Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jaký sw pro tvorbu boot-USB-flash?  (Přečteno 4951 krát)

regine

• Stálý člen
  • **
Jaký sw pro tvorbu boot-USB-flash?
« kdy: 03 Září 2023, 12:59:59 »
Jaký sw pro tvorbu boot-USB-flash?
Užíval jsem multi-platformní MultiBootUSB. Jenže lze užít jen s FAT32, což omezuje velikost instalačního ISO-souboru na 4 GB (2na32−1 bajt), jako kdysi DVD.
Proto jsem začal užívat Ventoy s exFAT, jež se vytváří ve Windows.
K horšímu; MultiBootUSB je svižnější při bootování než Ventoy.
Doporučte něco na linux-platformně nebo multi-platformní.
THX.
« Poslední změna: 06 Září 2023, 10:44:15 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

Abby

• Stálý člen
  • **
Re:Jaký sw pro tvorbu boot-USB-flash?
« Odpověď #1 kdy: 03 Září 2023, 13:06:49 »
Pokud ti stačí jen "vypálit" ISO na flashdisk, tak je výborný Etcher, ale náhrada Ventoy obávám se neexistuje...

Ventero

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 03 Září 2023, 13:28:08 »
MultiBootUSB ale nemusí pracovat s celými ISO soubory (což je někdy problematické, bo se loop přerušuje) - on umí dělat "čisté" instalátory a tedy omezení 4GB na soubor není relevantní. Používej tedy tuto apku klidně dál.
Dokud trvá podmínka fat32 pro EFI boot, tak SQF nebo WIM file bude vždy do 4GB a nebo dělený.
Nauč se tedy s tou apkou lépe pracovat a mělo by to být ještě svižnější, než z připojeného obrazu.

Mimochodem není nad to dělat si instalátory sám - ty fungují na všech strojích.

Alternativa je Sardu - ale ergonomie je strašná.

https://www.linux-mint-czech.cz/2020/04/tvorba-boot-usb-flash/
« Poslední změna: 03 Září 2023, 13:37:38 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 03 Září 2023, 14:13:30 »
Díky za názory a rady.
V mém případě mám na flešce 'příruční' SW jako Clonezilla, Gparted, a podobné + používám k instalaci. A právě ISO instalačky nejen Ubuntu nabobtnaly.
@Ventero - Je někde na netu popis, jak užívat MultiBootUSB s většími soubory nad 4GB? Ze stránky
https://www.linux-mint-czech.cz/2020/04/tvorba-boot-usb-flash/
jsem nějak nepochopil.
___
DOPLNĚNO o částečné řešení ISO. Soubor Ubuntu 22.04.1 LTS (Jammy Jellyfish) je (20230811 - vadná verze, dvakrát staženo a na dvou strojích test, vždy nedokončí start po výzvě ke zkoušce nebo instalaci):
Kód: [Vybrat]
ubuntu-22.04.1-desktop-amd64.iso             2022-08-10 20:21  3.6G  http://mu.releases.ubuntu.com/22.04.1/
menší než prvotní Ubuntu 22.04 LTS. Ale třeba Ubuntu 22.04.3 LTS již zase má velkost:
ubuntu-22.04.3-desktop-amd64.iso 2023-08-08 01:19 4.7Ghttps://www.releases.ubuntu.com/jammy/
Tudíž pro instalaci použiji menší a provedu update. Co ve verzi .1 ubrali a následně ve .3 doplnili? ???
Zde jsem našel popis rozdílů, ale pro mne moc 'hustý':
https://discourse.ubuntu.com/t/jammy-jellyfish-point-release-changes/29835/4
« Poslední změna: 04 Září 2023, 13:10:49 od regine »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 03 Září 2023, 14:48:41 »
Prostě nebudeš volit přidávání ISO, ale budeš postupovat vytvářením instalačky na úrovni souborů.
Koukám, že odkaz na oficiální stránky, kde byly i návody není už funkční. Ale pokud se tím probereš, tak na to přijdeš - neměl jsem s tím problém na rozdíl od toho italskýho paskvilu Sardu. Vlastně je to, jak si pamatuji, základní postup, jak je zobrazen na tom úvodním obrázku z toho odkazu. Tenhle základní postup vytváří instalátor rozbalením ISO na flešku a zapsáním zavaděče s konfiguračními soubory. A stejně pak přidáš další a další - nic se nepřemazává, jen se remodifikuje grubconf.

