Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak to je s rozedelenim oddilu?  (Přečteno 2915 krát)

KillerHRK4S

• Host
jak to je s rozedelenim oddilu?
« kdy: 08 Dubna 2007, 22:51:44 »
mam takovy dotaz. chtel bych si nainstalovat Ubuntu 6.10 a chtel bych vedet jak je to s rozlozenim oddilu. v soucasne dobe pouzivam WinXP a mam oddily c - 10gb,d - 10gb,e - 110gb. Pro Ubuntu, hlavni oddil bych chtel vyclenit misto z disku e a pro oddil swap taky z oddilu e. zajima me tedy, co se stane z daty, ktere jsou na e. nemam tam zadne dulezite data, ktere bych nechtel stratit, prinejhorsim bych je zalohoval, ale vrta mi hlavou, jaky prostor si to vezme, jestli si to prisvoji ta stara data nebo si to vezme to volne misto. za vsechny odpovedi moc dekuji a zarovem bych chtel upozornit administratory, ze maji jeste letni cas;) :)

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #1 kdy: 08 Dubna 2007, 23:12:51 »
vezme si to taky priestor aky tomu date a kedze mate win particie, tak ich to najprv naformatujete, takze na mieste, ktore vyhradite pre ubuntu nebudu ziadne data. samozrejme sa da to riesit aj tak, ze vo win defragmentujete prislusnu particiu a potom ju pri instalacii ubuntu iba patricne zmensite, vdaka comu nepridete o data na nej ulozene.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #2 kdy: 09 Dubna 2007, 07:08:47 »
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD

Ale budete muset jeden z oddílů pro Windows zrušit, protože Ubuntu potřebuje dva oddíly (systém a swap) a na jednom disku nemohou být více jak 4 oddíly.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #3 kdy: 09 Dubna 2007, 09:56:44 »
To zrušení disku není tak úplně nutné, lze instalovat i na logickou jednotku (já osobně to tak mám)...

Vysvětlím, jak funguje dělení disku...
1) Disk je rozdělen na malinkaté dílky - sektory... těch je tam strašně moc ale vejde se jich tam málo
2) Disk lze rozdělit na tzv. partition. To je pomyslné, leč nepřekročitelné rozdělení. Pokud budete dělit již používaný disk na dvě partition, prostě se v půlce(nebo jak nastavíte velikost druhé) té původní označí bod: "Tady končí jedna partition a začíná druhá". Načež se musí v nových partition znovu zapsat tyto informace: Odkud pokud jsem, jaké mám v sobě soubory, jaká jsem kapacita a co je ve mě za souborový systém.
3) Existují 2 druhy partition, primární a logická. Proč jsou takto rozděleny nevím, ale primární mohou být maximálně 4. Logických ovšem může být kolik chce a většina dnešních OS už zvládá být tam nainstalována.

Takže odpověď na vaše otázky:
otázka 1(Jaký prostor si to vezme): Ten z konce partition E, proto doporučuji provést defragmentaci (je přímo ve Windows, ale pusťte to přes noc, trvá to dlouho)
otázka 2(Nebudu muset odstraňovat nějaký z oddílů s Windows? ) Ne, ale při instalaci musíte vytvořit nikoliv primární, ale logickou partition, kterou pak ještě rozdělíte na / a swap (popř ještě /home, což vřele doporučuji)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

robinek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 08 Května 2007, 15:01:28 »
Citace: vojtech.t
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD

Ale budete muset jeden z oddílů pro Windows zrušit, protože Ubuntu potřebuje dva oddíly (systém a swap) a na jednom disku nemohou být více jak 4 oddíly.
no ja mam uz na jednom disku 4 oddily. Jeden oddil windows jeden ubuntu dalsi linux-swap, a poslední se systemem souboru fat32.
Chtel bzch zmensit oddil win XP kde je prilis mnoho mista . A pouzit jej jako zalohu. Nevim jak resp. mi to nejde kdyz lze mit na disku jen 4 oddily. Dik za odpoved
DELL LATITUDE 5530 HW:Intel® Ivybridge Mobile, ntel® Core™ i5-3320M CPU @ 2.60GHz × 4 _(HW:DELL PRECISION M4300, NVIDIA QVADRO Fx 360,Core2Duo T7700 2.4 GHz, SW: Notebook : MATE Ubuntu 15.10 SIP:891407@fwd.pulver.com

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 08 Května 2007, 21:18:37 »
na jednom disku môžu byť iba štyri primárne partície, ale logických by malo byť koľko chcete. preto by som tú novú partíciu vytvoril ako logickú. nastavuje sa to priamo v gparted.

CONQEROR

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 10 Května 2007, 11:44:49 »
zdravím
riešim niečo podobné a pred tým ako by som založil new topic som hladal a akurat tu o tom je :)

takže mam sata hdd 250gb, rozdeleny
C:\ 32gb E:\ 96GB S:\ 104GB
no, stiahol som si ubuntu pre 64bit pročáky (mám amd64),
c: som vyčistil a mám  tam 21gb volných, z kt. som chcel dať 16+1 pre linux, v GParted pri inštalácií som to začal robiť a nastal problém, nechce mi dovoliť vytvoriť 5. primary partíciu - ano viem, že môžu byť len 4, takže mám vytvoriť OBE ako logicke? alebo 1 ako primary a 2. ako logical?
najväčším háčikom však je, že mi NECHCE dovoliť vytvoriť inú ako primary, 2. dve možnosti sú šedé.... proím teda o radu

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #7 kdy: 10 Května 2007, 13:59:52 »
Musíte vytvořit jednu rozšířenou partition a na ní dvě logické - jednu pro / a jednu pro swap.

