Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Drobná úvaha Linuxového začátečníka  (Přečteno 17356 krát)

pzero

• Návštěvník
Drobná úvaha Linuxového začátečníka
« kdy: 03 Června 2006, 17:58:05 »
Nerad bych urazil zaryté příznivce Linuxu, mám ale několik připomínek které si nemohu nechat pro sebe. Je to pár týdnů co jsem se rozhodl začít používat Linux. Bez jakýchkoliv zkušeností jsem se pustil do instalace distribucí Linuxu na pokusné PC, které mám v práci připojené na Lan. Jako distribuci jsem zvolil nejprve Mandrake a posléze Ubuntu. Nadšen snadnou instalací jsem se začal prokousávat pro mě do té doby neznámým systémem. Hned na začátku jsem se potýkal z několika drobnými problémy které se mi podařilo celkem snadno vyřešit. Zhruba po týdnů úspěšného používání Linuxu jsem se rozhodl nainstalovat ho i na své domácí PC (pro jistotu při zachování WinXP), a právě v tomto momentě začíná můj útrpný boj s Linuxem. Můj zásadní problém je že se doma připojuji na internet přes mobilní telefon. Nejprve jsem se pokoušel připojovat na internet přes USB kabel – bez úspěchu. Posléze, znechucený tím že ve Win to jde ale v Linuxu ne, zakoupil jsem USB Bluetooth a začal experimentovat s bezdrátem. Před chvilkou jsem to zabalil, ne napořád (doufám), právě teď mi ale už nezbývají síly se s tím s**t. Nebudu tady popisovat všechno co jsem dělal o to mi nejde.  Nechci tady ani kritizovat Linux jako systém protože na to nejsem odborník. Vím že problém není v operačním systému protože z jednoho Life CD se mi internet rozchodit povedlo. Problém je v mých nedostatečných znalostech. Přiznávám, že za všechno si můžu já sám. Jsem totiž neznalec příkazového řádku a to skoro znamená jako být nepřítelem Linuxu samotného. Nebo to snad není pravda? Někdo možná namítne – copak Linux nenabízí krásné grafické prostředí v kterém se dá pohodlně pracovat? Ale samozřejmě nabízí, a k lidem co si tak docela nerozumí s terminálem je skoro stejně tak přívětivé jako Windows! Linux za to nemůže, to ta skvělá Linuxová komunita mě hází klacky pod nohy. Všude je spousta návodů "jak na to" ovšem jen pro ty co se rádi brodí příkazovým řádkem. Nejdřív jsem si myslel že to znamená - bez znalosti hromady příkazů si člověk v Linuxu neškrtne. Tak to ale není, na svém PC v práci jsem většinu nastavení zvládl v GUI a ono to chodí! Nechci znevažovat význam terminálu, věřím, že pokud sním člověk umí pracovat tak je velice efektivní. Těžko o tom asi ale přesvědčíte člověka který usedne k Linuxu poprvé a v momentě kdy si potřebuje například vytvořit adresář, a udělá tu chybu že se nejdřív mrkne na net (pokud mu samozřejmě funguje, protože když ne, tak nejen že může zapomenout na brouzdání, zároveň si nic nenainstaluje) aby se poučil, tak zjistí že bez příručky „s terminálem snadno a rychle“ si nevytře ani *censored*. Přitom to není tím, že by snad Linux neumožňoval snazší a pro každého začátečníka jednoduší způsob jak se potýkat s problémy  s přechodem na jiný OS. Proč jenom je Linux tak nepřátelský k začátečníkům? Když jsem poprvé začal používat Windows díky jeho snadnému ovládání jsem na podobný problém nenarazil. U Linuxu se tak nějak  předpokládá, že než k němu člověk poprvé usedne bude nabytý vědomosti o jeho struktuře, způsobu ovládání atd. To je ale pěkná blbost. Pokud jsem úplný začátečník měl bych začínat od toho nejlehčího a ne se babrat hned v nějakých příkazech. Znám spoustu lidí co úspěšně používají Windows a sami si ho i lehce administrují. Kdyby ale měli přejít na Linux tak by to zabalili hned první den pro jeho nepřívětivost k začátečníkům. Vůbec tu přitom nejde o to, že by šlo o přechod z Windows. Není to tak dlouho co jsem začínal na PC s Win98 a žádné potíže jako mám teď jsem neměl (a to jsem neměl zkušenost z žádným jiným OS). Linux mě hodně láká, líbí se mi jeho filozofie, dokud ale nebude jeho ovládání jednoduší nemá šanci se rozšířit mezi běžné uživatele kteří si počítač pořizují proto aby mohli pracovat s aplikacemi. Takový běžný uživatel nechce trávit dlouhé hodiny konfigurací operačního systému.

