Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Viditelně pomalé Gnome v Ubuntu  (Přečteno 8564 krát)

stenliq

• Návštěvník
Viditelně pomalé Gnome v Ubuntu
« kdy: 15 Března 2009, 23:31:49 »
Dobrý den.
GNU/Linux používám již nějakou dobu a v poslední době na několika PC používám i Ubuntu (někde 8.10 a jinde 8.04). Co však všechny tyto počítače spojuje, je rychlost (či spíše pomalost) odezvy GUI - Gnome. Pokud porovnám rychlost odezvy na těch samých počítačích ve Fedoře či OpenSuSE s Ubuntu, tak Ubuntu prohrává v rychlosti na celé čáře. Rychlost celého GUI je přímo tragická. Nerad používám compiz, protože s ním nefunguje např. přemístění oken na jinou plochu pouhým přetažením z lišty do jiného okna v přepínači ploch apod., takže jej vypínám. Pokud například přepnu mezi okny, je znatelně vidět, jak se nové okno nad současným postupně vykresluje (např. chatovací okno Pidginu - nejprve samotný obsah okna s pozadím a zprávami a s ním současně textarea pro psaní, poté dekorace oken a rámeček a poté toolbar). Celá tato operace trvá necelou sekundu, možná půl sekundy. Sice to je krátký časový úsek, ale celé je to znatelně nepříjemné a pokud chci se systémem pracovat efektivně, rozptyluje mne to a zdržuje.

Co jsem zkoušel:
  • Vypnout IPv6 - naprosto bez účinku.
  • Nakešovat ikony pomocí gtk-update-icon-cache a zmenšit odmlku při rolování menu pomocí gtk-menu-popup-delay v ~/.gtkrc-2.0 - vcelku pomohlo s tragickou pomalostí nabídek
  • Pomocí gconf-editoru zapnout v sekci /apps/metacity/general položku reduced_resources - nepocítil jsem účinek
  • Pomocí gconf-editoru jsem v sekci /apps/panel/global vypl položku enable_animations - při změne velikost/přesunu okna zapne drátěný model, ale následné samotné překreslení okna je stále pomalé. Totéž při minimalizaci/maximalizaci.
  • Pomocí gconf-editoru jsem v sekci /desktop/gnome/interface vypl položku accesibility - (toto by mělo pomoci uvolnit nějaké prostředky) bez výsledku
  • Odinstaloval jsem mlocate, tracker a ostatní indexovací nástroje - neznatelný výsledek
  • Odebral jsem ze sezení všechny nepotřebné položky (spuštění serveru vzdálené pracovní plochy, hlídání aktualizací, gnome-orca apod.) - výsledek také neznatelný
  • Odebral jsem fonty pro různé asijské hatmatilky - nepomohlo, ale jeden nikdy neví

Co jsem nezkoušel a opravdu zkoušet nechci:
  • Překompilovat Gnome s jinými parametry a přepínači

Problém se projevuje na následujících sestavách:

Athlon64 3000+, 1 GB RAM, ATI RADEON 9600 256 MB VRAM, MSI K8T NEO2
Lenovo ThinkPad R61, Core2Duo 2.1 GHz, 2 GB RAM, nVida Quadro 140 NVS 128 MN VRAM
Athlon 1700+, 512MB RAM, nVidia 5700 (VRAM teď nevím)
HP 530, CoreDuo 1.66 GHz, 1.5 GB RAM, Intel GMA 945

Jak vidíte, problém se projevuje na různých procesorech/grafických kartách a není pozorovaný pouze mnou. Pokud nechám i neznalého člověka pracovat chvilku s Fedorou a pak s Ubuntu, rozdíl pozná také. A to nemluvím o ArchLinuxu :))

Pokud by mi někdo znalý věci poradil, v čem je zakopaný pes nebo co jsem přehlédl, byl bych mu neskonale vděčný. Ubuntu je mi velmi sympatické a kdyby se toto vyřešilo, rád bych jej nasadil na většině PC v okolí.

Omlouvám se za tak dlouhý post, děkuji za trpělivost při čtení a také za případné  komentáře.

