dobre rano

. skusim popisat co budem vediet:
1, disk ste namountoval takmer spravne, akurat korektne by ten prikaz mal vyzerat takto
sudo mkdir /media/hdb1
sudo mount /dev/hdb1 /media/hdb1vasim prikazom ste pripojil disk do /dev/media, co moze robit nejaku neplechu, avsak nedovolim si to s istotou tvrdit. v ubuntu sa standardne vsetky zariadenia mountuju do /media/zariadenie.
2, disky moze vzdy mountovat iba root, nikdy ich nenamountujete ako obycajny uzivatel. ak nemozte na ne zapisovat, moze to byt sposobene dvoma faktormi:
a/ disk je mountnuty "ro", teda read only, co by znamenalo, ze ani ako root na ne nic nezapise. to asi nie je vas pripad, disky FAT32 sa standardne pripojuju "rw" - cize read and write.
b/ ako bezny uzivatel nemate dostatocne pristupove prava. to sa da samozrejme menit cez parameter chmod, napr. prikazom
sudo chmod 777 /media/hdb1 -Rzmenite pristupove prava tak, ze vsetci budu mat prava na citanie a zapisovanie na mountnuty disk.
3, co ste to vlastne spravil? prikazom "sudo mount /dev/hdb1 /home/uzivatel" ste povedali systemu, ze vas domovsky priecinok je disk hdb1. a ako som uz ukazal v bode 2, tak k nemu nemate dostatocne pristupove prava a navyse sa tam nic z vasich osobnych udajov nenachadza. takze system nema jednak pravo upravovat subory co sa tam nachadzaju (chybova hlaska "Unable to create ~/.gnome2 directory: Permission denied") a jednak tam ziadne potrebne informacie nenajde.
4, co s tym? tu uz si nie som taky isty a moj postup nemusi viest k ziadanemu vysledku. ale ja by som spustil zachranne sedenie (je to jedna z moznosti, ktoru ponuka pri zavadzani GRUB - recovery mode) a v nom zadal
umount /home/uzivateltym by sa mal odpojit zle namountovany disk hdb1 a potom staci uz iba zadat
shutdown -r nowa system sa restartuje a malo by vam normalne nabehnut graficke prostredie a tam sa zalogovat a mohlo by to fungovat. potom staci postupovat podla bodov 1, a 2, a disk sa urcite podari spravne namountovat. good luck.