Juraj

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #1 kdy: 03 Června 2006, 19:39:39 »
Ale no tak, skus si lepsie spomenut na svoje zaciatky s win. Urcite to nebola prechadzka ruzovym sadom. Ked si spomeniem na tie problemy s USB vo win 95/98, s tou ich stabilitou, prepisovane systemove kniznice, rozne system errory a podobne zahadne hlasky, neriesene problemy a nasledne opatovne reinstalacie systemu - tak toto mi moc user-friendly nepripadalo.

dankez

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Června 2006, 20:11:58 »
1. terminal
na forach je preto vsetko pisane v prikazoch urcenych pre terminal preto ze je to zrozuminelne,,,pretoze vo vsetkych jazykoch sveta sa program instaluje
apt-get install "meno balicku. a asi by si z tazko vysiel z fora kde by madar pisal po madarksy " klikni tam potom sem  potom na druhu zalozk ua tam si zaskrtni nieco, napis heslo administratora.... ? ako by si to prelozili ludia? a samozrejme ze je to efektivnejsie :) ale da sa to robit aj klikanim do rana do vecera.

2. ked som ja zacinal tak mi win nainstaloval chalan ktory sa tym zivil. a po tyzdni mi ho installoval znova  a znova, preto ze som nevedel kde a co. >>win 95

3. zaciatocnik to ma lahsie na linuxe - konkretne ubuntu,

zivim prikladom je kamaratka ktora ma pc prvy mesiac a zvladne  pracovan s ubuntu uplne bez problemov, to jest najst a nainstallovat si program ktory chce, zmenit si rozlisenie obr, internet jej ide cez dhcp takze konfiguracia odpadla, strukturu systemu pochopila po 2 minutach, system sa updatuje v podstate sam .. a driveri ma tiez automaticky, ale pochybujem ze by vedela wo widliach surfovat po nete, stiahnut si firefoxa, potom si najst total comander alebo salamander  popripade kreknut si ho.. a potom si najst nieco na obrazky, cumiet do anglickeho menu v 1 programe a potom na cz v druhom ked je slovacka... zato linux ponuka takmer vsetky programi v rodnom jazyku. preto ze sa programi volaju inak? a menu sa nezacina startom tlacitkom jej vobec nevadi pretoze to predtym nevedela, a mozno preto si ty taky zmeteny.

ZVYK JE ZELEZNA KOSELA.

" nekamenujte ma za gramatiku a moj pohlad na tuto situaciu :)"
Bojové sŕňa 7,04 - P4 D930 - Ati X1600

Vojtin

• Host
« Odpověď #3 kdy: 03 Června 2006, 20:15:35 »

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 03 Června 2006, 21:45:09 »
Souhlasim a doplnim: ja si opravdu nepamatuju, kde je jake klikatko, a kde ma jakou nabidku, a to proto, ze ho nepouzivam. I kdybych to pouzival, nepamatoval bych si to presne, psal bych pak: je to nekde tam, kdyz si kliknes to toho, tak nekde v tom...Ja bych se upsal k smrti a bylo by to na houby...navic Linux by mel clovek alespon zakladne pochopit, jak funguje...zacinat od nejjednodussiho neni vzdy ta prava cesta. J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

