Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Záhada s pamětí - swap na RAM? [Vyřešeno]  (Přečteno 505 krát)

3m9d

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 764
    • Zobrazit profil
Záhada s pamětí - swap na RAM? [Vyřešeno]
« kdy: 06 Červen 2020, 19:23:45 »
Po delší době zdravím všechny uživatele fóra ubuntu. Narazil jsem po čisté instalaci na nový notebook s uvedenými 8 GB paměti RAM na záhadu ztracených dvou GB - a jediné rozumné vysvětlení je, že je systém alokoval jako swap...
Otázky, které k tomu mám:
1) (páni inženýři,) je to vůbec možné?
2) interpretuji správně následující výpisy - že na pevném disku swap není a přesto systém 2GB má, naopak paměti je podle lshw 8 GB, ale systém má paměť 6 GB...?
3) pokud to takhle systém dělá (nechal jsem defaultní instalaci), tak proč?

z lshw:
Kód: [Vybrat]
    *-memory
          description: System Memory
          physical id: a
          slot: System board or motherboard
          size: 8GiB
        *-bank:0
             description: SODIMM DDR4 Synchronous Unbuffered (Unregistered) 2667 MHz (0,4 ns)
             product: 4ATF51264HZ-2G6E1
             vendor: Micron Technology
             physical id: 0
             serial: 00000000
             slot: DIMM 0
             size: 4GiB
             width: 64 bits
             clock: 2667MHz (0.4ns)
        *-bank:1
             description: SODIMM DDR4 Synchronous Unbuffered (Unregistered) 2667 MHz (0,4 ns)
             product: 4ATF51264HZ-2G6E1
             vendor: Micron Technology
             physical id: 1
             serial: 00000000
             slot: DIMM 0
             size: 4GiB
             width: 64 bits
             clock: 2667MHz (0.4ns)

z free:
Kód: [Vybrat]
             total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:        6085152     1623156     3068620       47096     1393376     4152900
Swap:       2097148           0     2097148

z fdisk -l:
Kód: [Vybrat]
Disk /dev/loop0: 54,97 MiB, 57 614 336 bajtů, 112 528 sektorů
Jednotky: sektorů po 1 * 512 = 512 bajtech
Velikost sektoru (logického/fyzického): 512 bajtů / 512 bajtů
Velikost I/O (minimální/optimální): 512 bajtů / 512 bajtů


Disk /dev/loop1: 54,97 MiB, 57 618 432 bajtů, 112 536 sektorů
Jednotky: sektorů po 1 * 512 = 512 bajtech
Velikost sektoru (logického/fyzického): 512 bajtů / 512 bajtů
Velikost I/O (minimální/optimální): 512 bajtů / 512 bajtů


Disk /dev/loop2: 240,82 MiB, 252 493 824 bajtů, 493 152 sektorů
Jednotky: sektorů po 1 * 512 = 512 bajtech
Velikost sektoru (logického/fyzického): 512 bajtů / 512 bajtů
Velikost I/O (minimální/optimální): 512 bajtů / 512 bajtů


Disk /dev/loop3: 49,8 MiB, 52 203 520 bajtů, 101 960 sektorů
Jednotky: sektorů po 1 * 512 = 512 bajtech
Velikost sektoru (logického/fyzického): 512 bajtů / 512 bajtů
Velikost I/O (minimální/optimální): 512 bajtů / 512 bajtů


Disk /dev/loop4: 62,9 MiB, 65 105 920 bajtů, 127 160 sektorů
Jednotky: sektorů po 1 * 512 = 512 bajtech
Velikost sektoru (logického/fyzického): 512 bajtů / 512 bajtů
Velikost I/O (minimální/optimální): 512 bajtů / 512 bajtů


Disk /dev/loop5: 255,58 MiB, 267 980 800 bajtů, 523 400 sektorů
Jednotky: sektorů po 1 * 512 = 512 bajtech
Velikost sektoru (logického/fyzického): 512 bajtů / 512 bajtů
Velikost I/O (minimální/optimální): 512 bajtů / 512 bajtů