S přáním hezkého večera Stanislav Schnelly
Case: Fractal Design Define R2
CPU: AMD Phenom II X4 965 Black Edition
MB: Asus M4A89GTD PRO/USB3 RAM: 4GB DDR3, 1333 MHz GPU: MSI R5770 HDD: WD Caviar Blue 320 GB (Windows 7 + Archlinux)

soudruh

• Aktivní člen
  • *
  • Na Linuxu se stále učím...
Re: Viditelně pomalé Gnome v Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 16 Března 2009, 08:45:40 »
Vím že to neřeší tvůj problém, ale zkus Gnome v Madrivě... poté se ti bude to ubunťácký zdát rychlé.
Xubuntu 12.10@fermium; Ubuntu 12.04@mandelevium; Android 2.3.3@nobellum; Ubuntu 9.04@lawrencium; FreeNAS@rutherfordium; Xubuntu 12.04@dubnium

cybgate

• Aktivní člen
  • *
    • CybGate World
« Odpověď #2 kdy: 16 Března 2009, 11:35:49 »
Athlon64 3000+, 1 GB RAM, ATI RADEON 9600 256 MB VRAM, MSI K8T NEO2
Lenovo ThinkPad R61, Core2Duo 2.1 GHz, 2 GB RAM, nVida Quadro 140 NVS 128 MN VRAM
Athlon 1700+, 512MB RAM, nVidia 5700 (VRAM teď nevím)
HP 530, CoreDuo 1.66 GHz, 1.5 GB RAM, Intel GMA 945

Jak tak na to koukám, tak ty grafiky nejsou zrovna moc dobré.
Když se mi grafické rozhraní jevilo jako lemra líná, tak to bylo skoro 100% grafickým ovladačem, a to i pod Windows.
Ono Ubuntu má nesvobodné ovladače dobré pro Ati-nu asi až pro HD řadu, Nvidia nevím, nikde nepoužívám.
Tam bych viděl problém. :/

stenliq

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 16 Března 2009, 12:05:11 »
cybgate: Není to sice grafický hi-end, ale samotný systém by na tom běhat uspokojivě mohl. V grafických ovladačích snad problém nebude, jelikož ve Fedoře, OpenSuSE a Archlinuxu to funguje krásně plynule s bleskovou odezvou. Momentálně jsem na té R61 a (ne)funguje to stejně s řadou ovladačů 173, 177 i 180.
MB: Asus M4A89GTD PRO/USB3 RAM: 4GB DDR3, 1333 MHz GPU: MSI R5770 HDD: WD Caviar Blue 320 GB (Windows 7 + Archlinux)

kofra

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 16 Března 2009, 12:30:32 »
Mám podobný problém 1.70 GHz Intel Celeron 1GB Ram a x1650 Ati Radeon

cybgate

• Aktivní člen
  • *
    • CybGate World
« Odpověď #5 kdy: 16 Března 2009, 13:29:09 »
V grafických ovladačích snad problém nebude, jelikož ve Fedoře, OpenSuSE a Archlinuxu to funguje krásně plynule s bleskovou odezvou. Momentálně jsem na té R61 a (ne)funguje to stejně s řadou ovladačů 173, 177 i 180.

No právě, otázkou je jaké vlastně tam používají ovladače.

A jsou tam na Ubuntu aktivní NESVOBODNÉ ovladače, nebo to jede pod nějakým standard VGA/VESA či co?
Fakt záleží kus od kusu - výrobce, verze, zvláště u Ati, to bývá oříšek. Mám několik otestovaných karet a ty používám a ty vaše mezi nima nejsou... :)
Ati HD 2600 (RV630/M76), například.
« Poslední změna: 16 Března 2009, 13:36:10 od cybgate »

qUAKER

• Host
« Odpověď #6 kdy: 16 Března 2009, 14:31:17 »
ovladačema to na 100% není. Ubuntu je prostě nejpomalejší distro jaké znám.. :\

když porovnám rychlost Gnome v Debianu/openSUSE/fedoře s rychlostí Xfce v Ubuntu, tak jiná distra vyhrávají jak ve využití RAM, tak v rychlosti a odezvě.

Používám Debian Lenny - Stable(s prostředím Enlightenment DR17), a je to dost znát i když použiju e17 na ubuntu taky.

Docela pomůže rekompilace kernelu(lowlatency, timer na 1000) - hodně zrychlí start a běh systému, popř. nainstalování pouze gnome-core a k tomu jen nejdůležitější optional věci.

Můj HW - viz podpis.

cybgate

• Aktivní člen
  • *
    • CybGate World
« Odpověď #7 kdy: 16 Března 2009, 14:53:04 »
Minulý týden jsem si zkušebně projel hlavní distra Mandrivu, OpenSUSE 64bit/32bit, Fedoru a na první pohled teda nepozoruji víceméně žádný rozdíl v odezvě, bylo to tedy testováno na poměrně novém HW.