Pitris

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 03 Června 2006, 22:25:01 »
Asi me za to nekteri zabijou, ale myslim si graficke rozhrani je v konecnem dusledku pomerne primitivni zpusob komunikace. Predstavte si, ze mate v ruce ukazovatko a v ustech roubik. Mozna, ze ukazete na sklenici, a ostatni pochopi, ze mate zizen, kdyz ukazete na dvere, tak ze je chcete otevrit, nebo zavrit, ale zkuste si predstavit, ze tak mate ukazat vetu napriklad: "Bitva o tichomorsky ostrov Midway se stala rozhodujicim meznikem ve druhe svetove valce." Nezobte se name, ale ja odhazuji ukazovatko a beru klavesnici. A s nastavenim systemu je to podobne. Je lepsi prikaz napsat (to je jedno slovo + parametry) nez dlouze popisovat kam a kde kliknot. Navic pro uplne lamy (nic ve zlem, kazdy umime neco), se proste napise seznam prikazu a ten se ulozi do soubotru, jednim krokem se spusti a hotovo. Predstava, ze nekomu popisuji kam a co kliknou, tak se z toho osypu. Hlavu vzhuru. Me z pocatku take na Linuxu vsechno neslapalo jak jsem si predstavoval. Ty Widlke jsem mel vedle naistalovany pekne dlouho. Takze zatnete zuby a do toho. Kamarad Googler a tohle forum je Vam k dispozici. Linux je jako moravske vino. Poprve to mate chut vyplivnout, ale jak se k nemu propijete tak zjistite ze frantici delaji jen stavy.

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 03 Června 2006, 22:27:52 »
Musim souhlasit s Pitrisem :-) Je to moc krasne napsane :-) J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

dankez

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 03 Června 2006, 22:42:43 »
tak tak az na to ze ked moj foter ukaze na dvere tak to znamena ze vypadni...
Bojové sŕňa 7,04 - P4 D930 - Ati X1600

Pitris

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 04 Června 2006, 10:08:40 »
Citace: dankez
tak tak az na to ze ked moj foter ukaze na dvere tak to znamena ze vypadni...
Z toho usuzuji, ze Vas otec je uzivatelem Windows. :lol:

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #9 kdy: 04 Června 2006, 17:55:43 »
Citace: pzero
Všude je spousta návodů "jak na to" ovšem jen pro ty co se rádi brodí příkazovým řádkem. Nejdřív jsem si myslel že to znamená - bez znalosti hromady příkazů si člověk v Linuxu neškrtne. Tak to ale není, na svém PC v práci jsem většinu nastavení zvládl v GUI a ono to chodí! Nechci znevažovat význam terminálu, věřím, že pokud sním člověk umí pracovat tak je velice efektivní. Těžko o tom asi ale přesvědčíte člověka který usedne k Linuxu poprvé a v momentě kdy si potřebuje například vytvořit adresář, a udělá tu chybu že se nejdřív mrkne na net (pokud mu samozřejmě funguje, protože když ne, tak nejen že může zapomenout na brouzdání, zároveň si nic nenainstaluje) aby se poučil, tak zjistí že bez příručky „s terminálem snadno a rychle“ si nevytře ani *censored*.
To je velké neporozumění a nepravda. Vytvořit složku lze v Ubuntu i Kubuntu mnoha způsoby pomoci grafického rozhraní, řadou z nich prakticky stejně jako ve Windows.

Juraj

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 04 Června 2006, 20:50:38 »
Ono este nebolo tusim nic lepsie, rychlejsie a lahsie vymyslene ako copy and paste do konzoly ;)

satanatas

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 03 Července 2006, 12:00:44 »
asi má recht, windowsi jsou samý klik sem klik tam a je to, ale to je tím že nenabízí takové možnosti jako linux, linux je příliš komplexní na to aby se dalo úplně všecko vyřešit naklikáním, zato ale nabízí daleko větší možnosti a variabilitu než windowsi

a co takhle udělat nějaký live cd, který by bylo určený pro učení ovládání a konfigurace ubunta? jako že by tam bylo všechno popsaný,a pak by bylo u každého problému praktické cvičení, na kterém by si uživatel vyzkoušel jak to funguje.
mohlo by se to jmenovat jak z windowsu na ubuntu :-)

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 11 Září 2006, 18:40:53 »
to iste, ako cisco zariadenia ... su aj nejake klikatka okienkove, ktore vytvaraju konfigy, ale povacsine sa cez ne neda vsetko nastavit. a s webovym rozhranim je to este horsie..to je uz maximalne okriplene :p

ked kopirujem nastavenie cez terminal, tak to je hned. .. keby som to mal "odkreslovat" a potom zaklikavat..ax. .tak sa zblaznim ;)))
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #13 kdy: 15 Září 2006, 08:50:07 »
Základní často používané akce jsou na druhou stranu vítaným usnadněním práce se systemem. Kolikrát vypínáte počítač příkazem ?
Kód: [Vybrat]
sudo haltNa druhou stranu než naklikáte komplikovanou konfiguraci ( třeba nastavní sítě ) je lepší vypsat ji do příkazového řádku. A v případě změny v příkazu trohu pozměnit čísla.

