Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Závis(t)lost na Linuxu?  (Přečteno 18724 krát)

boon

• Aktivní člen
  • *
Závis(t)lost na Linuxu?
« kdy: 19 Srpna 2007, 23:07:43 »
Co říkáte na závislosti na Linuxu? Je to podle vás možné? Při mém nedávném článku, který jsem psal, ohledně téma Windows vs Linux se mi tam ozval nějaký správce serverů (Win xp), který tvrdil, že zná hodně lidí, kteří jsou na Linuxu závislí a že je uspokojuje kompilování/datlování do terminálu. Co si o tom myslíte? Může někoho uspokojovat spravování jeho Linuxu přes terminál? S tímto člověkem jsem diskutoval trošku více a z třetí strany padl názor, že linuxáci jsou cituji "úchylové, kteří sedí u svého systému 8 hodin a celou dobu ho ladí". Tento výrok je dle mého velmi úsměvný, avšak jestli takhle vypadáme v podvědomí veřejnosti...

V podvědomí veřejnosti také hlavně utkvěla hlasitá (a většinou vulgární) část Linux komunity, která údajně hraničí s fanatismem. Až skoro náboženské uctívání Linuxu doprovází věty jako "Linux 4EVER!!!" či "LINUX RULLEZZZZ". Tato část komunity je sice odpadové procento, přesto však nejhlasitější na fórech windowsů (údajně)

Dále se objevil názor, že Windows je vlastně daleko lepší, než Lin. už jen ve správě a filesystému. Defragmentace je prý vcelku neškodná, pár registrů také nezanese ten Windows a ten člověk nereinstaloval svůj windows už 2 roky a běží mu. Jak by jste argumentovali novější a dle mého dokonalejší filesystem Linuxu?

Otázky jsou tedy následující. Co říkáte na fanatickou část Linuxové komunity, jak se stavíte k oslovení "úchyl, co ladí komp" a jaký by jste měli argument v slovní potyčce filesystémů, kdy uživatel Windowsu říká, že registry se nekupí až tak rychle (linuxáci přehánějí), fragmentace není nijak závažná a 2 roky jede win v naprostém pořádku?

Já jsem na ten třetí odstavec nahodil argument, že má pravděpodobně štěstí, anebo se v tom vyzná, avšak normální user neumí čistit ram, registry, odstraňovat škodlivé kusy kódů aplikací a podobně, načež se mě ten dotyčný zeptal, jak dlouho jsem si nastavoval svůj Linux. Zde diskuze končila, neboť již na článek dotyčný pravděpodobně nechodil.
Ubuntu 7.10 GG  user, little Windows user (in shame)
C2Q 6600 (2,4 Ghz), 4Gb ram, Radeon HD3870 512mb

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #1 kdy: 19 Srpna 2007, 23:26:25 »
Citace: boon
Co říkáte na závislosti na Linuxu? Je to podle vás možné? Při mém nedávném článku, který jsem psal, ohledně téma Windows vs Linux se mi tam ozval nějaký správce serverů (Win xp), který tvrdil, že zná hodně lidí, kteří jsou na Linuxu závislí a že je uspokojuje kompilování/datlování do terminálu. Co si o tom myslíte? Může někoho uspokojovat spravování jeho Linuxu přes terminál? S tímto člověkem jsem diskutoval trošku více a z třetí strany padl názor, že linuxáci jsou cituji "úchylové, kteří sedí u svého systému 8 hodin a celou dobu ho ladí". Tento výrok je dle mého velmi úsměvný, avšak jestli takhle vypadáme v podvědomí veřejnosti...
No nevím, jestli se můj vztah k linuxu dá nazvat závislostí... Já osobně tvrdím, že to závislost není, ale někteří lidé z mého okolí by to možná viděli jinak.
U mě je totiž problém, že rád poznávám a zkouším nové věci (a rád si hraju) a počítač a linux především je na tohle dobrý nástroj - můžu zkoušet desítky grafických prostředí (sám jich mám v současné době deset), tisíce různých aplikací, nástrojů...
Ale závislý nejsem - mám kromě linuxu mnoho zálib (tanec, sci-fi a fantasy knihy, kvantová fyzika, matematika, fúze - zcela normální věci :D), kterým se pravidelně věnuji, nevstávám s myšlenkou na kompilaci nového jádra, a když mám rande, tak se netěším na to, jak se, když přijdu domů, začnu hrabat v konfigurácích :D.