Rozdíly jsou hlavně v podpoře různého HW, třeba OpenSUSE našlo a umí používat čtečku otisků prstů, ale nějak se mi ale nepovedlo rozchodit 3D podporu, tej jejich Yast mi k srdci nepřiroste asi nikdy. Jo a nějak jsem v repo nenašel MySQL a Apache2. Což mě celkem vyděsilo. Asi mi chyběl nějaký odkaz na další zdroje.

Mandriva ta byla s PowerPackem v pohodě, ale zase má jiné mouchy vyplývající z placených balíků.

Zkoušel jsem i Ubuntu II 64bit a tam jak jsem psal jinde mi nejede Eclipse PDT, divný symptom, nehlásí prostě nic žádnou chybu a chvíli přemýšlí a pak se ukončí. :)

Ve finále jsem zakončil zkoušení a zůstávám u Ubuntu II 32bit. A tam mi zatím jede všechno co potřebuji, prakticky na první pokus.
Sice občas zazlobí video (blikání Compizu), ale to se dá řeši ikonkou v liště. :)
« Poslední změna: 16 Března 2009, 14:54:55 od cybgate »

stenliq

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 16 Března 2009, 15:34:52 »
3D akcelerace funguje, direct rendering také. glxgears dáva odhadem 2700 fps.

Ve Fedoře je možné použít také ovladače 173, 177 i 180 - vše bez problémů.

Jak je vidět, nejsem první, kdo tuto pomalost postřehl a i na zahraničních fórech jsou stížnosti. Řešení ale bohužel žádné :( Přijde mi podivné, že vývojáři vlajkové lodě Linuxu na desktopech opomíjejí rychlost svéhu produktu (pochubuju, že kódují na nejnovějších strojích, takže si toho někdo musel všimnout).

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #9 kdy: 16 Března 2009, 15:42:01 »

gnome sucks !!

.. nepouzivej proste gnome .. jednak je to zaostale prostredi (hnusne, chude, pomale, debilni .. etc) a druhak .. plati to prvni ..

stenliq

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 16 Března 2009, 15:48:49 »
nettezzaumana: Ano, to je také možnost. Ale co z alternativ zvolit? KDE4 dle mého ještě rozhodně není připraveno pro ostré nasazení a každodenní používání, KDE3 začíná být neudržované a snad i nepodporované (a to nemluvím o kvalitách KDE v Ubuntu - zkušenosti z dřívějších dob), xfce mi přijde jako chudý příbuzný. Vyhovuje mi např. WindowMaker, ale pak přijdu o komplexnost a jednoduchost systému, kvůli kterému jsem zvolil Ubuntu.

cybgate

• Aktivní člen
  • *
    • CybGate World
« Odpověď #11 kdy: 16 Března 2009, 15:53:47 »

gnome sucks !!

.. nepouzivej proste gnome .. jednak je to zaostale prostredi (hnusne, chude, pomale, debilni .. etc) a druhak .. plati to prvni ..

heh... :)
Ne vždy kolotoč a barevné bláznovství KDE je k užitku. Jednak chudé na funkce snad, ale nějak nic nepostrádám. A druhak to první.

Tak mi zbude potom jen textový terminal a ten "ruluje". :)

JohnDoe

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 30 Dubna 2009, 18:43:47 »
Je pravda, ze opensuse je fakt pruznejsi nez ubuntu, mel jsem ho az do vcera. Ale ta zelena mrcha ma zase zoufale pomalou tu nabidku s aplikacema ::)
Omlouvam se za psani bez hacku a carek, ale s nimi bych to psal jeste zitra :(

stenliq

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 30 Dubna 2009, 19:17:29 »
Je pravda, ze opensuse je fakt pruznejsi nez ubuntu, mel jsem ho az do vcera. Ale ta zelena mrcha ma zase zoufale pomalou tu nabidku s aplikacema ::)

I v OpenSuSE jde na panel hodit "klasické" menu, jak ho znáte z Ubuntu. Ten jejich zázrak mi k srdci také nepřirostl. Popravdě řečeno, neznám jedinou osobu, které by vyhovoval.

