Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Úvod pro začátečníky - základ je hardware  (Přečteno 10340 krát)

honzap

• Návštěvník
Úvod pro začátečníky - základ je hardware
« kdy: 06 Dubna 2010, 23:34:15 »
Úvod pro začátečníky

Zdravím Vás !
Rozhodl jsem se, že napíšu takový úvod pro začátečníky (jako jsem „byl“ já), co se seznamují s linuxem.

Třeba to je úplně špatně, tak to příslušní administrátoři smažou,přesunou, nebo jinak s pacifikují.
Chce se mi psát, tak něco napíšu (hodně mi k tomu pomohli fóra, kde se věčně vedou diskuze, že linux je na h*** a Windows nejlepší, a naopak, atd , atd … ale, co Vám budu říkat všichni to znáte).

Z pohledu začátečníka ( a to si myslím, že pořád jsem) máte na výběr několik distribucí. Myslím si, že není potřeba se hádat, která je lepší. Hlavní je, že si potencionální zájemce vybere linux .Rozdíly jsou minimální – beru distribuce uživatelsky přívětivé.

Já osobně si myslím, že základem celého „přechodu“ na linux je hardware. O linux se zajímám cca 2 roky, a aktivně tak cca 3 měsíce. Proč ? Z Windows jsem přešel na linux, protože mě Windows zlobil (taky jsem chtěl bejt trochu zajímavej, a říkat jo já mám linux) Ale pokaždé jsme se vrátil po nějakém čase zpět na windows. Minimálně duál boot s Windows xp-7.

Důvod byl vždycky stejný. Něco mi tam nešlo rozchodit. Největší past pro mě vždycky bylo rozchodit grafiku, zvuk, nebo něco bez čeho jsem se neobešel (aspoň jsem si to myslel :-)  ). Tudíž jsem se vždycky vrátil na Windows, kde mi to šlo hned po instalaci, nebo chvilku na Gogole (nikdy bych si nedovolil tvrdit, že za to může Linux).

Při posledním pokusu přejít na Linux jsem si pořídil podporovaný hardware. Tudíž mi 99% věcí šlo hned po instalaci (inspirace na www.abclinux.cz) A když to vezmu z pohledu začátečníka, kterému z 99% vše po instalaci jde, tak se na ten svět (Linux) dívá zase jinak. Vše, co potřebuje, tak funguje .Nemusí X hodin něco hledat,spravovat,forovat,atd ..Ale mám plně použitelnej operační systém. Tomuto se přiblížil Windows 7, kde si všechny ovladače stáhne z internetu (ve většině případů).

No, a když máte 100% použitelnej operační systém, kde můžete programovat, psát dokumenty,vyřizovat emaily,tvořit www,nebo koukat na filmy, tak je to super. Máte systém, kde můžete skutečně pracovat či se věnovat zábavě, a v tomto okamžiku mi to nahrazuje Microsoft Windows bohužel Bille je to tak.
Když mi systém funguje, jak chci, a můžu na něm pracovat, tak pak se v něm i můžu začít vrtat (toto ale není rada tímto  asi nevhodným způsobem se vše učím), a tím pádem se i něco naučím. Za pomocí kvalitního fóra + wiki jdou tvořit opravdu pěkné hodnoty.

Když jsem musel X hodin něco ladit (samozřejmě má také svoje), tak už to nadšení nějak mizelo, nebo spíš žádný nebylo. Teď mi systém funguje, jak potřebuju, a chci, a mezi tím se do něj můžu vrtat, a zkoušet nové a nové věci.

Tím bych chtěl jenom říct než začnete nadávat na Linux (popřípadě ubuntu), jak Vám tam něco nejde, tak byste se prvně měli zamyslet proč Vám to nejde. Nenadávat na Linux (ubuntu), když už chcete nadávat, tak na výrobce hardwaru.
Ale samozřejmě nejdříve požádat o pomoc Gogole, popřípadě zde na fóru, wiki, a jiné .
Věřte, že čas investovaný do Linuxu (ubuntu) se Vám vrátí mnoho násobně. Aspoň u mě to tak je. A to nejsem žádný zarytý linuxák, nebo zde nedělám reklamu pouze píšu svůj vlastní názor !!!!