V podvědomí veřejnosti také hlavně utkvěla hlasitá (a většinou vulgární) část Linux komunity, která údajně hraničí s fanatismem. Až skoro náboženské uctívání Linuxu doprovází věty jako "Linux 4EVER!!!" či "LINUX RULLEZZZZ". Tato část komunity je sice odpadové procento, přesto však nejhlasitější na fórech windowsů (údajně)
"Řvouni" a extrémisté jsou vždycky jsou vidět vždy nejvíce...

Dále se objevil názor, že Windows je vlastně daleko lepší, než Lin. už jen ve správě a filesystému. Defragmentace je prý vcelku neškodná, pár registrů také nezanese ten Windows a ten člověk nereinstaloval svůj windows už 2 roky a běží mu. Jak by jste argumentovali novější a dle mého dokonalejší filesystem Linuxu?
Normálnímu uživateli je naprosto jedno, co má za filesystem a že zrovna ten jeho je "špatný"... On neví, co je to fragmentace a registry, takže je za něco špatného nepovažuje a chyb si nevšimne... Ale silně pochybuji, že uživateli, který má o svém systému nějaké ponětí může být něco takového jedno...

jak se stavíte k oslovení "úchyl, co ladí komp"
To jsem byl i "před linuxem" :D.

boon

• Aktivní člen
  • *
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #2 kdy: 19 Srpna 2007, 23:44:10 »
Citace: vojtech.t
To jsem byl i "před linuxem" :D.
Tak toto mě dostalo :D. Každopádně o kvantové fyzice jsem psal článek také, jelikož jsem se ji věnoval a moc valný úspěch neměl (nikdo tomu nerozuměl, mno :D ). A fantasy mi také koluje v žilách. Jinak, k tomuto tématu, upřímně mě pobavilo, že si někdo představuje, jak sedím s brýlemi ala dalekohled, otevřenou pusou a datluju do černého pozadí bílá písmenka, která tvoří naprosto nový linuxový kernel a který upravuje můj systém na maximum :D. To je jak v matrixu, až na to, že tam bylo písmo zelené a nečitelné :D

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #3 kdy: 19 Srpna 2007, 23:51:04 »
Jinak, k tomuto tématu, upřímně mě pobavilo, že si někdo představuje, jak sedím s brýlemi ala dalekohled, otevřenou pusou a datluju do černého pozadí bílá písmenka, která tvoří naprosto nový linuxový kernel a který upravuje můj systém na maximum :D
Jo přesně takhle si sebe představuju za pár let :D. Je to takový můj malý sen :D :D :D.

Ale jinak jsem úpně normální, na linuxu nezávislý člověk :D.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #4 kdy: 20 Srpna 2007, 00:24:03 »
Domnívám se, že uspokojuje je příliš extrémní slovo. Práce je baví a je i jejich koníčkem. Sám to mám podobně, dělám správu serverů (pár a zatím docela lamersky) a zároveň s tím Linux používám i na svém notebooku a kdo odolá tomu vylepšit si své pracovní prostředí? Samozřejmě, občas se to přežene (tuhle jsem se tak zažral do Fluxboxu že jsem ho ladil do půl páté), to se stává ale nejen Linuxákům, ale i lidem co si doma staví vláčky apod.
Takováto pověst v očích veřejnosti je i proto, že se šíří vtipy s touto tématikou a kdejaký admin je rád přiživí

Takovýto lidé se najdou všude, jak mezi Windowsáky, tak mezi uživateli Linuxu, obvykle jsou to lidé ve věku do 15ti let, kteří si neuvědomují co dělají

Uživatel který tomu rozumí, toho to obvykle štve (i když neví že v Linuxu existuje něco "lepšího"), ten kdo tomu nerozumí, tomu je to jedno. Ten kdo tomu rozumí a tvrdí tohle, je obvykle z nějaké (vesměs neznámé nebo nepochopitelné) příčiny anti-linuxák

