No, myslím, že se tohle zvrhne spíše na diskusi Windows vs. Linux, ale rád se přidám...
Co říkáte na závislosti na Linuxu?
Podle mě je to o zvyku. Někdo je zvyklý na Windows, Linux se mu zdá nepřehledný. Jiný je závislý na Linux, Windows se mu zdá nepřehledný. Pokud ale posadíte někoho, kdo nikdy s PC nepracoval, před jakýkoliv operační systém, naučí se s ním, zvykne si na něj a jiný chtít nebude. Jako příklad mohu uvést mou babičku, která již asi čtvrt roku pracuje na PC s Ubuntu.
...že je uspokojuje kompilování/datlování do terminálu
Ono si spousta lidí myslí, že terminál je zbytečná složitost. Ale zatímco já si můžu na Linuxu pomocí jednoduchého příkazu udělat přehledný seznam hudby, kterou mám na PC, moje kámoška, která má Windows, musela vše ručně přepisovat...
"úchylové, kteří sedí u svého systému 8 hodin a celou dobu ho ladí"
Ano, po instalaci Ubuntu jsem strávil nějaký ten čas, než jsem si jej "naladil" do podoby, která mi vyhovuje a které bych na Windows asi ani po půl roce nastavování nedosáhl. Od té doby jsem nemusel na jakékoliv nastavení ani sáhnout.
Oproti tomu na PC mého taťky, kde je Windows, musím strávit hodně často nějaký ten čas, abych jej zbavil spyware, opravil pár věcí, které "jen tak" přestaly fungovat...
V podvědomí veřejnosti také hlavně utkvěla hlasitá (a většinou vulgární) část Linux komunity, která údajně hraničí s fanatismem.
Stejní lidé ale používají i Windows...
Defragmentace je prý vcelku neškodná, pár registrů také nezanese ten Windows
K filesystému se nebudu vyjadřovat, nastavení práv na Linuxu se mi líbí daleko více než na Windows, ale to je jen můj názor.
Že Windows nezanese registry? Tak jak mi potom vysvětlíte, že s každou nainstalovanou aktualizací systému se systém o trošku zpomalí (nejhorší je to u ServicePacků)? Myslím ale, že je blbost porovnávat samotné operační systémy (jejich jádra), protože kdo používá systém v takovém stavu a s takovou programovou výbavou jako po instalaci?
"úchyl, co ladí komp"
Ano, i já jsem občas terčem posměchu, že stále sedím u PC a pořád něco zkouším apod. Jenže vše se změní, když po mě někdo něco chce ohledně PC...
...že jeden z nich má na ploše neustále puštěný terminál a prakticky vše dělá jen přes něj
Ano, i já to tak mám (Yakuake), protože když se člověk naučí pár základních příkazů, ušetří si tím podle mě hodně práce a času...
a tatka kdyz do nej na 20 sec nastartoval, tak kdyz zjistil ze tam je neco jinaci nez ve woknech
Můj taťka protestuje, že "je to rozbitý", i když se mu na Windows posune i 3cm ikonka...
Nevím, co by říkal, kdybych mu tam dal Linux. Problém je ale, že používá asi 8 specializovaných a dost drahých programů, které nemají pro Linux alternativu a pod Wine neběhají...
Dřív jsem ještě horlivě zkoušel kdejaké distribuce, pak jsem zjistil, že potřebuju Gnome a pak jsem se vrátil k Ubuntu.
Zrovna tento víkend mě něco šíleně chytlo, že chci KDE, které jsem ještě asi před rokem používal. Tak jsem zazálohoval systém a nainstaloval kubuntu-desktop. Nevydrželo mi to ani půl dne a obnovoval jsem zpět zálohu... Myslím, že všechno je to i zvyku. Windows není špatný, KDE není špatné, jiné distribuce také nejsou špatné atd., atd., jen na to prostě nejsem zvyklý, proto to nechci...
Ale i přes to se mi nelíbí, když někdo nahlas křičí "Windows je k ničemu", "Linux je k ničemu" apod. Myslím, že v dnešní relativně svobodné době je to volba uživatele, čemu dá přednost, co mu vyhovuje, nikdo by ho neměl nutit...
Linux používám jako výchozí už asi dva roky, předtím rok (tj. asi od 12 let) spolu s Windows, a za tu dobu jsem si k němu vypěstoval...nevím, jak to nazvat...není to závislost, ale hodně "pevný zvyk"...a mám ho prostě rád