Stejně nechápu tu obsesi přihlašování se podobnými bazmeky. Kdyby nějaký globalizátor vymyslel identifikaci pomocí přikládání přirození, taky to bude používané?
Nechapem tu obsesiu zhadzovanim tejto formy autentifikacie. Prameni to len z tuzby obhajit Linux? To co v Linuxe nefunguje nie je problem systemu, ale pouzivatela, ktory to nema vobec chciet? Keby bezne pouzivatelom nefungovavala klavesa F, alebo prava polovica obrazovky, tiez by si to nazval blbostou?
Rozumím tomu, že nerd prostě jede slepě za tím, co mu "úžasný svět techniky" nabízí. Já, ačkoliv jsem technikem a primárně elektronikem snad od narození, nejsem nerdem. Kdysi dávno (asi tak 2x dříve než Ty) jsem taky měl za to, že elektronika nás jednou "spasí". Dnes (a tím spíš, že jsem insider v kontaktu s vývojem) chápu, že elektronika se změnila z pomocníka v diktátora a šmíráka. A bude hůř... Záležitost zvaná biometrie je pak na čele těchto snah, to snad chápe každý jen trochu orientovaný zúčastněný.
Čili s Linuxem to nemá nic společného. Vlastně má - to, že jeho nezprzněné varianty (zatím/možná?) ještě tolik nezasahují do soukromí uživatele.
Všeobecně doporučuji ke studiu třeba
https://krabice.wordpress.com apod. A dodávám: pokud člověk myslí v souvislostech, tak opravdu nemá chtít (používat atd.) všechno, co existuje nebo existovat bude. To platí zcela obecně, nejen ve světě techniky.
Alebo je to nejaka paranoia?
Viz výše.
Kupil si zariadenie s citackou prstov a tak ju chce pouzivat, co je uplne normalne.
Až (nedej Bože) budou čipovaní i lidé, taky bys prohlásil, že chtít funkčnost onoho čipu v sobě je úplně normální? Podotýkám, že otázka je řečnická a nečekám na ni odpověď, spíš se zamysli.
Jo, lenost (tím navazuju na Tvůj popis toho, proč používáš čtečku otisků) je sice tzv. matka pokroku, ale zároveň matka všech průserů. Poslední dobou by se to často dalo zjednodušit na rovnici pokrok = průser. I když to má i výjimky, ale jsou čím dál tím vzácnější.
Závěr: nehodlám o problematice dále diskutovat, protože jednak to sem tak úplně nepatří, jednak je to skoro nekonečné téma a jiní (viz třeba ten odkaz na krabici) se vyjádřili za mě, dříve a lépe.