Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Úvod pro začátečníky - základ je hardware  (Přečteno 10327 krát)

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
Re: Úvod pro začátečníky - základ je hardware
« Odpověď #25 kdy: 07 Dubna 2010, 18:03:41 »
Problém HW samozřejmě existuje, otázka ale je, jestli jej vyřečí nějaký compatibility seznam, kterých už tak, jak tak existují mraky, viz odkazy z wiki, viděl bych to mrdéček jinak. Rozdělme si uživatele do tří skupin:
1) Pokročilý - tam asi není co řešit a tanto člověk nebude moc pátrat a se vším si poradí sám - jednotky procent
2) Středně pokročilý - tj. orientuje se a ví na co se ptát, ten tak, jak tak ke kýženému výsledku dojde a to třeba i za pomocí různých compatibility listů do 10%
3) začátečník - zde musíme udělat podrobnější rozdělení
3a)  Začátečník odpovědný, tj. takový, který ví co chce - sežene si informace, projde fóra, compatibility listy a podle toho nakoupí, tento začátečník se nám brzy ve většině případů přehoupne do kategorie 2) a 1) - tech odhaduji cca 5% (mám pocit, že honzap do nich patří)
3b) Začátečník neodpovědný - ntz tady takové nazýval mladý, líný uhrovitý hoch - ten prostě něco nakoupí nebo má, strčí tam CDčko a po třech hodinách různého zkoušení odchází, protože to nejde a začne hledat crack na XPčka, sedmičky.... Těch je bohužel většina a přestup z této kategorie není úplně obvyklý a těmto lidem se prostě pomoci nedá, protože jakákoli jejich vlastní aktivita je obtěžuje, neb jsou zvyklí, že v XPčkách to fungovalo na první zapojení.

V kategoriích 1, 2 a 3a již není moc co lovit, kategorie 3b je nedostupná do chvíle, kdy to buď prostě nebude většinou fungovat na první zapojení - a to se pravda lepší - nebo kdy nebude možno crackovat produkty MS...

P.S. Kdž už je to tady takové blogující - Líbí se mi produkty Samsungu, dokonce jsem už viděl tiskárnu, kde byl na krabici nápis vedle "Windows 7 ready" i "Linux compatibile" Mimochodem, u Samsungu to vychází z celé jejich filozofie, kdy Linux cpou prostě všude, možná je pro Vás sladkým tajemstvím, že v DVD recorderech a přehrávačích běží vesele Linux... U Samsungu ale došli už tak daleko, že prý běží i v televizích - samozřejmě jednoúčelově okleštěný, ale běží...

Co se týká těch blogů, já bych to zavedl a takovéto literární pojednání by admini mohli sypat přímo tak, pokud by je tam nedal uživatel sám :)
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #26 kdy: 07 Dubna 2010, 19:37:15 »
Nejde ani tak úplne o to, že by všetko šlo hneď po inštalácii systému, ale že to ide hneď po inštalácii ovládačov, ktoré máte na priloženom CD.

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: 07 Dubna 2010, 22:14:23 »
Nejde ani tak úplne o to, že by všetko šlo hneď po inštalácii systému, ale že to ide hneď po inštalácii ovládačov, ktoré máte na priloženom CD.
Asi tak.
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #28 kdy: 07 Dubna 2010, 23:21:18 »
Marně celou dobu přemýšlím nad tím, co tohle téma vlastně řeší.
Odpověď bude nepochbně mezi slovy, které tento systém nahrazuje výrazem *censored*.
Zavřete to, vymažte to, zakopejte pod zem nebo tak něco...

