Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: brave  (Přečteno 584 krát)

Petr Bartoš

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
    • Zobrazit profil
brave
« kdy: 14 Leden 2020, 07:48:58 »
Nazdarek lidičky. Může někdo pomoci? Nemohu instalovat brave. V terminalu nelze balik najít, přestože postupuji podle návodu. Přes Synaptic je hláška nesplněné závislosti, přestože mám všechny balíčky instalované, vše aktualizované. Mám arch.686, může to být tím? V Software  Brave není. Díky za radu

vivalin

Re:brave
« Odpověď #1 kdy: 14 Leden 2020, 10:38:23 »
Kód: [Vybrat]
sudo apt install curl

curl -s https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/brave-core.asc | sudo apt-key --keyring /etc/apt/trusted.gpg.d/brave-browser-release.gpg add -

sudo sh -c 'echo "deb [arch=amd64] https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com `lsb_release -sc` main" >> /etc/apt/sources.list.d/brave.list'

sudo apt update

sudo apt install brave-browser brave-keyring
HP Compaq dc7800 - Ubuntu UNITY 16.04.6 (kernel 4.6.4-04)
ThinkPad L380 - Ubuntu 16.04.6 (kernel 4.15.0-60)

Petr Bartoš

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #2 kdy: 14 Leden 2020, 14:12:56 »
Díky, zase nic
petrbrt@petrbrt-CQ1130ESm:~$ sudo apt install brave-browser brave-keyring
Načítají se seznamy balíků… Hotovo
Vytváří se strom závislostí       
Načítají se stavové informace… Hotovo
E: Nelze najít balík brave-browser
Mám lubuntu 18.04 jestli má vliv.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3322
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #3 kdy: 14 Leden 2020, 14:43:52 »
Díky, zase nic
petrbrt@petrbrt-CQ1130ESm:~$ sudo apt install brave-browser brave-keyring
Načítají se seznamy balíků… Hotovo
Vytváří se strom závislostí       
Načítají se stavové informace… Hotovo
E: Nelze najít balík brave-browser
Mám lubuntu 18.04 jestli má vliv.

Jak se píše zde, Brave is only supported on 64-bit AMD/Intel architectures (amd64 / x86_64)

Je tam i návod na instalaci - totožný s návodem výše.
Takže buď máš nepodporovanou architekturu (= jiná než amd64x86_64  - tj. 64 bitová), nebo neumíš zadat správně těch pár příkazů....
Každopádně po zadání toho čtvrtého by se měl Brave v Synapticu objevit.

Další možnost je instalace z balíku .deb https://github.com/brave/brave-browser/releases/download/v0.66.99/brave-browser_0.66.99_amd64.deb nebo pomocí snapu.
« Poslední změna: 14 Leden 2020, 15:02:00 od juwa2 »

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 613
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #4 kdy: 14 Leden 2020, 17:43:55 »
Vždyť píše že má architekturu 686, pokud je Brave jen x64 tak to nemůže jít, 686 je přece 32 bitů.

Řešení je přejít na x64 a pokud je to počítač, který x64 neumí tak ho poslat do křemíkového nebe. Nebo nepoužívat Brave.

Petr Bartoš

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #5 kdy: 14 Leden 2020, 19:20:13 »
Mám to asi takhle
petrbrt@petrbrt-CQ1130ESm:~$ lscpu
Architektura:          i686
Operační režim(y) CPU: 32-bit, 64-bit
Pořadí bajtů:          Little Endian
Počet CPU:             2
Seznam zapnutých CPU:  0,1
Vláken na jádro:       1
Jader na patici:       2
Patic:                 1
ID výrobce:            AuthenticAMD
Rodina CPU:            20
Model:                 2
Název modelu:          AMD E-450 APU with Radeon(tm) HD Graphics
Stepping:              0
Jsem lama, ale čtu,že CPU 64 umí, nejsem si jistý,což znamená, že nevím, jaký arch. Lubuntu jsem tam nacpal. Bod 2. Pár příkazů umím pouze zkopírovat, v původním znění bez dabingu. Bod 3. V Synapticu brave-browser mám. Dám instalaci a vyjede mi hláška o nesplněných závislostech a následuje seznam balíků, které nemám instalovány. Kus po kuse jsem to prošel a všechny jsou nejnovější verze. Takže proto si nevím rady, umím číst, psát, kopírovat a znám někoho kdo umí telefonovat.( Nejsem policajt.)

