Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vynucení čísla a priority displejů  (Přečteno 3989 krát)

Ventero

• Závislák
Vynucení čísla a priority displejů
« kdy: 29 Května 2020, 13:35:57 »
V nastavení Xubuntu 18.04, mi systém nějak očísluje monitory - a ten co je očíslován jako 1 je automaticky brán jako primární a můžu si tam zatrhávat co chci. Stejně tak, když si nadefinuji sekundární displej doleva, tak se začne chovat jako primární a můžu mít zase zatrženo co chci.
Také si někdy očísluje monitory jednou tak a jednou opačně.
Jde to nějak vynutit to přiřazení čísla monitoru a to aby ten konkrétní monitor byl absolutně brán jako hlavní a ten druhý jako vedlejší?
Chci mít jako hlavní monitor DP (HDMI) - tedy s hlavním panelem coby výchozí a jako vedlejší rozšířený ten co je na VGA.
Hledal jsem, ale nejspíš jsem nedokázal v angličtině správně definovat dotaz, neboť jsem nenašel nic relevantního.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

• Závislák
Re:Vynucení čísla a priority displejů
« Odpověď #1 kdy: 29 Května 2020, 22:04:49 »
Používám KDE a také mi po instalaci dlouhodobě nastavuje jako primární monitor ten, který je ve skutečnosti sekundární. Ale stačí to změnit a po změně to vydrží nastavené správně. Mám primární monitor vpravo, každý má jiné rozlišení a každý má jiné škálování. Přijde mi, že XFCE je prostě na takovéhle pokročilé věci příliš primitivní a asi nemá dost vývojářů aby tyhle funkce doplnili, možná spoléhají na to, že takovéhle věci používá málo lidí. Já se svým nastavením nemůžu XFCE používat vůbec.
Dolehla na mě bída. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 29 Května 2020, 22:08:51 »
Uznavam, ze xfce ma znacne rezervy, ale na druhou stranu ta sviznost a intuitivnost nastaveni - to je pro me proste sexy ;)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 29 Května 2020, 22:13:23 »
Chápu, ale když mi na 9 let starém notebooku běží XFCE stejně rychle jako KDE a KDE má jen o pár set vyšší spotřebu RAM tak celkem neřeším (i když uznávám, že ten starý notebook má 8 GB RAM a SSD a tenhle upgrade i to dvoujádrové Pentium dost nakopl, přitom to stálo pár korun, paměti z Bazoše a SSD z desktopu, kam místo něj šel větší). Hlavně ale vidím problém XFCE v tristní podpoře moderních věcí, ono 4k monitor sice zatím nemá každý, ale počet těch, kteří ho nemají, se každým dnem zmenšuje a brzy to bude standard stejně jako teď je standard fullHD. A KDE prostě s těmi novými věcmi funguje mnohem lépe a na starých věcech také funguje výborně, už to není ten nenažraný moloch jako býval před deseti lety.
Dolehla na mě bída. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 29 Května 2020, 22:18:21 »
Me se prave KDE strasne sekalo tam, kde xfce bezelo pouzitelne. Ale nejspis je od te doby znacne zoptimalizovano a vykon PC se take zvedl exponencialne.

Abby

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 29 Května 2020, 22:23:05 »
Právě, na optimalizaci bych řekla že hodně zapracovali a když je v roce 2020 možné plnohodnotně používat notebook z roku 2011 a on v ničem neomezuje, tak to asi taky mluví za všechno. Když srovnám svůj desktop s X220 tak je Lenovo chudinka, ale na běžné věci je plně dostačující a i s originální baterkou z roku 2011 stále vydrží skoro 4 hodiny (až koupím novou tak to bude zřejmě přes 12 hodin). A když srovnám svůj MacBook s X220 tak vlastně kromě designu nevidím rozdíl, na obojím mám Mojave a oboje běží prakticky stejně, akorát že MBA má 8 GB RAM a není rozšiřitelný, X220 má nově 16 GB RAM a v benchmarcích je obrovský rozdíl v rychlosti disku a podle benchmarku je MBA asi třikrát výkonnější. Ale nepoznám to.

A KDE? Prostě na Ryzenu i i5 Sandy Bridge běží subjektivně stejně. A ani to Pentium se neliší.

Podle mě je hlavní devizou SSD a pak mít dostatek RAM. Na procesoru až tak moc nezáleží.
« Poslední změna: 29 Května 2020, 22:24:36 od Abby »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.