Disk /dev/loop6: 49,8 MiB, 52 203 520 bajtů, 101 960 sektorů
Jednotky: sektorů po 1 * 512 = 512 bajtech
Velikost sektoru (logického/fyzického): 512 bajtů / 512 bajtů
Velikost I/O (minimální/optimální): 512 bajtů / 512 bajtů


Disk /dev/loop7: 27,9 MiB, 28 405 760 bajtů, 55 480 sektorů
Jednotky: sektorů po 1 * 512 = 512 bajtech
Velikost sektoru (logického/fyzického): 512 bajtů / 512 bajtů
Velikost I/O (minimální/optimální): 512 bajtů / 512 bajtů


Disk /dev/nvme0n1: 476,96 GiB, 512 110 190 592 bajtů, 1 000 215 216 sektorů
Disk model: HFM512GDJTNG-8310A                     
Jednotky: sektorů po 1 * 512 = 512 bajtech
Velikost sektoru (logického/fyzického): 512 bajtů / 512 bajtů
Velikost I/O (minimální/optimální): 512 bajtů / 512 bajtů
Typ popisu disku: gpt
Identifikátor disku: 48F41991-3FBF-412B-9905-FA497A8255BA

Zařízení       Začátek      Konec   Sektory Velikost Druh
/dev/nvme0n1p1    2048    1050623   1048576     512M Systém EFI
/dev/nvme0n1p2 1050624 1000214527 999163904   476,4G Souborový systém Linuxu


Disk /dev/loop8: 30,29 MiB, 31 756 288 bajtů, 62 024 sektorů
Jednotky: sektorů po 1 * 512 = 512 bajtech
Velikost sektoru (logického/fyzického): 512 bajtů / 512 bajtů
Velikost I/O (minimální/optimální): 512 bajtů / 512 bajtů
« Poslední změna: 07 Červen 2020, 14:01:15 od 3m9d »
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3717
    • Zobrazit profil
Re:Záhada s pamětí - swap na RAM?
« Odpověď #1 kdy: 06 Červen 2020, 19:48:31 »
Novější verze Ubuntu, pokud nevytvoříš sám na disku swap oddíl, tak automaticky vytvoří swapfile.
Záhada objasněna.... ;)

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 853
    • Zobrazit profil
Re:Záhada s pamětí - swap na RAM?
« Odpověď #2 kdy: 06 Červen 2020, 20:24:04 »
No ale ten swapfile je na disku, ne v RAM, ne? Já třeba swap na desktopu nepoužívám a na notebooku mám swapfile kvůli hibernaci (takže swap nebyl při instalaci vytvořený) a přesto nevznikl automaticky, musela jsem ho vytvořit ručně - https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Swap

3m9d

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 764
    • Zobrazit profil
Re:Záhada s pamětí - swap na RAM?
« Odpověď #3 kdy: 06 Červen 2020, 20:33:08 »
Novější verze Ubuntu, pokud nevytvoříš sám na disku swap oddíl, tak automaticky vytvoří swapfile.
Záhada objasněna.... ;)

Jak psala Abby, bohužel ani zdaleka ne → kam zmizely ty 2 GB, které v lshw jsou a ve free nejsou?
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 853
    • Zobrazit profil
Re:Záhada s pamětí - swap na RAM?
« Odpověď #4 kdy: 06 Červen 2020, 20:36:53 »
Není to integrovaná grafika? Co máš za počítač?

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6300
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Záhada s pamětí - swap na RAM?
« Odpověď #5 kdy: 06 Červen 2020, 20:37:00 »
2GB RAM si zobrala graficka karta?
Tak Abby bola rychlejsia.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 853
    • Zobrazit profil
Re:Záhada s pamětí - swap na RAM?
« Odpověď #6 kdy: 06 Červen 2020, 20:38:51 »
No a proč by ne? Moje si sebere 0,5 GB (HD3000) a v jiném notebooku (Intel Iris) si bere 1,5 GB.