K topicu - v 9.04 je Gnome viditelně svižnější než v 8.10. Tam se muselo něco ošklivě pokazit.

pivik

• Host
« Odpověď #14 kdy: 04 Října 2009, 10:41:36 »
Tak jsem po nějaké době zkusil Ubuntu 9.04 a musím bohužel konstatovat, že Gnome v Ubuntu je opravdu pomalé. Porovnávám to s Debianem Lenny, který běžně používám. Na sestavně Celeron 1.3 GHz, 512 MB RAM + nějaká prehistorická nvidia běží Lenny naprosto normálně a Ubuntu 9.04 se prostě loudá, seká atd. Je to vidět i na novém stroji natož na tomto uvedeném. Nevím čím je ta pomalost způsobená, ale docela mě to mrzí, když hlavním grafickým prostředím Ubuntu je právě Gnome.

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #15 kdy: 04 Října 2009, 11:09:24 »
Ale mně jde Gnome i KDE docela v pohodě, rychle. Teď píši na 9.10 Gnome, schválně přepnu na KDE a zkusím.

phplus

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 04 Října 2009, 11:13:08 »
V KDE to jde podobně, nevidím žádný rozdíl ale možná se pletu.

pivik

• Host
« Odpověď #17 kdy: 04 Října 2009, 11:14:56 »
Já porovnávám Gnome mezi Ubuntu 9.04 a Debianem Lenny a to na mém HW, na jiném to může být jinak. Například Firefox v Ubuntu se mi občas úplně sekne na 1-2 vteřiny. Nicméně podle mně se to odvíjí od spotřeby RAM. Po startu obou systémů je to porovnatelné - 150 MB Debian, 190 MB Ubuntu. Nicméně při spuštění pár programů jako je Pidgin, Skype, Exaile, Firefox/Icweasel je rozdíl už daleko větší a to cca 250 MB ve prospěch Debianu, jak je to možné? Nerozumím tomu a potěšilo by mě, pokud by to někdo vysvětlil.
« Poslední změna: 04 Října 2009, 11:24:30 od otas.pe »

phplus

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 04 Října 2009, 12:44:34 »
Já mám nainstalován Debian 5. také, s KDE 3.5., takže Gnome porovnat neumím. Mám ale dvoujádrový procesor, jestli rychlost nesouvisí s tím. Umíš nainstalovat na Debian KDE 4. ?

qUAKER

• Host
« Odpověď #19 kdy: 04 Října 2009, 13:56:11 »
Já mám nainstalován Debian 5. také, s KDE 3.5., takže Gnome porovnat neumím. Mám ale dvoujádrový procesor, jestli rychlost nesouvisí s tím. Umíš nainstalovat na Debian KDE 4. ?

v testingu je KDE 4.3.1.. v lennym pouze 3.5.. a poslední backporty KDE4 pro Lennyho jsou v 4.1

pivik

• Host
« Odpověď #20 kdy: 04 Října 2009, 17:13:00 »
KDE si instalovat nebudu, stejně tady řešíme Gnome. Nicméně dvoujádrový procesor s tím nemá souvislost, protože na druhém PC ho mám a je to stejné. Nejde mi o to pomlouvat Ubuntu, které mám rád, ale jde mi o to, jestli někdo umí vysvětlit ty rozdíly v odezvě atd. Fakt mě to docela zajímá.

hepet

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 04 Října 2009, 18:03:04 »
Já jsem zkusil openSuse a utekl jsem od něj velmi rychle. Obdobně i od Fedory. Líbí se mi Debian i když jen KDE 4.1 ale je stabilní. Za nejlepší distribuci po projití několika z různých soudků považuji ale Ubuntu, se kterým jsem v Linuxu začínal. Však on mi to tenkrát ntz nyní BBM říkal. Měl pravdu. :)

pivik

• Host
« Odpověď #22 kdy: 04 Října 2009, 18:16:54 »
Já bych také za nejlepší považoval Ubuntu (nyní je na 2. místě), kdyby byla odezva systému a spotřeba RAM stejná jako na Debianu.

wlado

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 04 Října 2009, 18:47:25 »
Není ta vámi uváděná pomalost gnome v použítém ubuntím  gtk2-enginu ?  zkuste mist, industrial nebo nějaký jiný jestli se to třeba nezmění, je to v nastavení vzhledu
Kubuntu 10.04 (KDE 4.4.3)
Zkuste GO, nejstarší dokonalou deskovou hru na světě...  třeba na http://www.gokgs.com/
vše o go zde http://www.goweb.cz/

pivik

• Host
« Odpověď #24 kdy: 04 Října 2009, 19:26:20 »
V tom to není, na obou je New Wave.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.