Tak jsem zkusila nainstalovat Ubuntu resp. Kubuntu (Gnome fakt nedávám, chybí v něm moc funkcí) a stále tam přetrvává chyba, že se grub nainstaluje na první disk v pořadí a ne na disk, který určím. Mám v PC tři disky, NVMe SSD 1 TB s Windows 10, který se hlásí jako první (nvme0n1). Potom SATA M.2 275 GB, který je vyhrazený pro Linux (sda) a nakonec SATA 480 GB určený na pracovní data (sdb).
Manjaro, Fedora, OpenSUSE, ty všechny nainstalují grub správně na disk, který si určím a to i v případě, že dám automatické rozdělení disku, správně vytvoří EFI oddíl na správném disku a grub je prostě na tom správném disku. Ne tak kre****** *buntu, které už někdy od verze 14.04 (to je nejstarší verze, se kterou jsem se setkala) cpe grub na první disk, který v počítači je, bez ohledu na nastavení EFI oddílu, který kupodivu v automatickém režimu vytvoří na správném disku.
Takže mám nainstalované Kubuntu 20.04 na disku sda, na něm je vytvořený EFI oddíl a grub mi to nacpalo na nvme0n1, kde jsou Windows a kde dojde při nejbližší aktualizaci Windows k přepsání.
Takže mám zásadní otázku. Jakým způsobem odstraním grub z nvme0n1 a dám ho na sda? Ten kreténský instalátor prostě připojil /dev/nvme0n1p1 jako /boot/efi i přesto, že jsem jasně uvedla, že to bude /dev/sda1, který tam je vytvořený ve velikosti 512 MB (ten připojený patří Windows a má velikost 100 MB). A tohle se děje už minimálně od verze 14.04, Bůhvíkolikrát jsem tuhle chybu hlásila, ale ne, nikoho ani nenapadne to opravit, hlavně že řeší takové blbosti jako že je nebezpečné přímo spouštět filmy ze sdíleného disku po síti...
Díky předem za radu a step by step postup. Důležité je, aby mi to nerozbilo Windows, aby mi ten debilní chybný záznam zmizel a aby to bootovalo ze správného disku (při startu počítače si vybírám klávesou F11, co chci spustit, primární je Windows, ale když chci spustit něco jiného, tak F11 a vyberu si to co chci. A teď jsou jak Windows tak Kubuntu na stejném disku). Nechci aby na Windows disku zůstal jediný bit z Linuxu, protože pro Linux je prostě jiný disk. A pro juwa a Michala, tohle je mimochodem jeden z důvodů, proč nemám ráda *buntu, protože si dělá co chce, výše zmíněné tři distribuce prostě dají zavaděč tam, kam určím, Ubuntu a další kopie ne, ty si to udělají podle sebe a dají to na první disk. A já prostě nechci a nebudu před instalací vyndavat disky, na které ten zmetek nesmí sáhnout, to bych nedělala nic jiného... Díky moc.
edit: a ještě jedna věc, nechci kvůli tomu zakládat samostatné téma. Linux mi mění čas v počítači a Windows pak mají čas o hodinu zpožděný. Jak donutit Linux, aby používal správný čas a ne nějaký svůj paskvil? Manjaro a OpenSUSE nic nemění, mají čas stejný jako Windows, ale Kubuntu to prostě mění, takže v Kubuntu je např. 14:33 a ve Windows je 13:33, což je špatně. Kubuntu tedy nejspíš ignoruje časová pásma a jede v GMT, tudíž otázka zní, jak ho donutit respektovat časová pásma aby mi nerozhazoval čas ve Windows?