Pokud použijete podporovaný hardware jsem přesvědčen, že budete spokojeni s tímto systémem bez viru, a že nebudete litovat ! A taky bych chtěl zmínit, že podporovaného hardwaru je opravdu hodně, ale pozor ! Není podporován veškerý. Tiskárnu canon některou sice rozjedete, ale využijete cca 10% funkcí (ale taky to není podmínkou už jsem viděl některé, které fungovali korektně), ale já se svojí canon jsem se musel rozloučitít, a nahradit HP, a opravdu spokojenost. Jen lituju X hodin strávených „rozcházení“ této tiskárny do funkční podoby, a o tom právě mluvím. Základ je podporovaný hardware, a nebudete mít problém z programu najdete většinou alternativu, a když ne není problém virtual, nebo duál boot,když opravdu potřebujete, tak specifický program.

Doufám, že jsme nenapsal úplné bláboly :-) Chtěl jsem napsat svůj osobní názor na začátek s Linuxem, a podstatné věci při seznámení s tímto kvalitním operačním systémem.

Momentálně se snažím trávit veškerý čas, co jsem na PC na Linuxu, a dalo by se říct, že se mi to daří. Dokonce jsem si oblíbil i Gimp, a už bych ho nevyměnil. To víte dřív jsem si říkal až doladím grafiku,zvuk, atd .. tak se začnu učit s Gimpem, nebo jiným programem...  a než jsem se na Gimp, nebo jiný program dostal vrátil jsem se k Windows.

Opravdu z mého pohledu zahrál velkou roli hardware, který je podporovaný – plně funkční v linuxu. Potřebuji na počítači pracovat ne se X hodin věnovat ladění (i když je to taky dobrá věc :-)  ). Dokonce jsem si udělal server na ubuntu, a vzdalene se na nej pripojuju, a vrtám se v tom. Mam tam 3 disky, a ruzne data. Pripojuju se přes SSH, nebo NFS, a jsem spokojen. Teď jsem asi vykouzlil mnoha lidem úsměv na tváři (ano měl jsem to i na Windows přes Windows sdileni), ale ted mam lepsi pocit. Zkratka všechno mi funguje, tak jak chci. Ke všemu je spousta dokumentace, a hlavně skvěle toto forum za které dekuju .

Je pravda, ze ubuntu me taky obcas zlobi, ale to proto,ze jsem línej to resit. Ale verim, ze chvilka casu, a systém bych dopiloval k plne spokojenosti.
A obsazeni OS u me ? Na PC („server“) jen Linux ,notebook Linux a windows. Pri cemz do Windows bootuju opravdu málo, a to když potrebuju spustit program na diagnostiku VAG-COM (ještě jsme ho nezkousel pod wine :-)  ).
A bohužel v praci jelikoz pracuju jako technik, a lidi mi nosi sve rozbite masinky s MS Windows …

Zaverem bych chtěl říct, že oba systémy mají něco „do sebe“. A není potřeba na forech vykřikovat Linux či Windows je špatný, a ten můj systém je nejlepší. Ale určitě bych všem doporučil vyzkoušet Linux.

Já osobně jsem našel ke všemu softwaru alternativu, a troufám si říct, že mám stabilní a kvalitní operační systém, který v  mém případě nahrazuje MS Windows. Hlavně je svobodný, a zdarma !

« Poslední změna: 07 Dubna 2010, 11:27:26 od honzap »

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
Re: Úvod pro začátečníky - základ je hardware
« Odpověď #1 kdy: 06 Dubna 2010, 23:48:09 »
Rozhod jsem se, že napíšu něco pro lidstvo:
*censored* *censored* *censored* *censored* *censored* *censored* *censored* *censored* *censored*.

honzap

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Dubna 2010, 23:50:31 »
Rozhod jsem se, že napíšu něco pro lidstvo:
*censored* *censored* *censored* *censored* *censored* *censored* *censored* *censored* *censored*.

já tomu nerozumím .

