Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: KDE4  (Přečteno 55362 krát)

Teyras

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 227
  • $life = "fight";
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #150 kdy: 30 Října 2008, 22:52:14 »
Celkem použitelné KDE je i v HH, ale na můj vkus tam nefunguje moc věcí. KDE4 v Archlinuxu je naprosto funkční takže předpokládám že v II by to mělo být taky dobré, pokud to nebude fungovat správně tak to neni chyba KDE, ale Ubuntu...
Právě jsem donutil kámoše upgradovat, takže uvidíme podle toho jak moc bude nadávat :D
AMD Athlon X2 4400+, 2GB DDR2, Asus GeForce EN8600GT 512MB DDR3, Seagate Barracuda 7200.10 160GB SATAII, Seagate Barracuda 7200.10 120GB IDE
Arch Linux, KDEmod 4.2

martin.slezacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 74
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #151 kdy: 31 Října 2008, 19:04:00 »
Já teda nadávam hodně.  >:(

Spock lone wolf

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
    • Hvozd - fotky přírody, foto zvířat
Re: KDE4
« Odpověď #152 kdy: 31 Října 2008, 19:59:54 »
Funkční u mně sice (zatím) je, ale funkčností se ani zdaleka nepřibližuje 3.5.9
Praštit jak toho kdo tohle pustil jako ostrou, tak toho kdo to musel cpát do 8.10...

Například nepodporuje víceřádkový panel ani autohide, nejdříve prý v 8.2 v lednu (a kdo ví jestli)...

Poborskiii

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 422
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #153 kdy: 31 Října 2008, 20:17:55 »
Můžete si zkusit přiinstalovat KDE4-nightly, což jsou balíčky kompilované ze SVN, čili aktuální vývojové verze KDE 4.2, instaluje se to do /opt, čili vedle distribučního KDE 4.1, při přihlášení to má na výběr vlastní session (konfiguráky pak jsou v /home/.kde-neon). Je to víceméně čisté KDE bez kubuntích úprav, takže ne vše funguje tak jako v distribuční verzi, ale dá se to doladit (např. ručně doplnit češtinu, apod.). Dále je možné v Intrepidu distribuční KDE 4 zcela nahradit prostředím KDE 3.5.10 (KDE 4 se odinstaluje). Návod na obojí: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=960742 (popř. http://kubuntuforums.net/forums/index.php?topic=3096011.60 )
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

Tomáš Pikálek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1859
    • Zobrazit profil
    • Tomáš Pikálek
Re: KDE4
« Odpověď #154 kdy: 31 Října 2008, 20:27:39 »
Praštit jak toho kdo tohle pustil jako ostrou, tak toho kdo to musel cpát do 8.10...
Vy asi pořád nechápete, že se to udělat muselo. KDE3 je staré, nevydávají se pro něj aktualizace (jen myslím bezpečnostní), nepřibývají žádné vlastnosti... A někdy by se stejně přejít muselo. Podle mě je lepší co nejdřív a případné chyby vychytávat "za provozu". Většina uživatelů má ráda nejnovější verze všeho (i přesto, že starší verze jsou v něčem lepší). Komu to nevyhovuje (a potřebuje opravdu stabilní systém), ať zůstane u Hardy (když už je to LTS) a na distribuci s KDE4 přejde později, až bude pro něj dostatečně odladěné.
P.S. Doufám, že tímto nevyvolám flame. Jen jsem chtěl připomenout, že KDE4 v novém Ubuntu má svoje opodstatnění.

Spock lone wolf

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
    • Hvozd - fotky přírody, foto zvířat
Re: KDE4
« Odpověď #155 kdy: 31 Října 2008, 20:48:07 »
Ale to není o tom že by tam bylo pár chyb... to je o tom že tam chybí velmi podstatná část funkčnosti i oproti staré verzi! V podstatě mám systém který vypadá jinak, funguje hůř a chybí podstatná část funkčnosti proti verzi 3? Takováhle cesta lidi spíš odradí než přitáhne. Já nejsem samozřejmě proti změně, ale měnit za každou cenu jen aby to bylo není podle mě dobrý nápad.

