Tak přiznávám, že to nevím jistě - snad jsem někde četl, že by to mohlo být v plánu a zapsal si to do paměti jako hotovou věc.
Jinak dokud jsem byl na Win, tak jsem se epsonu vyhýbal, protože mi přišlo hajzlácký, že u této firmy nebyl možný only black print. Pokud došla jakákoliv barevná nádržka, tak prostě tisknout nešlo nijak, dokud se nekoupila nová. To Canon a HP uměly.
Upřednostnil jsem Canon, protože měl levnější kazety. Bylo to proto, že používal - stejně jako Epson generální tiskovou hlavu. Záhy jsem přišel na to, že ta velmi brzy odejde a pak se léty přišlo na to, že vůbec tiskárny Canon mají extrémě vymakaná kurvítka a málokterá přežila půl roku po záruce. Nakonec jsem upřednostňoval HP - jejich koncepce tisková kazeta s vlastní hlavou umožnila jednak násobně delší životnost tiskárny oproti Canon a Epson a druhak se daly snadno doplňovat, a pokud člověk tiskl jenom dokumenty, tak byla opravdu skvělá volba razítková barva cca za 24,- Kč z které se černá kazeta (již ne high black trinitron, ale na to kaká high white tesák) doplnila min. třikrát, než byla na odpis. To kompenzovalo vyšší pořizovací cenu kazet.
No ale pak přišel HP s tím autoupdate FW korposajrajtem (nebyli jediní) a už nešlo tisknout bez výměny kazety za jinou a ještě ani nebylo možné koupit alternativku. Tedy bylo, ale lidem to nefungovalo - to je situace před 2mi lety.
Momentálně nevím, jak se to vyvinulo - zda výrobci alternativek uspěly u soudů a jaké bylo finální resumé a jakou má HP politiku teď.
Nicméně s přechodem na Linux jsem zjistil, že Epson jsem rozchodil nejsnadněji, HP s obtížemi a Canon byl martirium, které se mi povedlo jen na Ubu a Mint, na MX jsem neuspěl (je tu o tom vlákno tuším). A hlavně jsou to největší klumpy a mě to už nesmí do baráku.
Teď budu chtít černobílou laser multifunkci a zvažuji mezi HP a Brother. Ale nejspíš to vyhraje HP kvůli nejmenším rozměrům ..