Zbavit se LO ve smyslu najít lepší alternativu - je tam hodně hloupých funkcí, které znepříjemňují práci víc, než pomáhají, špatná detekce a
Tohle jsem nikdy nepozoroval... Prostě všechno funguje tak, jak potřebuju.
Po hrubém odzkoušení nadějně vypadá litevský OnlyOffice
Free je jen základní verze a za vyšší se platí "maličkost" - litřík ročně a navíc je to formou pro mě zcela nesnesitelného "pronájmu", prostě plať pořád, ne že by sis koupil licenci jednou provždy. Vyšší verze je ale zaměřena na různé cloudy a podobné hrůzy, takže nezájem. Nicméně časem bych očekával zpoplatnění i základní verze, je to logické, komerční firma musí vydělávat. Nebo místo peněz alespoň reklamy či šmírování...
a německý FreeOffice.
Jo, SoftMaker, to je to, co spamuje všude možně a po instalaci do Kubuntu jsem to nemohl vystát, protože si to (přesně v arogantním stylu M$) přepnulo všechny možné souborové asociace na sebe. Pak to začalo snad vyžadovat nějako registraci či co (už si přesně nevzpomínám) a to byla poslední kapka k tomu, aby to letělo pryč. Ale ani odinstalace nebyla úplně OK a nechalo to po sobě nějaký bordel, který bylo nutné dořešit ručně... Jo a matně si vybavuju, že při pokusu o otevření několika M$ dokumentů, se kterými v LO nebyl žádný problém, to ve FreeOffice nešlo buď vůbec, nebo špatně.
Nejlepší kompatibilitu s MS formáty má, dle recenzí, čínský WPS, ale nemá podporu Open Document a je to v Ubuntu gigový balík ...
Jo, čínskej proprietární soft (pročpak ho asi čínská firma nějak kontrolovaná tamním bolševikem dává zdarma?), to je do světa open source fakt skvělá myšlenka... Bohužel mám tenhle bazmek na Androidu (tam nějak nic rozumnějšího není) a kdybych mu rootovsky nezakázal kde co, tak nevím... A to si nedělám iluze, že tam spousta dalších věcí nezůstala skrytá. Jedna z relativně bezvýznamných, za to o to víc nasíracích lahůdek byla zasílání zpráv na displej uprostřed noci...
Na PC mi to nesmí ani omylem.
Jestli bude nálada, tak to odzkouším trochu hlouběji.
Já už jsem toho vyzkoušel fakt dost a pro mě osobně nemá LO konkurenci. Funkčně zcela uspokojivý, přičemž nemá dnes běžné "manýry" popsané výše. Plně sdílím názor Petra Valacha na konci příspěvků na konci diskuse k
https://www.openoffice.cz/recenze/onlyoffice-nenapadny-ale-zajimavy-kancelarsky-balik .
Já bych i zaplatil, ale doby, kdy se zaplatilo jednou a člověk koupil kvalitu, ty jsou nenávratně pryč. Alespoň tedy v případě globalizátorů - malé firmy si ještě semtam drží úroveň (dokud nejsou globalizátorem požrány).
Dnes je "standardem" onen zhovadilý, stále placený pronájem a k tomu ještě šmírování od A až do Z, ať už vnitřní formou (nejrůznější souhlasy v EULA), nebo cloudovým použitím, nebo lépe oboje najednou. No a spousta stáda zblblého xichtoknihou a podobnými úchylnostmi tomu ještě tleská...