honorguard

  • Host
Re: KDE4
« Odpověď #156 kdy: 01 Listopadu 2008, 00:14:58 »
BTW, ten víceřádkový panel, nebo alespon víceřádkový pruh úloh najdeš na kde-look.org jako plasmoid
http://www.kde-look.org/content/show.php/multirows+task+manager?content=83177
;)

cereus

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 77
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #157 kdy: 01 Listopadu 2008, 16:29:41 »
Bohužel se musím také připojit ke kritice. Opravdu mi Kubuntu 8.10 přijde jako nějaká betaverze s plno nedodělky. Párkrát mi už to i spadlo. 2x se mi objevila šedá obrazovka a nic jsem s tím nenadělal. Navíc to ovládání mi přijde krkolomné a určitě je to jenom o zvyku. Docela mě zarazilo, že klasická plocha tu nějak neexistuje (nebo jsem na to ještě nepřišel) a na ploše jsou jenom widgety. Plochu mám zobrazenou jako náhled na složku Plocha, což není pro mě to pravé ořechové.  Ale to vše je možná o tom, že jsem si na to všechno nezvykl a neodhalil ty pravé vychytávky a výhody. Ale ty pády, ... Efekty jsem okamžitě vypnul (sice jsou hezké, ale pro můj postarší hardware notebooku už to nejspíš nebude - PentiumM 1,6 GHz, 1GB RAM, ATI Radeon 9600 Mobile), ale i tak je to podle mého názoru náročnější než Kubuntu 8.04, což je poznat taky na hlučnosti mého postaršího notebooku. Také je zajímavé, že při vypínání efekty se to sekne. Nový adept je podle mě celý vadný. To vyhledávání tak vůbec nefunguje (funguje hodně pochybně). Při zadávání nějakého hledaného řetězce mi problikne seznam nalezených balíků a okamžitě zmizí. Také mám pocit, že zatím nejsou zpřístupněny všechny zdroje softwaru. Např. acroread jsem musel instalovat ručně. Překvapilo mě, že už v distribuci není OO3, ale není problém to doinstalovat ručně.
Plasmoidy jsou dobrá věc a rychle by si na ně člověk i zvyknul. Jen některé mi blbnuly, ale to může být taky tím, že jsem to překládal ze zdrojáků. Aplikace v KDE 4 jsou taky docela vylepšené (např. nové kate je super). Posuvníky u oken se chovají hodně divně.
Nechci aby to vypadalo jako přehnaná kritika, ale opravdu jsem hodně zklamaný. Ale pokud je někdo jiného názoru, tak si nechám rád poradit. Např. jsem dodnes nepřišel na to, jak nastavit aplikacím klávesové zkratky. Zatím mám pocit, že 8.04 vs. 8.10 je něco jako XP vs. betaverze Vista. Ještě chvíli se pokusím experimentovat (a doufám taky, že mi někdo poradí nějaké fígly), ale mám pocit, že bude opravdu lepší se vrátit k 8.04 a počkat si až bude KDE 4 pořádně otestované (snad už v 9.04). Tolik můj názor na Kubuntu 8.10 v kostce po dvou dnech používání.

martin.slezacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 74
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #158 kdy: 01 Listopadu 2008, 17:58:06 »
Bohužel musím jen souhlasit s cereusem. Kubuntu 8.10 je rozhodně nedodělaný, prostě děs. Každý druhý přihlášení mi spadly Xka, šedý obrazovky jsem párkrát měl taky. Widgety se mi sice líbí, plocha jako náhled na složku mi ani nevadí.

Citace
Nový adept je podle mě celý vadný. To vyhledávání tak vůbec nefunguje (funguje hodně pochybně). Při zadávání nějakého hledaného řetězce mi problikne seznam nalezených balíků a okamžitě zmizí. Také mám pocit, že zatím nejsou zpřístupněny všechny zdroje softwaru.

Ano, stejný problém jsem měl taky, v adeptu mi vůbec hledat nešlo, ať jsem se snažil jakkoliv. Přitom v RC1 to šlo normálně. Zdroje softwaru jsou taky pochybný, párkrát mi to při kliknutí na tlačítko upravit zdroje softwaru úplně spadlo.

Další srandovní věc je ta, že se mě Kubuntu snaží přesvědčit že jsem připojil externí monitor. Žádný monitor jsem nikdy nepřipojoval, což tomu bylo zjevně jedno, a tak se to cca každé 2 minuty na pár vteřin seklo a pak se mi objevilo okýnko, ve kterém mi to sdělilo že jsem připojil a odpojil monitor. To mě dohánělo k šílenství.