Otázky jsou tedy následující. Co říkáte na fanatickou část Linuxové komunity, jak se stavíte k oslovení "úchyl, co ladí komp" a jaký by jste měli argument v slovní potyčce filesystémů, kdy uživatel Windowsu říká, že registry se nekupí až tak rychle (linuxáci přehánějí), fragmentace není nijak závažná a 2 roky jede win v naprostém pořádku?
Úchyl co ladí komp ve svém smyslu jsem ;) Při potyčce filesystémů záleží člověk na člověku, u některých to nemá cenu a je lepší to vzdát, u jiných dodat fakta.
Pokud se mu daří vše v pohodě, pak má štěstí a já mu pogratuluju

Já jsem na ten třetí odstavec nahodil argument, že má pravděpodobně štěstí, anebo se v tom vyzná, avšak normální user neumí čistit ram, registry, odstraňovat škodlivé kusy kódů aplikací a podobně, načež se mě ten dotyčný zeptal, jak dlouho jsem si nastavoval svůj Linux. Zde diskuze končila, neboť již na článek dotyčný pravděpodobně nechodil.
Jinak co se týče mých závislostí na Linuxu, největší podivností u mě je toto fórum. Ani já si nedokážu vysvětlit proč to všechno vlastně dělám ;)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

earnil

• Návštěvník
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #5 kdy: 20 Srpna 2007, 02:39:13 »
Tak pojďme se na to podívat.
Co říkáte na fanatickou část Linuxové komunity
Ono jde o to, jakou fanatickou část myslíte. No dobře. Asi vím kterou:-) Taková ta sprostá, fanatická část ... mno.  Na to se nedá nic říct. To jsou prostě puberťáci, no:-( Ale potom je tu i druhá, fanatická, část, která se neprojevuje na diskuzních fórech. Zato se ale snaží fanaticky vymýtit cokoliv, co by nějakým způsobem vedlo někam jinam než oni si představují (např. RMS atp.). Na ty zatím nemám názor. Uvidíme...
Tak částečně na tom asi něco bude, ale je to dané už jenom tím, kolik věcí se dá na tom Linuxu nastavit tak, aby šlapal líp. Podle mě je tahle představa hodně vybuzená tou démonickou černobílou aurou příkazové řádky, která se kolem Linuxu vznáší. Temno, prach, alobal na oknech, vůně potu, hučení ventilátoru, nezdravá strava, energy drinky, ... no prostě se koukněte kolem sebe:-)

Tuhle jsem se bavil o Linuxu s kamarádem a on se mě tak nějak opatrně zeptal, že když používám ten Linux, tak že jak se třeba přes tu příkazovou řádku podívám na film... Mno. Díky bohu, Beryl zachránil dobrou pověst mojí i Linuxu:-D
Ale kde se to bere, tahle představa? Podle mě si za ni můžeme tak trochu sami. Když se tady podívám po fóru, 99% odpovědí začíná nějak jakože ... "Otevři si terminál a napiš ..." následuje série příkazů, který ale přijdou člověku zvyklýmu klikat úplně nesmyslný. Na nějakém windowsím fóru je to ... "klikni na Tento Počítač -> Ovládací panely -> ..." To je mu daleko srozumitelnější.
Takže dojem je potom takovej, že ten člověk si řekne ... Dobře teď tady mám nějaký příkazy, kterejma jsem to vyřešil. Vůbec nerozumim tomu, proč je tam napsáno zrovna apt-get -f install a ne třeba pta-teg -b install, takže si to musim zapamatovat. No a přeloží si to tak, že k tomu, aby dokázal ovládat Linux, si z paměti musí pamatovat všechny příkazy. (musíme si uvědomit, že nebohý Windowsák nikdy nepoznal krásu INTELIGENTNÍ nápovědy, takže RTFM pro něj nepřipadá v úvahu jako řešení) A představa maniaka, co sedí 7 hodin u počítače, do kterýho buší nesmyslný modlitby je na světě:-(
A nejhorší na tom je, že to asi jiný nebude, protože třeba mě osobně přijde příkazová řádka občas jako úplně nejefektivnější nástroj.

