Nechce se mi věřit, že kvůli tomuto fóru. Obecně po EN Internetu je hodně lidí na Ubuntu=hodně návodů.
Tak dva lidi je velmi malý reprezentativní vzorek. Avšak v mém světě je to obrovská cifra, do nedávna to byla spousta let jen nula.
@JirkaZ Ono s tím klikáním je to takové ošemetné. Dokud nepochopíš filozofii linuxu, tak budeš jen pasažér(klikač). Pasažér v buse co se veze a sedí někde uprostřed. Mává to s tebou na hrbolech a v kolejích a jediné co s tím můžeš udělat je dát si pod zadek polštář, připravit blicí pytlík a nadávat. Vysvětlím jak to myslím:
Všechny programy pro administraci linuxu jsou psány "holé" pro použití v terminálu. Teprve pak je na ně dodělaná grafická nadstavba. Tu většinou dělá někdo jiný než autor programu. A těch nadstaveb můžou být mraky na jeden program. A teď si představ, že se změní ten program. Ne jen tak aby se nasrali uživatelé. Ale nějaký název argumentu nebo funkce se uzná za nevhodný protože by kolidoval a přejmenuje se. Nebo bude mít malinko jiný výstup. A jsi v loji s klikáním. Ty změny jsou normální. Program který se nevyvíjí je na nic, je to stejné jako u člověka. A teď buď nemá autor nadstavby čas, neví o změně nebo jen nemá zájem něco dělat a ta nadstavba je funkční jen z části. A to nepíšu o změnách knihoven co používají ty klikátka. Připočítej kolik knihoven navíc si ty nadstavby nainstalují a může vzniknout další kolize. Nehledě na to, že si mohou vytvořit vlastní daemony/služby. A to vše brzdí a nafoukává systém do obludných rozměrů. Proto vznikly snap a flatpack. Ty ten systém "jen" brzdí a nafukují.
Proto je lepší se do systému ponořit z pohledu tvůrců.
Já to měl také tak. Začínal jsem na
PMI80, takové arduino tehdejší doby. Zadával se tam přímo strojový kód. Pak přišla novinka
PMD 85. To bylo dělo. Už to mělo primitivní příkazový řádek. Někdy na konci devadesátek jsem si pořídil moje první PC. Repas 32bit Siemensu s nelegální kopií win 95. Přeskočil jsem nevědomky 16bit éru. Nechápal jsem jak se to ovládá, proč mě to nadává když to vypnu atd. Pomalu jsem se s tím učil. Ale zklamán jsem byl neskutečně moc. Dělalo si to co chtělo ono a ne já, vezl jsem se. Jasně, člověk něco nainstaluje, ale nevidí pod pokličku. Nemá to pod kontrolou. Pak mě žena koupila knihu která vše začala měnit. Sama nevěděla co kupuje, ale byla to novinka a vypadala "profi".
Rozumíte unixu jsem přečetl jedním dechem. Nadšení, že by to mohlo být jinak než do teď se měnilo s bojem o více informací a jak to dostat do mého PC. Šlo to dost těžce kvůli času. Pracoval jsem v Itálii a do čech jezdil tak dvakrát měsíčně na zkrácený víkend. Ale ještě ten rok jsem zakoupil další knihu
Operační systém linux a od té doby používám už jen linux. Stále ty knihy mám, a minimálně jednou ročně do nich nahlédnu. Doporučuju je!
Pak pochopíš proč jsou věci jak jsou. Začátky X serveru a jak to bylo koncipováno/navrženo. Z toho vyplyne proč už to nevyhovuje a těžko se to udržuje. Přístupová práva ap. Samozřejmě, jde si to dohledat na netu. Ale to jsou všechno jen dílčí informace. Tyto a určitě nejen tyto knihy, představí kompletní kostru sytému. A ta se nemění! Ano děje se evoluce, ale žádná revoluce. A tak je vše stále platné. A fakt ještě jednou doporučuji tyto staré knihy. Ta od Viléma Vychodila je lépe a srozumitelněji koncipována. Do doby objevu těch knih jsem lavíroval mezi win a Mandrake linux. Dost často jsem předtím řešil věci změnou přístupových práv aby "to" fungovalo. A ono se to po chvíli ještě víc rozsypalo.
Pak se přestaneš divit proč jako root nemůžeš něco otevřít nebo zkopírovat, když jsou to speciální znakové nebo blokové soubory anebo jejich linky. Jak můžou běžet grafické programy aniž by potřebovali DE. Zjistíš jak myš zdržuje.Atd.
Dostane se to člověku pod kůži. Nepoužívá to, protože všechno funguje jak má. Má totiž ubuntu. Ale jakmile nastane problém, ví přibližně co jak má být a lehčeji se najde cesta jak z toho. Pakliže je těch problémů čím dál víc, začne si instalovat minimum a upravovat DE k obrazu svému. A pak časem zjistí, že se užívání mění v boj s distribucí kterou tak dlouho používal. A nakonec si najde něco co mu nic nenutí. Zkrátka nainstaluje minimální
core, a postaví si vše sám ke své spokojenosti.
Doufám, že to nebudeš brát jako kritiku. Jen ukazuji jak jsem našel cestu já. Ta cesta nikdy neskončí. Apropó, pořád je ten systém pro mě jen nástroj. Nástroj k mým koníčkům elektronika a programování čipů.