Petr Bartoš

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #6 kdy: 14 Leden 2020, 20:24:17 »
AHA, snap , ten mi alespoň napsal v čem problém.  Mám 32bitů. Takže nová otázka zní: když mám CPU 32 i 64, proč nejede 64. Evidentně triviální otázka. Pokud se nemýlím, je to rajče v supermarketu, vypadá-nechutná. Mám taky přes dvacet let starý notebook, poradil jsem si s non-pae, internet jde-langsam-synkovi pohádky et cetera, vlc jak víno. Tak mám rozklepat nýtek? Není jiná cesta?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3322
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #7 kdy: 14 Leden 2020, 20:39:13 »
AHA, snap , ten mi alespoň napsal v čem problém.  Mám 32bitů. Takže nová otázka zní: když mám CPU 32 i 64, proč nejede 64. Evidentně triviální otázka. Pokud se nemýlím, je to rajče v supermarketu, vypadá-nechutná. Mám taky přes dvacet let starý notebook, poradil jsem si s non-pae, internet jde-langsam-synkovi pohádky et cetera, vlc jak víno. Tak mám rozklepat nýtek? Není jiná cesta?

Je to proto, že máš zřejmě nainstalovaný 32bit OS (Lubuntu).  Zkus tedy nainstalovat Lubuntu 64bit. Pokud se podaří, pak už tam 64bitové programy nainstalovat půjdou.

Petr Bartoš

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #8 kdy: 23 Leden 2020, 17:47:43 »
Tak jsem si našel čas. Zjistil jsem lubuntu 18.04.je pouze v 64bit. Ví někdo co dál, prosím?

zeleno

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 174
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #9 kdy: 23 Leden 2020, 18:26:27 »
Skús v konzole zadať príkaz uname -m
a napíš to sem
pomôcka tu https://linuxhandbook.com/uname/

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3322
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #10 kdy: 23 Leden 2020, 19:54:22 »
Tak jsem si našel čas. Zjistil jsem lubuntu 18.04.je pouze v 64bit. Ví někdo co dál, prosím?

No tak si ho nainstaluj (pokud to HW umožní).
V opačném případě si tam dej lubuntu 16.04 to v 32bit existuje....

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 491
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #11 kdy: 23 Leden 2020, 21:17:32 »
Tak jsem si našel čas. Zjistil jsem lubuntu 18.04.je pouze v 64bit. Ví někdo co dál, prosím?

Vždyť to není pravda.


https://lubuntu.net/lubuntu-18-04-bionic-beaver-released/ => http://cdimage.ubuntu.com/lubuntu/releases/18.04/release/lubuntu-18.04-desktop-i386.iso (a jistě na další spoustě zrcadel nebo jiných míst).

Kromě toho AMD E-450 je 64 bit procesor a lze tedy nainstalovat 64 bit verzi OS.
« Poslední změna: 23 Leden 2020, 21:22:12 od JirkaZ »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3322
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #12 kdy: 23 Leden 2020, 21:55:42 »
Tak jsem si našel čas. Zjistil jsem lubuntu 18.04.je pouze v 64bit. Ví někdo co dál, prosím?

Vždyť to není pravda.


https://lubuntu.net/lubuntu-18-04-bionic-beaver-released/ => http://cdimage.ubuntu.com/lubuntu/releases/18.04/release/lubuntu-18.04-desktop-i386.iso (a jistě na další spoustě zrcadel nebo jiných míst).

Kromě toho AMD E-450 je 64 bit procesor a lze tedy nainstalovat 64 bit verzi OS.

No jo, ale ještě si tak najít ten čas.... :-[

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1700
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #13 kdy: 23 Leden 2020, 22:53:13 »
Taky uz nechapu - jak co dal ?!
Nainstaluj 64bit OS a pak pujde instalovat a provozovat Brave. HW na to mas a Lubu 64bit existuje ci jine lehke distro.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Petr Bartoš