Abych nekydal jen špínu, tak musím pochválit vzhled, který se mi vážně líbí. Co to ale pomůže, když na tom nejde normálně pracovat.

cereus

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 77
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #159 kdy: 01 Listopadu 2008, 18:11:17 »
No ještě bych doplnil, že jsem někde tady četl, že se zásadně vylepšilo podpora nesvobodných ovladačů. Musím říct, že mám spíše opačné zkušenosti. V 8.04 mi poprvé v kubuntu běžela moje pcmcia wifi karta bez problému, aniž bych musel cokoliv někde nastavovat. V 8.10 se mi doteď nepodařila zprovoznit.
Ještě bych doplnil ty pády. Při pádu jednoho z plasmoidů mi po opětovném naběhnutí zmizely veškeré ikony aplikací, které jsem si přidal dolů do panelu (pro snadné spouštění). Mimochodem neví někdo jak ty ikony přemístit do levé části panelu? Také bych uvítal nějakou radu o nastavení těch klávesových zkratek aplikací.

igst

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 138
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #160 kdy: 01 Listopadu 2008, 19:32:57 »
Bohužel souhlasím s kritikou cereuse, psal jsem o tom v jiném příspěvku. KDE4.1 v Kubuntu je velmi špatně integrováno, netuším jestli vinou KDE (jak jsem četl v jiných distribucích je to lepší) nebo Kubuntu. KDE se mi líbí, spousta aplikací pro KDE je vynikajících (nejen Amarok), jsem ochotný přežít drobnosti a nedodělky, ale nedokážu přežít pravidelné pády a zamrzání systému, samovolné restarty X apod.
A nebude to vinou nějakého zvláštního HW a problémových ovaldačů: na stejný notebook jsem po lapáliích s Kubuntu nainstaloval Ubuntu II (GNOME) a zatím vše bez problémů. Na stolním nechávám Kubuntu HH s KDE3.5 a vyčkám na JJ, pokud se tam dostane KDE4.2, snad to bude lepší.

cereus

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 77
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #161 kdy: 02 Listopadu 2008, 03:45:20 »
Tak se opět hlásím s dalšími postřehy o Kubuntu 8.10  :)
Na způsob jak přeuspořádat věci na dolním panelu už jsem přišel. Je to vlastně úplně jednoduché a divím se, že jsem si toho nevšiml dříve. Stačí kliknout na panel pravým tlačítkem a zvolit Nastavení panelu (jde to i kliknutím na takovou podivnou ikonku na úplném pravém kraji panelu). Objeví se další řádek panelu s dalšími tlačítky (pro přidávání widgetů do panelu atd.). To jsem věděl už dávno, ale nikdy jsem si nevšiml, že teď jde jednoduše přetahovat všchny ikony na panelu.
Myslel jsem si, že jsem přišel i na to nastavení klávesových zkratek jednotlivým aplikacím, ale nějak to nechce fungovat. Pravým kliknutím na to rozbalovací tlačítko "K" se rozbalí nabídka, kde je volba Editor nabídky. Je to už staré známé okna, kde se dají ty zkratky nastavit jako v KDE 3.5 (nebo i starších). Bohužel z neznámých důvodů to nefunguje. Nastavení se uloží, ale stejně to vůbec nereaguje. To je podle mě ale už chyba nového KDE. Nezdá se mi totiž,  že bych musel ještě nastavit něco dalšího aby to pracovalo. Všechno se mi to zdá zcela logické a odpovídá to starším verzím. Až na to, že to nefunguje   :(
Jo a kdyby si někdo nemohl stále zvyknout na nové přeuspořádání nabídky KDE aplikací, tak si může vrátit do klasického uspořádání. Udělá to odstraněním widgetu Spouštěč aplikací a jeho nahrazením widgetem Nabídka spouštěče aplikací.
Už se mi podařila snad zprovoznit moje PCMCIA wifi karta (už to svítí jak má, ale momentálně to nemám kde vyzkoušet), ale je zdu jeden malý problém. Ten už jsem měl ale i v HH. Po zastrčení karty do notebooku se objeví rozhraní wlan0. Bohužel ale po odstranění karty se odstraní wlan0 zároveň s eth0. Pomáhá až restart. Nevíte náhodou jak to vyřešit? Ale zase mi to nějak zásadně nekomplikuje život, protože většinou využívám buď eth0 nebo wifi a jenom výjimečně by se mi hodilo po odstranění wifi ihned se připojit kabelem.
Takže nějaké pokroky k lepšímu jsou a pomalu si začínám zvykat. Bohužel ta nestabilita je dost výrazná, ale doufám, že do týdne přijdou nějaké záplaty na KDE jinak opravdu přejdu zpět na HH. Ale bylo by mi to líto, když si představím kolik času už jsem nad II strávil a kolik času by mi zase trvalo si upravit HH k obrazu svému.