Je pravda že ovládací centrum jako v Mac počítačích by se šiklo, ne sice pro již seznámené uživatele ,ale pro nováčky. Nejvíce mi chybí grafické udělátko na konfiguraci X, která je sice nejlíp spravovatelná z konzole, ale chce to hned na začátku používaní linuxu učit se spoustu věcí. Což lidi dost odradí dřív než k uctívání dokumentace příjdou samy. :)
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
« Odpověď #14 kdy: 15 Září 2006, 10:44:55 »
Nechcem ťa prehovárať na Linux, ale skús ešte pozrieť aj sem:

Návod pre začiatočníkov a používateľov Microsoft Windows
http://www.ubuntu.kayle.sk/
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #15 kdy: 15 Září 2006, 18:03:25 »
Jak to tady tak ctu, tak koukam a nestacim se divit. Ono to s temi klikatky jde taky, jen jsou nekde jinde, nez je (post)windowsovsky uzivatel ocekava. Taky jsem par tydnu silel nad tim, ze potvrzeni, ze opravdu chci smazat tento soubor ma "Ano" na opacne strane nez wokna atd. Nedavno jsem instaloval OpenOffice do jedne firmy, kde nechteli davat silene love za ms office (vzdyt jedna licence stoji kolem 7 tisic!!!), jak jsem cekal, druhy den kopa telefonatu, ze kde je tamto a tento. Dneska se sice obcas jeste potykam s problemem, ze neumi ulozit soubor tak, aby ho jejich zakaznik precetl v ms Office, ale na druhou stranu zjistili, ze posilat cenove kalkulace a nabidky v PDF je preci jen lepe vypadajici nez v  DOC ci v XLS. Zjistili, ze v OO jde vse, co v MS Office, jen je to jinde. A dost casto i logicteji umistene (i kdyz ani to neni pravidlo - zkuste si treba vypnout zobrazovani poznamek, ktere vam nekdo pripsal do dokumentu).
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #16 kdy: 15 Září 2006, 19:03:45 »
myslím, že pro většinu uživatelů MS windows je neřešitlným problémem hlavně to jak jsou naučení používat počítač - chci změnit rozlišení obrazovky - kliknu dolu doleva, tam si kliknu na třetí odspoda a pak si jen najdu obrazovčičku a tam to změnim (jestli se vám to zdá divný tak mám bohaté zkušenosti z firem i školy a musím se přiznat, že jsem takhle taky ze začátku dělal) a jakmile je to jinde tak to nenajdou, ani kdyby se to menovalo stejně natožpak (nedej bůh) jinak

merlin: jinak k OO po přechodu ve firmě kde jsem dělal spravce win sitě jsem musel některým pracovnicím změnit název a ikonu u OO Writeru na ikonu wordu a název na MS WOrd, protože bylo nad jejich schopnosti si zapamatovat že OO Writer=MS Word

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #17 kdy: 16 Září 2006, 19:03:44 »
vojtech.t: Tak to ja to musel menit jen na Word (bez toho MS) a Excel, ale ikony jsem jim taky nechat nemohl :-D Zvlastni, jak je to vsude stejne ...
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Stanislav Hoferek

« Odpověď #18 kdy: 17 Září 2006, 08:04:49 »
U mna sa to vyriesolo inak - staram sa, aby sa to na win nepodobalo, a aby tam bolo vsetko co ma byt. a ked niekto nieco nerozumie, tak mu to spustim v konzole a rozumie tomu este menej :) a na podiv sa vyhne opakovaniu slova "preco" :)
Autor Greenie Linuxu, Greenie knižnice, prekladateľ a človek stoviek koníčkov.