Dále v tom odkazu je odkaz, jak si vytvořit takovou multibootflash manuálně. Osobně to tak dělám a výhradně ve Win, protože v Linuxu je nějaký bordel ohledně zápisu a čitelnosti souborů na fat32 - to jsme tu nedávno řešily a zjistilo se, že problém je v oblasti nastavení oprávnění pro jisté soubory a také ve znakovém formátu názvu souborů.
https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=86303.0

A pokud nějaký vývojář distribuuje distro ISO pro EFI a má SQF vyšší, než 4GB, tak je dement a vrací nás více 20ti let zpátky, kdy se dalo instalovat jen z optického média.

Bohužel ten projekt byl nejspíše po roce 2018 ukončen - klasika - to lepší většinou zaniká ..
« Poslední změna: 03 Září 2023, 15:00:36 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 03 Září 2023, 15:47:52 »
Ještě doplním, že autor Rufus (Pete Batard) vytvořil možnost, jak snad bootovat v EFI z NTFS a exFAT - ještě jsem se ale tomu nevěnoval, tak nevím, jak to funguje - nejspíše se dá prostudovat a pak příp. dohledat nějaký lidovější návod:
https://github.com/pbatard/uefi-ntfs
Taky se tam dočteme o skutečné debilitě výrobců FW a producentů HW, že omezení zavádění EFI z FAT32 je toliko vynucené a čistokrevná buzerace, bez jakéhokoliv praktického důvodu. Stačilo by jen FW doplnit o příslušný ovladač.
« Poslední změna: 03 Září 2023, 15:54:25 od Ventero »

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 04 Září 2023, 15:21:57 »
@regine asi jsi nepochopil co ti @Ventero sdělil. Je jedno jak je iso soubor veliký. Ten na flešce nemáš. Na flešku se ti rozbalí instalačka tak jak to má být po jedotlivých složkách a souborech. A ty jednotlivé soubory nikdy nepřekročí 4GB.
Jinak normálně se nemusí nic navíc instalovat na vytváření instalačních USBček. Dejme tomu, že adresa instalačního USB je /dev/sda Pak platí v terminálu:
sudo -i
parted /dev/sda set 1 boot on
cat /home/regine/instalacni_iso_obraz.iso > /dev/sda
A hotovo. Funguje to pak stejně jak v EFI tak Legacy módu.
Chvilku to rozbalování trvá, tak je třeba být trpělivý.
sudo -i Přepne terminál na root uživatele.
parted /dev/sda set 1 boot on Nastaví spouštěcí (boot) příznak disku. To je fajn kvůli EFI zavaděčům aby neignorovali instalační médium.
cat /home/regine/instalacni_iso_obraz.iso > /dev/sda Rozbalí instalační obraz na USB disk. Samozřejmě je nutné zadat správné adresy. Klávesa TAB je nejen v těchto případech velkým a užitečným pomocníkem.
A pozor doopravdy se to rozbaluje do kořene USB sda ne do sda1.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 04 Září 2023, 16:19:59 »
No Ventoy. :-) Copak na jejich stránce Download nevidíš tu linuxovou verzi? Rozdíl v rychlosti bootu nepozoruji.
Mám to vytvořeno jako GPT, první oddíl je exFAT a druhá FAT16. Vše udělal ten program.

Omylem jsem ti editoval první příspěvek a tak zmizly barvy písma. Promiň.
« Poslední změna: 04 Září 2023, 16:21:45 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím příště označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu výpisu. Děkujeme. Tým moderátorů.

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 04 Září 2023, 18:17:12 »
@Roman Vacho - Už jsem si předevčírem všiml, že již existuje verze Ventoy pro Linux. Moji flešku s Ventoy jsem vytvořil před drahným časem, myslím, že ještě verze pro Linux nebyla. Asi u staré verze Ventoy je vše zdlouhavější, možná.
@ramael - Díky za výborné vysvětlení. Opravdu jsem prvotní myšlenku od @Ventero nepochopil.
« Poslední změna: 04 Září 2023, 18:38:15 od regine »

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 04 Září 2023, 18:34:50 »
@Roman Vacho: díky za info o verzi pro Linux, ani jsem si toho nevšimla. Třeba se dočkám i verze pro macOS a bude to komplet 🙂

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 05 Září 2023, 10:38:32 »
No mám Ventoy poměrně krátce a tak jsem zase netušil, že byla jen Win verze.

Tak držím palce, ať udělají další porty.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím příště označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu výpisu. Děkujeme. Tým moderátorů.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 05 Září 2023, 12:05:03 »
Tak multiboot umoznuje take pridavat a bootovat ISO - je tam na to slozka - tak jsem myslel, ze pouziva tuto metodu a tak jsem jen poradil pouzit tu klasickou. Netusil jsem, ze tam je neznalost prace te aplikace - osobne vzdy kontroluji vysledek takovych aplikaci ..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.