Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jaký sw pro tvorbu boot-USB-flash?  (Přečteno 6214 krát)

regine

• Stálý člen
  • **
Jaký sw pro tvorbu boot-USB-flash?
« kdy: 03 Září 2023, 12:59:59 »
Jaký sw pro tvorbu boot-USB-flash?
Užíval jsem multi-platformní MultiBootUSB. Jenže lze užít jen s FAT32, což omezuje velikost instalačního ISO-souboru na 4 GB (2na32−1 bajt), jako kdysi DVD.
Proto jsem začal užívat Ventoy s exFAT, jež se vytváří ve Windows.
K horšímu; MultiBootUSB je svižnější při bootování než Ventoy.
Doporučte něco na linux-platformně nebo multi-platformní.
THX.
« Poslední změna: 06 Září 2023, 10:44:15 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

Abby

• Stálý člen
  • **
Re:Jaký sw pro tvorbu boot-USB-flash?
« Odpověď #1 kdy: 03 Září 2023, 13:06:49 »
Pokud ti stačí jen "vypálit" ISO na flashdisk, tak je výborný Etcher, ale náhrada Ventoy obávám se neexistuje...

Ventero

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 03 Září 2023, 13:28:08 »
MultiBootUSB ale nemusí pracovat s celými ISO soubory (což je někdy problematické, bo se loop přerušuje) - on umí dělat "čisté" instalátory a tedy omezení 4GB na soubor není relevantní. Používej tedy tuto apku klidně dál.
Dokud trvá podmínka fat32 pro EFI boot, tak SQF nebo WIM file bude vždy do 4GB a nebo dělený.
Nauč se tedy s tou apkou lépe pracovat a mělo by to být ještě svižnější, než z připojeného obrazu.

Mimochodem není nad to dělat si instalátory sám - ty fungují na všech strojích.

Alternativa je Sardu - ale ergonomie je strašná.

https://www.linux-mint-czech.cz/2020/04/tvorba-boot-usb-flash/
« Poslední změna: 03 Září 2023, 13:37:38 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 03 Září 2023, 14:13:30 »
Díky za názory a rady.
V mém případě mám na flešce 'příruční' SW jako Clonezilla, Gparted, a podobné + používám k instalaci. A právě ISO instalačky nejen Ubuntu nabobtnaly.
@Ventero - Je někde na netu popis, jak užívat MultiBootUSB s většími soubory nad 4GB? Ze stránky
https://www.linux-mint-czech.cz/2020/04/tvorba-boot-usb-flash/
jsem nějak nepochopil.
___
DOPLNĚNO o částečné řešení ISO. Soubor Ubuntu 22.04.1 LTS (Jammy Jellyfish) je (20230811 - vadná verze, dvakrát staženo a na dvou strojích test, vždy nedokončí start po výzvě ke zkoušce nebo instalaci):
Kód: [Vybrat]
ubuntu-22.04.1-desktop-amd64.iso             2022-08-10 20:21  3.6G  http://mu.releases.ubuntu.com/22.04.1/
menší než prvotní Ubuntu 22.04 LTS. Ale třeba Ubuntu 22.04.3 LTS již zase má velkost:
ubuntu-22.04.3-desktop-amd64.iso 2023-08-08 01:19 4.7Ghttps://www.releases.ubuntu.com/jammy/
Tudíž pro instalaci použiji menší a provedu update. Co ve verzi .1 ubrali a následně ve .3 doplnili? ???
Zde jsem našel popis rozdílů, ale pro mne moc 'hustý':
https://discourse.ubuntu.com/t/jammy-jellyfish-point-release-changes/29835/4
« Poslední změna: 04 Září 2023, 13:10:49 od regine »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 03 Září 2023, 14:48:41 »
Prostě nebudeš volit přidávání ISO, ale budeš postupovat vytvářením instalačky na úrovni souborů.
Koukám, že odkaz na oficiální stránky, kde byly i návody není už funkční. Ale pokud se tím probereš, tak na to přijdeš - neměl jsem s tím problém na rozdíl od toho italskýho paskvilu Sardu. Vlastně je to, jak si pamatuji, základní postup, jak je zobrazen na tom úvodním obrázku z toho odkazu. Tenhle základní postup vytváří instalátor rozbalením ISO na flešku a zapsáním zavaděče s konfiguračními soubory. A stejně pak přidáš další a další - nic se nepřemazává, jen se remodifikuje grubconf.