Pavel1TU

• Aktivní člen
  • *
    • Můj WEBlog
« Odpověď #19 kdy: 20 Září 2006, 14:20:52 »
No, z mého pohledu asi takhle:

1) Nový uživatel PC (jo jsou takoví i v dnešní době), s UBUNTU vůbec žádný problém, jedná se o standartní uživatele, kteří nic neinstalují, používají PC na Internet, poštu, digifotky a psaní dopisů v OO

Jsou absolutně spokojení, ani netuší že je možnost mít Windows

2) Přechod z WIN na UBUNTU - klasický UŽIVATEL - Žádný problém, když něco nenajdou, napíšou mi e-mail, já vysvětlím a je to v pohodě, když chtějí nějaký program, zeptají se na fóru, pak skonzultují co vybrali se mnou (nevím proč), poté tak z 95% sami nainstalují.

Sem tam jim něco chybí oproti Windows, ale po krátké době si zvyknou

3) WIN / UBUNTU - většinou si WiN nechávají kvůli hrám - BEZ SÍTĚ ČI PŘÍSTUPU NA INTERNET. UBUNTU mají z důvodů otestování, či bezpečnosti, jeden případ dokonce podnikatel na 5 PC z důvodu úspor a odstranění problémů s viry.

Spokojenost tak napůl, ale na UBUNTU "pějí" chválu - stabilní, rychlý, velký výběr programů a utilit zdarma.

4) WIN / UBUNTU - hráči, Woknaři. Ubuntu otestovali, je na nic. Ve WIN mají spoustu programů typu MAX3D, PHOTOSHOP, NERO, COREL a další. nezajímá je, že tyto programy neumí ovládat (poslední dotaz na mne byl jak vypálit ISO pomocí nera, že když to vypálí jako soubor, že to nefunguje). Včechny programy samozřejmně mají "legálně koupené" - včetně systému :-D

Absolutní nespokojenost s LINUXem, vše se tam dělá z příkazové řádky (sami dělají PING na server na hraní pomocí konzole - z Woken) :-D

5) WIN / UBUNTU -  WIN mají legálně i s aplikacemi kvůli své práci, nadávají na děravost, časté update, problémy s viry, ale mají tak specifický SW, že jej není možno rozeběhnout pod LINUXem.
UBUNTU používají pro "soukromé" věci, či doma na druhém PC.

S UBUNTU jsou většinou velmi spokojeni, rychle se učí, jsou překvapeni s podporou od ostatních uživatelů nejel UBUNTU ale i ostatních distribucí. (Mezi ně patřím i já)

UBUNTU jsem nainstaloval asi 30 lidem, 26 si jej nechalo a používá jej jako hlavní systém, nebo jako jediný. Pokud se jednalo opřechod z WIN, trvalo to většinou 6-18 měsíců, než se vše nainstalovalo k jejich spokojenosti a byl odinstalován WIN - záleží na množství programů, nikdy jsem neslyšel o problémech, naopak, každý se čím dál více smál při čtení člénků o virech a havěti z internetu.

Rozdal jsem asi 50 CD a 15 DVD s instalací - 6 lidí nainstalovalo UBUNTU a použí vá jej.

Přechod z WIN na UBUNTU provedou většinou starší ročníky (jako já - nad 35), kvůli bezpečnosti, legalitě a nebo dětem (nemožnost zavirovat systém a instalovat vše co si donesou ze školy).

Toto je takový můj postřeh za 20 měsíců pouze na UBUNTU, a to asi po 10 měsících společného využívání WIN i UBUNTU. W2k jsem vlastnil legálně, programy jsem stejně preferoval OOO, Firefox, Mozilla, atd.

PS: WIN jsem používal od WIN 3.1 a WIN 3.11 ??? asi jo, pamatuji si na krušné začátky, reinstall a reinstall, nic nešlo opravit jinak jedině zásahem do registrů, ale to jsem se odvážil až ve W2k, to jsem už něco málo uměl. Ale pokud se W2k zhroutilo, stejně pomohl jen reinstall. Takže začátky jsou stejné, neli horší vzhledem k tomu že skoro každý je připojen k internetu trvale, takže se musí vypořádávat s viry, "havětí" a update systému, který stejně 90% lidí co znám má nelegálně !!!
Ubuntu 10.04 (9.04), Slack 12.2, Gentoo 10.1
ASUS M2N-E SLI nForce500; AMD Athlon A64 X2 4200+EE; 2G DDR2 800MHz; ASUS EN8500GT PCI-E; HDD 2x320G, AUDIOTRAK-Prodigy-7.1-hifi

