Tohle téma je velice zajímavé. Protože v noci nefungovali stránky forum.ubuntu.cz měl jsem čas si k tomu trochu více přečíst. Nejsi jediný komu tyto věci blbnou a už vůbec to také nemusí být dáno tím, že máš hodně nový hardware. Oni se tu teď mění dva světy a to z
X na
Wayland. Kde se postupně vynechávají Xkové protokoly. Takže to mé doporučení
xserver-xorg-input-synaptics beru tak nějak zpět.Nechal bych to fakt až úplně na konec. A časem hořký konec, protože to jednou fakt přestane fungovat a tím se vrátí problém špatné funkčnosti.
Xka a jejich protokoly není třeba představovat. Je to ukrutný maglajz co tak nějak funguje protože je tu dlouho. Sám jsem si kdysi chtěl něco napsat kvůli částečně nefunkčnímu dálkovému ovladači. A to bylo maso. Naštěstí ten samý problém štval nějakého italského programátora a udělal patch do Xserveru a pak to fungovalo. Ten patch nikdo neinplementoval! Tož asi tak k těm Xkám.
Wayland funguje úplně na jiném principu. Lehce dohledatelné jak. Ale díky tomu bylo třeba vymyslet jak jinak přijímat události od vstupních zařízení. Tak vznikl
libinput. On už je tu teda pěknou řádku let.
libinput je něco jako filtr který přijímá a dál předává události od
jádra.
libinput neví co je touchpad, co myš nebo dotyková obrazovka a co uživatel potřebuje nebo chce. Je to jen taková mezivrstva která se nedá moc normálně nastavovat. Protože zkrátka neví. Od toho tu je kompozitor. Což je většinově GNOME, KDE atd.
Já používám Swaywm. A díky skvělému sway moc nemohu pomoci co se týče zobrazování atd. Na druhou stranu sway nesedne většině uživatelům! A ten kompozitor se má postarat o to aby to konkrétní zařízení fungovalo správně.
Být to můj stroj
nb Summit E16Flip A12UCT, tak bych nejdřív odzkoušel zakázat jeden z těch detekovaných touchpadů:
sudo -i
echo '0003:04F3:2ED1.0006' > /sys/bus/hid/drivers/hid-multitouch/unbind
Tímto se první detekovaný touchpad vyjme z modulu a přestane fungovat. Funguje to hned. Takže nic nerestartovat ani se neodhlašovat jako za Xek. Pohraj si s touchpadem jestli bude lépe fungovat. Pokud ne, tímto příkazem to vrátíš do původního stavu:
echo '0003:04F3:2ED1.0006' > /sys/bus/hid/drivers/hid-multitouch/bind
A nebo restartem, což je dle mne zbytečné.
Pak bych si nainstaloval
gnome-tweak a
dconf a tam se tyto věci mají nastavovat. Rychlejší dohledání kde to které nastavení je, si myslím by mohlo fungovat takto nějak:
gsettings list-schemas | grep -i touchpad
Ještě by to chtělo si nejdříve s tím touchpadem pohrát abys věděl jestli špatná funkčnost touchpadu nemá nějakou zákonitost. Třeba jen v nějakém programu, nebo při nějaké činnosti. A podle toho hledat podrobněji.
Na konec je totiž trošku možné si ten
libinput trochu přece jen
přiohnout:
https://wayland.freedesktop.org/libinput/doc/latest/device-quirks.html#device-quirks Ale to už je fakt jedna z těch posledních štací.