Dále v tom odkazu je odkaz, jak si vytvořit takovou multibootflash manuálně. Osobně to tak dělám a výhradně ve Win, protože v Linuxu je nějaký bordel ohledně zápisu a čitelnosti souborů na fat32 - to jsme tu nedávno řešily a zjistilo se, že problém je v oblasti nastavení oprávnění pro jisté soubory a také ve znakovém formátu názvu souborů.
https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=86303.0

A pokud nějaký vývojář distribuuje distro ISO pro EFI a má SQF vyšší, než 4GB, tak je dement a vrací nás více 20ti let zpátky, kdy se dalo instalovat jen z optického média.

Bohužel ten projekt byl nejspíše po roce 2018 ukončen - klasika - to lepší většinou zaniká ..
« Poslední změna: 03 Září 2023, 15:00:36 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 03 Září 2023, 15:47:52 »
Ještě doplním, že autor Rufus (Pete Batard) vytvořil možnost, jak snad bootovat v EFI z NTFS a exFAT - ještě jsem se ale tomu nevěnoval, tak nevím, jak to funguje - nejspíše se dá prostudovat a pak příp. dohledat nějaký lidovější návod:
https://github.com/pbatard/uefi-ntfs
Taky se tam dočteme o skutečné debilitě výrobců FW a producentů HW, že omezení zavádění EFI z FAT32 je toliko vynucené a čistokrevná buzerace, bez jakéhokoliv praktického důvodu. Stačilo by jen FW doplnit o příslušný ovladač.
« Poslední změna: 03 Září 2023, 15:54:25 od Ventero »

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 04 Září 2023, 15:21:57 »
@regine asi jsi nepochopil co ti @Ventero sdělil. Je jedno jak je iso soubor veliký. Ten na flešce nemáš. Na flešku se ti rozbalí instalačka tak jak to má být po jedotlivých složkách a souborech. A ty jednotlivé soubory nikdy nepřekročí 4GB.
Jinak normálně se nemusí nic navíc instalovat na vytváření instalačních USBček. Dejme tomu, že adresa instalačního USB je /dev/sda Pak platí v terminálu:
sudo -i
parted /dev/sda set 1 boot on
cat /home/regine/instalacni_iso_obraz.iso > /dev/sda
A hotovo. Funguje to pak stejně jak v EFI tak Legacy módu.
Chvilku to rozbalování trvá, tak je třeba být trpělivý.
sudo -i Přepne terminál na root uživatele.
parted /dev/sda set 1 boot on Nastaví spouštěcí (boot) příznak disku. To je fajn kvůli EFI zavaděčům aby neignorovali instalační médium.
cat /home/regine/instalacni_iso_obraz.iso > /dev/sda Rozbalí instalační obraz na USB disk. Samozřejmě je nutné zadat správné adresy. Klávesa TAB je nejen v těchto případech velkým a užitečným pomocníkem.
A pozor doopravdy se to rozbaluje do kořene USB sda ne do sda1.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 04 Září 2023, 16:19:59 »
No Ventoy. :-) Copak na jejich stránce Download nevidíš tu linuxovou verzi? Rozdíl v rychlosti bootu nepozoruji.
Mám to vytvořeno jako GPT, první oddíl je exFAT a druhá FAT16. Vše udělal ten program.

Omylem jsem ti editoval první příspěvek a tak zmizly barvy písma. Promiň.
« Poslední změna: 04 Září 2023, 16:21:45 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 04 Září 2023, 18:17:12 »
@Roman Vacho - Už jsem si předevčírem všiml, že již existuje verze Ventoy pro Linux. Moji flešku s Ventoy jsem vytvořil před drahným časem, myslím, že ještě verze pro Linux nebyla. Asi u staré verze Ventoy je vše zdlouhavější, možná.
@ramael - Díky za výborné vysvětlení. Opravdu jsem prvotní myšlenku od @Ventero nepochopil.
« Poslední změna: 04 Září 2023, 18:38:15 od regine »

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 04 Září 2023, 18:34:50 »
@Roman Vacho: díky za info o verzi pro Linux, ani jsem si toho nevšimla. Třeba se dočkám i verze pro macOS a bude to komplet 🙂

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 05 Září 2023, 10:38:32 »
No mám Ventoy poměrně krátce a tak jsem zase netušil, že byla jen Win verze.

Tak držím palce, ať udělají další porty.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 05 Září 2023, 12:05:03 »
Tak multiboot umoznuje take pridavat a bootovat ISO - je tam na to slozka - tak jsem myslel, ze pouziva tuto metodu a tak jsem jen poradil pouzit tu klasickou. Netusil jsem, ze tam je neznalost prace te aplikace - osobne vzdy kontroluji vysledek takovych aplikaci ..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.