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.foto-reklama.cz
« Odpověď #20 kdy: 21 Září 2006, 07:05:51 »
Myslím že do této diskuse by se hodil i můj příspěvek z jiné sekce:

Předem musím říci, že nechci vypustit jednu z dalších flame. Přibližně před 3 měsíci jsem se rozhodl na jednom z počítačů ve své síti, kde jsem doposud měl 2x Pc s Win2000, 2x Pc s Win XP a 2x Apple Macintosh s Mac Os 10.3.9 Panther, nainstalovat místo Win2000 Ubuntu Linux. Už předtím jsem hodně koketoval s přechodem na Linux a po vyzkoušení mnoha distribucí jsem nakonec zvolil Ubuntu. Opravdu mi stále přijde ze všech distibucí nejlepší. Motivace byla jasná, místo win chci mít na počítači stabilní, bezpečný a uživatelsky příjemný systém, na kterém, budu moci bez problému pracovat, tak jak jsem třeba zvyklý ze svých Macitoshů. Základní instalace proběhla v pohodě, instalování programů pomocí Přidat/Odebrat...na to jsem si bez problému zvykl, překousl jsem i mnoho hodin, trávených na internetu, kdy jsem si říkal, to přece musím rozchodit, přežil bych i to, že na stejném PC je Ubuntu přece jen pomalejší než Win2000...Opravdu 3 měsíce denně jsem na Ubuntu pracoval...Stabilia a bezpečnost je výborná, nemám naprosto žádné výhrady. Bohužel dodnes se mi nepodařilo překousnout některé nepříjemnosti: Sdílení...Schválně nebudu argumentovat Win, které mimochodem příliš nemusím. Nicméně mám velké zkušenosti s Os MAC, který se řadí stejně jako Linuxové distribuce mezi Unixy a je tedy možnost srovnávat. Nastavení sdílení v Ubuntu pro ostatní uživatele v síti je něco naprosto otřesného, to co je na Mac Os otázkou pár kliknutí, je v Ubuntu opravdu velké dobrodružství a po několika dnech se mi podařilo po hledání info na netu alespoň zprovoznit možnost čtení...zápis ne. Sítě a tisk...po mnoha pokusech se mi nepodařilo na Ubuntu rozchodit jedinou ze 3 síťových tiskáren, oficiálně podporovaných Ubuntu, bohužel všechny ostatní počítače (Pc i Mac) tisknou naprosto bez problémů a to instalace na obou platformách byla otázkou pár minut. Aplikace...Kdybych měl počítač doma na surfování, psaní pošty a dopisů, prohlížení obrázků a vypalování Cd - v pohodě, nebyl by problém. V okamžiku, kdy potřebuji i pracovat, po mnoha týdnech člověk dojde k tomu, že to není to pravé ořechové. Máme s bratrem malé grafické studio, děláme i www stránky a zároveň si sami i zpracováváme jednoduché účetnictví. Vyzkoušel jsem mnoho náhrad za grafické aplikace, ale nakonec stejně člověk dojde k tomu, že Illustrator, Photoshop a Dreamveawer prostě nenahradíte, je to jako přesednout si z normálního auta do trabanta, a pod Wine se mi bohužel nepodařily zprovoznit. Ohledně Illustratoru a Photoshopu musím říci, že kdo někdy pracoval s těmito programy v DTP, tak opravdu musí uznat, že Inkscape a Gimp není alternativa. Zatím to jsou stále jen takové vyspělejší hračky. Není zde podpora přímých (Pantone) barev, ICC profilů, nakonec již i zde na Ubuntu jsem řešil problém kalibrace monitoru pomocí kalibrační sondy a používání ICC profilů a výsledek byl takový, že Ubuntu nic takového nepodporuje. No a pokud chcete kvalitně připravit fotky pro tisk, tak bez toho to prostě neuděláte...v Inkscapu naprosto chybí podpora soutisku barev, v Gimpu podpora CMYKu, no a ovládání mi přijde opravdu dost těžkopádné, jen když si uvědomím, kolik operací musím udělat, abych v Inkscapu změnil typ písma, nebo změnil barvu, tak místo jednoho kliknutí v Illustratoru udělám v Inkscapu tři... Možná jsou to na první pohled malichernosti, ale pokud mám celý den připravovat grafiku pro tisk, tak je opravdu dost důležité jak rychle a jak dobře ji připravím. Dalším problémem je kompatibilita se standartními grafikými aplikacemi. Inkscape sice uvádí možnost importu z illlustratoru, ale ať jsem ukládal illustrator do jakékoliv verze, nikdy jsem to pak následně v Inskcapu neotevřel. Takže dle mého, není to jen otázka změny stylu a návyku, ale také toho, co od použitého softwaru očekávám. Pokud si doma budu chtít občas něco udělat a pohrát si, tak to asi nevadí, ale pokud v tom mám pracovat, tak je to horší. Na linuxu zároveň bohužel neexistuje jediné použitelné jednoduché účetnictví a bohužel je nelze rozchodit ani pod Wine...Závěr je jediný...bezpečnost a stabilita je určitě důležitá, ale takovým systémem nelze plně a rovnocenně nahradit jiný, zatím ho prostě nelze používat. Ač nerad, znovu jsem tedy zformátoval disk a nainstalovat Win2000. Neberte nikdo prosím toto jako útok proti Linuxu, tak to opravdu není myšlené, spíš jako podnět k zamyšlení, aby Linux neskončil tím, že bude pohrdavě koukat na jiné systémy a budeme se plácat po ramenech, jak jsme úžasní. Je to na dobré cestě, ale zatím je co dotahovat. Možná, že by vývojářům pomohlo poučit se třeba právě u Mac OS.
------------------------------------------------------------------------------------
Intel Mini Mac 1,83 Ghz, 2 GB RAM, MAC OSX 10.4.11, virtuálně XP přes Parallels Desktop; dual boot OpenSuse 11 Gnome a Win XP na AMD SEMPRON,  Ubuntu 8.04 na AMD k7
http://www.foto-reklama.cz