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #14 kdy: 24 Leden 2020, 08:48:54 »
/.Já se velmi omlouvám, pokud jsem pomalejší a mdlého rozumu, na počátku tohoto vlákna jsem psal, že mám 18.04,pokud tedy existuje pouze 64bit verze, tak mám 64bit verzi. Příkaz uname -m mi přece vyhodí procesor, ten jsem již také uvedl. Málo času mám, páč jsem sedlák a starám se o 200 koní, to je 200 živých tvorů ne turbo motor z trabantu. Každopádně díky za Váš čas a snahu mi pomoci.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1700
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #15 kdy: 24 Leden 2020, 09:02:52 »
No, ale ta fama, ze Lubu 18.04 je je v 64bit, tu byla nekym vyvracena. Tak dej
Kód: [Vybrat]
uname -a - to nam tu ukaz.
Nebo, pokud to nemas nejako uz moc doladene a tim i slozite, tak zkus rovnou cistou instalaci 64bit 18.04 a pak toho Brave.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Petr Bartoš

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #16 kdy: 24 Leden 2020, 20:43:01 »
Už jsem to tak začal řešit,díky. 500Giga záloh vezme čas,tak zatím stáhnu distro a přes noc install. Vážně nechápu proč se ten Synaptic zasekl, že Brave nedá. Ještě mě napadlo jestli jsem tam nedal nějakou Lite verzi nebo jak se to tentononc, něco odlehčeného.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3322
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #17 kdy: 24 Leden 2020, 21:25:03 »
Už jsem to tak začal řešit,díky. 500Giga záloh vezme čas,tak zatím stáhnu distro a přes noc install. Vážně nechápu proč se ten Synaptic zasekl, že Brave nedá. Ještě mě napadlo jestli jsem tam nedal nějakou Lite verzi nebo jak se to tentononc, něco odlehčeného.

Příště si dej /home na extra oddíl, pak ho můžeš (při reinstalaci) zachovat a záloha ti tolik času nevezme....

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 613
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #18 kdy: 24 Leden 2020, 23:03:36 »
Zálohovat 500 GB je pohoda, za "chvíli" hotové :) Ale já dnes přesouvala data ze dvou disků na jeden, celkem bez trošky 4 TB a to proto, že jsem se konečně rozhoupala a koupila normální NAS (a disky chtějí samozřejmě při vložení formát) a to trvalo dohromady nějakých 12 hodin. A to ještě budu muset ty data nakopírovat zpátky. Nejhorší byly malé soubory, tam mi trvalo cca 400 GB (fotky, dokumenty a tak) bezmála tolik co skoro 3 TB filmů a seriálů :D

Nicméně /home jako samotný oddíl je dobrá rada, taky to tak mám. Nevím proč není při automatickém dělení disku možnost vytvořit samotný /home oddíl jako to má třeba instalátor OpenSUSE. Sice velikosti jsou dost divné (třeba na mém 275 GB SSD mi vytvoří 93 GB /, 2 GB swap a zbytek je /home), ale aspoň je to rozdělené.

Petr Bartoš

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #19 kdy: 26 Leden 2020, 09:33:37 »
Tak jsem nainstaloval a zůstal viset v GRUBu. Neznámý soubor, GRUBu rescue kdo umí prosím co dál? Přes cd live se do toho dostanu ale myslím že tím jsem skončil 😟

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3322
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #20 kdy: 26 Leden 2020, 11:07:41 »
Tak jsem nainstaloval a zůstal viset v GRUBu. Neznámý soubor, GRUBu rescue kdo umí prosím co dál? Přes cd live se do toho dostanu ale myslím že tím jsem skončil 😟

Chybná instalace. Buďto špatně připravená bootfleška (použij Rufus). Nebo jsi zavaděč nainstaloval jinam než má být (na disk jako celek).
Pokud běží live, není důvod aby to nejelo. Takže znova a lépe....

Petr Bartoš

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #21 kdy: 26 Leden 2020, 13:04:55 »
Instalace z DVD, já nikam nic, jen odklikavam, žádné rozdělování atd. Blbuvzdorně. Spustíme to přes recovery volbu( F11). Ale když!mi zhasl display, nezná moje heslo. Brave už mám a jede super. Tak doladíme jazyk a budu zkoumat co mi může spadnout na hlavu,spánek jsem vypnul, tak snad....ten GRUB ale musí jít udělat nějak někam správně ne?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3322
    • Zobrazit profil
Re:brave
« Odpověď #22 kdy: 26 Leden 2020, 13:18:36 »
Při instalaci zvol ruční rozdělení. Zavaděč nainstaluj do /dev/sda