Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nefunguje sudo  (Přečteno 14727 krát)

premet

  • Host
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #25 kdy: 26 Dubna 2008, 16:09:54 »
No hlásí vám to přesně to jak to má být jak jsem psal
Kód: [Vybrat]
chmod 440 /etc/sudoers ta první nula je myslím Sticky bit nebo jak se tomu říká a dnes se již moc nepoužívá. Podívejte se třeba sem http://cs.wikipedia.org/wiki/Unix_-_p%C5%99%C3%ADstupov%C3%A1_pr%C3%A1va#setuid

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #26 kdy: 26 Dubna 2008, 16:13:00 »
ubuntu@ubuntu:~$ sudo gedit /media/disk/etc/sudoers
sudo: /etc/sudoers is mode 0777, should be 0440

teď nějak nepobírám jak dál
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #27 kdy: 26 Dubna 2008, 16:15:48 »
ahaaaa! otevřít přes nautilus :)  Ale teď to vypadá zase jinak:

# /etc/sudoers
#
# This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.
#
# See the man page for details on how to write a sudoers file.
#

Defaults   env_reset

# Uncomment to allow members of group sudo to not need a password
# %sudo ALL=NOPASSWD: ALL

# Host alias specification

# User alias specification

# Cmnd alias specification

# User privilege specification
root   ALL=(ALL) ALL

# Members of the admin group may gain root privileges
%admin ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL


hádám že by to možná mohlo fungovat (já si jen hrál v terminálu)
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

premet

  • Host
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #28 kdy: 26 Dubna 2008, 16:18:47 »
Nemáte to sudoers z Live CD ? protože to vaše mělo dole ješte nastavenou Smb4k users nebo co jste tam měl  ;).

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #29 kdy: 26 Dubna 2008, 16:20:26 »
a sakra, takže beze změny  >:(

akorát:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo gedit /media/disk/etc/sudoers
sudo: /etc/sudoers is mode 0777, should be 0440

nic víc se neděje
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

premet

  • Host
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #30 kdy: 26 Dubna 2008, 16:21:05 »
Zkuste sem napsat výpis  
Kód: [Vybrat]
sudo df -h at se podívám jestli jsou ty disky připojené na tom LiveCD a myslím, že to můžete psát bez sudo, protože na LiveCD jste myslím jako root.

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #31 kdy: 26 Dubna 2008, 16:22:43 »
ubuntu@ubuntu:~$ sudo df -h
sudo: /etc/sudoers is mode 0777, should be 0440
ubuntu@ubuntu:~$
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #32 kdy: 26 Dubna 2008, 16:23:23 »
a co takhle to resetnout a zkusit nabootovat z CD znova? :D
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

premet

  • Host
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #33 kdy: 26 Dubna 2008, 16:24:09 »
Teď jsem to chtěl navrhnout  ;D. Tak to pak sem pošlete ten výpis.

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #34 kdy: 26 Dubna 2008, 16:44:33 »
nabootováno (z CD) - co mám teda teď udělat??? - abych zase něco nezvoral
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

premet

  • Host
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #35 kdy: 26 Dubna 2008, 16:46:33 »
Ten výpis
Kód: [Vybrat]
sudo df -h jestli jsou připojeny ty disky vaše.

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #36 kdy: 26 Dubna 2008, 16:47:23 »
ubuntu@ubuntu:~$ sudo df -h
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
tmpfs                 236M   16M  220M   7% /lib/modules/2.6.24-16-generic/volatile
tmpfs                 236M   16M  220M   7% /lib/modules/2.6.24-16-generic/volatile
varrun                236M  104K  236M   1% /var/run
varlock               236M     0  236M   0% /var/lock
udev                  236M   56K  236M   1% /dev
devshm                236M   52K  236M   1% /dev/shm
tmpfs                 236M   16K  236M   1% /tmp
/dev/sdb1             466G  3,3G  463G   1% /media/My Book
ubuntu@ubuntu:~$

(ten /dev/sdb2 je externí USB)
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

premet

  • Host
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #37 kdy: 26 Dubna 2008, 16:48:18 »
Jo to sem poznal sám mám taky My Book od WD   :D. Tak sem pošlete ješte výpis
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l at zjistime jakej disk to je a zkusíme ho připojit.