reaper

• Aktivní člen
  • *
    • http://ronny.rammsteinfan.cz/
« Odpověď #21 kdy: 21 Září 2006, 19:05:41 »
Citace: pavel1tu
UBUNTU jsem nainstaloval asi 30 lidem, 26 si jej nechalo a používá jej jako hlavní systém, nebo jako jediný.
tak to te obdivuju :) protoze kazdeho koho znam tak je typ WIN - Gembler, Widlak.. :( takze ja neprekecam ze sveho okoli nikoho.. :-/ ale co.. kdo se smeje naposled ten se smeje nejlip :D
IBM/Lenovo Thinkpad R61 14", Intel Core 2 Duo T7250 - 2GHz @ 800MHz, 2GB RAM, 160GB + 300GB HDD, Intel X3100 - Ubuntu 8.04

Stanislav Hoferek

« Odpověď #22 kdy: 23 Září 2006, 01:44:37 »
zkusim cesky - tak nenadavejte :)

u nas se s Ubuntu moc nedari... velice rad ho sirim po skole, cervenem krizi nebo mezi kamarady... ale jen malokdo je schopen skusit to. staci u mne ukazat, jak se da pres apt-get nainstalovat 1000 programu, a uz je tady neco jako "to je moc slozity pro mne"

jo jinak btw... nemyslite, ze synaptic je moc slozity? jako... je to dobra a jednoducha aplikace, ale kdyz chcete neco udelat, tak musite vsude klikat a klikat :(

nejdrive spustit a dat heslo
pak vyhledat soubor a porvrdit to
pak samozrejme oznacit
pak potvrdit ze instalovat...
pak potvrdit apply...
neco se zepta, tak opet potvrdit...

hmmmmmmmmm...
Autor Greenie Linuxu, Greenie knižnice, prekladateľ a človek stoviek koníčkov.

