Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nefunguje sudo  (Přečteno 14726 krát)

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
nefunguje sudo
« kdy: 26 Dubna 2008, 14:19:31 »
Mám Ubuntu 8.04 s pár sty Mb SW(to nejnutnější ;D ) a najednou mi zničehonic přestalo fungovat SUDO. Všechno co ho využívá(synaptic) nejede a v terminálu vypisuje jen tohle:

:~$ sudo apt-get install vlc
>>> sudoers file: syntax error, line 12 <<<
sudo: parse error in /etc/sudoers near line 12


Možná navrhnete že stačí udělat něco v tom /etc/sudoers, ale bez sudo to asi nepůjde - radši se v tom nehrabu-Ubuntu 8.04 jsem chtěl na normální používání, ne na experimenty(jako 7.04 a 7.10). Kdyby bylo potřeba upravit ten soubor, tak hádám že přes live CD - to mi leží vedle notebooku, ale radši se ptám abych věděl o co jde.

Naposledy jsem něco přenastavoval v SMB4K - sice mám gnome, ale chtěl jsem něco zkusit  ;D

DÍKY ZA KAŽDOU RADU - reinstalovat nechci (pomalej internet, atd.)
« Poslední změna: 26 Dubna 2008, 14:24:38 od Vojtěch Trefný »
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

Marvn

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 627
  • Take it easy :)
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #1 kdy: 26 Dubna 2008, 14:45:39 »
gksu/kdesu vam funguji? pak by stacilo gksu/kdesu nautilus a pokusit se opravid sudoers :)
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #2 kdy: 26 Dubna 2008, 14:50:51 »
:~$ gksu synaptic
/home/tinker/.themes/LiNsta-GTK2/gtk-2.0/menubar-custom.rc:22: Nelze nalézt soubor obrázku v pixmap_path: "Menu-Menubar/menubar-black.png"
/home/tinker/.themes/LiNsta-GTK2/gtk-2.0/menubar-custom.rc:25: Background image options specified without filename
/home/tinker/.themes/LiNsta-GTK2/gtk-2.0/menubar-custom.rc:31: Nelze nalézt soubor obrázku v pixmap_path: "Menu-Menubar/menubar-black.png"
/home/tinker/.themes/LiNsta-GTK2/gtk-2.0/menubar-custom.rc:34: Background image options specified without filename
/home/tinker/.themes/LiNsta-GTK2/gtk-2.0/panel_custom.rc:60: Nelze nalézt soubor obrázku v pixmap_path: "Panel/panel-bg-black-24.png"
/home/tinker/.themes/LiNsta-GTK2/gtk-2.0/gtkrc:189: Nelze nalézt soubor obrázku v pixmap_path: "Arrows/arrow-up.png"
/home/tinker/.themes/LiNsta-GTK2/gtk-2.0/gtkrc:193: Overlay image options specified without filename


a nic  >:(

a že by to bylo tím, že to nenajde nějakej obrázek, tomu nevěřim - ale mrknu na to  ;)
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #3 kdy: 26 Dubna 2008, 14:58:39 »
tak nic nejede :(  Kdybych to moh alespoň otevřít a zjistit co je na tom xy řádku, ale ono to má i ochranu proti čtení   >:(  Mno za chvíli se asi naštvu, nabootuju ubuntu z CD a podívám se na HDD :D Zkusim sem dát ten xy řádek, ale nevim jestli to bude užitečný. Tak mě napadá, ono asi nejde najít ty soubory na CD a jen překopírovat - nechce se mi to intalovat znova kůli ,,prkotině'' se sudo :(
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

mallox

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 324
    • Zobrazit profil
    • CITÁTNÍK.CZeského internetu, necitujeme slavné, citujeme život!
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #4 kdy: 26 Dubna 2008, 15:05:47 »
a 'su root' vam tez nefunguje?
CITÁTNÍK.CZeského internetu, necitujeme slavné, citujeme život!
*unix je jako cizi jazyk, musite znat slovicka abyste mu rozumeli :D
linux v grafice je boj 0001.1000.0010.1000.0000.0110.1000

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #5 kdy: 26 Dubna 2008, 15:10:43 »
su: Selhání autentizace

(heslo píšu dobře)
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #6 kdy: 26 Dubna 2008, 15:15:31 »
hehe, sudo neni prkotina - je to snad to nejdulezitejsi...
zkus se stat rootem a vypsat nejakej prikaz bez sudo,
Teda zadej do terminalu su stlac enter, pokud to bude chtit heslo, tak to proslo a napis tam to heslo (nebudou se zobrazovat pismena)
Kdyz to projde, tak jednoduse napis apt-get install vlc
Pokud to nepude, tak je fakt neco v pr...
U
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #7 kdy: 26 Dubna 2008, 15:16:08 »
jezismaria pozde...no co uz :D
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

mallox

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 324
    • Zobrazit profil
    • CITÁTNÍK.CZeského internetu, necitujeme slavné, citujeme život!
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #8 kdy: 26 Dubna 2008, 15:16:58 »
tak to snad jedine zbyva pomoci live cd vyeditovat sudousers
CITÁTNÍK.CZeského internetu, necitujeme slavné, citujeme život!
*unix je jako cizi jazyk, musite znat slovicka abyste mu rozumeli :D
linux v grafice je boj 0001.1000.0010.1000.0000.0110.1000

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #9 kdy: 26 Dubna 2008, 15:20:14 »
ty jo, a nemas akorat zapnutej Caps lock pri psani hesla?
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #10 kdy: 26 Dubna 2008, 15:23:54 »
capslock mam vypnutej  ;)

:~$ su
Heslo:
su: Selhání autentizace

tak já se asi co nevidět pustim do toho Live CD a asi sem hodim celej soubor(nebo několik prvních řádků) - když nemám s čím to porovnat, tak to asi neopravim  :(
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

premet

  • Host
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #11 kdy: 26 Dubna 2008, 15:25:51 »
Pokud se chcete přehlašovat jako root musíte mít vytvořeno pro něj heslo ne ?? Proto to asi nejde myslím.