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 07 Dubna 2010, 00:46:46 »
 :)
Možná by se tu měla udělat nová část fóra. Vylití srdíčka  :)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

honzap

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 07 Dubna 2010, 00:50:26 »
:)
Možná by se tu měla udělat nová část fóra. Vylití srdíčka  :)

hm to bych ocenil .konecne by byla cast urcena pro me   ;D
ikdyz prioritne jsem to tak nemyslel - vylejvani srdicka .

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 07 Dubna 2010, 01:05:02 »
Srdcerivněji zněl kolega mka  ;D
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 07 Dubna 2010, 07:46:27 »
Vidím to tak len ja, alebo maš honzap za vetou medzeru a potom bodku, za ktorou tá medzera nenasleduje?

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #7 kdy: 07 Dubna 2010, 08:00:35 »
Vidím to tak len ja, alebo maš honzap za vetou medzeru a potom bodku, za ktorou tá medzera nenasleduje?

Asi má autor veľmi rád .NET :D
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

honzap

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 07 Dubna 2010, 09:58:49 »
Prvně psychologický, a teď i pravopisný rozbor .Že jsem něco psal  ;)

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 07 Dubna 2010, 11:11:48 »
Je to v obecnej diskusii, a tým pádom je to v poriadku. Podľa mňa je dobré, že si niečo také vytvoril. Ale číta sa to proste zle, keď píšeš štýlom akým píšeš...

PS: Ale je zaujímavé, že čiarky máš dobre  ;)
« Poslední změna: 07 Dubna 2010, 11:13:59 od Rixx »

honzap

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 07 Dubna 2010, 11:29:03 »
Je to v obecnej diskusii, a tým pádom je to v poriadku. Podľa mňa je dobré, že si niečo také vytvoril. Ale číta sa to proste zle, keď píšeš štýlom akým píšeš...

PS: Ale je zaujímavé, že čiarky máš dobre  ;)

Aha ... teď jsem si toho teprve všiml. Nedošlo mi to s tím .NET.Snažil jsem se to opravit, ale nevím, jestli všechno.
Profesorka nás učila,že za čárkou se vždy dělá mezera, a já to teď aplikoval i na tečky :-)

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 07 Dubna 2010, 11:47:42 »
Však mala aj pravdu. Ale robí sa za bodkou (poprípade za čiarkou), nie pred :) Každopádne, ešte pár vecí tam je, ale hneď to vyzerá lepšie...
« Poslední změna: 07 Dubna 2010, 11:50:14 od Rixx »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #12 kdy: 07 Dubna 2010, 11:55:25 »
Inak na toto by boli dobre blogy. Neplanuju ta tu zaviest?
Teda ak to tu uz niekto nespomenul, lebo priznam sa necital som to. :)
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #13 kdy: 07 Dubna 2010, 12:47:11 »
No, blogy by boli naozaj fajn, aspoň by som mal počas dlhých školských dní čo čítať :D
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 07 Dubna 2010, 13:26:18 »
Dobrý den,
ač si myslím, že tento příspěvek patří opravdu do kategorie blogů, přeci jen si dovolím reagovat, bude to sice takový výblitek na to, abych na serveru zabral pár kb, ale on to snese.. On se dle mého názoru dost dotýká problému "Co dál s Linuxem?" - míním to obecně, ale dá se dosadit i Ubuntu. Pokud se skutečně chce Linux masově rozšířit na domácí a firemní počítače - masově myslím zabrat řádově desítky procent trhu, pak je nutnou (nikoli postačující) podmínkou, že po instalaci musí fungovat HW, vnímám, že v této oblasti byl za poslední dobu udělán obrovský pokrok, já jsem kdysi žádný problém neměl, ale je to prostě tak, pokud si náctiletý kluk zkusí nainstalovat Linux a nepojede mu tam jeho napsto nepostradatelný volant a pedály, tak od toho dá za čtrnáct dní ruce pryč. Kdysi tady proběhla debata jestli je Linux pro všechny a jestli chceme, aby byl pro všechny s nejistým výsledkem, já se přiznám, že nevím, pro mě evidentně je, když už třetí rok doma nepoužívám nic jiného. Rozumím i argumentům vývojářské komunity, že výrobci nejsou ochotni poskytovat popisy jejich zařízení, psát otevřené ovladače a podobně, bohužel tohle je problém, který 90% uživatelů nikdy nebude vnímat... Oni je totiž začnou poskytovat, až se Linux stane součástí mainstreamu, to je ale začarovaný kruh, že...  ;) Byla by zde jedna možnost, o níž jsem psal, podpořme MS v jeho "snaze" o legalizaci SW, on ten návrat k windows je většinou k nelegálním windows...
honzup evidentně vedla myšlenka, že chce Linux cíleně zkusit a poměrně odpovědně vybral k tomuto účelu i HW, netuším, kolik mu je let - cítím, že spíše méně, než více  ;), nevím, co je to za člověka, ale tento přístup hodnotím naprosto kladně a myslím si, že má budoucnost, protože z něho čiší jakási snaha systematického přístupu k věci a vcelku mě mrzí, že si z něho tady i celkem ostřílení fóraři dělají legraci. Fakt po zveřejnění stačilo upozornění, že tohle je spíše příspěvek, který by se hodil do blogu, popřát hodně štěstí, upozornit admina, ten toto téma mohl zamknout....
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 07 Dubna 2010, 13:50:03 »
No ja budem reagovať na matyskovo-ov prípspevok. Kategória je dobrá, je to v obecnej diskusii (a keďže tu blogy nie sú, nemá to možnosť byť na lepšom mieste), je to o Linuxe a je naozaj smutné, ako sa k tomu niektorí ľudia stavajú.

