Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Jak rozbalit ZIP s paznaky?  (Přečteno 809 krát)

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2228
  • Díky všem za rady a tipy.
    • Zobrazit profil
Jak rozbalit ZIP s paznaky?
« kdy: 29 Listopad 2020, 19:13:06 »
Jak rozbalit ZIP, ve kterém je jiné formátování (asi Win) a v Ubuntu se zobrazují paznaky (tak aby byla češtiny správně v názvech souborů)?
Díky a hezký advent!
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3991
    • Zobrazit profil
Re:Jak rozbalit ZIP s paznaky?
« Odpověď #1 kdy: 29 Listopad 2020, 19:46:08 »
Jak rozbalit ZIP, ve kterém je jiné formátování (asi Win) a v Ubuntu se zobrazují paznaky (tak aby byla češtiny správně v názvech souborů)?
Díky a hezký advent!

Struktura souborů/složek v zipu je po rozbalení správná?


compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2228
  • Díky všem za rady a tipy.
    • Zobrazit profil
Re:Jak rozbalit ZIP s paznaky?
« Odpověď #2 kdy: 29 Listopad 2020, 20:39:16 »
Jak rozbalit ZIP, ve kterém je jiné formátování (asi Win) a v Ubuntu se zobrazují paznaky (tak aby byla češtiny správně v názvech souborů)?
Díky a hezký advent!

Struktura souborů/složek v zipu je po rozbalení správná?

Myslím, že ano.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3991
    • Zobrazit profil
Re:Jak rozbalit ZIP s paznaky?
« Odpověď #3 kdy: 29 Listopad 2020, 20:48:22 »
A čím to rozbaluješ?  Zkus to 7zipem.

zeleno

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 291
    • Zobrazit profil
Re:Jak rozbalit ZIP s paznaky?
« Odpověď #4 kdy: 29 Listopad 2020, 20:57:05 »
Treba dať nejakú vzorku na stiahnutie, takto je to len volná debata.

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2228
  • Díky všem za rady a tipy.
    • Zobrazit profil
Re:Jak rozbalit ZIP s paznaky?
« Odpověď #5 kdy: 29 Listopad 2020, 20:58:53 »
A čím to rozbaluješ?  Zkus to 7zipem.

Stáhnu nejlépa tady?
https://sourceforge.net/projects/p7zip/files/
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2228
  • Díky všem za rady a tipy.
    • Zobrazit profil
Re:Jak rozbalit ZIP s paznaky?
« Odpověď #6 kdy: 29 Listopad 2020, 21:00:20 »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3991
    • Zobrazit profil
Re:Jak rozbalit ZIP s paznaky?
« Odpověď #7 kdy: 29 Listopad 2020, 21:21:47 »
A čím to rozbaluješ?  Zkus to 7zipem.

Stáhnu nejlépa tady?
https://sourceforge.net/projects/p7zip/files/

7zip je normálně v repozitářích.
Balík se jmenuje p7zip  Příkaz k rozbalení je:
Kód: [Vybrat]
7z x filename.zip

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3991
    • Zobrazit profil
« Poslední změna: 29 Listopad 2020, 21:31:56 od juwa2 »

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1122
    • Zobrazit profil
Re:Jak rozbalit ZIP s paznaky?
« Odpověď #9 kdy: 29 Listopad 2020, 21:28:40 »
Mě se Keka na macOS zeptala, jaké má použít kódování a jedná se o "Středoevropské DOS Latin2".  Vestavěný archivátor to rozbalil  bez dotazu a podle všeho použil standardní UTF8 a podle toho to vypadalo. Zajímalo by mě, v čem a v jakém OS to bylo zabalené, protože 1. toto kódování se už asi tak 20 let nepoužívá a 2. dnes se normálně používá UTF8 a pokud náhodou ne, tak se uloží informace, v jakém kódování to je.

Každopádně uvnitř složky to je bez diakritiky, takže by to snad mělo být jedno.

JirkaZ

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 883
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
Re:Jak rozbalit ZIP s paznaky?
« Odpověď #10 kdy: 29 Listopad 2020, 21:28:47 »
Vzorek o velikosti 722 MB je krapet nešikovnej...

Nicméně: primárně je to samozřejmě nemoc zvaná diakritika v názvech souborů a adresářů (už jsem se nejen tady na její téma vyjádřil víckrát).

No a věcně: co je za problém prostě to nechat rozbalit čímkoliv a pak buď ručně, nebo vhodnou substitucí strojově ty paznaky nahradit za normální písmena či čísla?

Až se mi to stáhne, vyjádřím se konkrétněji...

