Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nefunguje sudo  (Přečteno 14729 krát)

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #50 kdy: 26 Dubna 2008, 17:43:09 »
nejde uložit. Disk vypadá že má práva OK - ta složka kam jsem přimountoval disk mi ukazuje že root má všechny práva...ale terminál mě zásobuje:
sudo: /etc/sudoers is mode 0740, should be 0440
nic jinačího z něj nevypadne ať dělám snad cokoli
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

ufaak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2296
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #51 kdy: 26 Dubna 2008, 17:45:45 »
tak v tom pripade jeste
Kód: [Vybrat]
sudo chmod 440 /etc/sudoers
a pak se pokusit znovu o editaci souboru :)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #52 kdy: 26 Dubna 2008, 17:46:40 »
ubuntu@ubuntu:~$ sudo chmod 440 /etc/sudoers
sudo: /etc/sudoers is mode 0740, should be 0440

takže asi zase reset :(
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

ufaak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2296
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #53 kdy: 26 Dubna 2008, 17:50:20 »
tak to uz mi hlava nebere

a tohle to pise kdyz jsi nabootovany na LiveCD? to je proste nejaka haluz
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #54 kdy: 26 Dubna 2008, 17:56:29 »
hold všechno má svoje chyby (kromě ubuntu 6.06, to bylo samo o sobě chyba - asi 10 reinstalací za půl roku). a nešel by teda nějak vyextrahovat seznam SW co mám v Ubuntu? - vim že se stahovalo cca 450Mb softwaru(vč. hry OpenArena - musim trénovat, o prázdninách chceme všichni hrát  ;D ). myslim že to jde, ale nevim to jistě....lepší by bylo uložit všechen SW na externí HDD aby se nemusel stahovat, ale nevim kde ho hledat + jak by si ho Ubuntu našlo(mluvim o SW)
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

ufaak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2296
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #55 kdy: 26 Dubna 2008, 18:03:03 »
zkus se kouknout do /var/cache/apt/archives, tam najdes stazeny (i nainstalovany) balicky, takze si je muzes zkopirovat kam chces... ale asi zkopiruj vsechny - jsou tam i jiny balicky (zavislosti), ktery jsou potreba pro nektery soft...

samozrejme pokud jsi cache cistil, nenajdes tam nic :)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #56 kdy: 26 Dubna 2008, 18:05:21 »
hmmm, prázdná složka archives a 2 soubory o 11Mb - myslim že cache jsem mazal :(
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #57 kdy: 26 Dubna 2008, 18:23:17 »
ha, tak jsem pustil synaptic bez roota(už normálně v ubuntu) a jde tam vygenerovat script - ale musim zaškrtat všechny balíky co chci aby tam byly :(
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #58 kdy: 26 Dubna 2008, 18:25:57 »
tak projdu nabídky, podívám se co mám za SW a pak to všechno uložim do toho scriptu ;)
Hned jak to dodělám, tak asi reinstalace :(
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

ufaak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2296
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #59 kdy: 26 Dubna 2008, 18:29:25 »
zkusil bych jeste pockat s reinstalem, treba se sem podiva nekdo, kdo "proste vi" a poradi :)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Marvn

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 627
  • Take it easy :)
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #60 kdy: 26 Dubna 2008, 18:37:00 »
tak me napada...ten soubor by se mel editovat pouze prikazem  "sudo visudo", ktery otevre /etc/sudoers v editoru vi...mozna v tom by mohl byt ten problem...
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Michal Kundrát

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Jawa Stadion S11 1958
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #61 kdy: 26 Dubna 2008, 18:39:21 »
no ja nevim - vytvořim ten script a asi se do toho pustim. Bojim se že když nepřepíše soubor na HDD root, tak asi nikdy :(  jak ten script dodělám, tak nabootuju a naposledy to zkusim (to visudo), ale jestli to nepojede ,,hladce'', tak reinstall - ono stahování baliků bude taky na dlouho (ještě že mám na ext. hdd tu novější open arenu)
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

petrun

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #62 kdy: 30 Října 2010, 16:09:42 »
Mám taky hodně prazvláštní problém se SUDO. :-\ Vše funguje až na zadání hesla.
Zadám do terminálu například: sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_original, dám Enter a
otevře se: (SUDO) password for petrun:
Vypadá to skvěle až do okamžiku kdy chci heslo zadat. V té chvíli zjistím že na klávesnici funguje pouze jedna jediná klávesa a tou je Enter,
vše ostatní je dokonale mrtvé >:(
Jediné co jde je třikrát stisknout Enter, přečíst si něco o nekorektním hesle a terminál zavřít >:( >:( >:(
Neví někdo co s tím? Heslo nastavené mám a když spouštím např.: Synaptic, zeptá se na heslo a po zadání normálně funguje.

ras

  • Host
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #63 kdy: 30 Října 2010, 19:54:51 »
Heslo se při psaní NEZOBRAZUJE!

petrun

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re: nefunguje sudo
« Odpověď #64 kdy: 31 Října 2010, 07:06:00 »
Heslo se při psaní NEZOBRAZUJE!

Díky za radu, opravdu je to tak. Jsem lama, 15 let jsem jel pod Windows  ;D

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.