V případě USB externích disků platí známé pravidlo: Nikdy nekupovat externí disk tzv. "hotový", ale vždy koupit běžný interní disk (SATA) + box/převodník na USB zvlášť. Protože pokud odejde převodník, disk se prostě z boxu vyndá a připojí buď přímo pomocí SATA nebo boxu nového.
Toto platí zejména pro "hotové"externí 2.5" disky u kterých je většinou převodník součástí elektroniky disku samotného. V případě poruchy pak nejde použít řešení popsané výše.
Nicméně externí disky WD
MY Book obsahují běžný 3.5" SATA disk, ke kterému je připojena (konektorem) destička převodníku.
Tím pádem jsem byl (bohužel) docela v klidu. Nedávno, po cca 5 letech disk náhle přestal fungovat/nereagoval/netočil se.
Box jsem tedy rozebral a disk samotný jsem připojil pomocí SATA k počítači. Disk se roztočil, ve správci disků se objevil - ale ouha, jevil se jako neinicializovaný a prázdný, nebyl na něm žádný oddíl (původně 1x NTFS 2TB), žádný souborový systém.
Příčina je totiž v tom, že
tyto externí disky data hardwarově šifrují (včetně partition table!), a to i tehdy pokud není šifrování uživatelem zapnuto (pak není třeba zadávat heslo, nicméně data na disku stále šifrovaná jsou).
Co ale teď? Prostá výměna destičky převodníku (nákup na e-bay) nepomůže (každý disk má unikátní ID potřebné k rozšifrování). Lze to řešit přeletováním paměťového čipu z původní destičky do té nové. To už je ale bohužel nad rámec možností/schopností běžného uživatele.
Firmy na záchranu dat tohle (zjistil jsem) sice řešit umí, ale řeknou si min. o 5 000 Kč....
Tento příspěvek vznikl především jako varování ostatním uživatelům těchto disků, kteří (stejně jako já doposud) o tomto nemají ani ponětí.A jistě tušíte, jak mám nyní firmu WD "rád", jak jsem je proklel. A ten jejich výrobek už mi nikdy nesmí přes práh.
Disk si nechám a tu plastovou krabičku s převodníkem rozšlapu...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDIT: Destičku převodníku jsem zkusil "zapéct" v el. troubě (již dříve jsem tímto způsobem ůspěšně "opravil" několik mrtvých zákl. desek do notebooků, většina funguje stále - cca 5+ let, viz obrázek). A ejhle,
WD My Book normálně naběhl
Takže nyní už mám všechna data zkopírovaná na jiný disk.
Disk (WD caviar green 2TB) z
WD My Book jsem vyndal, připojil k PC pomocí SATA, vyčistil, inicializoval, vytvořil ntfs partition.
Budu ho dál používat, ale s
normálním usb boxemPůvodní box
WD My book i s onou destičkou jsem rozšlapal a hodil do popelnice.
To samé ostatně doporučuji všem majitelům
WD My Book udělat preventivně. Přijde to sice na 500 Kč, ale je to rozhodně lepší než v budoucnu řešit (zbytečnou) ztrátu dat/platit tisíce...