Ak sa naozaj chce Linux masovo presadiť (ja neviem či sa chce, možno áno možno nie), nie je možné aby sa mu ľudia prispôsobovali, ale aby sa on dokázal prispôsobiť ľuďom. Väčšina bežných užívateľov jednoducho nemá šajnu ako a čo vybrať, aby mu to pod Linuxom šlo. Jednoducho to nie je v ich záujme, a skúste prísť do obchodu s tým, že potrebujete aby to 100% šlapalo pod Linuxom. Tam Vám v 99,9% prípadoch nebudú vedieť poradiť. Ono to tým pádom nie je len obrovský problém výrobcov HW, ale aj predajcov či ľudí pracujúcich v obchodnej sfére. Na druhej strane tu je často diskutovaný vplyv rozšírenia Linux-u a možné následky plynúce z nejakej "blbosti" užívateľov. A to, že blbých užívateľov je na svete veľa, znamená určité bezpečnostné riziko, s ktorým sa nedokáže vysporiadať nikto.

Takže existuje možnosť, že Linuxové distribúcie sa viac-menej rozšíria medzi zdatnejšiu IT verejnosť, čím by sme určite nie len my získali, ale aj medzi širokú laickú verejnosť, kde by určitý podiel na trhu mohol predstavovať riziko.

Myslím, že na túto tému by sa mohlo, a dokonca aj malo diskutovať omnoho viac a na vyššej úrovni ako sa to deje do teraz.

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 07 Dubna 2010, 14:09:28 »
...Väčšina bežných užívateľov jednoducho nemá šajnu ako a čo vybrať, aby mu to pod Linuxom šlo. Jednoducho to nie je v ich záujme, a skúste prísť do obchodu s tým, že potrebujete aby to 100% šlapalo pod Linuxom. ....

Ale o tom byla celá první část mého příspěvku, že linux se masově nerozšíří od doby, kdy uživatelé a obchodníci budou mít šajnu, ale až od doby, kdy se nebude muset otázka "Funguje to pod Linuxem?" pokládat, protože to prostě bude fungovat.
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #17 kdy: 07 Dubna 2010, 14:14:43 »
Inak na toto by boli dobre blogy. Neplanuju ta tu zaviest?
Teda ak to tu uz niekto nespomenul, lebo priznam sa necital som to. :)

Blogy se tu již probíraly, ale nikdo se netvářil, že by měl zájem přispívat... Přemýšlím o tom pořád, ale aby to bylo stylem jeden příspěvek za měsíc, tak by to nemělo moc smysl.

