No, z mého pohledu asi takhle:
1) Nový uživatel PC (jo jsou takoví i v dnešní době), s UBUNTU vůbec žádný problém, jedná se o standartní uživatele, kteří nic neinstalují, používají PC na Internet, poštu, digifotky a psaní dopisů v OO
Jsou absolutně spokojení, ani netuší že je možnost mít Windows
2) Přechod z WIN na UBUNTU - klasický UŽIVATEL - Žádný problém, když něco nenajdou, napíšou mi e-mail, já vysvětlím a je to v pohodě, když chtějí nějaký program, zeptají se na fóru, pak skonzultují co vybrali se mnou (nevím proč), poté tak z 95% sami nainstalují.
Sem tam jim něco chybí oproti Windows, ale po krátké době si zvyknou
3) WIN / UBUNTU - většinou si WiN nechávají kvůli hrám - BEZ SÍTĚ ČI PŘÍSTUPU NA INTERNET. UBUNTU mají z důvodů otestování, či bezpečnosti, jeden případ dokonce podnikatel na 5 PC z důvodu úspor a odstranění problémů s viry.
Spokojenost tak napůl, ale na UBUNTU "pějí" chválu - stabilní, rychlý, velký výběr programů a utilit zdarma.
4) WIN / UBUNTU - hráči, Woknaři. Ubuntu otestovali, je na nic. Ve WIN mají spoustu programů typu MAX3D, PHOTOSHOP, NERO, COREL a další. nezajímá je, že tyto programy neumí ovládat (poslední dotaz na mne byl jak vypálit ISO pomocí nera, že když to vypálí jako soubor, že to nefunguje). Včechny programy samozřejmně mají "legálně koupené" - včetně systému :-D
Absolutní nespokojenost s LINUXem, vše se tam dělá z příkazové řádky (sami dělají PING na server na hraní pomocí konzole - z Woken) :-D
5) WIN / UBUNTU - WIN mají legálně i s aplikacemi kvůli své práci, nadávají na děravost, časté update, problémy s viry, ale mají tak specifický SW, že jej není možno rozeběhnout pod LINUXem.
UBUNTU používají pro "soukromé" věci, či doma na druhém PC.
S UBUNTU jsou většinou velmi spokojeni, rychle se učí, jsou překvapeni s podporou od ostatních uživatelů nejel UBUNTU ale i ostatních distribucí. (Mezi ně patřím i já)
UBUNTU jsem nainstaloval asi 30 lidem, 26 si jej nechalo a používá jej jako hlavní systém, nebo jako jediný. Pokud se jednalo opřechod z WIN, trvalo to většinou 6-18 měsíců, než se vše nainstalovalo k jejich spokojenosti a byl odinstalován WIN - záleží na množství programů, nikdy jsem neslyšel o problémech, naopak, každý se čím dál více smál při čtení člénků o virech a havěti z internetu.
Rozdal jsem asi 50 CD a 15 DVD s instalací - 6 lidí nainstalovalo UBUNTU a použí vá jej.
Přechod z WIN na UBUNTU provedou většinou starší ročníky (jako já - nad 35), kvůli bezpečnosti, legalitě a nebo dětem (nemožnost zavirovat systém a instalovat vše co si donesou ze školy).
Toto je takový můj postřeh za 20 měsíců pouze na UBUNTU, a to asi po 10 měsících společného využívání WIN i UBUNTU. W2k jsem vlastnil legálně, programy jsem stejně preferoval OOO, Firefox, Mozilla, atd.
PS: WIN jsem používal od WIN 3.1 a WIN 3.11

asi jo, pamatuji si na krušné začátky, reinstall a reinstall, nic nešlo opravit jinak jedině zásahem do registrů, ale to jsem se odvážil až ve W2k, to jsem už něco málo uměl. Ale pokud se W2k zhroutilo, stejně pomohl jen reinstall. Takže začátky jsou stejné, neli horší vzhledem k tomu že skoro každý je připojen k internetu trvale, takže se musí vypořádávat s viry, "havětí" a update systému, který stejně 90% lidí co znám má nelegálně !!!