iX

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 468
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #162 kdy: 02 Listopadu 2008, 05:34:41 »
NjN, záloha systému je záloha systému.... ;)   A má jen pouhých 900MB! 8)

xfce

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 82
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #163 kdy: 02 Listopadu 2008, 15:19:03 »
Já mám také drobné problémy s Kubuntu II (kdo ne), ale rozhodně kvůli tomu na Kubuntu nezanevřu, pro mě je KDE mnohem lepší prostředí než GNOME. Pokud potřebujete stabilitu, zůstaňte u HH a přejděte až na JJ nebo na II až bude KDE 4.2, které slibuje spoustu oprav a mělo by umět vše, co umí 3.5.9. Za 3 dny bude 4.1.3, třeba to pár věcí taky pořeší.

Obi Wan Tin

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 19
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #164 kdy: 03 Listopadu 2008, 09:48:29 »
Nazdar. Ja jsem vcera upgradoval. Mam pomerne hodne novy pocitac a rekl bych vypocetne schopny (dual Core 5400+, 3GB RAM, NVidia 8800, ...). Presto mi ale prijde cely system liny. Atuz vypnu Compiz nebo ne, na vsechno je treba cekat. Da se to vydrzet, ale na linux jsem prechazel prave pro jeho nadherne plynuly provoz.

Jen jeste takova malickost, nemate nekdo taky problemy s Konsoli? Trosk podivne se mi obnovuje, resp. nekdy neobnovuje a je treba na ni poklepat, aby prepsala text .

Proste, po prechodu na Kubuntu 8.10 jsem si po letech opet nahodil gnome ... :)
(K)Ubuntu 8.10

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: KDE4
« Odpověď #165 kdy: 03 Listopadu 2008, 09:52:28 »
... zůstaňte u HH a přejděte až na JJ nebo na II až bude KDE 4.2, které slibuje spoustu oprav a mělo by umět vše, co umí 3.5.9. Za 3 dny bude 4.1.3, třeba to pár věcí taky pořeší.
To jsi docela optimista - podobně se mluvilo již o KDE 4.1
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Honzin

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #166 kdy: 03 Listopadu 2008, 12:50:14 »
No já teda nevím. Kubuntu používám od verze 6.06. Až do Gutsy jsem neměl žádné vážné problémy. Teď jsem zkusil Hardyho s 3.5.10 - totální vymrznutí systému tak 5x denně, že nereagoval ani na ctrl alt backspace. Nahodil jsem Ibexe s 4.1, nejdřív pohoda, všechno fungovalo včetně compizu a dneska systém vytuhnul hned po nalogování. Takže jsem z konsole nainstaloval Gnome a po dvou letech přecházím (snad dočasně) na Gnome. Docela mě ten "progres" ve vývoji Kubuntu zklamal. Jak už tu bylo tisíckrát řečeno, ale já si to chci říct taky, od Feisty se to řítí do záhuby  :-[
Acer Aspire 3024LMI - Ubuntu 10.04.1 LTS 32bit

Jiří :Kačer: Voseček

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 667
  • občasný návštěvník
    • Zobrazit profil
    • Můj weblog
Re: KDE4
« Odpověď #167 kdy: 03 Listopadu 2008, 13:42:02 »
... zůstaňte u HH a přejděte až na JJ nebo na II až bude KDE 4.2, které slibuje spoustu oprav a mělo by umět vše, co umí 3.5.9. Za 3 dny bude 4.1.3, třeba to pár věcí taky pořeší.
To jsi docela optimista - podobně se mluvilo již o KDE 4.1
Však také posun ohledně použitelnosti byl u KDE 4.1 vs. KDE 4.0 obrovský. Pokud stejně "revoluční" bude i posun na KDE 4.2, tak KDE 4.3 bude už opravdu fajn. KDE 4.0 se prostě nedalo používat, to nešlo považovat za pracovní prostředí.
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

honorguard

  • Host
Re: KDE4
« Odpověď #168 kdy: 03 Listopadu 2008, 13:50:07 »
Dalo se to používat, ale asi tak stejně jako fvwm-crystal. Byl to jen takový trošku nestabilní správce plochy... Od doby co tam jsou PIM aplikace jsem spokojený  8)

cereus

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 77
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #169 kdy: 03 Listopadu 2008, 15:14:01 »
A co všechno za balíky si tedy musím nainstalovat, abych do Kubuntu dostal Gnome? Pokud si zapnu přihlašování k systému, tak se mi tam objeví volba mezi KDE a Gnome? Rád bych to vyzkoušel, ale asi s tím budu z počátku hodně zápasit.