Co se týče filesystému, tak se obávám, že ten nejlákavější, ZFS, jen tak v linuxu mít nebudeme:-(

Hm. Koukám, že je jsem se dostal trochu offtopic, ale když už jsem to sesmolil, tak to stejně postnu:-)

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #6 kdy: 20 Srpna 2007, 07:54:06 »
Citace: jakub.lucky
Jinak co se týče mých závislostí na Linuxu, největší podivností u mě je toto fórum. Ani já si nedokážu vysvětlit proč to všechno vlastně dělám ;)
A kdo dokaze? :) Ja si to vysvetluju tim, ze je to takova pomoc vsem okolo, treba oni pomuzou jednou oni mne :) Ale asi to nebude ten pravy duvod, proc to delam :)

Cast jakekoliv komunity budou vzdy kriklouni, kteri dokonce obcas ani danou vec nepouzivaji (extremni pripad, ale najdou se i taci), jen jsou radi, kdyz jsou stredem zajmu a mohou spinit cizi praci.

Argumentovat proti tomu, ze se registry az tak rychle nekupi, fragmentace neni az tak zavazna a ze win jede 2 roky v naprostem poradku se snad ani neda :) Uzivatel je prilis velky "uchyl, co ladi komp", nez aby jednou tahleta dvouleta wokna preinstaloval a zjistil, ze mu PC jede 4-5x rychleji nez pred reinstalaci.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Vico.B

• Aktivní člen
  • *
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #7 kdy: 20 Srpna 2007, 08:04:43 »
Citace: earnil
Když se tady podívám po fóru, 99% odpovědí začíná nějak jakože ... "Otevři si terminál a napiš ..." následuje série příkazů, který ale přijdou člověku zvyklýmu klikat úplně nesmyslný. Na nějakém windowsím fóru je to ... "klikni na Tento Počítač -> Ovládací panely -> ..." To je mu daleko srozumitelnější.
To je pravda, přiznám se že i já jsem se při přecházení na linux trochu té příkazové řádky bál -- zvlášť když dva mí známí, používající linux už nějakou dobu, jdou do takových extrémů, že jeden z nich má na ploše neustále puštěný terminál a prakticky vše dělá jen přes něj (asi pozůstatek z doby kdy gui bylo ještě v plenkách) a druhý si sice hraje na linuxového guru ale pro běžného uživatele je naprosto nepoužitelný (když mi nešly přehrávat filmy tak mě raději naučil pouštět mplayer z příkazové řádky než aby mi ukázal jak přepnout video drivery). Takže myslím že právě odtud pramení ta nepravda o "komnadlajně" :D

Na druhou stranu musím říct, že potom, co jsem se s linuxem trochu naučil bych se příkazové řádky nerad vzdal... Popravdě když teď mám něco řešit ve windows tak jsem ze všeho toho klikání docela na nervy - oč je jednodušší zmáčknou klávesu "Start" na klávesnici (ať žijí linuxové klávesové zkratky) a rovnou si vyťukat nějaké to apt-get apod. Ale tohle uživatelé Windows nikdy nepoznají (dokud nepřejdou k nám).
Ještě nejsem tak starý abych si nechal vykat...

Toshiba Satellite M100-165, T2300, 2x2048, ATI X1400 powered by Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #8 kdy: 20 Srpna 2007, 08:33:22 »
Citace: Vico.B
Ale tohle uživatelé Windows nikdy nepoznají (dokud nepřejdou k nám).
To neni az tak pravdou, treba na win serverech se mi bezne stava, ze reseni problemu je vedenou pres prikazovou radku. V tomto prispevku dokonce TomAker upozornuje na to, ze MS Exchange Server 2007 jiz nelze kompletne spravovat pres GUI, ale je vyzadovana znalost tzv. PowerShellu, coz je obdoba shellu linuxoveho.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Vico.B

• Aktivní člen
  • *
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #9 kdy: 20 Srpna 2007, 09:01:37 »
merlin - no dobrá, já měl ale na mysli běžné uživatele...