P.S.
Kdyby sem to věděl,...
P.P.S.
Kde je tlačítko "nahlásit moderátorovi téma" nebo jak se tomu tady říká?
« Poslední změna: 07 Dubna 2010, 23:23:52 od mka »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #29 kdy: 07 Dubna 2010, 23:22:58 »
Radši si přečíst Karla Maye Ve stínu padišáha  :)

Pro toho s tím nickem. On ví.
« Poslední změna: 09 Dubna 2010, 11:48:41 od Rovano »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #30 kdy: 08 Dubna 2010, 10:16:54 »
3a)  Začátečník odpovědný, tj. takový, který ví co chce - sežene si informace, projde fóra, compatibility listy a podle toho nakoupí, tento začátečník se nám brzy ve většině případů přehoupne do kategorie 2) a 1) - tech odhaduji cca 5% (mám pocit, že honzap do nich patří)
3b) Začátečník neodpovědný - ntz tady takové nazýval mladý, líný uhrovitý hoch - ten prostě něco nakoupí nebo má, strčí tam CDčko a po třech hodinách různého zkoušení odchází, protože to nejde a začne hledat crack na XPčka, sedmičky.... Těch je bohužel většina a přestup z této kategorie není úplně obvyklý a těmto lidem se prostě pomoci nedá, protože jakákoli jejich vlastní aktivita je obtěžuje, neb jsou zvyklí, že v XPčkách to fungovalo na první zapojení.

Já bych přidal ještě 3c - tedy člověk, který chce prostě Linux vyzkoušet, ale rozhodně si na to nebude kupovat nové PC či NTB. Jelikož je to můj případ (tedy byl před 4 roky) tak si troufnu tvrdit, že když má takový člověk dost odhodlání, kamaráda co to s Linuxem umí (asi není podmínkou, ale je to velkou výhodou), naučí se používat výborné Ubuntí forum a google, oželí nějaké věci na které byl zvyklý (HW i SW) tak má sice dualboot (pro jistotu), ale do Win už vůbec nebootuje.
No a nakonec, až ušetří, si koupí noťas o kterém si zjistí, že je Ubuntu friendly a dá se koupit bez OS. :-)

pro mka: Myslím, že to neřeší nic, ale tohle je Obecná diskuse se spoustou nic neřešících příspěvků. Navíc je dobře, když si občas ti co tomu rozumí uvědomí, že jsou tu i lidé, kteří tomu až tak nerozumí a Linux požívají.
Můj táta je ve svých 70ti letech spokojeným uživatelem Ubuntu a občas by uvítal něco více polopatističtějšího (i když ono by to asi stejně nepomohlo :-) ).
Ubuntu 17.04.

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #31 kdy: 08 Dubna 2010, 10:47:07 »

Já bych přidal ještě 3c - tedy člověk, který chce prostě Linux vyzkoušet, ale rozhodně si na to nebude kupovat nové PC či NTB. Jelikož je to můj případ (tedy byl před 4 roky) tak si troufnu tvrdit, že když má takový člověk dost odhodlání, kamaráda co to s Linuxem umí (asi není podmínkou, ale je to velkou výhodou), naučí se používat výborné Ubuntí forum a google, oželí nějaké věci na které byl zvyklý (HW i SW) tak má sice dualboot (pro jistotu), ale do Win už vůbec nebootuje.
No a nakonec, až ušetří, si koupí noťas o kterém si zjistí, že je Ubuntu friendly a dá se koupit bez OS. :-)

pro mka: Myslím, že to neřeší nic, ale tohle je Obecná diskuse se spoustou nic neřešících příspěvků. Navíc je dobře, když si občas ti co tomu rozumí uvědomí, že jsou tu i lidé, kteří tomu až tak nerozumí a Linux požívají.
Můj táta je ve svých 70ti letech spokojeným uživatelem Ubuntu a občas by uvítal něco více polopatističtějšího (i když ono by to asi stejně nepomohlo :-) ).