Edit: takže vnitřní soubory v tom archivu jsou nazvány korektně (tj. bez diakritiky a mezer), čili není žádný problém to rozbalit třeba Krusaderem, Double Commanderem (oboje drag&drop) nebo čímkoliv jiným a není třeba ani finálně nic přejmenovávat.

Nějak úplně nechápu smysl dotazu...

Edit 2: Double Commander dokonce zobrazuje i interní adresář se správnými znaky s diakritikou...

Ještě podstata věci: kdysi dávno jsem si ve widloze zvykl na Total Commander (tehdy Windows Commander) a tak po přechodu na Linux jsem začal automaticky používat Krusader. Vždy včetně transparentní práce těchto programů s archivy. Nikdy jsem nechápal, proč lidi používají WinZip a podobné záležitosti, když každý rozumný souborový správce má práci s archivy integrovanou...

Tomu všemu ještě předcházel DOS a Norton, resp. Volkov Commander, popř. Xtree Gold, takže jednopanelové hrůzy typu "Průzkumník" apod. mně vždycky uctivě obcházely velkým obloukem...
« Poslední změna: 29 Listopad 2020, 22:19:28 od JirkaZ »

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1122
    • Zobrazit profil
Re:Jak rozbalit ZIP s paznaky?
« Odpověď #11 kdy: 29 Listopad 2020, 21:33:38 »
Měla jsem to stažené za minutu, i když uznávám, že mě velikost taky poněkud nepříjemně překvapila 😂

S diakritikou to nemá nic společného, používám diakritiku od svého prvního počítače v roce 1994, kde jsem měla tuším OS8 a nikdy jsem neměla problém, ať už se jednalo o přenos na Windows nebo Linux případně zpátky. Tady je problém že čeština má milion kódování a tohle prostě balilo prasátko, jak napsal juwa a je otázka, jak a čím a na čem to bylo zabalené. Nicméně normální archivátor se zeptá, jaké kódování použít (viz Keka) a navíc ukáže, jak to v kterém vypadá, takže vybrat to správné není nic těžkého. Každopádně takhle to vypadá normálně:

Mluvené slovo - Vondruška, Vlastimil - Hříšní lidé Království českého 12 - Tajemství abatyše z Assissi

a takhle když to rozbalím v Archivační utilitě:

Mluvenā slovo - VondruÁka, Vlastimil - Hż°Án° lidā Kr†lovstv° üeskāho 12 - Tajemstv° abatyÁe z Assissi

Obsah uvnitř už je totožný a je bez diakritiky.

edit: jinak Linux to také rozbalil chybně a ani se nezeptal na kódování. Asi jsem poněkud rozmlsaná, ale to, že se archivátor zeptá jsem považovala za standard, už jsem se s tím totiž párkrát setkala (mimochodem Keka je open source a protože Archivační utilita je velice jednoduchá až primitivní, prostě jsem ji nahradila).
« Poslední změna: 29 Listopad 2020, 21:39:26 od Abby »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3991
    • Zobrazit profil
Re:Jak rozbalit ZIP s paznaky?
« Odpověď #12 kdy: 29 Listopad 2020, 22:18:23 »
...dnes se normálně používá UTF8 a pokud náhodou ne, tak se uloží informace, v jakém kódování to je.

Informaci o kódování ukládá pouze UTF8-BOM

Ještě dodám, že .zipy zabalené ve windows se často v linuxu rozbalují bez zachování původní struktury adresářů - vše je rozbaleno v jediné složce a v názvech podsložek/souborů jsou zpětná lomítka (jako cesty).
Ručně to roztřídit sice lze, ale je to opruz, takže na to používám tento postup:

1. Zip normálně rozbalit do samostatné složky (dá výsledek výše).
2. Pak v této složce otevřít terminál a zadat příkaz:
Kód: [Vybrat]
for file in *\\*; do target="${file//\\//}"; mkdir -p "${target%/*}"; mv -v "$file" "$target"; done
Tímto se obnoví správná stromová struktura souborů/složek rozbaleného .zip archivu.
Lze využít i nautilus skript se stejným příkazem.
« Poslední změna: 29 Listopad 2020, 22:25:30 od juwa2 »

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1122
    • Zobrazit profil
Re:Jak rozbalit ZIP s paznaky?
« Odpověď #13 kdy: 02 Prosinec 2020, 19:04:18 »
compaq: jak jsi to nakonec vyřešil?

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2228
  • Díky všem za rady a tipy.
    • Zobrazit profil
Re:Jak rozbalit ZIP s paznaky?
« Odpověď #14 kdy: 30 Prosinec 2020, 00:33:09 »
compaq: jak jsi to nakonec vyřešil?
ručně přejmenoval... :-)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.