Toshiba Satellite M100-165, T2300, 2x2048, ATI X1400 powered by Ubuntu 8.04 Hardy Heron

qUAKER

• Host
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #10 kdy: 20 Srpna 2007, 09:57:43 »
Mi rodice si mysli, ze Windows je lepsi ve vsem. Ja jej mam nainstalovany zvlast na 30GB hdd..a tatka kdyz do nej na 20 sec nastartoval, tak kdyz zjistil ze tam je neco jinaci nez ve woknech, tak mi rekl: linux je na ho*no. V linuxu je vsechno na ho*no. To nejspis je duvod proc linux pouziva tak malo lidi.(myslim oproti woknum). Kdyz jsem mu ukazal Beryla tak na to odpovedel: Aero je prece daleko lepsi.. A jeho nazory proti linuxu: 1. musi se mesic nastavovat. 2. instalace programu je slozita. 3.Jsem zvedavy,jestli bych v tom tvym slavnym linuxu rozjel MS office.. 4.Kazde nastaveni se musi resit upravou konfiguraku. 5.vetsina her z windows tam nepujde.. 6.pry linux ma spatnou podporu hardwaru. 7.pry celkove pri instalaci do firmy linux bude drazsi nez windows :-D

Vico.B

• Aktivní člen
  • *
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #11 kdy: 20 Srpna 2007, 10:07:59 »
To je něco jak názor mé sestry -- linux do počítače nechce, protože to není windows. A přitom jediné programy co používá jsou Firefox, Thunderbird, Office a Spider Solitaire :D Ale já ji ještě přesvědčím ;)

qUAKER

• Host
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #12 kdy: 20 Srpna 2007, 10:09:36 »
jj..ale muj tatka je absolutni anti-linux, co by jej nechtel ani kdyby jej mucili :)

Luban

• Závislák
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #13 kdy: 20 Srpna 2007, 10:13:03 »
No naši (67 a 57) linux používají a o windows nemají ani potuchy. Zažili ho jen kdysi, když jsem ještě bydlel s nimi a o linuxu jsem neměl tuchyl ani já :o).
Notebook používají na internet (maily, volání) a na fotky. Podle mě je to o síle zvyku. Taky by se jim dnes nechtělo přecházet na win, i kdyby byly zadara. Něco se naučili a zas takoví fanoušci počítačů nejsou, aby se pořád učili něco jiného nebo poznávali jiné systémy.

duSoo

• Aktivní člen
  • *
    • /home/duSoo
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #14 kdy: 20 Srpna 2007, 10:18:41 »
To je něco jak názor mé sestry -- linux do počítače nechce, protože to není windows. A přitom jediné programy co používá jsou Firefox, Thunderbird, Office a Spider Solitaire :D Ale já ji ještě přesvědčím ;)
ten isty problem :) ,ale sestra si uz musi pomaly zvykat, vie robit s kopete, pustit si film a jej oblubena hra v linuxe je kshisen :)
"When the world is mine, your death shall be quick and painless" - Stewie Griffin
http://gamers.kubuntu.sk

Vico.B

• Aktivní člen
  • *
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #15 kdy: 20 Srpna 2007, 10:23:11 »
duSoo - ano, myslím že většina lidí nepřejde na linux jen proto, že "to není windows". Já se nesnažím linux nikomu nutit, ale snažím se každého přesvědčit aby si jej alespoň vyzkoušel a pak se rozhodl co mu vyhovuje víc. Bohužel, někteří lidi jsou vůči tomuto zcela zabednění :)

Ale myslím, že jsme se dostali hodně offtopic :D

boon

• Aktivní člen
  • *
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #16 kdy: 20 Srpna 2007, 10:39:59 »
No, trošku jsme se dostali do offtopicu, ale v obecné diskuzi teoreticky OT existovat ani nemůže, takže přidám uhlí do kamen. K instalaci Linuxu, sestra je výše zmíněný příklad. Notebook používá na ICQ, emaily a flash hry. Těžko ji vysvětlovat, že Linux by ji najížděl o polovinu času déle atp. No, je to její volba...

Smolík

• Aktivní člen
  • *
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #17 kdy: 20 Srpna 2007, 10:47:00 »
Závislost na Linuxu ? Nevím, spíš bych řekl na internetu a taky na tomhle fóru. Vypadá to, že to je blbost vždyť mám 59 příspěvků, ale to, protože neumím poradit :D Když má O2 výpadek, tak si počítač nepouštím.

