Jak jsem psal výše (a nemám to z vlastní hlavy, prostě byl průser a hledal jsem řešení): aptitude umí lépe než apt řešit nesplněné závislosti, vypisuje jejich kompletní seznam a navrhuje postupně různé způsoby řešení (opět přesně popíše), které lze buď potvrdit, odmítnout (skočí na další způsob), nebo to celé ukončit.
Je to jen konzolový (lépe řečeno ncurses, takže pseudografika) nástroj, ale mocný. Asi nejlepší je to vyzkoušet (ale je potřeba si úmyslně předtím rozes.at systém
)...
Gdebi/Qapt slouží právě k instalaci ručně stažených *.deb, přičemž je schopen oznámit, které mu ještě chybějí. Jenže takto (bez přidání repo) udělaná instalace způsobí, že daná aplikace nemůže být automaticky aktualizovaná (prostě není kompletně v "ekosystému" apt), což alespoň mně osobně dost vadí.
Jo, je to jeden ze způsobů, podobně jako instalace skriptem, používání *.appimage atd. Používám ho i já, ale jen když nezbytně musím.
Mimochodem: ten GIMP od Savouryho vyžaduje jeho vlastní verzi ffmpeg (nějak úplně nechápu souvislost GIMPu a ffmpeg, ale dobře), no a ta zase koliduje s verzemi ffmpeg používanými jinými programy. Čili ruční stažení od Savouryho by bylo dost zdlouhavé - bylo by potřeba ručně zjistit všechny potřebné *.deb, ty postahovat a pak teprve nasadit Qapt/Gdebi.