honorguard

  • Host
Re: KDE4
« Odpověď #170 kdy: 03 Listopadu 2008, 15:33:25 »
Do repozitářu si přidáš zdroj
Kód: [Vybrat]
deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-members-kde4/ubuntu hardy mainTam je poslední verze KDE4. Potom nainstaluješ bud balík kde4-core pro základní aplikace nebo kde4 pro všechny KDE4 aplikace. Při startu si můžeš normálně vybrat jestli KDE nebo Gnome. Plasmoidy, doplnky pro superkarambu a tak vůbec pro kde najdeš na www.kde-look.org.

cereus

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 77
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #171 kdy: 03 Listopadu 2008, 15:38:35 »
A nepochopil si mě náhodou naopak? Já mám Kubuntu, tedy KDE a chci si přidat Gnome. A navíc má verzi 8.10, tak nevím, jestli je vhodný zdroj pro Hardyho.

Poborskiii

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 422
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #172 kdy: 03 Listopadu 2008, 20:05:55 »
A co všechno za balíky si tedy musím nainstalovat, abych do Kubuntu dostal Gnome? Pokud si zapnu přihlašování k systému, tak se mi tam objeví volba mezi KDE a Gnome? Rád bych to vyzkoušel, ale asi s tím budu z počátku hodně zápasit.
Nainstaluj metabalíček ubuntu-desktop, ten přidá další balíčky potřebné pro gnome(desktop) čili Ubuntu.
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

cereus

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 77
    • Zobrazit profil
Re: KDE4
« Odpověď #173 kdy: 03 Listopadu 2008, 20:53:35 »
Tak jsem si ten ubuntu-desktop doinstaloval. Mám tam gnome, ale s ním plno dalších aplikací. Dohromady do asi zabralo 1GB navíc. Bohužel ty aplikace se nějak pomíchaly a v KDE nabídce mám i Gnome aplikace a v Gnome naopak. Doinstalovalo se mi tam např. OO2.4 i když jsem měl už OO3. Teď mám zase strach ten metabalík odstranit, aby mi neodstranil i ty KDE aplikace atd. Ale to Gnome vypadá docela slušně. Zdá se mi to svižnější a méně náročnější na zdroje a nepřijde mi že by mělo být složitější na ovládání než KDE. Takže výsledkem a asi i logickým řešením bude, když se vrátím na Kubuntu 8.04. Ale uvažuji už i o Ubuntu, protože to Gnome mě trochu nahlodalo.

honorguard

  • Host
Re: KDE4
« Odpověď #174 kdy: 03 Listopadu 2008, 21:04:40 »
Tak jsem si ten ubuntu-desktop doinstaloval. Mám tam gnome, ale s ním plno dalších aplikací. Dohromady do asi zabralo 1GB navíc. Bohužel ty aplikace se nějak pomíchaly a v KDE nabídce mám i Gnome aplikace a v Gnome naopak. Doinstalovalo se mi tam např. OO2.4 i když jsem měl už OO3. Teď mám zase strach ten metabalík odstranit, aby mi neodstranil i ty KDE aplikace atd. Ale to Gnome vypadá docela slušně. Zdá se mi to svižnější a méně náročnější na zdroje a nepřijde mi že by mělo být složitější na ovládání než KDE. Takže výsledkem a asi i logickým řešením bude, když se vrátím na Kubuntu 8.04. Ale uvažuji už i o Ubuntu, protože to Gnome mě trochu nahlodalo.
Pokud vám KDE4 přijde pomalejší než Gnome tak je to chyba v KDE a ovladačích, na Intel kartách jede KDE4 v QT4 svižně jako nic jiného. Problém byl ale na starých NVidiích, na některých nových a na některých ATInách přetrvává...

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.