Dřív jsem ještě horlivě zkoušel kdejaké distribuce, pak jsem zjistil, že potřebuju Gnome a pak jsem se vrátil k Ubuntu.

Komunita LINUX (windows) RULEZZZZ mě strašně moc štvě. Jsou to lidi do 15ti let, jak tady někdo psal. Mně je skoro čtrnáct a absolutně mě to ničí. Blbý puberťáci, nevěděj o čem mluvěj. Přitom já, používám linux, nehlásám nesmysly a neúčastním se FW (to neznamená, že je nečtu ;) ) a tím, že lidi v mém věku hlásají takový blbosti, se mi zmenšuje prestiž u lidí ;)

Krkolomný příspěvěk.

qUAKER

• Host
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #18 kdy: 20 Srpna 2007, 13:46:39 »
já taky zkoušel distra ale nakonec jsem zůstal u ubuntu(ale ne s gnome..gnome nemám rád..dal jsem si tam enlightenment e17).jinak je mi 13, ale linux rulezz atd nerozhlašuju a linux nikomu nevnucuju..ať si používají to co jim vyhovuje..kámoš si ubuntu nainstaloval(na mou radu) a je s tím spokojený,jediné co mu tam chybí je klient ICQ(to nevím proč,když gaim je lepší..)

Pavelp

• Host
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #19 kdy: 20 Srpna 2007, 20:51:13 »
Nazir: Zajimave cteni, skoda, ze nepisete casteji. Jen bych nepatrne prihodil trosku do mlyna pokud se tyka datlovani v terminalu. To je totiz obrovsky fenomen, ono jde o mozkovy trenink. Linux totiz umoznuje cloveku postupne se prokousavat a ucit se trebas bash. I ten je naprosto nesrovnatelny s programovacimi moznostmi shellu windows. A prave ti lide, kteri klofou do toho terminalu - myslim si ja - jsou spokojeni, protoze muzou pracovat na sve urovni znalosti. A kdyz jsou sikovni, muzou si - trebas jen v tom bashi, nebo najkem skriptovacim jazyce (perl, fuj) s pomoci systemovych prostredku naprogramovat zalohovaci skripty, za ktere by trebas jinak zaplatili tezke penize. I kdyz nutno dodat, ze jim to asi nikdo neoceni. Ale maji z toho radost, ze to funguje, vedi naprosto presne jak to funguje a uspokojuje je to.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #20 kdy: 20 Srpna 2007, 21:24:45 »
Citace: Pavelp
Nazir: Zajimave cteni, skoda, ze nepisete casteji. Jen bych nepatrne prihodil trosku do mlyna pokud se tyka datlovani v terminalu. To je totiz obrovsky fenomen, ono jde o mozkovy trenink. Linux totiz umoznuje cloveku postupne se prokousavat a ucit se trebas bash. I ten je naprosto nesrovnatelny s programovacimi moznostmi shellu windows. A prave ti lide, kteri klofou do toho terminalu - myslim si ja - jsou spokojeni, protoze muzou pracovat na sve urovni znalosti. A kdyz jsou sikovni, muzou si - trebas jen v tom bashi, nebo najkem skriptovacim jazyce (perl, fuj) s pomoci systemovych prostredku naprogramovat zalohovaci skripty, za ktere by trebas jinak zaplatili tezke penize. I kdyz nutno dodat, ze jim to asi nikdo neoceni. Ale maji z toho radost, ze to funguje, vedi naprosto presne jak to funguje a uspokojuje je to.
Souhlasím ve všech bodech obžaloby :)

Juraj

• Stálý člen
  • **
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #21 kdy: 20 Srpna 2007, 21:56:09 »
Závislosť na Linuxe? Nie je to náhodou úplne naopak? Nepestovala tu náhodou závislosť jedna konkrétna softvérová firma už radu rokov na svoje produkty? Až tak, že závislí užívatelia na jej operačnom systéme majú pomerne problémy používať iný produkt a že po prechode na alternatívny softvér sa u nich prejavujú abstinenčné príznaky?