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #38 kdy: 26 Dubna 2008, 16:56:50 »
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 40.0 GB, 40007761920 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4864 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xe5ede5ed

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1        4741    38082051   83  Linux
/dev/sda2            4742        4864      987997+  82  Linux swap / Solaris

Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x44fdfe06

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1               1       60801   488384001    c  W95 FAT32 (LBA)


jentak mimo téma - vyplatilo by se mi změnit soubor. systém toho My Book??? - třeba soubory s dvojtečkou v názvu to myslim nechtělo ukládat. Mám ho hlavně pro notebook(tam běží ubuntu), ale bojim se, jestli by běhal po připojení na windows - sice se to asi hnedtak nestane, ale jistota je jistota :( ...nebo udělat dva oddíly a když budu potřebovat k windows, tak si to co potřebuju překopíruju do druhýho :D ...teda to je moje teorie
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

premet

  • Host
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #39 kdy: 26 Dubna 2008, 16:58:38 »
Zkuste si připojit teda ten disk pomocí mount třeba do /mnt
Kód: [Vybrat]
sudo mount /dev/sda1 /mnt/sda1 a tím by se vám ten disk měl připojit a v něm si zkuste najít to sudoers a upravit jej.  :)

Edit: Omlouvám se v tom příkazu místo /mount/sda1 sem myslel /mnt/sda1
« Poslední změna: 26 Dubna 2008, 17:01:57 od Premet »

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #40 kdy: 26 Dubna 2008, 17:05:14 »
tak, přimountováno ;)
ubuntu@ubuntu:/$ sudo mount /dev/sda1 /mount
:D - mě nenapadlo že mám vytvořit složku v mount, ale to nevadí  ;D

takže teď normálně ,,sudo gedit ........''???
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

premet

  • Host
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #41 kdy: 26 Dubna 2008, 17:07:41 »
No třeba a s cestou /mnt/sda1/etc/sudoers a mělo by to jít  :)

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #42 kdy: 26 Dubna 2008, 17:08:55 »
tak, akorát nemůžu ukládat  :(  = jako předtím
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

ufaak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2296
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #43 kdy: 26 Dubna 2008, 17:09:08 »
sudo gedit je hrozna "prasarna" :)

kdyz uz tak alt+f2, a tam potom gksudo gedit :)

ja ovsem v takovych pripadech rad pouzivam sudo nano ..., myslim ze na upravu takovych veci je idealni:)

v kazdym pripade... sudo nano /etc/sudoers jak bylo psano drive, upravit ten jeden radek, ukoncit (ulozit) a restartovat... myslim ze se to obejde i bez prenastavovani vlastniku a prav...
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #44 kdy: 26 Dubna 2008, 17:18:38 »
nemám napsat něco ve smyslu jako se psalo předtím???:

chown root:root /etc/sudoers

chmod 440 /etc/sudoers

??????
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #45 kdy: 26 Dubna 2008, 17:27:43 »
tak jsem něco zkusil a zase mi to vyhazuje něco s tim chmod - odteď nesnášim číslo 7!  :D
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

ufaak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2296
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #46 kdy: 26 Dubna 2008, 17:28:08 »
pokud jenom editujes existujici soubor, tak nemusis
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #47 kdy: 26 Dubna 2008, 17:33:02 »
tak já už nevim co s tim - ubuntu si ten soubor chrání jak jen může!  >:(
Napadá mě, jde ze synapticu nějak extrahovat seznam SW co je v ubuntu aby po reinstalaci by se nainstaloval znova(dal bych ho na USB HDD)???? - mě už nic nenapadá :(
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #48 kdy: 26 Dubna 2008, 17:34:01 »
...a aby šel extrahovat bez použití sudo
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

ufaak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2296
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #49 kdy: 26 Dubna 2008, 17:37:47 »
no ja ted nejak nevim kde vlastne lezi problem :)

ten soubor jde nebo nejde editovat a nasledne ulozit?

editovat jej musis z toho LiveCD, ulozit a pak nabootovat z harddisku a melo by to fungovat.

pokud to v LiveCD nejde editovat/ulozit, protoze je disk pripojeny pouze pro cteni, tak budeme muset resit v prvni rade to...
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.