3m9d

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 764
    • Zobrazit profil
Re:Záhada s pamětí - swap na RAM?
« Odpověď #7 kdy: 06 Červen 2020, 20:44:25 »
Počítač je ASUS zenbook s ryzen 5 a integrovanou radeon vega 8. To mě nenapadlo, že si to takhle alokuje předem, nevím, proč jsem si myslel, že se s procesorem prostě dělí. Je možné to nějak ověřit?
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6300
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Záhada s pamětí - swap na RAM?
« Odpověď #8 kdy: 06 Červen 2020, 21:09:08 »
No a proč by ne? Moje si sebere 0,5 GB (HD3000) a v jiném notebooku (Intel Iris) si bere 1,5 GB.
To nebola vycitka ale konstatovanie. :D
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 853
    • Zobrazit profil
Re:Záhada s pamětí - swap na RAM?
« Odpověď #9 kdy: 06 Červen 2020, 21:35:51 »
To nebola vycitka ale konstatovanie. :D

Já to jako výčitku neberu, jestli jsi to tak pochopil tak se omlouvám :)

Počítač je ASUS zenbook s ryzen 5 a integrovanou radeon vega 8. To mě nenapadlo, že si to takhle alokuje předem, nevím, proč jsem si myslel, že se s procesorem prostě dělí. Je možné to nějak ověřit?

Zkus kouknout v UEFI jestli tam jde nastavit velikost VRAM a pokud ano tak ji změň a zkontroluj jestli se něco změní v systému.

3m9d

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 764
    • Zobrazit profil
Re:Záhada s pamětí - swap na RAM?
« Odpověď #10 kdy: 06 Červen 2020, 22:34:31 »
Zkus kouknout v UEFI jestli tam jde nastavit velikost VRAM a pokud ano tak ji změň a zkontroluj jestli se něco změní v systému.

Tak to jsem v UEFI nenašel :( Mezitím jsem si potvrdil swap v souboru.
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

Abby

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 853
    • Zobrazit profil
Re:Záhada s pamětí - swap na RAM?
« Odpověď #11 kdy: 06 Červen 2020, 23:02:33 »
Je možné že to nastavit nejde.

Mimochodem, já jsem teď nějakou dobu řešila swap v souboru, btrfs a Time Shift zálohování, protože tahle kombinace nefunguje. Řešení je aby swapfile byl vynechaný ze zálohování, takže buď ho dát na samostatný oddíl, pokud je ta možnost nebo do /home když je jen jeden oddíl a /home vynechat ze zálohování. Já jsem si ho dala do /home/abby/.cache/swapfile. Takže pozor na to, je to dost nepříjemné překvapení.

3m9d

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 764
    • Zobrazit profil
Re:Záhada s pamětí - swap na RAM?
« Odpověď #12 kdy: 07 Červen 2020, 14:00:33 »
No budu se muset smířit s tím, že je to tak, původní čistě aritmetická domněnka se mi zdála podezřelá. Jediný způsob určení paměti grafiky, na který jsem na internetu narazil byl z nějakého výpisu podle rozdílu bloků, které jsou pro ni určené (nepovedlo se mi to aplikovat a odkaz znovu hledat nebudu). Každopádně děkuju za rady a vysvětlení a označím jako vyřešené.
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6300
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

3m9d

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 764
    • Zobrazit profil
Re:Záhada s pamětí - swap na RAM? [Vyřešeno]
« Odpověď #14 kdy: 07 Červen 2020, 22:35:29 »
Skus pozriet toto https://www.cyberciti.biz/faq/howto-find-linux-vga-video-card-ram/

Díky, podle
Kód: [Vybrat]
glxinfo | egrep -i 'device|memory'se 2 GB potvrzují:
   
Kód: [Vybrat]
Device: AMD RAVEN (DRM 3.35.0, 5.4.0-33-generic, LLVM 9.0.1) (0x15d8)
    Video memory: 2048MB
    Unified memory: no

Ostatní postupy v článku nedávají tak přesvědčivý výsledek.
Změnil bych status problému na [Vyřešenější], ale to by asi zbytečně mátlo.
Ještě jednou děkuji oběma za pomoc!
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)