Ktorá firma vkladala miliardové položky do prieskumu na zvyklosti bežného užívateľa aby ich ešte zintenzívnila? Na ktorom operačnom systéme sa darí gamblingu najlepšie? Veď vraj na Linux neexistujú žiadne poriadne hry... atd atd atd

Zlodej kričí, chytte zlodeja sorry gambler kričí, chytte gamblera :D

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #22 kdy: 21 Srpna 2007, 17:15:08 »
Prohlásit někoho za fanatika je velmi jednoduché, zvlášť když má názor jiný než mnoho jiných lidí. Zdá se mi, že v některých společenských kruzích jsou podobné komentáře na linuxáře (případně jinak odlišné) jakousi vstupenkou.  Mnohem problematičtější je, když se sebevědomého bijce fanatiků zeptáte, jak by toto slovo definoval a jak by zdůvodnil příslušnost dané osoby k fanatikům. Většinou se jeho pomluvy zbortí...

Oni ti "odporní evangelisti" obvykle nebývají ani tak zapálení pro Linux/OOo/Jabber nebo něco konkrétního. Nejsou blázni. "LINUX RůLEEEZZ" píše dost malá skupina 12-tiletých kluků. Většina "evangelistů" vidí, že se sotva narozený počítačový svět kvůli žalostné neinformovanosti masy nevyvíjí, jak by měl. Nefunguje trh. Zákazníci, tj. voliči, dobrovolně a opakovaně volí stranu, která jim chce odebrat volební právo. Řadový nic netušící uživatel MS Office na okolí nečiní menší tlak než tzv. linuxový křikloun. Jenomže to není patrné - a to je na tom to nejzákeřnější.

Řada linuxářů se neblahý vývoj snaží napravit tím, že o nepříjemné situaci a s lidmi hovoří a lidi to neradi slyší. (Mně je taky nepříjemné, když mi v rádiu říkají, že bych měl recyklovat flašky.) Je mnohem snazší někoho prohlásit za namyšleného kreténa, co se úchylně uspokojuje na komplaci jádra, než přemýšlet o tom, jestli něco fakt nedělám blbě...
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #23 kdy: 21 Srpna 2007, 18:07:35 »
Citace: Filip Dominec
Prohlásit někoho za fanatika je velmi jednoduché, zvlášť když má názor jiný než mnoho jiných lidí. Zdá se mi, že v některých společenských kruzích jsou podobné komentáře na linuxáře (případně jinak odlišné) jakousi vstupenkou.  Mnohem problematičtější je, když se sebevědomého bijce fanatiků zeptáte, jak by toto slovo definoval a jak by zdůvodnil příslušnost dané osoby k fanatikům. Většinou se jeho pomluvy zbortí...

Oni ti "odporní evangelisti" obvykle nebývají ani tak zapálení pro Linux/OOo/Jabber nebo něco konkrétního. Nejsou blázni. "LINUX RůLEEEZZ" píše dost malá skupina 12-tiletých kluků. Většina "evangelistů" vidí, že se sotva narozený počítačový svět kvůli žalostné neinformovanosti masy nevyvíjí, jak by měl. Nefunguje trh. Zákazníci, tj. voliči, dobrovolně a opakovaně volí stranu, která jim chce odebrat volební právo. Řadový nic netušící uživatel MS Office na okolí nečiní menší tlak než tzv. linuxový křikloun. Jenomže to není patrné - a to je na tom to nejzákeřnější.

Řada linuxářů se neblahý vývoj snaží napravit tím, že o nepříjemné situaci a s lidmi hovoří a lidi to neradi slyší. (Mně je taky nepříjemné, když mi v rádiu říkají, že bych měl recyklovat flašky.) Je mnohem snazší někoho prohlásit za namyšleného kreténa, co se úchylně uspokojuje na komplaci jádra, než přemýšlet o tom, jestli něco fakt nedělám blbě...
Dovolil bych si citaci z nejmenovaného českého filmu:
Má pravdu předsedo!

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
Závis(t)lost na Linuxu?
« Odpověď #24 kdy: 21 Srpna 2007, 19:28:14 »
No, myslím, že se tohle zvrhne spíše na diskusi Windows vs. Linux, ale rád se přidám...