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 07 Dubna 2010, 14:15:54 »
Osobně hlavní problém vidím v tom, že když někdo chce Linux vyzkoušet tak už nějaké železo má a zkouší to na něm. A ten hardware nekupoval pro Linux (o tom ni netušil, že existuje), ale pro Win.
Dostat se do bodu, že budu kupovat hw tak, aby to makalo s Linuxem chce tedy dost trpělivosti a odhodlání.
S tím souvisí i další problém, že třeba pro mě jako BFU je dost těžké zjistit co, že bude pod tím Linuxem opravdu dobře fungovat. Třeba vybrat tiskárnu není až taková legrace. Je jasné, že Canon ne!! Prak jsou více přátelské značky jako HP, Samsung atd. ale když se chci dozvědět jestli bude nějaká konkrétní multifunkce na 100% fungovat (nejen tisknou, ale i scanovat a kopírovat) tak se dostanu jen na anglické stránky a skončím.
Ubuntu 17.04.

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 07 Dubna 2010, 14:20:20 »
Osobne si myslím, že je tu dosť ľudí, ktorí by radi vyjadrili svoj názor formou blogu, alebo by boli aspoň radi, za nejaký súhrn informácii k nejakým témam. Každý sa predsa len venuje odlišným veciam. Fórum určite dostačuje, máme tu po kope návody a podobne, ale pre vyjadrenie vlastného názoru k niektorým veciam a možno aj lepšiu prezentáciu Ubuntu/Linuxu by to mohlo pomôcť.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #20 kdy: 07 Dubna 2010, 14:22:48 »
... tak se dostanu jen na anglické stránky a skončím.

A proč skončíš? Ty snad máš nějaké předsudky proti anglickým stránkám?

Jinak nadávat na linuxovým fóru na to, že zbytek světa na linux se-re je asi tak platné, jako když bolševici neblahé paměti nadávali na schůzích těm, co přišli za to, že jich přišlo tak málo.
« Poslední změna: 07 Dubna 2010, 14:45:37 od mka »

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 07 Dubna 2010, 14:27:01 »
Neo, ono v niečom máš pravdu. V niečom nie. Napr. ja som už väčšinu hardwaru kupoval pre Linux. Problémom niekedy dávno a ešte aj teraz sú hlavne ATI grafiky, mám ich však dve a problém som nemal. Takisto mám dve multifunkcie do Canonu a fungujú až na tlač z Firefoxu úplne skvele. A pre BFU, je tu predsa naše fórum, kde sa stačí opýtať. :)

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #22 kdy: 07 Dubna 2010, 14:58:19 »
Taky jsem kupoval HW s ohledem na to aby šlapal pod linuxem - respektive jsem zašel za člověkem kterej se v HW orientuje. Myslím že sehnat někoho takového by nemělo být pro člověka který chce linux zkusit (->už o počítačích něco ví) problémem. To samé se (alespon pasivní = rozumět smyslu) znalostí angličtiny, když už se chci v PC hrabat tak mi musí být jasné že manuály se píší v angličtině...

Ale je pravda že například stránka na wiki s několika bezproblémovými HW sestavami (a naopak s HW kterému se vyvarovat) by do začátku určitě pomohla.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #23 kdy: 07 Dubna 2010, 15:14:51 »
Ale je pravda že například stránka na wiki s několika bezproblémovými HW sestavami (a naopak s HW kterému se vyvarovat) by do začátku určitě pomohla.

Určitě není problém něco sepsat, účastnit se může každý  ;)

začít můžete tady
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #24 kdy: 07 Dubna 2010, 15:40:15 »
Taky jsem kupoval HW s ohledem na to aby šlapal pod linuxem - respektive jsem zašel za člověkem kterej se v HW orientuje. Myslím že sehnat někoho takového by nemělo být pro člověka který chce linux zkusit (->už o počítačích něco ví) problémem. To samé se (alespon pasivní = rozumět smyslu) znalostí angličtiny, když už se chci v PC hrabat tak mi musí být jasné že manuály se píší v angličtině...

Já jsem tehdy na risk vybíral všechno téměř sám, ale trefil jsem se a funguje to všechno parádně hned po instalaci jakéhokoli OS. Nejlepší je alespoň rok starý, hojně užívaný hardware. :)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.