Marvn

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 627
  • Take it easy :)
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #12 kdy: 26 Dubna 2008, 15:28:52 »
su nebo su root v ubuntu nebude fungovat, ptze root je defaultne zakazany, takze nelze zadat spravne heslo!
pokud nejde gksu, tak bych to videl na liveCD...
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #13 kdy: 26 Dubna 2008, 15:31:27 »
Tak jdu na to liveCD - jen aby mě to potom přihlásilo normálně (boot z HDD s mym heslem)
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

mallox

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 324
    • Zobrazit profil
    • CITÁTNÍK.CZeského internetu, necitujeme slavné, citujeme život!
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #14 kdy: 26 Dubna 2008, 15:32:34 »
2marvn tak ja predpokladam, ze heslo pro roota jiz bylo vytvoreno..sudo passwd..
CITÁTNÍK.CZeského internetu, necitujeme slavné, citujeme život!
*unix je jako cizi jazyk, musite znat slovicka abyste mu rozumeli :D
linux v grafice je boj 0001.1000.0010.1000.0000.0110.1000

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #15 kdy: 26 Dubna 2008, 15:34:43 »
jeste me napadlo: koukni se do system-sluzby-klavesnice, jestli mas nastavenou tu klavesnici, kerou pouzivas - pac sudo byva na vsech stejne - ale muze byt problem s hesle y z w q a m...Ja se taky takhle jedmnou odrbal - a pri tom mi jenom preskocila klavesnice...Urcite bych vyloucil tyhle prkotiny, nez zacnu hledat chybu v systemu
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Marvn

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 627
  • Take it easy :)
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #16 kdy: 26 Dubna 2008, 15:37:10 »
2marvn tak ja predpokladam, ze heslo pro roota jiz bylo vytvoreno..sudo passwd..
ano, pak by to fungovalo :)
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #17 kdy: 26 Dubna 2008, 15:44:23 »
# /etc/sudoers
#
# This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.
#
# See the man page for details on how to write a sudoers file.
#

Defaults   env_reset

# Uncomment to allow members of group sudo to not need a password
# %sudo ALL=NOPASSWD:
ALL

# Host alias specification

# User alias specification

# Cmnd alias specification

# User privilege specification
root   ALL=(ALL) ALL

# Members of the admin group may gain root privileges
%admin ALL=(ALL) ALL

# Entries for Smb4K users.
# Generated by Smb4K. Please do not modify!
User_Alias   SMB4KUSERS = tinker
Defaults:SMB4KUSERS   env_keep += "PASSWD USER"
SMB4KUSERS   anonymni-desktop = NOPASSWD: /usr/bin/smb4k_kill
SMB4KUSERS   anonymni-desktop = NOPASSWD: /usr/bin/smb4k_umount
SMB4KUSERS   anonymni-desktop = NOPASSWD: /usr/bin/smb4k_mount
# End of Smb4K user entries.





to je všechno. jdu se zase přihlásit (snad to pojede). (ten 12. řádek je to ALL)
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

premet

  • Host
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #18 kdy: 26 Dubna 2008, 15:47:32 »
Já už asi vidím chybu, protože 12. tý řádek je tam kde je to
Kód: [Vybrat]
ALL a to má být na konci toho řádku předtím
Kód: [Vybrat]
# %sudo ALL=NOPASSWD: takže to má vypadat takto 
Kód: [Vybrat]
# %sudo ALL=NOPASSWD: ALL

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #19 kdy: 26 Dubna 2008, 15:52:19 »
ještě jeden dotaz - jak to mám uložit (sudo gedit /media/disk/etc/sudoers). Chmod nechci riskovat - jednou mi to udělalo pořádnou paseku
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

premet

  • Host
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #20 kdy: 26 Dubna 2008, 15:57:43 »
Jestli to děláte přes to Live CD tak to uložte normálně a vlastník musí být root
Kód: [Vybrat]
chown root:root /etc/sudoers a práva musí být nastavena pouze pro čtení pro roota a pro skupinu root
Kód: [Vybrat]
chmod 440 /etc/sudoers pak by to melo byt vse v poradku podle mě.

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #21 kdy: 26 Dubna 2008, 16:03:18 »
začínám se v tom zamotávat.

You are trying to save the file on a read-only disk. Please check that you typed the location correctly and try again.

ale já na to příjdu  ;D
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

premet

  • Host
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #22 kdy: 26 Dubna 2008, 16:05:27 »
Asi máte ten disk připojen pouze pro čtení  ;)

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #23 kdy: 26 Dubna 2008, 16:06:04 »
tak na to asi nepříjdu:

sudo: /etc/sudoers is mode 0777, should be 0440
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #24 kdy: 26 Dubna 2008, 16:06:57 »
a co s tim diskem udělám aby se dalo zapisovat? - s tímhle moc zkušeností nemám
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.