Co říkáte na závislosti na Linuxu?
Podle mě je to o zvyku. Někdo je zvyklý na Windows, Linux se mu zdá nepřehledný. Jiný je závislý na Linux, Windows se mu zdá nepřehledný. Pokud ale posadíte někoho, kdo nikdy s PC nepracoval, před jakýkoliv operační systém, naučí se s ním, zvykne si na něj a jiný chtít nebude. Jako příklad mohu uvést mou babičku, která již asi čtvrt roku pracuje na PC s Ubuntu.

...že je uspokojuje kompilování/datlování do terminálu
Ono si spousta lidí myslí, že terminál je zbytečná složitost. Ale zatímco já si můžu na Linuxu pomocí jednoduchého příkazu udělat přehledný seznam hudby, kterou mám na PC, moje kámoška, která má Windows, musela vše ručně přepisovat...

"úchylové, kteří sedí u svého systému 8 hodin a celou dobu ho ladí"
Ano, po instalaci Ubuntu jsem strávil nějaký ten čas, než jsem si jej "naladil" do podoby, která mi vyhovuje a které bych na Windows asi ani po půl roce nastavování nedosáhl. Od té doby jsem nemusel na jakékoliv nastavení ani sáhnout.
Oproti tomu na PC mého taťky, kde je Windows, musím strávit hodně často nějaký ten čas, abych jej zbavil spyware, opravil pár věcí, které "jen tak" přestaly fungovat...

V podvědomí veřejnosti také hlavně utkvěla hlasitá (a většinou vulgární) část Linux komunity, která údajně hraničí s fanatismem.
Stejní lidé ale používají i Windows...

Defragmentace je prý vcelku neškodná, pár registrů také nezanese ten Windows
K filesystému se nebudu vyjadřovat, nastavení práv na Linuxu se mi líbí daleko více než na Windows, ale to je jen můj názor.
Že Windows nezanese registry? Tak jak mi potom vysvětlíte, že s každou nainstalovanou aktualizací systému se systém o trošku zpomalí (nejhorší je to u ServicePacků)? Myslím ale, že je blbost porovnávat samotné operační systémy (jejich jádra), protože kdo používá systém v takovém stavu a s takovou programovou výbavou jako po instalaci?

"úchyl, co ladí komp"
Ano, i já jsem občas terčem posměchu, že stále sedím u PC a pořád něco zkouším apod. Jenže vše se změní, když po mě někdo něco chce ohledně PC...

...že jeden z nich má na ploše neustále puštěný terminál a prakticky vše dělá jen přes něj
Ano, i já to tak mám (Yakuake), protože když se člověk naučí pár základních příkazů, ušetří si tím podle mě hodně práce a času...

Citace: qUAKER
a tatka kdyz do nej na 20 sec nastartoval, tak kdyz zjistil ze tam je neco jinaci nez ve woknech
Můj taťka protestuje, že "je to rozbitý", i když se mu na Windows posune i 3cm ikonka...
Nevím, co by říkal, kdybych mu tam dal Linux. Problém je ale, že používá asi 8 specializovaných a dost drahých programů, které nemají pro Linux alternativu a pod Wine neběhají...

Citace: smolik
Dřív jsem ještě horlivě zkoušel kdejaké distribuce, pak jsem zjistil, že potřebuju Gnome a pak jsem se vrátil k Ubuntu.
Zrovna tento víkend mě něco šíleně chytlo, že chci KDE, které jsem ještě asi před rokem používal. Tak jsem zazálohoval systém a nainstaloval kubuntu-desktop. Nevydrželo mi to ani půl dne a obnovoval jsem zpět zálohu... Myslím, že všechno je to i zvyku. Windows není špatný, KDE není špatné, jiné distribuce také nejsou špatné atd., atd., jen na to prostě nejsem zvyklý, proto to nechci...
Ale i přes to se mi nelíbí, když někdo nahlas křičí "Windows je k ničemu", "Linux je k ničemu" apod. Myslím, že v dnešní relativně svobodné době je to volba uživatele, čemu dá přednost, co mu vyhovuje, nikdo by ho neměl nutit...

Linux používám jako výchozí už asi dva roky, předtím rok (tj. asi od 12 let) spolu s Windows, a za tu dobu jsem si k němu vypěstoval...nevím, jak to nazvat...není to závislost, ale hodně "pevný zvyk"...a mám ho prostě rád :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.