Úvod pro začátečníky
Zdravím Vás !
Rozhodl jsem se, že napíšu takový úvod pro začátečníky (jako jsem „byl“ já), co se seznamují s linuxem.
Třeba to je úplně špatně, tak to příslušní administrátoři smažou,přesunou, nebo jinak s pacifikují.
Chce se mi psát, tak něco napíšu (hodně mi k tomu pomohli fóra, kde se věčně vedou diskuze, že linux je na h*** a Windows nejlepší, a naopak, atd , atd … ale, co Vám budu říkat všichni to znáte).
Z pohledu začátečníka ( a to si myslím, že pořád jsem) máte na výběr několik distribucí. Myslím si, že není potřeba se hádat, která je lepší. Hlavní je, že si potencionální zájemce vybere linux .Rozdíly jsou minimální – beru distribuce uživatelsky přívětivé.
Já osobně si myslím, že základem celého „přechodu“ na linux je hardware. O linux se zajímám cca 2 roky, a aktivně tak cca 3 měsíce. Proč ? Z Windows jsem přešel na linux, protože mě Windows zlobil (taky jsem chtěl bejt trochu zajímavej, a říkat jo já mám linux) Ale pokaždé jsme se vrátil po nějakém čase zpět na windows. Minimálně duál boot s Windows xp-7.
Důvod byl vždycky stejný. Něco mi tam nešlo rozchodit. Největší past pro mě vždycky bylo rozchodit grafiku, zvuk, nebo něco bez čeho jsem se neobešel (aspoň jsem si to myslel :-) ). Tudíž jsem se vždycky vrátil na Windows, kde mi to šlo hned po instalaci, nebo chvilku na Gogole (nikdy bych si nedovolil tvrdit, že za to může Linux).
Při posledním pokusu přejít na Linux jsem si pořídil podporovaný hardware. Tudíž mi 99% věcí šlo hned po instalaci (inspirace na
www.abclinux.cz) A když to vezmu z pohledu začátečníka, kterému z 99% vše po instalaci jde, tak se na ten svět (Linux) dívá zase jinak. Vše, co potřebuje, tak funguje .Nemusí X hodin něco hledat,spravovat,forovat,atd ..Ale mám plně použitelnej operační systém. Tomuto se přiblížil Windows 7, kde si všechny ovladače stáhne z internetu (ve většině případů).
No, a když máte 100% použitelnej operační systém, kde můžete programovat, psát dokumenty,vyřizovat emaily,tvořit www,nebo koukat na filmy, tak je to super. Máte systém, kde můžete skutečně pracovat či se věnovat zábavě, a v tomto okamžiku mi to nahrazuje Microsoft Windows bohužel Bille je to tak.
Když mi systém funguje, jak chci, a můžu na něm pracovat, tak pak se v něm i můžu začít vrtat (toto ale není rada tímto asi nevhodným způsobem se vše učím), a tím pádem se i něco naučím. Za pomocí kvalitního fóra + wiki jdou tvořit opravdu pěkné hodnoty.
Když jsem musel X hodin něco ladit (samozřejmě má také svoje), tak už to nadšení nějak mizelo, nebo spíš žádný nebylo. Teď mi systém funguje, jak potřebuju, a chci, a mezi tím se do něj můžu vrtat, a zkoušet nové a nové věci.
Tím bych chtěl jenom říct než začnete nadávat na Linux (popřípadě ubuntu), jak Vám tam něco nejde, tak byste se prvně měli zamyslet proč Vám to nejde. Nenadávat na Linux (ubuntu), když už chcete nadávat, tak na výrobce hardwaru.
Ale samozřejmě nejdříve požádat o pomoc Gogole, popřípadě zde na fóru, wiki, a jiné .
Věřte, že čas investovaný do Linuxu (ubuntu) se Vám vrátí mnoho násobně. Aspoň u mě to tak je. A to nejsem žádný zarytý linuxák, nebo zde nedělám reklamu pouze píšu svůj vlastní názor !!!!
Pokud použijete podporovaný hardware jsem přesvědčen, že budete spokojeni s tímto systémem bez viru, a že nebudete litovat ! A taky bych chtěl zmínit, že podporovaného hardwaru je opravdu hodně, ale pozor ! Není podporován veškerý. Tiskárnu canon některou sice rozjedete, ale využijete cca 10% funkcí (ale taky to není podmínkou už jsem viděl některé, které fungovali korektně), ale já se svojí canon jsem se musel rozloučitít, a nahradit HP, a opravdu spokojenost. Jen lituju X hodin strávených „rozcházení“ této tiskárny do funkční podoby, a o tom právě mluvím. Základ je podporovaný hardware, a nebudete mít problém z programu najdete většinou alternativu, a když ne není problém virtual, nebo duál boot,když opravdu potřebujete, tak specifický program.
Doufám, že jsme nenapsal úplné bláboly :-) Chtěl jsem napsat svůj osobní názor na začátek s Linuxem, a podstatné věci při seznámení s tímto kvalitním operačním systémem.
Momentálně se snažím trávit veškerý čas, co jsem na PC na Linuxu, a dalo by se říct, že se mi to daří. Dokonce jsem si oblíbil i Gimp, a už bych ho nevyměnil. To víte dřív jsem si říkal až doladím grafiku,zvuk, atd .. tak se začnu učit s Gimpem, nebo jiným programem... a než jsem se na Gimp, nebo jiný program dostal vrátil jsem se k Windows.
Opravdu z mého pohledu zahrál velkou roli hardware, který je podporovaný – plně funkční v linuxu. Potřebuji na počítači pracovat ne se X hodin věnovat ladění (i když je to taky dobrá věc :-) ). Dokonce jsem si udělal server na ubuntu, a vzdalene se na nej pripojuju, a vrtám se v tom. Mam tam 3 disky, a ruzne data. Pripojuju se přes SSH, nebo NFS, a jsem spokojen. Teď jsem asi vykouzlil mnoha lidem úsměv na tváři (ano měl jsem to i na Windows přes Windows sdileni), ale ted mam lepsi pocit. Zkratka všechno mi funguje, tak jak chci. Ke všemu je spousta dokumentace, a hlavně skvěle toto forum za které dekuju .
Je pravda, ze ubuntu me taky obcas zlobi, ale to proto,ze jsem línej to resit. Ale verim, ze chvilka casu, a systém bych dopiloval k plne spokojenosti.
A obsazeni OS u me ? Na PC („server“) jen Linux ,notebook Linux a windows. Pri cemz do Windows bootuju opravdu málo, a to když potrebuju spustit program na diagnostiku VAG-COM (ještě jsme ho nezkousel pod wine :-) ).
A bohužel v praci jelikoz pracuju jako technik, a lidi mi nosi sve rozbite masinky s MS Windows …
Zaverem bych chtěl říct, že oba systémy mají něco „do sebe“. A není potřeba na forech vykřikovat Linux či Windows je špatný, a ten můj systém je nejlepší. Ale určitě bych všem doporučil vyzkoušet Linux.
Já osobně jsem našel ke všemu softwaru alternativu, a troufám si říct, že mám stabilní a kvalitní operační systém, který v mém případě nahrazuje MS Windows. Hlavně je svobodný, a zdarma !