém jen s těmi ovladači, ale i se složitostí dalšího nastavení. Řešil jsem problém s grafikou nVidia, kdy po několika pokusech a omylech se mi podařilo ovladače nainstalovat. Ovšem problém byl, když jsem se snažil změnit rozlišení na display notebooku na 1280x768. To byl další porod :-) Pro mě jako absolutního linuxového začátečníka. Ale dnes jsem to zvládl, i když si nemyslím, že postupem, který je správný. Taky na jiném vlákně raději mám svůj xorg.conf s prosbou, aby mě zkušení uživatelé poradili, co tam mám špatně/navíc/chybějícího...

Luban

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 26 Března 2007, 12:49:16 »
Mě pro základní nastavení pomáhá HOWTO pro 6.10 od Lukáše Svobody
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4153

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 26 Března 2007, 13:15:18 »
Google Summer of Code 2007:

Citace
Develop a real UI Device and Driver Manager

The "Device Manager" really doesn't manage. We need a way, similar to Windows "Devices" UI, to manage devices and drivers. It should allow selecting a specific driver for a device when more than one is available. It should allow for ignoring devices (do not attach any driver), and should allow forcing a driver to be used for a specific device (e.g. using new_id for a PCI driver to attach a an unknown device).

This project was proposed in a spec at UDS Mountain View, and was approved. The spec needs only implementation. A source code project was started based on hal-device-manager (PyGlade). See URL below for more information. Mentoring can be provided by BenCollins.

[WWW] https://blueprints.launchpad.net/ubuntu/+spec/driver-device-manager
Takže uvidíme, co z toho vznikne ;-)

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 26 Března 2007, 16:23:05 »
a v novom feisty by malo byt tiez, ze Xka nabehnu aj ked bude zle zadany xorg, takze pokojne mozte experimentovat :)
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 26 Března 2007, 18:30:30 »
hm, tak to (zatím) není 100% blbuvzdorný. Nastavil jsem místo ovladače "ati" ovladač "nv" a Xka už nenaběhly...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.