Popravde toto bol i môj prípad, CD Gutsy Gibbon som dostal od jedného známeho, chvíľu sa mi povaľovalo na polici, ale neskôr som ho predsalen vyskúšal a odvtedy Ubuntu tróni na mojom stroji ako hlavný systém. Musím veľmi vrúcne poďakovať za všetku aktívnu či pasívnu pomoc tohto fóra a rôznojazyčných wiki. Našťastie som mal relatívne šťastie a tvrdú hlavu, takže som všetky prípadné problémy vyriešil bez pomoci známeho.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #32 kdy: 08 Dubna 2010, 13:41:00 »
pointa je *censored*  ;D
OpenSUSE13.1 KDE ... Join the dark side, we have kookies :)

honzap

• Návštěvník
« Odpověď #33 kdy: 09 Dubna 2010, 01:10:41 »
Jsem student VŠ v oboru IT, je mi 24let, a možná je to tím nízkým věkem, ale nerozumím, proč je v tomto příspěvku několikrát opakováno :

*censored*

Zařadil jsem příspěvěk do obecné diskuze.Pokud špatně omlouvám se.Chtěl jsem vyjádřit svůj názor, a možná někomu pomoc, ale spíše to vypadá na blog - vylévání srdíčka.Zřejmě jsem neměl nic psát.Teď toho celkem lituju.

Jak zde již zaznělo - zakopat,smazat,zamknout .Pokud potřebujte ke smazaní příspěvku souhlas autora, tak ho máte .

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #34 kdy: 09 Dubna 2010, 02:40:47 »
Nelitujte, příspěvek je zařazen správně.
Čiší z něj nadšení a to se počítá, mazat jej by byla škoda.
Myslím že staří mazáci mohou mít pocit že příspěvek vyznívá jako agitka a jeho umístění na tomto fóru je jako nosit sovy do Athén, ale nenechte si tím zkazit den.
Je opravdu dobré pořizovat si 100% podporovaný HW.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #35 kdy: 09 Dubna 2010, 06:44:28 »
Jsem student VŠ v oboru IT, je mi 24let, a možná je to tím nízkým věkem, ale nerozumím, proč je v tomto příspěvku několikrát opakováno :

*censored*

Protože se na tomto fóru vyskytuje mnoho pubertálních výrostků (ač věkem často starší než vy), kteří mají pocit, že slušně psát nejde (a automatický filtr jim ty jejich vulgarismy zcenzuruje).

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #36 kdy: 09 Dubna 2010, 08:52:42 »
<noirony>
I když mě samého toto vlákno také nenadchlo, přesto bych chtěl poděkovat kiklhornovi a Vojtěchovi za (IMO bohužel jeden z mála) skutečně moderátorských (moderovat - zprostředkovávat, usměrňovat, vést diskuzi) příspěvků. Jenom houšť a větší kapky :)
</noirony>
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #37 kdy: 09 Dubna 2010, 09:54:11 »

*censored*

Protože se na tomto fóru vyskytuje mnoho pubertálních výrostků (ač věkem často starší než vy), kteří mají pocit, že slušně psát nejde (a automatický filtr jim ty jejich vulgarismy zcenzuruje).

... a nebo to sami napíšou rovnou a přísloušnou nadávku si pak každý čtenář může dosadit podle vlastního gusta. Je to vlastně taková hra :-)

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #38 kdy: 09 Dubna 2010, 10:09:40 »
Na slabšího si každý troufne, obzvláště pokud přitom mazák uznale kývá hlavou  >:(
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #39 kdy: 09 Dubna 2010, 10:26:08 »
A mka si zřejmě rád hraje, že:

*censored*

... a nebo to sami napíšou rovnou a přísloušnou nadávku si pak každý čtenář může dosadit podle vlastního gusta. Je to vlastně taková hra :-)
Rozhod jsem se, že napíšu něco pro lidstvo:
*censored* *censored* *censored* *censored* *censored* *censored* *censored* *censored* *censored*.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #40 kdy: 09 Dubna 2010, 11:29:59 »
A včíl mudruj...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #41 kdy: 09 Dubna 2010, 11:49:33 »
Edit mého příspěvku. Zpřesnění adresáta.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.