Jere

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 23 Září 2006, 10:36:13 »
Citace: reaper
Citace: pavel1tu
UBUNTU jsem nainstaloval asi 30 lidem, 26 si jej nechalo a používá jej jako hlavní systém, nebo jako jediný.
tak to te obdivuju :) protoze kazdeho koho znam tak je typ WIN - Gembler, Widlak.. :( takze ja neprekecam ze sveho okoli nikoho.. :-/ ale co.. kdo se smeje naposled ten se smeje nejlip :D
Ono hodne moc zalezi na tom, komu Linux instalujes. Pokud zacatecnikum, kteri Windows (skoro) neznaji, tak mas vyhrano. Pripadne kdyz jsou to lide, kteri pouzivaji PC jen pro surfovani, mejly atd, tak v tom taky nebudou videt problem.

Jinak neverim moc tomu, ze by takova uspesnost mohla byt u "prumerneho vzorku uzivatelu"....

Xeelee

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.qip-info.tk
« Odpověď #24 kdy: 14 Února 2007, 23:16:26 »
Me Windows dost vytacely tim co mi obcas delaly. O prechodu na Linux jsem uvazoval minimalne rok, zjistoval jsem si ruzne informace na internetu, procital si nazory uzivatelu, ale abych pravdu rekl, tak jsem se toho ponekud obaval a dal jsem nadaval na Windows XP, ktere jsem pouzival. Pote co se mi behem jednoho tydne objevilo ve Win asi 5 BSOD (predtim jsem s PC nic nedelal, nic jsem nenastavoval ani neinstaloval) a po tom co jsem se snazil problem vyresit (na nic jsem neprisel, nic jsem tedy nezkousel), tak se problem sam vyresil. Tehdy jsem se rozhodl ze si Linux nainstaluji a zacal jsem vybirat distribuci. Znal jsem nekolik uzivatelu s tucnakem a byla mi od nich doporucena Mandriva a pozdeji Kubuntu. Po par dnech googleni a diskuzi s prateli jsem se rozhodl pro Kubuntu 6.06 Dapper. Stáhl jsem si Kubuntu z internetu a snazil se ho nainstalovat ale neslo mi to (bylo vadne CD, ale to jsem zjistil az pozdeji) a tak jsem si objednal CD (zdarma), ktere prislo za 3 tydny. Spustil jsem instalaci a byl jsem sokovany jeji jednoduchosti. Problem ale nastal u rozdelovani disku. Instalaci jsem odlozil a pristi den jsem si nasel navod na ubuntu.cz. Od te doby jsem se do Win prihlasoval velmi zridka a nyni ve Win pouze spoustim CD s testy do autoskoly. Po nekolika letech zkusenosti s Win jsem byl naprosto dezorientovan a zmaten ale nejak jsem vedel ze tohle je ono, ze to je to co chci a u ceho zustanu. Mozna to zni jako otrepana fraze ale naprosto vystihuje moje dusevni rozpolozeni. Do Win jsem se neprihlasoval pokud to nebylo nezbytne nutne. Ponoril jsem se do procitani wiki a fora na techto strankach. Po tydnu jsem se zacinal orientovat v pro me nove strukture a tak vubec ve filozofii systemu (mensi sok nastal kdyz jsem si nastavoval pozadi na plochu a objevil jsem neuveritelne mnozstvi nastaveni o kterem se mi nezdalo ani v nejdivocejsich snech). Takze uz od prvniho dne jsem si zacal upravovat vzhled a chovani systemu (pomoci klikani). Pouzivani prikazu v Konzoli mi uz od zacatku pripadalo jako vyborny napad a okamzite jsem si na to zvyknul. Nasledovaly instalace programu pres Adept a Konzoli a ruzna nastaveni programu. Po dvou tydnech jsem si naemuloval QIP a pristi den jsem nainstaloval novou verzi, ve ktere nesel spustit, ale diky podpore zde na foru se mi po par dnech podarila nainstalovat starsi verze ve ktere sel tento IM spustit. S jinymy zavaznejsimy problemy jsem se zatim nesetkal. Vzdy kdyz jsem si s necim nevedel rady tak mi ochotne pomohla komunita. Nyni pouzivam Kubuntu asi ctyri tydny a zkousim nektere pro me slozitejsi veci.

Nemohu si Kubuntu vynachvalit a po Windows se mi opravdu nestyska :)
Kubuntu 6.06 Dapper Drake
xeelee@Gurney:~$ Root Down with Beastie Boys? (Y/n)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.