CONQEROR

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 10 Května 2007, 14:54:39 »
súhlasím, môžem to tak urobiť, ale mne nejde ani nastaviť tu oddelenú časť ako extended - aj ta možnosť tak ako aj logical su nepristupné
:( takže ako to tak rozdeliť? neviem prečo mi to tam ten GParted nedovolí

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #9 kdy: 10 Května 2007, 15:01:01 »
Citace: CONQEROR
súhlasím, môžem to tak urobiť, ale mne nejde ani nastaviť tu oddelenú časť ako extended - aj ta možnosť tak ako aj logical su nepristupné
:( takže ako to tak rozdeliť? neviem prečo mi to tam ten GParted nedovolí
A nemáte tam již jeden rozšířený oddíl vytvořen? Na disku totiž smí být jen jeden.

CONQEROR

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 10 Května 2007, 15:05:40 »
oj
ešte musím povedať, teraz som si všimol, že som to nenapísal
neviem prečo ale tá 96GB partícia je síce primary, ale nachádza sa vo "vetve" extended - tak ma napadlo či nemajú byť všetky logical partície v tej jednej vetve a preto mi to nejde?, ak to tak je tak ako mam presunut tu useknutu cast do tej extended a tom to nasekať?
za akúkoľvek pomoc som veeeeľmi povďačný

CONQEROR

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 10 Května 2007, 15:06:45 »
prave som písal príspevok vyššie keď Ste napísal ten svoj :)

CONQEROR

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 10 Května 2007, 19:37:35 »
no tak som teda VELMI sklamany :(
tesil som sa na linux ale zrovna s niecim takymto som neratal
(ospravedlnujem sa, ze pisem bez diakritiky ale defaultne pouzivam en klavesnicu a budem musiet zistit kde sa da zmenit)

pre istotu som si vlastne vsetky dolezite data zalohoval, takze pokial viem som o nic neprisiel, ale linux (instalacia) ma dost sklamala

tak som teda usekol z Ccka - win tam bol, a tu cast som presunul k extended, a tam som urobil 2 logical particie, swap a ext3
dal som dalej a..... bum, error a hodil mi to ako UNKNOWN, ciernym, povodnu prvu particiu, win sa uz nerobehol takze ted mam cisto linux

aj tak uz ten win potreboval reinstall a aspon sa ted odhodlam vypalit a zlucit aj 2. particiu a urobit si na disku poriadok, ale aj tak som zklamany, ze to instalacny program ubuntu nezvladol...
(dal som teda tych 32gb ako 31 pre lin a 1 pre swap)
teraz stahujem aktualizacie

par dni takto pobezim kym nezozeniem media na masove vypalovanie a potom ma cakan ieco na co mam opat par otazok:

rad by som prevadzkoval 2 linuxy, takze by som si dal par gb na zaciatku disku pre win (potrebujem ho mat kvoli dakemu softu), dalej 15+1 a 15+1 pre 2 linuxy (staci cisto pre instalaciu 15 nie? ked dam pre sobone data dalsiu particiu-/home ci ako sa oznacuje nepamatam ted presne), osobne data - co zostane a potom koniec hdd nexam DATA ntfs tak ako je
prosim trosku sa mi k tomu vyjadrite :)

ax teda to bol vylev, ale ... pisem si veelke minus...

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 10 Května 2007, 19:59:21 »
ach, mne to tiež prvýkrát zmazalo dáta ktoré nemalo (bol to deliaci nástroj pre kubuntu) a nastvalo ma to tak, že som prešiel na ubuntu :). a vy ste navyše robil vcelku značnú šamaninu a všetko, tak ja by som to pre tento prípad linuxu odpustil..:)
no ale k veci: na samotný systém vám bude stačiť aj menej ako 15gb, mne napríklad zaberá aktuálne 3gb, ak k tomu dám nejakú rezervu, tak na 8gb sa určite zmestí. distribúcií samozrejme môžete mať koľko chcete a dokonca je to podľa mňa veľmi fajn (mať jednu na serióznu prácu a druhú na experimentovanie, čo to dokáže), len teda swap vám bude stačiť jeden. swap je prechodné odkladacie miesto, nijaké trvalé dáta tam nie sú uložené. a dať /home na samostatnú partíciu je viac ako skvelý nápad.
a nebojte sa, všetko sa dá nastaviť, na úvod si stačí prečítať Sprievodcu po inštalácii. a samozrejme aj všeličo iné na wiki..

CONQEROR

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 10 Května 2007, 20:53:55 »
velmi vdaka za informacie :), takze staci 10gb +1 swap jasan.. to mi mohlo dojst, jj xcem dost experimentovat s viacerimy distribucaimi, preto dam mozno aj viac miesta na to - viac distribucii
ten home sa mi zda dost parkticky a potrebny

a ted idem citat wiki (najme rozlisenie ma stve, musim zmenit, uz som nastartoval gaim :) ), takze aspon si teda urobim poriadok na hdd

len ine ma este trapi... rozbeham tu pascal? dost surne ho ted potrebujem (ano ten arxaicky prog. jazyk)

inak este raz vdaka dumi :)

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 10 Května 2007, 21:10:13 »
bohužiaľ o pascale nič neviem, teda ani celkovo o programovaní. sú mi to neznáme pojmy, ale našiel som niečo ako free pascal a v synaptiku nájdete napríklad metabalíkpascal-compiler. ale čo to je a čo s tým bohužiaľ musíte zistiť sám :).
ale ako som tak na to pozeral, nie je dôvod aby pascal (to je asi programovací jazyk, nie?) nefungoval, vraj sa v linuxe dobre programuje.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.